Translate

tiistai 13. toukokuuta 2014

Kartiovalkokuusen vioitus

Toissa kevät oli katastrofaalinen etenkin havujen osalta sillä ainakin meidän pihallamme osa havuista ruskettui ja sai vioituksia todella pahasti, kuten tämä kuvan kartiovalkokuusi. Olin jo lähes valmis nostamaan käteni pystyyn, kunnes muistin ostamani havupuubalsamin. No, olikin aika testata sen todellista tehoa, sillä olin toki käyttänyt sitä aiemminkin, mutta paljon vähäisimpiin vioituksiin. En oikein uskonut sen tehoavan enään pahasti ruskettuneeseen havuuni, mutta yrittänyttähän ei laiteta, joten tein ohjeen mukaisen sekoituksen, jolla sumutin sitten kuusen kauttaaltaan märäksi. Uusin vielä käsittelyn myöhemmin kesällä. Samassa muurikivipenkissä on kolme kappaletta kartiovalkokuusia ja jokainen niistä sai vioituksia, mutta kuvassa laitimmaisena oleva havu kaikkein pahiten.Kuva otettu 25.5 2013. Tänään 13.5.2014 otetussa kuvassa sama havu näyttää tältä, joten voi kyllä sanoa balsamin tehonneen melko hyvin, kun ottaa huomioon sen seikan, että viime talvi oli myös hyvin poikkeuksellinen suojaavan lumen vähäisyyden takia. Havu saikin hieman uutta vioitusta osakseen.


Suojaan joka kevät kartiovalkokuuseni vihreällä varjostusverkolla, mutta aina sekään ei valitettavasti auta. Kasvupaikka  on sinällään hieman liian aurinkoinen ja keväiset lähipelloilta puhaltavat tuulet ovat myös haittaksi.


 Tässä kuvassa kaikki kolme havua.

 

Alaoksissa on vielä vioitusta melko runsaasti, joten elvytyskäsittelyjä täytyy tehdä tänäkin keväänä vielä lisää, kunhan sateet laantuvat ja sää muuttuu suotuisammaksi.

Olisi tosi kiva tietää onko teillä kellään kokemuksia havupuubalsamista ja jos on,  miten se on tehonnut kohdallanne?  Olisi myös kiva tietää miten havunne selvisivät menneestä, pääsääntöisesti vähälumisesta talvesta?

43 kommenttia:

 1. Edellisessä postauksessa suloinen pieni ilmestys ja hieno kakku. Upeita lahjoja olet myös saanut, onnea :)
  Laventeliä olen tässä yrittänyt idättää siemenistä, mutta toisetkaan siemenet eivät lähteneet itämään. En ymmärrä missä vika. Tuo tupsulaventelipuu aivan ihana.

  Tämän postauksen havuihin...voivoi, huonoon kuntoon menivät, mutta henosti sait havubalsamilla kuntoon. Itellä ei ole minkäänlaisia kokemuksia havuista. Agrin tarjouksesta ostin kolme Tuijaa ja ne ovatkin ensimmäiset. En tiijä mitä niille teen, mihin laitan yms, mutta jonknlaista kiinalaista asetelmaa havittelen :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Laventeli yleensä hyötyy kylmäkäsittelystä esim. jääkaapissa. Lajikkeillakin on eroa. Tuo lahjaksi saamani tupsulaventeli on huono talvehtija avomaalla.

  VastaaPoista
 3. En ole koskaan kokeillut havupuubalsamia, mutta mökillä kartiovalkokuusi on myös pahoin vioittunut. Siihen tuli yläosaan jokunen vuosi sitten jotain valkoiselta vaikuttavaa nukkaa/töhnää ja ainakaan mäntysuopaliuos ei siihen tehonnut, mitä ikinä sitten lie olikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko jokin sienitauti iskenyt kartiovalkokuuseesi. Kannattaa kokeilla havubalsamia, sillä sen sisältämä typpi, peptidi ja aminohapot elvyttävät ja vahvistavat puun kuntoutumista. Tekstissä olevasta linkistä pääset lukemaan tarkemmin aineesta ja sen tehosta.

   Poista
 4. Hurjalta näyttivät nuo kuuset, mutta ihmeen hyvin ovat kuntoutuneet! Ei ole kokemusta havupuubalsamista, mutta unohdin tänä keväänä suojata yhden thuijan, jota peurat popsivat istutussyksynä 2012, ja nyt se näyttää jotenkin huonommalta kuin ennen. Pitää siis ostaa kokeeksi pullollinen balsamia.

