Translate

maanantai 30. kesäkuuta 2014

Pionit sateen armoilla

Pionien kukinta pihallamme on alkanut ennätyksellisen hitaasti ja syytä tuskin on turha mainita. Jatkuvat sadekuurot välillä tihuttaen, välillä raivoisalla voimalla piiskaten ovat kolean sään ohella tehneet tehtävänsä. Osa pioneista on pitänyt nuppunsa tiiviisti kiinni, osa taas alkanut mustuttamaan nuppujaan. Varsinkin kerrottukukkaisilla lajikkeilla tämä on selvästi nähtävissä. Voitte vain arvata miten asia harmittaa. Viileyskään ei pioneja niin haittaisi, mutta jatkuvasti märkänä oleva kasvusto kyllä. Olen virittänyt jopa sateensuojia pionien ylle, mutta huonoin tuloksin, sillä tuuli on nakellut suojat mennessään. Mieheni ihmetteli yhtenä päivänä töistä tullessaan mihin yksi sateenvarjoistamme oli mahtanut kadota. Huikkasin, että tuolla se näyttää kellottavan kukkapenkin laidalla nurin niskoin tuulen viskaamana. Olin virittänyt sen pionipuskan suojaksi sateen uhatessa.


Muutama kukka sentään on auennut minua sulostuttamaan.Rubra Plena vasta availee kukkiaan.
 


Kaikissa vuosien varrella ostamissani pioninjuurakoissa ei ole ollut lajikenimiä. Täässä yllä olevat olen hankkinut Helsingin puutarhamessuilta virolaiselta myyjältä. Puolikerrottun arvelen ehkä olevan Wladyslawan.Tämä kaunotar kukkii normaalina kesänä tosi kauniisti ja kukat kestävät melko pitkään.


Tämä on samoin nimetönnä ostettu, mutta olisiko Jan Van Leeuven? Tunnistaako kukaan kyseiseksi pioniksi?

Nyt pioneja hennoo leikellä maljakoihin surutta. Melko nuppuisenakin kerätyt kukat avautuvat hyvin.


Tästä linkistä löytyy kuvia pioneistani edellisiltä vuosilta.


46 kommenttia:

 1. Pioni on yksi lempikukkiani. Niin uskomattoman kaunis. Kaikesta huolimatta sinun pionisaldosi on paljon parempi kuin meidän; meidän ainokainen pensas teki tänä vuonna vain yhden kukan :-)
  Toivotaan että sateet pian hellittävät ja pionit virkoaisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet saisivat todella jo väistyä. Kesä on jo pitkällä ja kurjat säät sen kun vaan jatkuvat.

   Poista
 2. Meillä ei onneksi hirmuisesti ole satanut, mutta kylmyys ja tuulet koettelevat pioneja. Laskin että pariin puskaan tulee kolmisenkymmentä kukkaa, osa on jo auki.
  Saisi se kesä vihdoinkin alkaa, taitaa Ohtakarissakin tulla vilu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten tiedossa ihanaa kukkaloistoa. Ohtakarissa tosiaan voi tulla vilu, jollei säät tästä yhtään lämpene. Kiitos kommentista.

   Poista
 3. Voi kun ihania kuvia.
  Äitini myös aikoinaan varjeli omia Pioneitaan ja ne olikin myös upeita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pionit ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia ja lehdet pysyvät kauniina koko kesän kukinnan loputtua.

   Poista
 4. Upeat pionit, sellanen iso auringonvarjo ois parempi, sen voi työntää maahan tai kiilata kivillä paikoilleen:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Totta, suojasinkin osan pioneista aitaverkolla ja laitoin miehen vanhan sadetakin katoksi, mutta tuuli oli niin kova että koko hökötys kaatui. Onneksi pioni ei pahemmin saanut vaurioita. Sateenvarjo oli vain hätävarana.

   Poista
 5. Kauniit pionit,täällä on sade painanut monta kukkaa maahan ,kukat ovat niin painavia kastuessaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, minäkin käyn " Sarahin" kukkia välillä pudistelemassa ylimääräisestä vedestä, sillä sen kerrotut kukat keräävät veden sisäänsä.

   Poista
 6. Pionit on kauniita, nyt ei saisi sitten tulla kovin rankkoja sateita, etteivät lakoa samantien.

  VastaaPoista
 7. Meillä pionit ovat kaikki tiukasti nupullaan. Sateet pitäisi kohta hellittää niin on toiveita, että avautuvat kukat kestävät ehjinä sitten. Sinulla on kyllä kauniit pionit, minulla nupullaan vain yhtä lajia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omnneksi pitäisi kohta lämmetä. Toivotaan, että pitää paikkansa.

   Poista
 8. Tämä kesä on ollut kyllä lajissaan poikkeuksellinen. Onneksi pionisi kuitenkin kukkivat vielä eivätkä ole kokonaan hävinneet. Kohta lienee sää lämpenee, jospa se auttaisi kaikkia kasveja kukoistamaan.

