Translate

perjantai 22. maaliskuuta 2019

Hankintoja




Paikallisella Tokmannilla käydessäni jalat jostain kumman syystä ja kuin ihan itsestään etsiytyivät kukkasipulihyllyn luo katsomaan mitä sieltä löytyisi. Nämä sitten valikoituivat ostettavaksi.


Oriental-liljoilla on kauniit, tuoksuvat ja suuret kukat ja sen pitäisi menestyä koko Suomessa. Kukinta ajoittuu yleensä elo-syykuulle. Mullan tulisi olla kalkittua, kevyttä, kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää. Istutus tehdään noin 10-20 sm syvyyteen.


Tämän liljan vahamaiset, puhtaan valkoiset kukat ovat jotenkin hyvin koukuttavan kauniit.


White Prosperity on erinomainen ja näyttävä leikkokukka. Hankin aikoinaan Madeiralta runsaasti upean värisiä gladioluksia, mutta jostain syystä ne ovat ajan kanssa taantuneet ja hävinneet. Toivottavasti näistä olisi iloa hieman pidempään.


Vaikka olen vakaasti päättänyt pitäytyä vain vanhakantaisissa ja kestävissä daalioissa, niin aina välillä sorrun ostamaan myös näitä melko lyhyen ilon tuottavia lajikkeita. Lycky Numperin väri vain on syötävän kaunis.


Iiriksen sukuun kuuluva Ixia on kotoisin Etelä- Afrikasta. Se vaatii hiekansekaisen mullan ja istutussyvyys on vain 2-3 cm. Sipulipussin ohjeessa sanotaan, että istutus voidaan tehdä joko keväällä tai syksyllä. VÄÄRIN....se ei talvehdi suinkaan penkissä, vaan sipulit kannattaa nostaa ylös syksyllä, jos haluaa niistä muutakin kuin yhden kesän ilon. Minä aion kokeilla istutusta ruukkuun.


Myös nämä Hollannin kurjenmiekat joutuu nostamaan syksyllä ylös, joten nekin pääsevät ruukkuun kasvamaan.


K- raudasta hankin muutaman kesäkukkapussin. 'Scarlet' lehtikaali on upean värinen joten siitä saa kivan piristyksen kasvimaalle


Lempiyrtteihini kuuluvaa Timjamia ei ole koskaan liikaa ja se on talvehtinut ainakin meillä myös tosi hyvin. Keijunmekon siemeniä ostin ensi kevättä silmälläpitäen jo valmiiksi. Itävyys oli taattu vuoteen 2021.


Tätä suloista pioniunikkoa on myös ihan pakko kokeilla.


Pari ennen kokeilematonta tomaattilajiketta tuli myös ostetuksi. Nämäkin tulee todennäköisesti kylvettäväksi vasta ensi keväänä.

Oikein ihanaa, aurinkoista ja keväistä viikonloppua kaikille.

37 kommenttia:

  1. Oi, millaisia ihanuuksia. Kiersin tänään muutamanssa kaupassa juurakoita katselemassa, mutta Tokmannin jätin käymättä. Olisi pitänyt mennä, jos siellä tuollaisia herkkuja on ollut tarjolla. Tuo Ixia näyttää hienolta. No, eiköhän niitä riitä.
    Aurinkoista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vielä löytyy. Nämä sipulipussit ostin 18.3. Mielenkiintoista nähdä miten Ixiat tulevat viihtymään ruukussa.

      Poista
  2. Kivoja ostoksia! Minäkin joskus mietin että pitäisi keväällä hankkia kukkasipuleita ruukkuistutusta varten, mutta tuppaa aian unohtumaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika harvoin tulee minunkin nykyään tehtyä ruukkuistutuksia. Ixia ja Iiris eivät talvehdi kukkapenkissä, joten helpoin tapa on istuttaa ne ruukkuun.

      Poista
  3. On sulla kans aikamoone valikooma kasvatettavia. Ostin jo syksyllä tuata Ixiasta. Sipulit orottaa viälä istutusta. Violettia lilijoja istutin jo syksyllä, niin namun färisiä. Toivottavasti ovat talavehtinehet, siinäkohtaa ei oo palio lunta ollu.

    VastaaPoista
  4. Mies viattomasti virnistäen kysyikin minulta, mahdankohan ehtiä kaikki varaamani siemenpussit kylvämään. Suuren osa siemenistä kylvän kuitenkin suorakylvönä ja muutaman sipulipussin istutus ei vie liiemmin paljon aikaa.

