Translate

perjantai 5. heinäkuuta 2019

Heinäkuun alun kukintaa



Jos viime postauksessani mentiin enemmän puutarhan jo menneissä tapahtumissa niin nyt ollaan taas tämänhetkisissä kuulumisissa.

Aloitetaan ruusuista. Köynnösruusu 'Flammentanz' sisääntulon viereisessä penkissä on minulla ennemminkin pensasruusun mitoissa, mutta yhtä kaikki pidän siitä kovasti.



Kasvukavereina sillä on taustalla näkyvät pionit ja takana oikealla oleva purppurapunalatva. Juurella kasvaa mitäpä muuta, kuin rönsyleimua.


'Flammentanz'in vierellä on viime vuonna hankittu jatkuvakukintainen ja omajuurinen easy elegance ruusu Pinktopia.


Pinktopia esiintyy lempivärissäni. Kukan muoto on täysin auenneena hieman maljamainen ja lehdistäkään ei löydy moitteen sijaa. Ovat kaunismuotoiset ja kiiltävät.


Kirvat meinasivat alkuun valloittaa kukkanuput, mutta kylmä vesisuihku auttoi kummasti niiden häätämisessä.




Tässä on muurikivipenkissä hyvin talvehtinut ruukkuruusu....


samoin kuin tämäkin kasvimaan lavassa mantsuriankärhön juurella oleva.


Tosin vasta yksi kukka avoinna.


Muutama liljakin on aukaissut ensimmäiset kukkansa. Niistä ensimmäisenä tuttuakin tutumpi ruskolilja ( Lilium bulbiferum)











Osaa liljoistani vaivaa joka kesä harmaahome. Kukintaan se ei näy pahemmin vaikuttavan, mutta loppukesästä lehdet ovat tosi ruman näköisiä. Näissä liljoissa ei vielä näy vioitusta, mutta katsotaan miten käy jatkossa. Yritän poistaa aina vialliset lehdet mahdollisimman tarkkaan, jotta saastunta ei leviäisi. Valitettavasti tämä ei ole suuremmin ainakaan  minulla auttanut. Onko teistä blogiystävistä jollakin antaa hyviä neuvoja harmaahomeen torjumiseksi?


Jalopähkämön vaatimatonta suloa. 


Karpaattienkello Campanula carpatica


Päivänliljasuosikkini 'Stella de Oro'. Matalassa varressa oleva kaunotar.




Keltapäivänliljan kukinta puolestaan kestää ja kestää. Yksittäinen kukka kuihtuu nopeasti, mutta uusia puhkeaa jatkuvasti tilalle. Kukinnan alkaessa nurmikko oli vielä ihanan vihreä. Alapuolella olevassa kuvassa näkee mitä kuivuus sai lopulta aikaan.


Sinikukkainen pensaskärhö sopii liljan kukkien väriin mainiosti.


Keltaisella jatketaan. Kultahelokki.


Sormustinkukat ovat kauniita, mutta ne tekevät meillä valtavasti siementaimia, jollei kukkavarsia vain katkaise kukinnan jälkeen ajoissa.


Unikko....


ja Italiasta aikoinaan siemeninä tuodut unikot.


Jalokärhöistä ensimmäisenä kukkansa aukaisi tämä viime kesänä lavakauluksesta lopulliselle kasvupaikalleen siirretty kaunotar. Nimilappu oli hukkunut, mutta kyseessä on 'Rouge Cardinal', jollainen minulla on jo yksi entuudestaan.


Tarhaviinikärhö 'Justa'  kellanvalkoisine heteineen on myös aloittelemassa kukintaansa.


Tiukukärhö 'Arabella' on aina myös ihan ensimmäisiä kukkansa avaavia kärhöjä puutarhassamme. Luulin jo menettäneeni sen kolme vuotta sitten olleena pahana talvena. Nyt se alkaa olla jo ihan entisellään.


Arabellaa kiertävä ja tukeva verkko ei ole ollenkaan mieleeni, mutta on toisaalta aika välttämätön jotteivat kukkivat versot kaarru pitkin penkin pintaa. Kukkien ihastelua se kuitenkin haittaa ja vetää versot kasaan hieman liian tiiviisti.


