Translate

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Amatsoninliljan kukintaa

Minun amatsoninliljani kukkii parhaillaan, mutta tosin melko vaatimattomasti. Kukka vietti joulusta maaliskuun alkupuolelle 10 asteisessa autotallissa täysin ilman kastelua, mutta säilytti siitä huolimatta lähes kaikki lehtensä vihreinä. Amatsoninlilja on näyttävä huonekasvi kukkimattomanakin ja sen lehdet ovat suuret ja kiiltävät.Kukka on lumivalkoinen.


Tuoksu on miellyttävä. Kukkapohja on vihreä.


Lehdet ovat suuret ja upeasti kiiltävät.


Amatsoninliljalle täytyy antaa kasvurauha ja se närkästyy helposti mullanvaihdosta ja  saattaa juroa hyvin pitkään. Siksi vaihdankin tarvittaessa varovasti vain pintamullan uuteen. Amatsoninliljaa pidetään hieman haasteellisena ja varsinkin sen kukittaminen vaatii hieman perehtymistä sen aikaansaamiseksi. Edellisen kerran lilja kukki minulla viime vuoden marraskuussa. Tämän kaunottaren ostin naapurini omistamasta kukkakaupasta tai oikeammin kauppias toimitti sen minulle omakätisesti kotiin työpäivänsä päätteeksi. Hän kun asuu ihan naapurissa. Hyvää palvelua.


Kyseessä on ihmeköynnös bougainvillea 'Vera Deep Purble', jota olen havitellut jo kauan itselleni.


Ulkomailla matkustaessa kohtaa hyvin usein upeita ihmeköynnöskasvustoja, jotka rönsyilevät parvekkeilla täynnänsä kukkia ja herättävät ansaittua huomiota ja ihastuksen huokaisuja.Värejä on useita keltaisesta lähtien.


Kaktus päätti myös aloittaa kukinnan lähestyvän pääsiäisen kunniaksi.

Sydämellisesti tervetuloa myös blogini uusi lukija, Kardemumma.

 

22 kommenttia:

 1. Upeat kukat! Äidillä oli aikoinaan iso amatsoninlilja, joka kukki useasti runsaana.Joskus otimme kuvia, kun siinä oli monta kukkavartta ja kun kaikki kukat laski, niitä oli noin 50...
  Ihana myös tuo bougainvillea! Sitä näkee ulkomailla tosi paljon, nyt Namibiassa näin sitä usein keltaisena. Isän tädillä se kasvoi ja kukki tuvan ikkunalla reilun metrin korkuisena. En ollut ennen sitä Suomessa nähnytkään niin isona. Meillä on kaktukset ihan kuolemassa tänä vuonna, mikä lie?
  Hyvää pääsiäisen aikaa teille!

  VastaaPoista
 2. Voi vain kuvitella miten upea näky on mahtanutkaan olla, kun äitisi amatsoninlilja on kukkinut.
  Minä en ole onnistunut saamaan, kuin parhaimmillaan pari kukkavartta.
  Minullakin on ystävä Kokkolassa, jolla aikoinaan oli upea ihmeköynnös, joka kukki todella yltäkylläisesti. Saa nähdä saanko omani pidettyä hengissä.
  Oikein hyvää ja aurinkoista pääsiäisen aikaa myös sinulle.

  VastaaPoista
 3. Upea amatsoninlilja!
  Mummollani oli aina mahtava amatsoninlilja, joka kukki kauniisti. Ei tosin niin runsaasti kuin Eevireginan äidillä. Olen haaveillut hankkivani itsellenikin amatsoninliljan, pidän sen lehdistäkin todella paljon. Tätini jakoi oman kasvinsa ja on luvannut myös minulle jakotaimen.
  Oiken hyvää ja aurinkoista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amatsoninlilja onkin nykyisin melko harvinainen huonekasvi ja varmaan sen onnistuu saamaan juuri sukulaisen tai tuttavan välityksellä.
   Samoin sinne oikein hyvää pääsiäistä.

   Poista
 4. Amatsoninliljassa on upea kukinto. Työssäoppimispaikassani samanlainen kukki marraskuussa. Ihastuin sen hentoon tuoksuun ja nuuhkin kastelukierroksella sitä.

  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kukan tuoksu on miellyttävä.
   Hyvää pääsiäistä myös sinulle ja kiitos kommentista.

   Poista
 5. Amatsoninlilja on tosi kaunis ja niin hyvän tuoksuinen. On ollut joskus mullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näyttävä kasvi kukattomanakin.
   Hyvää illanjatkoa.

   Poista
 6. Ihana amatsonlilja. Minullakin oli tuollainen vuosia ja se kukkikin aika usein. Totta puhut, että amatsonlilja saattaa "myssähtää". Minulla se yllättäen ja ennalta varoittamatta yhtenä talvena näivettyi pois. Mielestäni en tehnyt sille mitään sen kummempaa kuin ennenkään, mutta jostakin syystä se kyllästyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.Minä uusin mullan jokunen vuosi sitten omalle liljalleni. Se suuttui ja juroi pitkään kukkimattomana. Talven amatsoninlilja haluaa viettää viileässä ja kastelu pitää olla hyvin niukkaa, jotteivat sipulit mätäne.

   Poista
 7. Ihana tuo liljan kukka, en ole koskaan ennen sitä nähnytkään.

  VastaaPoista
 8. Upeita värejä sinun kukissasi. Tuo ihmeköynnös on jotain aivan aihanaa!
  Hienosti sait tuon liljan talvetettua ja nyt palkitsee noin upealla kukinnalla:)

  VastaaPoista
 9. Ihana tuo amatsonin lilja! Upean värinen ihmeköynnös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bougainvillean väri on yksi lempiväreistäni. Kiitos kommentistasi.

   Poista
 10. Upeita kukkia, melkein tuoksun tuntee☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi.
   Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä.

   Poista