OHJE :
1,5 dl siirappia
200 grammaa sokeria
250 grammaa voita
1 teelusikkallinen kanelia
1 teelusikkallinen inkivääriä
1 teelusikkallinen neilikkaa
puoli ruokalusikallista pomeranssia
1 teelusikallinen suolaa
Ylläolevat ainekset kiehautetaan kattilassa, jäähdytetään ja vatkataan kuohkeaksi. Lisätään tässä vaiheessa kaksi pientä kananmunaa joukkoon ja vatkataan nekin hyvin taikinaan.
Puolikiloa puolikarkeita vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu 2 teelusikallista ruokasoodaa lisätään lopuksi taikinaan hyvin sekoittaen. (Itse käytän nykyisin Emännän puolikarkeita vehnäjauhoja, koska aikaisemmin käyttämiäni Vaasan Kruunun puolikarkeita ei enää saa. Jauhot olen myös sekoittanut vatkaimella huolellisesti pienin erin taikinaan.
Taikina saa olla tekeytymässä jääkaapissa yön yli.
Uunin lämpötila 200 astetta ja paistoaika uunista riippuen noin 7-8 minuuttia .
Taikinan olen kaulinnut melko ohueksi ja lisännyt mausteiden määrää makuni mukaan.
Hei!"Kruunuvuokko"
VastaaPoistaKiva, että siellä sinun kotonasi leivotaan noita Paraisten pipareita. Täällä oli aikoinaan oma piparitehdas joka toimi läpivuoden tehden vain piparkakkuja ympärimaata ja ulkomaita myöden.(Resepti oli kuulemma salainen)
Hyvää Joulun odotusta!
Terv. Pasi Paraisilta
PS. Daalia voi hyvin kellarissa ja odottaa jo kevättä!
Pasi, kiitos käynnistäsi. Tämä piparkakkuohjeeni on mielestäni tosi hyvä. Olen toki tehnyt joskus kokeilumielessä muitakin pipareita, mutta nämä ovat ehdottomasti mieluisimpia.
VastaaPoistaHienoa kuulla, että daalia voi hyvin. Oikein tunnelmallista ja rauhaisaa joulun odotusta myös sinulle.
Nam, minullakin on tuo ohje äitini reseptivihkosta kopioituna:)
VastaaPoistaHerkulliselta kuulostava resepti ja upean näköisiä pipareita on tullut uunista ulos:)
VastaaPoistaMeidän suvun leipovat naiset tekevät piparit joka joulu tuota reseptiä käyttäen. Itse ostelen valmiina..
VastaaPoistaHauska juttu, täällä samalla, tutulla ohjeella ja hyviä tulee :)
VastaaPoistaKiitos kaikille kommenteista ja vierailusta.
VastaaPoistaMinäkin olen leiponut Paraisten piparkakkujen ohjeella joskus ennen pipareita. Nyt olen laiskistunut ja oikaisen taikinteon ostamalla valmista taikinaa. Blogissani on sinulle tunnustus.
VastaaPoistaKonnadonna, kiitos.
VastaaPoistaKiitos hyvästä reseptistä, joka on varmasti kokeilemisen arvoinen. Piparit näyttävät herkullisilta ja maku on suussa sulava ja kuinka ihana tuoksu niistä leijuu huoneeseen. Joulun tunnelma!<3
VastaaPoistaKuulin ystävältäni, että hän oli leiponut ruispipareita ja kertoi että ne ovat myös tosi herkullisia. Itse täytin piparit appelsiinin makuisella tuorejuustolla limetin mehulla kookosmaidolla ja appelsiinimarmeladilla näitä tein noin 15kpl muiden lisäksi. Lisäksi leivoin Hillopikkuleipiä, jotka myös olivat erittäin hyviä. Nyt valmistui juuri ensimmäiset tryffelit. Nyt alan suklaakakun tekoon, koska muutama on jo syöty.
Rauhaisaa hyvän mielen Joulua<3
Sirkka, kiitos kommentista.Taidanpa napata hyviä vihjeitäsi omaankin käyttöön.
VastaaPoistaLämpöista ja tunnelmallista joulun odotusta myös sinulle.