    VastaaPoista
  5. Onpa mahtava määrä kukkia tulossa pihallesi. Noista syntyy kyllä vallan ihana kukkaloisto:)

    VastaaPoista
  6. Siellä on nyt hyvä arsenaali ensi kesään! Minä kaihdan yleensä oriental-liljat niiden hajun takia. Ovathan ne tosi upeita suurine kukkineen, mutta se haju voi yllättää... en puhuisi tuoksusta. Mutta nuo on kyllä niin makuasioita, joista ei voi kiistellä ensinkään. Aasialaiset liljat eivät tuoksu, joten suosin niitä mielelläni. Kauniita ovat nekin, ja liljat ovat suosikeitani ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Oriental liljan tuoksu on yleensä hyvin voimakas ja vahva ja ymmärrän hyvin, että kaikki eivät siitä pidä. Minulla liljojen riesana on ollut usein liljakukko ja se on jarruttanut osin uusien liljojen hankkimista.




      Poista
  7. Nyt jo liljoja myynnissä! Kauniita olet löytänyt, ja pioniunikot kuvassa vasta herkkuja ovatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myynnissä ovat, mutta valikoima oli kovin suppea. Toivottavasti saan pioniunikot kukkimaan runsaasti?

      Poista
  8. Onpas kaunis valikoima eri siemeniä. Ihanat värit: pinkkiä, valkoista ja sinistä. Minä ostin viime syksynä tarjouksesta ixian sipuleita ja ruukutin ne nyt keväällä. Pitääpä käydä tarkistamassa, etten istuttanut niitä liian syvälle, kun en löytänyt kunnollisia istutusohjeita. Sinun ixiasi ovat syötävän suloisen värisiä <3 Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
  9. Aika tavanomaisilla ja varmoilla valikoimilla mennään. Haluan paljon leikoksi soveltuvia ja maljakossa pitkään kestäviä kesäkukkia.

    VastaaPoista
  10. Hypistelin samoja liljoja Tokmannilla mutta jätin kuitenkin ostamatta, tuo liila kiehtoi erityisesti.

    VastaaPoista
  11. Kiva nähdä mikä tuo lilakukkaisen liljan värisävy oikeasti on. Pakkauksen kuvasta sitä ei varmuudella voi päätellä.

    VastaaPoista
  12. Kyllä noilla saadaan väriä ja ihanaa kukkaloistoa pihalle. Hyviä hankintoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.Toivotaan, että tulisi kukkivien kannalta lämmin kesä.

      Poista
  13. Toivottavasti viljelysi onnistuvat. Toinen toistaan upeampia pusseja olet löytänyt!

    VastaaPoista
  14. Toivottavasti näin käy. Olisipa tuleva kesä sopivan lämmin ja aurinkoinen?

    VastaaPoista
  15. Ixia on minulle ennen näkemätön tuttavuus, sitä voisin minäkin harkita. Samoin oriental liljat kuuluvat minun puutarhaani, tuoksu on huumaava, mutta ulkona se lievenee sopivasti. Hyviä hankintoja, ja jo ensi vuosikin ajatuksissa:)

    VastaaPoista
  16. Oriental- liljan tuoksu on tosiaan melko voimakas ja muistan kuinka jouduin jopa kerran poistamaan sen sisätiloista liian huumaavan tuoksun takia. Ulkona sen tuoksun kyllä kestää.

    VastaaPoista
  17. Ihania pussukoista olet ostanut, kaikki oli aivan ihania . Iirikset ovat minun lemppareita. Minä yritän pidättäytyä jos sitten vasta puutarhamessuilta jotain.

    VastaaPoista
  18. Iirikset ovat kyllä ihania. Ostamissani iiriksissä on vain tuo yksi huono puoli.....eivät talvehdi kukkapenkissä.

    VastaaPoista
  19. Oi ei, aivan ihania lajeja olet valinnut! Minäkin haluan nyt käydä tokmannilla...kauniita ja yhteensopivia värejä liljoissa ja muissa sipuleissa. Mielenkiintoinen tuo Ixia, saammehan sitten katsoa näitä sinun kukkasiasi jälleen kun kukkivat? Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  20. Samanlainen Zinnia-pussi odottaa minullakin lämpeneviä säitä :)

    VastaaPoista
  21. Enpä ole koskaan kuullutkaan Ixiasta, kaunis on!

    VastaaPoista
  22. Ihan alkaa odottaa lämpöisiä kelejä, kun katsoo sinun siemen- ja juurakkovalikoimaasi. Vielä olen pystynyt ohittamaan siemenet ja mukulat kaupassa. Mukavaa sunnuntaita.

    VastaaPoista