  Olen muutaman vuoden suojannut havuni säkkikankaisilla hupuilla helmi-maaliskuusta lähtien ja alppiruusut vihreällä kaksinkertaisella varjostuskankaalla. Tuntuu, että säkkikangas suojaa paremmin, mutta estää myös juurella olevan maan sulamisen. Maan sulamista seuraan keppikokeilla ja jos maa ei meinaa sulaa samaa tahtia ilman lämpenemisen kanssa, niin kastelen lämpimällä vedellä. Kuorikatteen kuopsuttelen pois, kun ne ovat sulaneet ja sitten taas takaisin jään hävittyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Balsamia kannattaa kokeilla, sillä se virkistää ja voimistaa huonosti voivaa kasvia.

   Poista
 5. Tuosta balsamista ei ole kokemusta, harmi sinäänsä, sillä oma kartiokuuseni oli pakko kaataa ja saman kohtalon sai kaksi rohtokatajaakin olivat kauttaaltaan ihan ruskeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että aine antaa minkä lupaa. Täysin kuollutta, kokonaan ruskettunutta kasvia se ei ltietenkään enää elvytä, vaan kasvissa täytyy olla vielä vihreää jäljellä.

   Poista
 6. Balsamista ei ole kokemusta, mutta edellistalvi vei jopa luonnon katajan pihastamme, kuin myös jo hyvin alkaneen istutetun katajan. Juuri tänään mieheni katsoi tätä luonnon katajaa ja se on tehnyt runsaasti uusia marjoja. Olen kyllä antanut sille tylyn tuomion, mutta virkoaisikokahan se sillä balsamilla?
  Sinun havusi on kyllä mukavasti elpynyt.
  Mukavaa viikon jatkoa ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkatajia on vaivannut viime vuosina pahaa jälkeä saanut katajankariste sienisauti. Se alkaa tuhota oksia ja neulasia alhaalta ja nousee kohti latvaa. Sieni itiöt leviävät valitettavasti herkästi ja kosteus pahentaa asiaa. Tautiin ei ole keksitty parannusta, mutta lukemani mukaan se ei välttämättä tuhoa kokonaan katajaa, mutta kuolleet oksat eivät enään elvy. Toivottavasti teidän katajaanne ei tauti ole iskenyt, vaan kyse on jostain muusta.

   Poista
 7. Minä sumuttelin vuosi sitten keväällä havupuubalsamilla ruskettuneita tuijia, ja ihmeen hyvin elpyivät. Muutenkin näytti tehostavan havujen kasvua kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havubalsami on kyllä minunkin mielestäni yllättävän tehokas.

   Poista
 8. Tämä oli ihan uusi tieto minulle ja tuli todella tarpeeseen. Ekaa kertaa poikkesin Koso-tädin blogista tänne, ja heti tärppäsi. Ihanaa, KIITOS vinkistä!

  Airi

  VastaaPoista
 9. Havupuubalsamista ei ole kokemusta, mutta kuviesi perusteella sitä kannattaa kyllä hankkia jos/kun havut alkavat ruskettua. Hyvin tehosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä täytyy käsittelyjä tänäkin keväänä uusia, mutta hyvältä alkaa tilanne jo näyttää.

   Poista
 10. Harmin paikka noita havujasi. Itsellä tuijat ym. ovat enemmän puolivarjoisalla/varjoisalla paikalla, joten ovat säilyneet yllättävän hyvin. Marjakuuset ainostaan ovat auringossa ja ainakin tähän menessä ovat hyvinkin vihreitä.
  Tuosta balsamista ei ole kokemusta, muuta kun taisin sinun blogista lukea aikaisemmin, että sellasta on olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että havusi ovat selvinneet vaurioitta. Havupuubalsami on muistaakseni ollut markkinoilla vasta aika vähän aikaa, muutaman vuoden ja se tuntuu olevan monelle melko tuntematon.

   Poista
 11. Kiitos muistutuksesta! Minun on pitänyt tuota havupuubalsamia hankkia, mutta olen ihan unohtanut sen. Edellisessä asunnossa meillä meni kartiovalkokuusi juuri samannäköiseksi. Siellä luovutin, kun luulin ettei mitään voi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä aika tehokas aine, joten sitä on minulla aina saatavilla.

   Hyvää viikonjatkoa sinulle Vilma.

   Poista
 12. Voi kuusiparkoja! Onneksi kasvavat taitavan hoitajan puutarhassa! näyttää tosiaan tekevän tuo balsami ihmeitä. Mukavaa että löysit blogiini! Täällä sinun luona on sievää, laitan blogiosoitteesi talteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura ja kiva kun liityt lukijaksi.
   Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 13. ♥ no voihan...mutta, taitava sinä!

  VastaaPoista
 14. Hyvin näyttää tehoavan,kun hoidit balsamilla.Enpä ole kokeillut.Ei ole kyllä ollut tarvettakaan.Muutama havupensas minulla on ja ei ole ongelmia ollut.Nekään ei ole ihan takuuvarmoja,niinkuin moni luulee.Säät tekee tepposensa.Mutta iloinen juttu,kun ihmebalsami auttoi.Komeat on siellä pensaat=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä saa useamman kerran varmaan sumutella balsamia, ennenkuin havut ovat entisessä kunnossa. Hyvää viikonloppua.