Yksittäisen kukan kauneutta. Kukka vaalenee melkoisesti vanhetessaan, kun taas vasta avautunut kukka on paljolti yllä olevassa kuvassa olevan kaltainen.


Mantsuriankärhö alkaa olla kukintavauhdissa. Kukat ovat pieniä, mutta pienuuden se korvaa moninkertaisesti kukkien määrällä.


Alppipiikkiputki on hankala kuvattava. En koskaan onnistu vangitsemaan sen hopeanhohtoista sineä.


Pihajasmike aloitti myös kukintansa. Oksat kurottelevat ilokseni jo hyvin korkealla.


Kuunliljojen ylle kauniisti kaartunut oksa.


Kameliajasmike  kasvaa pihajasmikkeen vieressä. Puolikerrotut puhtaanvalkeat kukat ovat kaunis näky ja sen tuoksu...….niin ihana.


Ritarinkannukset. 


Niiden alalehdet alkoivat jo kärsiä kuivuudesta.


Keijuangervo 'Little Princess' on pitänyt lämmöstä.


Loppuun vielä ketoneilikan kukintaa. Sekin näyttää silminnähden nauttineen lämmöstä.


Ihanaa, ja miksikö? No tänään täällä meillä on satanut lähes koko päivän. Sade alkoi itse asiassa jo myöhään eilen illalla. Ei haittaa lainkaan, sillä alkoi olla jo todella kuivaa ja kasvit alkoivat kärsiä veden puutteesta.

Tulipa taas tapani mukaan oikea maratonpostaus. Toivottavasti jaksoit kahlata loppuun saakka.
Mukavaa viikonloppua.

39 kommenttia:

  1. Kyllä jaksoin ja helposti. Siinäpä sitä olikin kukintaa kerrakseen. Sinulla on niin valtavan kaunis piha ja paljon lajeja, oletko avannut sitä koskaan Avoimiin pihoihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Eipä ole koskaan tullut osallistuttua avoimiin.

      Poista
  2. Ihanaa kukkaloistoa siellä! Meilläkin alkoi eilen illalla sade ja tänään on jatkunut, välillä voimakkainakin kuuroina. Tätä sadetta onkin odotettu. Mukavaa viikonloppua myös sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sade tuli nyt kyllä enemmän kuin tarpeeseen.

      Poista
  3. Tosi kauniin runsaita kukkaryhmiä. Ritarinkannusryhmä on juhlavan näköinen, minulla on vain yhden ritarinkannuksen "ryhmä".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Harmittaa, kun pari vuotta sitten hankkimani valkokukkainen ritarinkannus ei edelleenkään kuki ja on hukkunut täysin tuonne sinisten sekaan.

      Poista
  4. Oih, tuota kukinnan määrää ja niin monella eri lajilla! Hauskasti monessa lähikuvassa oli havua taustalla, niistä olisi kiva nähdä vähän kauempaakin otettuja kuvia eli miten muodostavat taustan kukkiville kukille. Nyt etsin itselleni pensasruusuja, joiden korkeus olisi noin 1,5 m ja kasvutapa kokonaisuudessaan saisi olla kaunis (tulevat läheltä katsotuiksi). Onko Pinktop ryhmäruusu vai pensasruusu? Lehdistö näyttää tosiaan kiistävältä ja kauniilta. Minäkin ostin hiljattain Rouge Cardinalin taimen, vielä se etsii oikeaa paikkaa istutukseen. Kuinka korkeaksi Arabella on sinulla kasvanut? Ihanaa, että kärhöjen kukinta vielä jatkuu ja on on suurelta osin edessäpäin! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Havut luovat kyllä kauniin taustan vähän kasville, kuin kasville. Aika paljon pitäisi blogistani löytyä kuvia myös kauempaa otetuista havu/ kukkakuvista.
      Pinktopia olisi aika lähellä tuota haluamaasi kasvukorkeutta, eli sen kasvukorkeus on 1,2 metriä. Ruusu on omajuurinen ja sen kerrotaan olevan hyvin kestävä. Valitettavasti se on ollut minulla vasta lyhyen aikaa, eli istutettu viime kesänä, joten omia pidempiaikaisia kokemuksia ei siitä ole. Nyt jo kuitenkin voin sanoa ruusun vaikuttavan hyvin lupaavalta.
      Arabellan kasvukorkeus on parhaillaan noin 1,5 metriä, mutta uskon sen vielä tuosta kasvavan pituutta lisää. Kärhöjen pääkukinta on vielä edessä, joten vielä täytyy malttaa odotella.

