Translate

sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kärhökuulumisia

Pihan kärhöistä osa on lähtenyt lähes normaaliin kasvuvauhtiin ja kurottelevat jo kasvusaloissaan ilahduttavasti kohti korkeuksia. Osa kärhöistä taas on kokenut henkiin heräämisen ja näistä henkiin heränneistä olen enemmän kuin iloinen, sillä osa niistä on sulostuttanut pihaamme sen alkumetreistä asti ja ovat muodostuneet näin todella tärkeiksi. Kestää kuitenkin aikaa ennenkuin ne saavuttavat entisen upean kukoistuksensa, jos nyt  edes koskaan siihen enään yltävät. Kolme hankalaa talvea peräkkäin on ehkä ollut osalle niistä hieman liikaa.


Tarhaviinikärhö 'Etoile Violet' on yksi kestävimmistä ja kukinnaltaan takuuvarmimmista kärhöistämme. Vaikka olen kasvattanut kärhöjä jo parikymmentä vuotta ja perehtynyt niiden kasvatukseen aika tarkkaan en vieläkään ymmärrä niiden sielunelämää. Nimittäin tänä kesänä kasvuun on  lähtenyt muutama kaikkein arimmista ja vaativimmista jalo- ja loistokärhöistä. Esimerkkinä ' Nelly Moser', kun taas takuuvarmoista kukkijoista esim. virolaista alkuperää oleva 'Piilu'  on jäänyt ilmaantumatta kokonaan ja osan kasvu on minimaalisen heikkoa.Muutamia nuppuja on jo ilmaantunut, mutta vielä kukintaa joutuu odottamaan.


Tässä loistokärhö 'Niobe'. Tämän selviäminen menneestä talvesta oli minulle iloinen asia sillä kärhön kasvuvyöhyke on ykkönen.


'Rouge Cardinal' ja 'The President' ovat myös jo hyvässä kasvussa. Kuva yllä ja alla.


Yksi rakkaimmista kärhöistäni on aina ollut  loistokärhö 'Ville de Lyon'. Yllä. Se on ensimmäinen  kasvattamani kärhö. Minulla on kaksi Villeä. Vanhin ja upein Villeistäni ei ole noussut maan uumenista  enkä tiedä vielä sen kohtaloa. Kärhöthän saattavat olla kaksikin vuotta ilmaantumatta maan pinnalle ja sitten kolmantena vuonna yllättäen aloittavan kasvunsa.  Kuvan Ville kasvaa kasvimaalla lavakehikossa ja onneksi se sentään on elossa. Sen kyljessä on kylkiäisenä paakun mukana tullut pienikukkainen (siis tuntematon) tiukumaisen kukan omaava köynnös.Tämä pensaskärhö on ostettu muutama vuosi sitten Tommolan tilalta. Kukinta ehti jo viime metreille, ennen kameraan tarttumista.
Tarhaviinikärhö 'Julia Correvon' on yksi henkiin herännyt kärhöni. Olin varma, että se ei enään tänä kesänä ilmaantuisi, mutta onneksi olin väärässä. Kukkimaan se ei tietenkään millään ehdi.


Kasvimaalla, pohjattomassa kasvilavassa kasvaa myös neljä eri-ikäistä kärhöä, jotka kaikki nuoresta iästään huolimatta selvisivät talvesta. Kuvassa yksi neljästä.


Mantsuriankärhö kukkii parhaillaan kasvimaan kehikossa.
Surullinen näky. ' Arabelle' tiukukärhö näyttää tällä hetkellä tältä. Sen uskon kyllä kuolleen. Jos näin on käynyt se on todellinen takaisku, sillä niin kaunis se oli kukkiessaan.


 Viime vuonna se kukki vielä näin runsaasti.

Loppuun vielä vanhoja kuvia Ville de Lyonista, Piilusta ja  Julia Correvonista  niiden ollessa täydessä kukinnassa ja kasvussa.

 Piilu.


 Ville De Lyon


Ville ja Piilu kukkivat vierekkäin.


