Translate

lauantai 30. tammikuuta 2021

Hieman jo viime vuodelta jääneiden siemenpussien kartoitusta

                                        

Viime kesältä minulle jäi melko runsaasti tomaatin siemeniä, joten uusia ei tarvitse välttämättä hankkia, kuin ainoastaan kasvihuonetomaatti 'Sparta' FI.  Spartaa olen kasvattanut ihan siitä saakka, kun mieheni rakensi minulle kasvihuoneen ja sen myötä pääsin aloittamaan tomaattien kasvatuksen. 'Sparta' on osoittautunut mielestäni hyväksi ja mukavan satoisaksi kasvihuonetomaatiksi ja sitä tulen varmasti kasvattamaan myös jatkossa.


Kylvämieni tomaattien laatuun olin pääosin ihan tyytyväinen. Muutamiin tomaatteihin tuli latvamätää, jonka uskon kuitenkin johtuneen vain ja pelkästään liian isoista lämpötilan vaihteluista. Hedelmien terveen osan voi syödä, mutta itse  kyllä nakkasin vioituksen saaneet saman tien kompostiin.

Viime vuoden satoa 

'Gardeners Delight' sekä ´Supersweet 100' F1 ovat olleet myös Spartan ohella suosikkejani alusta asti. Viime kesänä kokeilin ensi kertaa myös aikaisiksi, satoisiksi  ja hyviksi kasvihuonelajikkeiksi mainittuja 'Shirley'tä ja 'Hildares'ta sekä ruokaisaksi kehuttua luumutomaatti 'Olivadea'. Ensiksi mainitsemani uutuudet olivat ihan hyviä. 'Olivade' teki hyvin kauniita ja virheettömiä tomaatteja, mutta vaati mielestäni hyvän kypsyysasteen, ennen kuin maku pääsi täysin oikeuksiinsa.


Luumutomaatti 'Olivade'


Kurkunsiemeniä jäi myös kolme täysin avaamatonta pussia, eli 'Passandra', 'Louisa' ja 'Picolino'. Näistä lajikkeista minulla ei ole aikaisempaa kokemusta. Muutoinkin kasvatin vasta viime vuonna  ensimmäiset kasvihuonekurkut siemenistä. Aiemmin kun on tullut hankittua valmiit ostotaimet.



Mukavaa viikonlopun jatkoa.



23 kommenttia:

  1. Meillä ei onnistunut tomaatit eikä kurkut. Se oli outoa.

    VastaaPoista
  2. Samoissa puuhissa olen ollut. Kurkkua hankin jo lisää ja yhden tomaattilajikkeen, muuten mennään paljolti vanhoilla siemenillä, osa joutuu kyllä kiertoon.

    VastaaPoista
  3. Ihanan punaisia tomskukuvia ❤
    Kasvatin viime kesänä tomskuja ensimmäisen kerran ja kivasti onnistuin. Muutamasta kasvista kyllä mitään hurjaa satoa tullut, vaan iloa sitäkin enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadon runsaus ei useinkaan harrastajalle ole se tärkein juttu, vaan kasvun seuraaminen ja taimien kanssa puuhailu ovat ne tärkeimmät pointit.

      Poista
  4. Olivade on kauniin näköinen tomaatti. Varmasti myös hyvän makuinen.
    Nyt onkin hyvä aika inventoida kurkkujen ja tomaattien siemenet. Kummasti siemenpusseja on kertynyt ja kertyy. Osan voisi hyvinkin lahjoittaa muille, kun kaikille ei kuitenkaan itsellä tarvetta ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomioin, että vaatii hyvän kypsyysasteen, jotta maku on parhaimmillaan.
      Onneksi tomaattien taimet säilyttävät pitkään ikävyytensä. Kuivassa ja viileässä varastoituna jopa vuosia.

      Poista
  5. Mun muutamiihin tomaatintaimihin taitaa riittää vanhat pussinpohojat. Jos sais tänä vuanna kylyvetyksi kurkukki itte.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkkujen siemenkasvatus kyllä kannattaa ja ne itävät yllättävän hyvin.

      Poista
  6. No kas. Sinulla on tarvittavat jo olemassa. Itse nappasin tomaatin kasvatukseen siemenet suoraan tomaatista. Ja onnekseni sekin kasvatus onnistui 🤩 Kokeilun kautta voittoon on niin riemastuttavaa 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että suoraan tomaatista otetuista siemenistäkin kasvatus onnistuu. Pitää itsekin joskus kokeilla.

      Poista
  7. Kivoja puuhia tiedossa. Minäkin olen tarkistellut omia varastojani ja käytän monia viime vuonna hankittuja siemeniä vielä tänä keväänä, vaikka jonkun uuden lajikkeenkin otin kokeiluun. Minulla on 'Passandrasta' ja 'Louisasta' hyvä kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Kevät tekee vauhdilla tuloaan ja kohta pääsee tekemään kylvöjä. Kiitos tiedosta Päivi. Ne ovat aina arvokkaita.

      Poista
  8. 😊samat puuhat täälläkin.
    Tomaattia ei minulla ollut sen ostan keskiviikkona,kun uskaltaudun ,,isolle kirkolle😷
    Sinulla tosi hyvä lajike,ihanan punaisia pullukoita.🍅🥒
    Hyvää alkavaa helmikuuta
    ja
    Mukavaa tammikuun viimeistä sunnuntaita❄🤍⛄
    Sinulle Kruunuvuokko 🌷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavia hetkiä sinulle tulevien kylvöjen parissa.
      Kuin myös sinulle Liisa.

      Poista
  9. Olivadea olen joskus kasvattanut, ei kypsynyt mielestäni ensimmäisten joukossa. Gardeners delightia olen kasvatellut viime vuosina. Pitäisikin tässä tarkistaa siemenpussukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivade tosiaan vaati aikaa kypsyäkseen makoisaksi. Kehitti kyllä tasaisen punaisen värin samaan tahtiin muiden lajikkeiden kanssa, mutta parhaan maun saavuttaminen vaati lisäaikaa.

      Poista
  10. Hyvä määrä siemeniä, näillähän pääsee jo hyvin alkuun :) Spartaa on ollut minullakin jonain vuonna, nyt pitäisi tosin täydentää hieman tomaatinsiemenien lajikekirjoa, ovat päässeet loppumaan.

    VastaaPoista
  11. Kerrassaan kutsuvan näköistä tomaattisatoa! Omalla kasvatuskokemuksella ei meinaa uskoa todeksi ;D

    VastaaPoista
  12. Minullakin on tomaattien kasvatuksesta vielä vasta muutamalta vuodelta kokemuksia ja siihen nähden olen kyllä ihan tyytyväinen.

    VastaaPoista
  13. No hyvä se on entisillä siemenillä lähteä liikkeelle. Itse pidättäydyn nyt tomaattien kasvatuksesta ainakin tämän vuoden.

    VastaaPoista