      Poista
  5. Nautinnollista katsottavaa tämäkin kuvasato. Ihania värejä... suosikkikeltaistani sävyltään tuo stella de oro eli kultatähti. En ole nähnyt ennen. Jasmikkeen tuoksun melkein tuntee kun katselee kuviasi. Meillä ei ole itsellä mutta naapurilla on ja sieltä leijailee tuoksu.

    Ikäviä nuo homeet ja kirvat sun muut. Hieno idea antaa vesisuihkulla kirvoille lähtöpassit kemikaalien sijaan. Meillä on nyt etanarakeita. Toivottavasti saadaan olla kotiloilta rauhassa.

    Hauskaa heinäkuun jatkoa. Heinä heilukoon 😎😀🌱

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos pidit. ’Stella de Oro’ on kyllä todella kaunis, lyhytvartinen ja tanakka.
      Jasmikkeen tuoksu on hyvin miellyttävä ja varmaan monet pitävät siitä.
      Kylmä vesisuihku auttaa kirvoihin kyllä yllättävän hyvin.
      Heinät heilukoon. 😊

      Poista
  6. Voi, miten kauniisti ja runsaasti sinulla kukkiikaan! Huikean näköistä! Suomessa on kyllä hurjat alueelliset erot säätiloissa. Teillä on ollut kuivaa ja meillä puolestaan on satanut runsaasti koko viikon. Se on selkeästi taannuttanut kukintavauhtia puutarhassa. Liljat ovat vielä nuppuvaiheessa ja unikotkin antavat odottaa itseään. Ihan muutamia on vasta auennut. Toivotaan, että sää tästä pian taas lämpenee ja aurinko tulee esiin. Ja teidän suunnalle toivon virkistäviä sateita :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  7. Kiitos Heidi.
    Tällä meillä on tosiaan ollut kahta viime päivää lukuun ottamatta hyvin sateetonta ja kuivaa. Vaikka pohjamaana meillä on savi alkoi kuivuus vaivata jo kasveja.
    Oikein mukavaa viikonloppua myös sinulle. 😊

    VastaaPoista
  8. Upeaa kukintaa! Samalla selvisi, että jasmike, jota tuossa lähistöllä olen ihmetellyt on kameliajasmike. Kiitos!

    VastaaPoista
  9. Upeaa kukkaloistoa kyllä noita kauniita kukkia jaksaa katsella. Hyvää Viikonloppua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva ja mukavaa kesäistä viikonloppua myös sinulle.

      Poista
  10. Hei nää kuvat oli niin ihania, runsaita, reheviä ja täynnä kukkia! Aivan mahtavaa kesää on vietetty, ja kasvit ovat loistaneet upeasti. Ihana katsoa puutarhasi lumoa kuvista.

    Sadetta kaivataan täällä Pohjois-Pohjanmaallakin, mutta onneksi on joki ja pumput sekä letkut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis Tita.
      Toivottavasti sinne teillekin sateet löytävät.

      Poista
  11. Kylläpä on kaunista kukintaa. Ja kauniita kuvia. Tuli oikein huono omatunto, kun oma piha on jäänyt kevään jälkeen aikas huonolle hoitamiselle - kastellut olen kuivana kautena, mutta muuten pitäisi kyllä siistiä ja lannoittaa. Nyt tuli sentään vettä, mutta tämänpäiväinen pitkä raesade ( ei ollut edes kuuro enää) oli vähän liikaa pioneille ja jalopähkämöille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu
      No voi harmi, että raesade teki pahojaan puutarhassasi. Meillä vettä on tullut aika maltillisesti ja onneksi raekuuroiltakin on ainakin toistaiseksi vältytty.