Julia Correvon


53 kommenttia:

 1. Voi harmi mm. tuota Arabellea. Tuhoista ei ikinä osaa sanoa, miksi ja miten ne iskevät. Onneksi paljon kärhöjä on myös elossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabellaa pidetään kestävänä ja sitä se varmaan onkin. Viime talvi oli sille kuitenkin ilmeisesti liikaa. Se aloitti aina kukintansa ensimmäisten joukossa ja kukki myöhäiseen syksyyn saakka.

   Poista
 2. Voi mahoton, miten komeita kärhöpuskia! Mulla ei varmaan ikinä yllä moiseen, täällä onkin olosuhteet hieman kovemmat. Loistokärhöt talvetan kellarissa ruukuissa, Madame Julia Correvon hidastelee nyt mutta on hyvässä vauhdissa, samoin President ja Arabella, kaikki kolme talvehtivat ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hienoa, että sinä säästyit kärhötappioilta.

   Poista
 3. Upeita kärhön kukinta -kuvia. Kärhöt ovat vaan niin super upeita mielestäni.
  Harmi, että osa kärhöistäsi ei luultavasti talvesta selvinnyt:( Itsellänikin esim. pari-vuotias alppikärhö paleltui maata myöten. Samoin The Presedent, mutta se kasvoi reippaasti maan pinnan alla olevista silmuista ja sillä on jo reilusti nuppuja tulossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kärhöt ovat kyllä upeita ja vievät lisäksi vähän tilaa pienessäkin puutarhassa. Viime talvi vei puutarhoista varmaan paljon kasveja, jotka oli istutettu vuoden tai kahden sisällä.

   Poista
 4. Upeita kärhöjä! Harmi jos arabelle kuoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nämä menetykset kuuluvat osana puutarhurointiin, mutta täytyy myöntää, että harmittaa.

   Poista
 5. Todella upeita kärhöjä. Toivotaan, että arabelle vielä heräisi henkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Näyttää kyllä vähän epätodennäköiseltä.

   Poista
 6. Excelente trabalho e belas fotografias.
  Um abraço e bom fim de semana.
  Andarilhar

  VastaaPoista
 7. Mahtavia kärhöjä! Miten ihmeessä niitä hoidat, kun kukkivat noin kauniisti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kärhöt vaativat melko paljon lannoitusta kukkiakseen runsaasti. Keväällä ne saavat kevätlannoitteen juurilleen ja kesällä taas veteen sekoitettavaa täyslannosta. Elokuun puolessa välissä lannoitan vielä syyslannoksella talvenkeston parantamiseksi.

   Poista
 8. Voi sun kärhöjäsi, ihan uskomattomia. Kiitos toivosta, menetin talvelle 6 kärhöä. Ehkä ne siis vielä nousevat? Arabelle mulla säilyi ja Alppikärhöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaa odottaa kärhöjen ollessa kyseessä. Kuten aiemmin olen kertonutkin niin kaksikin vuotta on saattanut kulua ennekuin kärhöt ovat taas ilmaantuneet kasvupaikalleen.

   Poista
 9. Silmiä hivelevän kaunista kukintaa.Kyllä siun kärhöt on upeita ,omani on kasvanut vasta muutaman kymmenen senttiä joten ei varmasti kerkeä kukkia tekemään :( talvi varmaan tehnyt tepposensa sille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Hienoa, että kärhösi on selvinnyt haasteellisesta viime talvesta. Vähän kärhöstä riippuen saattaa kasvu olla joutuisaakin, joten saatat vielä päästä ihailemaan myös kukkia.

   Poista
 10. Oi, kuinka kauniita, mulla kuoli melkein kaikki kärhöt.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Älä vielä menetä toivoasi, sillä vielä ne saattavat ilmaantua ja aloittaa kasvunsa.

   Poista
 11. Kärhöt ovat todella upeita kukkiessaan. Toivottavasti se Arabelle sieltä kuitenkin herää eloon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Täytyy käydä hieman juuristoalueella tutkailemassa miltä siellä näyttää.

