Tapaan leipoa joka jouluksi Paraisten piparkakkuja. Ne ovat mielestäni herkullisen makuisia, perinteisiä sekä monelle varmasti myös hyvin tuttuja.
Paraisten piparkakuista on myös vähän eri variaatioita. Oman pipariohjeeni olen saanut vuosia sitten ystävältäni. Hän toi joulunaikaan vieraillessaan minulle leipomiaan Paraisten pipareita ja niiden hyvän maun innoittamana pyysinkin saada häneltä reseptin. Reseptiä olen ajan saatossa valmistuksen suhteen hieman muokannut.
Ohje pipareihin:
200 grammaa sokeria
1,5 dl tummaa siirappia
250 grammaa voita
500 grammaa puolikarkeita vehnäjauhoja
2 pientä munaa
2-3 tl kanelia
1,5 rkl pomeranssia
2-3 tl inkivääriä
3 tl neilikkaa
2 tl soodaa (sekoita vehnäjauhoihin)
1tl suolaa
Olen käyttänyt taikinassa myös mausteita enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Halutessasi voit lisätä taikinaan myös kardemummaa maun mukaan.
Itse taikinan valmistus minun tapaani.
Kiehauta siirappi, sokeri, rasva ja mausteet. Jäähdytä seosta hieman ja vatkaa sen jälkeen taikina sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää kanamunat taikinan sekaan yksitellen ja jatka edelleen vatkaamista kunnes kanamunat ovat sekoittuneet hyvin taikinaan. Lisää lopuksi sooda- jauhoseos pienissä erissä taikinaan edelleen vatkaimen avulla. Loppupuolella vatkausta käytä vatkaimen täyttä tehoa. Vatkaamalla jauhot sekoittuvat hyvin tasaisesti taikinaan.
Siirrä taikina yön ajaksi jääkaappiin tekeytymään.
Kaulitessasi kaulitse taikina melko ohueksi ja käytä apuna jauhoja ja leivonta-alustaa, jotka helpottavat työskentelyä. Ylimääräiset jauhot piparien pohjasta on helppo poistaa pullasudin avulla ennen pellille laittoa. Taikinajäämät on helppo kaulita useampaankin kertaan taikinan repeilemättä ja muuttamatta koostumustaan.
Paista piparit sähköuunin keskimmäisellä kannattimella 180 asteessa, kunnes ne ovat kauniin ruskeita eli uunista riippuen noin 8 minuuttia.
Herkullisia pipareita. Olen miettinyt mitä laittaisin pipareiden mausteiden tilalle. Kaneli, inkivääri ja neilikka on kiellettyjen listalla.
VastaaPoistaMites maustepippuri, kardemumma ja pomeranssi?
PoistaKiitos vinkistä;-))
PoistaAnne, meillä ollaan allergisia mausteille, joten olen tehnyt täysin ilman mausteita. Pelkästä siirapista saa Ihmeesti makua. Jos pitää valita olla kokonaan ilman pipareita tai tehdä näitä, niin valitsen siirappikakut😊
PoistaYour gingerbread looks delicious, Anemone. I have never cooked them myself, but I buy them for the holidays.
VastaaPoistaThanks Nadezda.
PoistaMinä teen joulupiparit äidin käyttämällä Pohjanmaan piparit -ohjeella. Ainesluettelo ja valmistustapa on melko samanlainen. Olen joskus miettinyt, miksi samoista aineksista koostuvalla ohjeella tuleekaan erilaisia pipareita. Ehkä jokaisen kädenjälki näkyy tässäkin asiassa.
VastaaPoistaTämä ystävältä saamani Paraisten piparkakkuohje on myös Pohjanmaalta. Hieman erilaisia versioita on tästäkin ohjeesta.
PoistaVarmasti näin on. 😊
Olen viime päivinä selaillut aikani kuluksi vanhoja reseptikirjoja ja tuo ohje on kaikissa koulun kotitalouskirjoissa.
VastaaPoistaParaisten piparit ovat varmaan perinne jo pitkältä ajalta.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKauniita pipareita. Äiti tapasi tehdä tällä ohjeella.
VastaaPoistaOvat kyllä hyviä ja rapeita.
PoistaKiitos ohjeesta otan ylös itselle ensi vuotta varten, hyvät ohjeet on aina otettava kokeiluun.
VastaaPoista😊😊
Poista