ISTUTUS:
-kaiva maahan noin kuusikymmentä senttiä syvä ja suunnilleen saman levyinen kuoppa.
-laita kuopan pohjalle 10-15 sentin kerros soraa tai pieniä kiviä salaojitukseksi.
-voit laittaa tässä vaiheessa kuopan pohjalle myös jotain hidasvaikkutteista lannosta esim.palanutta hevosenlantaa tai sarvilastua.
-lisää sitten istutuskuoppaan hyvälaatuista hiekansekaista multaa
- kastele istuttamasi taimi hyvin ja irrota varoen kasvatusruukusta
-istuta kärhö 30 sentin syvyyteen multaan.
-laita juurenniskan päälle vielä noin 10-15senttiä hiekkaa( itse olen usein laittanut lekasoraa) mutta sora ajaa saman asian. Sora ehkäisee kuivumista ja estää lakastumistautia.Vesi kulkeutuu kasteltaessa nopeasti syvemmälle, eikä juurenniska ole pitkään märkänä.
- kastele taimi vielä lopuksi hyvin ja huolehdi kastelusta säännöllisesti koko loppukesä ja kunnes taimi on kunnolla juurtunut .
-jokin matala maanpeitekasvi istutettuna kärhön juurelle estää liiallista maanpinnan kuivumista ja suojaa liialliselta kuumuudelta.
- kaikkein tärkein seikka tulee nyt lopuksi, eli kannattaa aina istuttaa jos suinkin mahdollista kärhö kohopenkkiin, silloin multa saa olla koostumukseltaan raskaampaa, jotta se pidättää kosteutta sopivasti. Kohopenkin tulee olla tiivistämisen jälkeen noin 40 cm.
Nyt varoituksen sana. Tulossa on hengästyttävän pitkä kuvasarja kärhöistäni. Ensiksi haluan esitellä ensimmäisen ostamani kärhön ja jatkossa laitan kuvia kaikista omistamistani kärhöistä.
Ville de Lyon (Nappaa kuvat suuremmiksi)
Kuvat vuodelta 30. 7. 2006
5.8.2006
24.8. 2007
9.8.2008
9.8 08 " Ville" ja Piilu rinta rinnan.
9.8.08 Huono ja samea kuva, mutta kukinnan runsaudesta saa kuitenkin kuvan.
sama aika
16.7.11
Sateisesta kesästä huolimatta kärhö kukki melko runsaasti.
Sanotaan että kärhö viihtyy, kun jalat ovat varjossa ja pää auringossa.
Tässä toinen Villeni kasvimaan kaunistuksena. Yleensä en kasvata kahta samaa kärhöä pihalla. Tämä on poikkeus.
Tosi ihana tuo Villesi! Ja ne kaksikin, tumma ja vaalea yhdessä. Siis ihanko totta, että lisää kärhöjä seuraa?? Jihuu!
VastaaPoistaTodella kauniita. Minulla on kaksi violettia. Nimiä en tiedä. Kukkivat ihan hyvin, mutta ihan sellaista mutkatonta yhteistä säveltä en ole niiden kanssa löytänyt.
VastaaPoistaHyvää viikonloppua!
Pirkko, lisää on tulossa.
VastaaPoistaMy life, kyllä se sävel löytyy. Usko pois.
VastaaPoistaAivan ällistyttävän ihania kärhöjä!!! Meilläkin on kuutta erilaista kasvamassa, mutta ei tuota samaa varmaankaan. Ja kyllä ne kukkii, mutta ei todellakaan noin runsaana!
VastaaPoistaLisää vaan kuvia, odotan malttamattomana...
No vau miten hurmaavia!!
VastaaPoistaKaunis kiitos kommenteistanne.
VastaaPoistaKiitos vinkistäsi KruunuVuokko, jotta älysin tulla tänne katselemaan. Tuo tukisysteemi on jännä. Ootko ite tehnyt nuo tuet, vai mistä ostanut? Lueskelen nämä varmaan useammankin kerran. Nyt mulla on 6 kärhöä, saa nähä kuinka käy.
VastaaPoistaKärhötuet on tehnyt ja suunnitellut mieheni. Väri on melko räväkkä, mutta se on sama, kuin puutarhaporttissamme ja muissa pihan rakenteissa.