   Poista
 12. Kyllä ovat ihania nuo kärhösi! Eipä ihme että niitä olet kasvattanut jo pitkään. Toivottavasti Arabelle vielä virkoaa.
  Pitää minunkin joskus yrittää kärhöjä, mutta eihän noista osaisi edes valita; ainakin sinun kärhösi ovat kaikki aivan upeita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara. Suosittelen lämpimästi kärhöjen kasvatusta. Se vie herkästi mennessään.

   Poista
 13. Todella harmillista on aina menettää rakas ja pitkä-ikäinen kasvikaveri:( Viime talvi oli hankala ja paljon olen kuullut muiltakin menetyksiä, vaikka eihän se kyllä paljoa lohduta omien menetysten keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ja ikävintä asiassa on se, että kasvatus täytyy aloittaa taas alusta.

   Poista
 14. Olet oikea kärhöguru! Hienoiltahan kaikki näyttävät, harmi tuota yhtä joka menehtyi, mutta jospa raaskit ostaa uuden? Kärhöt ovat niin oikukkaita, minäkään en ymmärrä miksi jotkut viihtyy ja jotkut ei vaikka mukamas tekee kaiken oikein. Oletko tilannut sieltä Sofianlehdon taimistosta kärhöjä? Heillä niin upeat valikoimat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni on ostanut minulle muutamia kärhöjä lahjaksi Sofianlehdosta, jossa on kyllä hyvät valikoimat. Valitettavasti sieltä ostetuista taimistakin osa on menehtynyt. Uuden Arabellan hankinta taitaa tulla väistämättä eteen.

   Poista
 15. Sinulla on kyllä aivan upeat kärhöt, harmi, että viime talvi verotti niistä osan. Minulla on vain kaksi kärhöä. Niistä Piilu ei ole noussut tänä vuonna ollenkaan ja mantsuriankärhö lähti todella hitaasti kasvuun. En tiennyt, että kärhöt voivat olla ilmantumatta useita vuosia ja olla silti elossa. Enpä istutakkaan vielä mitään Piilun tilalle, jos se vaikka olisikin yhä hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mantsuriankärhö on meilläkin kukkinut huomattavasti vaatimattomammin, kuin ennen.
   Kannattaa kyllä odottaa ainakin ensi kesään saakka, jos vaikka kärhösi vielä lähtee kasvuun.

   Poista
 16. Upeat kärhöt ja näyttävät kasvavan todella hyvin. Edellisvuoden kukintokuvat ovat mielettömän kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On kyllä suoranainen ihme, että suurin osa kärhöistä selvisi pahasta talvesta ihan hyvin.

   Poista
 17. Isokukkaiset kärhöt ottivat nokkiinsa viime talvesta 100%:sti. Myös Arabella ja Aljonuska jättivät nousematta. Pitkään minäkin kasvattelin kärhöjä hyvällä menestyksellä väärästä vyöhykkeestä huolimatta. Nyt vain pensaskärhöt ja matsuriankärhö nousevat. Alpinat nyt tietenkin ja kruunukärhö 'Georg' pärjäsivät. Kokonaisuuten nähden vähän.

  Pitää kaivaa kärhöpenkki sievästi ylös ja tutkia luuraako siellä kuitenkin eläviä kärhönjuuria. Sitten istuttaa uudet kärhöt. Tämä vuosi jää nyt kokonaan välistä.

  Hienosti sulla kuitenkin nousee ja kukkii kärhöt - onnea siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella harmittava menetys sinulla. Kärhöjen kasvatus siihen pisteeseen, että ne kukkivat näyttävästi ja runsaasti kun vie aina oman aikansa. Siksipä uusien kasvien hankinta ja kasvatuksen aloittaminen alusta tuntuu aina turhauttavalta.