      Poista
  12. niin ihania kukkia ja paljon:)
    Kauniisti olet kukkasi kuvannut ,Kauniit kuvat!
    Minä jaksan kyllä :)katsoa aina uudestaan ja uudestaan.silmä ja mieli lepää:)
    Ihanaa sunnuntaita!!

    VastaaPoista
  13. Kiitos❤️
    Ihanaa sunnuntaita myös sinulle.

    VastaaPoista
  14. Runsasta kukintaa, aivan upeita kuvia. Kärhöt ja ruusut... ooh😍

    VastaaPoista
  15. Kaunista ja runsasta kukintaa. Tämä on aivan erilainen kesä, kuin viime vuonna. Meillä on vettä tullut sen verran paljon, että välillä voisi vähän tauota ja sää lämmetä. Vaan eipä tarvitse kastella ja kasvit kyllä kiittävät.
    Sinulla kärhöt ovat jo aloittaneet kukintansa. Pian varmaan saamme ihailla upeita kärhökuviasi joka vuotiseen tapaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.Nyt meilläkin on tullut sadekuuroja useampaan otteeseen ja kaikki on ollut todella tarpeen.
      Vielä kestää, että kärhöjen kukinta on parhaimmillaan.

      Poista
  16. Ihanaa färikkyyttä! Komeeta ruusuja, varsinkin nua pinkit. Sullon kärhökki jo aloottanu. Tästä se taas alakaa.....loppukesän huipennus. Vai meinaa olla sormustinkukkia jokapaikas. Moon niitä oikee yrittäny ja ny jo pitääs ola uusia kukkia, muttei näy. Yks päivä tosin hokasin katajapenkis joitaki pyäriähkölehtisiä pikkutaimia, oliskahan sormustinkukan alakuja, toivottavasti.

    VastaaPoista
  17. Sormustinkukat hävitin yhtenä vuonna kokonaan tai luulin hävittäneeni, sillä niiden siementaimia oli kukkapenkeissä aivan valtavasti. Siemenpankkia oli nähtävästi maassa jäljellä, sillä nyt taimia on taas putkahdellut esille. Suurimman osan perkasin pois ja muutamia jätin kitkemättä. Sormustinkukka on kyllä kaunis, mutta liika on liikaa. Sormustinkukkia taimesi mitä ilmeisemmin ovat ja ensi vuonna ne sitten kukkivat.

    VastaaPoista
  18. Upeaa kukintaa! Meillä on satanut jo viikon putkeen.

    VastaaPoista
  19. Eihän tämä mikään maratoni ollut, helposti jaksoi kahlata loppuun asti :) Kaunista ja runsasta kukintaa! Ihanaa, kun kärhöt alkavat vihdoin kukkia. Meillä vasta 'Arabella' aukaisi ensimmäisensä, mantsuriankärhö varmaan ehtii seuraavaksi ja muut sitten aikaisintaan parin viikon päästä. Kiva saada etelän blogeista vähän maistiaisia ennen kuin omat ehtivät kukkaan. Meilläkin sataa ja on kylmää. Mieluummin ottaisin lämmintä ja poutasäätä näin heinäkuussa, mutta ei moille säille mahda mitään. Tuleepahan tehtyä välillä rästihommia sisälläkin. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, meilläkin kärhöjen kukinta on vasta aluillaan ja suurin osa on vielä nuput tiiviisti kiinni.
      Täällä on onneksi ollut sateesta huolimatta aika lämmintä.
      Mukavaa viikon jatkoa myös sinne teille.

      Poista
  20. Ihania kukkivaisia vaikka kuinka ja paljon!!!

    VastaaPoista
  21. Your garden is colorful, nice to see. I love clematis Justa, it grows well in my garden as well. The rose 'Flammentanz' is so beautiful! Mine is in full bloom too.
    We waited for rain and today it was rained all night and day. The plant enjoy!

    VastaaPoista
  22. Puutarhassa kukoistaa nyt oikein toden teolla! Oli todellakin hyvä, että satoi, se tuli tarpeeseen!

    VastaaPoista