VastaaPoistaHei! Olen perustamassa omaa puutarhaa ihan tyhjälle pihamaalle, jossa ei kasva mitään... nytten pihaa koristaa pelkkä savi! tarkoitus olisi istuttaa pensaita ym mukavaa silmäniloa ja tietenkin nurmikko. :) Olemme suunnitelleet rakentavamme säleikön näkösuojaksi ja siihen kasvamaan kärhöjä..kysymys koskee siis kohopenkin perustamista..kuinka sen teen. Ohjeet, jotka löysin netistä ovat jokseenkin hankalia minulle ymmärtää.. Savimaan päälle tietenkin tuodaan kasa multaa/hiekkaa ja mitä se nyt kaikkea muuta vaatiikaan. Salaojitusasian yms. vielä ymmärrän, mutta kohopenkki on käsitteenä minulle vieras ja siksi jokin ohje sille olisi kiva! :) Varsinkin, kun lähtötilanne on tyhjä piha! :)
VastaaPoistaKiitos ja iiiiiiihania kärhöjä sinulla! Sellaiseen pyritään meidänkin pihamaalla! ;)
Anonyymi, kohopenkki tarkoittaa perus maantasosta korotettua penkkiä. Korotuksen tulisi olla vähintään 40 senttiä ylöspäin maan pinnasta. Mieluummin vielä korkeampi, sillä multa painuu alaspäin viimeistään seuraavan talven aikana perustamisesta. Pelkässä savimaassa ei periaatteessa menesty, kuin hyvin harva kasvi kärhöistä ja nurmikosta nyt puhumattakaan, eli maanparannusta tarvitaan. Kärhöt vaativat vähintään 60 cm syvän ja suunnilleen saman levyisen istutuskuopan. Paranna savimaata sekoittamalla siihen karkeaa hiekkaa, hyvää rikkaruohotonta pussimultaa ja turvetta. Kompostimulta on myös hyvä maanparannusaine. Voit myös sekoittaa hieman lecasoraa mullan joukkoon, sillä se lisää ilmavuutta. Jos multaa tarvitaan paljon pihallanne kannattaa sitä tilata esim. Kekkilältä, josta sitä saa kotiin tuotuna kuorma-autolla. Näin multa tulee huomattavasti ehdullisemmaksi, kuin pikku säkeissä ostettuna. Löydät tarkemman ohjeen blogistani kärhöjen istutuksesta. Jos jokin asia jäi askarruttamaan, niin kysy ihmeessä. Vastaan mielelläni.
PoistaKiitos vastauksestasi! :) Voisikohan näitä ohjeita noudattaa kaikille suunnittelemilleni istutusalueille eikä pelkästään kärhöjen kohdalla? Savimaa on ymmärtääkseni huono monellekin perennalle ja kukkivalle pensaalle? Havuja, perennoita ja pensaita(joku puukin ehkä) olisi tarkoitus istuttaa uudelle pihalle. Tontti on melko iso ja uusi. Kokonaan savimaata ja tarkoitus on tilata kuorma-autolla multaa, jotta saadaan oikea korko pihalle ja nurmikkoa kasvamaan. Pelkkä multa ei varmaan riitä nurmellekaan savimaan päällä...(?) Anteeksi kun sinua vaivaan, mutta puutarhasi näyttää niin hienolta, että sinulla on varmasti kokemusta vaikka ja mistä istutukseen liittyvästä! :)
VastaaPoistaLähden liikkeelle ensiksi tuosta savimaan parantamisesta nurmikkoa ja istutuksia ajatellen. Kaikkein tärkein asia, joka savimaalla pitää ensimmäiseksi ottaa huomioon on salaojitus. Savimaahan kannattaa lisätä myös runsaasti karkeaa seulottua soraa ja turvetta ilmavuuden parantamiseksi.(Nyt en puhu mistään 5cm sorakerroksesta, vaan jopa 10-15 senttimetristä) Oman pihamme pohjamaa on myös savea ja nurmikkoa perustaessamme tilasimme pihalle alkuun useamman kuorma-autolavallisen karkeaa seulottua soraa, jonka jyrsimme jyrsimellä huolellisesti pohjamaahan turpeen ja kalkin kanssa. Eli teimme siis peruskalkituksen samalla. Peruskalkitus tarkoittaa sitä, että pohjamaahan sekoitetaan kalkkia noin 60- 75 kg aarille savimaalla. Parhaan tuloksen saa mittaamalla maan ph:n ja kalkitsemalla saadun tuloksen mukaan. Peruskalkitus kannattaa siis ehdottomasti tehdä pihan perustamisvaiheessa, sillä silloin kalkin saa hyvin sekoitettua pohjamaahan.( Kalkitus on tärkeää siksi, että happamassa maassa ravinteet liukenevat huonosti kasvien käyttöön.) Sitten tilasimme Kekkilältä valvottua ja lannoitettua puutarhamultaa, jonka levitimme parannetun pohjamaan päälle. Sitten vain mullan tasaus, kallistukset ja kylvö.
PoistaIstutusalueille savimaalla pätevät hyvin pitkälle nuo edellisessä vastauksessani antamani ohjeet. Kasvualustan paksuus riippuu tietysti kasvista ja suurelle osalle perennoista riittää yleensä noin 40-50 senttinen multakerros. Havut,ja tietyt kasvit vaativat happaman kasvualustan ja kivikkokasvit kevyen hiekkapitoisen kasvualustan. Tässä nyt näin mahdollisimman lyhykäisesti vastaukseni. Jos jokin asia jäi epäselväksi, kysy vain rohkeasti, niin yritän parhaani mukaan vastailla. Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä sinulle.
Unohdin vielä sanoa, että maanparannuksesta huolimatta pohjamaan ollessa savi, kannattaa kasvit istuttaa kohopenkkeihin.
VastaaPoista