   Poista
 18. Ihania kärhöjä!!! Minä en ole uskaltanut istuttaa loistokärhöjä, kun niiden sanotaan olevan niin vaativia. Sinulla ne viihtyvät upeasti ja toivottavasti ne muutaman vielä innostuvat kasvamaan, jos eivät tänä kesänä, niin ensi kesänä sitten...

  VastaaPoista
 19. Kiitos. Kärhöt ovat kyllä välillä tosi oikukkaita. Joidenkin kohdalla ei vain aina onnistu, vaikka kaikki kasvuvaatimukset olisi ottanut tarkoin huomioon.

  VastaaPoista
 20. Onhan sinulla kärhö poikineen ja hienoilta näyttävätkin vau! Itse hankin ensimmäiset kärhöni eli mantsuriankärhöt vuosi sitten keväällä. Tänä keväänä luulin, että hankala talvi oli ne niitannut. Olin jo kaivamassa uusia taimia paikalle, kun huomasin kärhöjen sittenkin puskevan versoja. Nyt ne kasvaa porskuttavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hienoa, että kärhösi selvisivät todella haasteellisesta viime talvesta.

   Poista
 21. Muistankin miten pökerryttävän upeita kärhöjä sinulla on. Täällä kävi melko totaalinen tuho kärhöjen suhteen. Ville hävisi ja sitä suren eniten, samoin meni Multi blue, Rouge Gardinal ym. Vain mantsuuriankärhö, alppikärhöt ja uusin vitisella säilyivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ikävää, että kaikki nuo mainitsemasi kärhöt jäivät ilmaantumatta. Odota kuitenkin ainakin ensi kesään jospa ne vielä lähtevät kasvuun. Viticellat ovatkin runsaskukkaisia ja kestäviä.

   Poista
 22. Sinulla on kyllä ollut upeita kärhöjä, ja niin rehevästi kasvavia ja kukkivia! Sääli, kun menetyksiä tullut sinunkin kärhöillesi. Minun kärhöni ovat ihan surkeita, uusia on istutettu taas kerran. Mutta eivät ne tuollaisiksi kasva koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten jo tuolla aiemmin mainitsin ihmetyttää suuresti se, että todella vaateliaina pitämäni loistokärhöt ovat osin selvinneet viime talvesta hyvin, kun taas melko takuuvarmat ja kauan puutarhassamme hyvin menestyneet ovat jääneet ilmaantumatta.
   Hienoa, että menetyksistäsi huolimatta haluat yhä panostaa kärhöihin.

   Poista
 23. Toivottavasti pitävät vain välivuoden. Multa on melkein kaikki kärhöt kadoksissa:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotan parasta. Jospa vielä ensi kesänä ilmaantuvat.

   Poista
 24. Minulta kuoli kolme kärhöä viime talven jäljiltä. Ostin jo pari uutta tilalle, mutta en löytänyt samoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhoissa, joissa kärhöjä kasvatetaan onkin ollut paljon menetyksiä viime talven jäljiltä. Minäkin ostin virolaista alkuperää olevan jälokärhö Piilun tänään paikallisesta Rautiasta samalla, kun kävin mansikan taimia tiedustelemassa.

   Poista
 25. Kyllä siellä sulla on kaunista kärhökukintaa, voi juku!
  Mullakin on yksi kärhö, jonka luulin myös menettäneeni talvelle, mutta kuitenkin se on alkanut kasvaa, mutta kukkien kanssa taitaa kyllä jäädä liian myöhäiseksi...saa nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kärhösi ehtii ilahduttaa sinua kukinnalla.

   Poista
 26. Rakastan mantsuriankärhöä!
  Minulla ryöppysi niitä vanhan kivimuurin päällä valtoimenaan Suomessa!
  Ja nuo kauniit purppurat kärhöt hurmaavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mantsuriankärhö kivimuurilla.... taatusti upea näky.

   Poista
 27. Ai että on upeita kärhöjä. Minä olen pari kertaa yrittänyt saada kärhöä kasvamaan, mutta ne menehtyivät aina talvisin. Liisa

  VastaaPoista