   Poista
 15. kartiovalkokuuset ovat arkoja keväälle, mutta niin kauniita. Toivottavasti toipuvat kokonaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, arkoja ovat. Periaatteessa ei pitäisi lainkaan kasvattaa sellaisia havuja, joita joutuu joka kevät suojaamaan, mutta minkäs teet kun ne ovat niin kauniita ja hidaskasvuisina sopivat minulla tuohon muuripenkkiin niin hyvin.

   Poista
 16. Hienoa kuulla tällaisesta uudesta elvytysjutusta, josta en tiennyt yhtikäs mitään tätä ennen.
  Sillä mä toin vanhalta asunnolta kolme hyvinvoivaa tuijaa tänne uuteen asuntoon.
  Istutin ne ja yksi näyttikin jo siinä vaiheessa aika huonovointiselta.
  Nyt istutinkin sen sitten ihan sellaseen paikkaan, että saa kuolla jos on kuollakseen,.
  Mutta jos tollanen elvytysjuttu on olemassa, niin ilman muuta ostan sitä ja kokeilen siihen.
  Kiitos tiedosta!
  Kauniita sulla on siellä kaikki tuijat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos postauksestani on apua. Toivottavasti havusi elpyy entiselleen.

   Poista
 17. Minulla on kolme kartiovalkokuusta samassa penkissä ja kaikki ovat ruskettuneita sisäpuolelta. Uutta vihreää kasvua pukkaa kyllä, mutta enimmäkseen latvuksesta, ala-osastaan taitavat jäädä ruskeiksi. Tämä vinkki tuli tarpeeseen, taidan huomenna kipaista kauppaan.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa. Uusintakäsittelyn voi myös tehdä pahimmin vaurioituneisiin osiin ohjeen mukaan.

   Poista
 18. Talvi se tahtoo tehdä tuhoojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Välillä täytyy sietää ja hyväksyä myös kasvien vaurioita ja menetyksiä.

   Poista
 19. Minullakin on pari havua kuivunut talven jäljiltä. Sumutin balsamilla, saapa nähdä tehoaako kokonaan ruskettuneeseen havuun:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos havu ei ole ihan täysin kuivunut ja jossain osin on vielä vihreää jäljellä, niin toiveita on.

   Poista
 20. Minäkin ostin juuri Havupuubalsamia ja suihkuttelin sitä vähän ruskettuneeseen tuijaan. Saapa nähdä.

  VastaaPoista
 21. Minullakin on kaksi timanttituijaa talven jäljeltä ruskettunut ,keväällä kyllä minä laitoin hyvän suojan
  niihin kun otin suojan pois olivat oikein hyvän näköiset ,mutta jonkun ajan kuluttua ne rupesivat tulemaan ruskeiksi,ei aivan kokonaan .tuijat ovat jo 6 vuotta vanhat. Kiitos tiedoista käyn ostamasa palssamia
  Leikkaanko kuivia oksia pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki varmasti kuolleet oksat kannattaa leikata pois havua rumentamasta. Tuijat yleensä korjaavat ajan kanssa melko hyvin syntyneet vahingot, jos vain jaksaa odottaa. Toivottavasti havubalsami nopeuttaa vaurioiden paranemista.

   Poista
 22. Ei ole kokemusta. Ostin vasta ekat havuni, kolme valkokartiokuusta. Saa nähdä, miten niiden kanssa pärjään.

  VastaaPoista
 23. Luojalle kiitos, että löysin tämän sivun nyt: Meillä on monia, tosi monia karvtiovlakokuusia ja ovat monitasoisessa puutarhassamme ihan must. Tähän asti on mennyt hyvin, mutta viime syksynä huomaismme talon pohjoispäädyn komeassa kartiovalkokuuseessa outoa lakastmista. Mitään syytä ei pitänyt olla, eikä näkynyt mitään tuholaisia tms. Nyt aionkin sitten ostaa tuota havupuubalsamia, sillä yrittänyttä ei laiteta!!! Kiitos vinkistä <3 Täällä minun kartiovalkokuuseni ennen tuota onnetonta juttua: http://leenalumi.blogspot.fi/2011/04/kartiovalkokuusen-haaste-ja-viehatys.html

  Siis löysin sinut vain googlaamalla kartiovalkuuusten taudit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havupuubalsami on kyllä mielestäni oiva apu kevätauringon vioittamiin havuihin. Omat kartiovalkokuuseni sain balsamin avulla lähes entiselleen. Pientä korjaavaa leikkausta tosin jouduin tekemään, mutta nyt vioituksia tuskin enää havuissa huomaa. Balsamikäsittelyjä tein useamman kerran kasvukauden aikana. Toivottavasti onnistut pelastamaan kartiovalkokuusesi?

   Poista