  VastaaPoista
 9. Kyllä nämä sateet alkavat jo tympiä ihan todella. Täällä on jo kolmas sateinen päivä. Pionit ja kaikki muutkin kasvit kärsivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tuo sade kyllä onneksi lakkasi jo eilen iltapäivällä, mutta kovin on muuten pilvistä.

   Poista
 10. ♥Oi miten kauniita pioneja! harmi sateet...

  VastaaPoista
 11. Juu kyllä sade piiskaa nyt kaikkia kukkivia kasveja harmittavasti.
  Mulla pionit ovat venähtäneet tosi pitkiksi, ja vaikka niillä on ihan hyvät tuet ne retkottavat maata päin pituutensa takia. Olenkin leikellyt surutta pionien nuppuja maljakkoon, hyvin tuntuvat aukeavan sisällä.
  Onneksi ilmat pitäisi nyt hieman parantua ja nyt nupullaan olevat pionit saattavat vielä loistaa.
  Kauniita pioneita sinulla joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuentaa nyt pionit erityisesti tarvitsevatkin tänä kesänä. Odotellaan, jospa ne lämpimät säät kohta koittaisivat.

   Poista
 12. Kauniita! Nuo yksinkertaiset ovat ihania keltaisine heteineen. Upea kimppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja kestävät näitä ilmoja paremmin, kuin kerrottukukkaiset.

   Poista
 13. Ihanat pionit! Ymmärrän hyvin, että sade harmittaa. Itse en saa ainokaista pioniani menestymään, vaikka täällä ei edes ole satanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juttelin juuri äskettäin veljeni kanssa puhelimessa ja hänkin kertoi, ettei siellä Pohjanmaalla ole satanut juuri lainkaan.

   Poista
 14. Voi pionit ovat niin kauniita! Itse olen niin malttamaton puutarhahommien kanssa, etten ole vielä alkanut pioniharrastukseen. Ymmärtääkseni pionien kukintaa saattaa joutua odottamaan pitkäänkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukintaa voi joskus joutua hieman odottamaan. Riippuu vähän siitä ostaako valmita purkkitaimia, vai kasvattaako juurakosta. Kuitenkin kiitollisia kasvatettavia.

   Poista
 15. Oi, kauniita Sinun pionisi ☺☺

  VastaaPoista
 16. Sinulla on paljon kauniita lajeja ja hyvä kun sade ei kaikkiin pioneihin vaikuttanut harmittavasti ja osasta saat myös nauttia sisätiloissakin. Nelisen vuotta sitten kun istutin yhden pioni pensaan portin tuonne alas niin sen piti olla valkoinen, mutta olikin aniliininpunainen en nyt just muista nimeä, mutta kaunis on sekin korkeutta on niin, että muutama kukka luikertelee portin vierestä tielle.
  Aurinkoisia ja sen myötä lämpöisiä päiviä on vielä edessäpäin ja kesääkin on vielä jäljellä.
  Hyvää heinäkuuta.

  VastaaPoista
 17. Harmittavan usein sattuu kuvaamasi laisia tapauksia, jossa kasvi ei ole se mikä sen pitäisi olla. Sinun pionisi ei kuitenkaan näyttänyt tuovan pettymystä, vaikka ei valkoinen ollutkaan.

  Kesää on vielä runsaasti jäljellä ja nythän se oikeastaan vasta alkaa, jos vain ilmat lämpenevät. Oikein hyvää heinäkuuta myös sinulle Sirkka.

  VastaaPoista
 18. Todella ihania pioneja sulla. Tuo valkoinen on kaunis. Meillä ei kuki vielä, mutta isot nuput näyttäs olevan aikalailla lähellä avautumista. Kolme viikkoa kylmää ja sadetta, mutta nyt viikonloppu ja tämä päivä olleet tosi aurinkoisia ja lämpösiä. Ite en kyllä tiijä omien pionien nimiä.


  Aurinkoista viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt kyllä todella kelpaa nauttia ihanasta lämmöstä ja auringosta.

   Poista
 19. Upeita! Minulla eivät pionit (ne jotka talvesta selvisivät) vielä juurikaan kuki. Märkä talvi turmeli ison osan pioneistani, sillä tekemäni penkki oli hiljalleen painunut ja menin vielä reunustamaan sen. Nyt syksyllä edessä pelastusoperaatio: penkin kohotus tai juurakoiden siirto toiseen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi. Pionit eivät tosiaan siedä märkyyttä kasvupaikallaan. Onneksi osa pioneistasi kuitenkin säästyi. Kiitos vierailusta.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. Kiitos. Nautitaan kesästä ja lämmöstä, jota nyt vihdoin saatiin.

   Poista
 21. Samojen ongelmien kanssa on painittu täällä suunnassa. Ja nyt kun tuli helle, tuntuu että kukat lakastuu silmänräpäyksessä... Mutta upeita ovat pionisi!

  VastaaPoista
 22. Juuri näin meilläkin. Nyt loppukukinta on nopeasti ohi. Kiitos kommentista.

  VastaaPoista
 23. Voi kuinka ihania pioneja ja monta väriä. Ilahduttaisivat pitkään .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat kyllä alkukesän kohokohta kukkiessaan. Harmi vaan, että kukinta on aika nopeasti ohi.

   Poista