Translate

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Kärhöjen kasvatuksesta.

Blogeissa on ollut paljon kirjoituksia kärhöjen, kuin myös muiden kasvien menetyksistä viime talven kovassa ja poikkeuksellisessa säässä. Monilla menetykset ovat olleet harmittavan suuria ja ehkä myös se osittain kirvoitti minut tämän jutun tekoon samoin, kuin virinnyt kiinnostus kärhöjä kohtaan.

Kaikki kuvat ovat pihaltani vuosien varrella otettuja.


Kuten teistä blogiystävistäni niin monet varmaan jo tietävät, ovat jalokärhöt olleet aina lähellä sydäntäni. Kärhöjen kasvattajana (yli kaksikymmentä vuotta) toivoisin niiden suosion lisääntyvän entisestään puutarhoissa ja niin on onneksi muutamien viime vuosien aikana jo käynytkin.


Kärhöjen kasvatusta näet pidetään, eikä ihan täysin syyttä, hieman vaikeana, mutta kun perehtyy niiden kasvuvaatimuksiin onnistuu ainakin kestävimpien kärhöjen kasvatus mielestäni vallan hyvin poikkeuksellisia talvia lukuun ottamatta ainakin täällä Etelä-Suomessa. Ja nyt tarkoitan nimen omaan jalo-ja loistokärhöjä. Itse en ole jostain kumman syystä onnistunut valkokukkaisten jalokärhöjen kasvatuksessa. Onko se ollut pelkkää sattumaa, vai ovatko lajikkeet kenties olleet liian arkoja pihamme olosuhteisiin, jotka eivät ole parhaat mahdolliset arimpien  köynnösten kasvatukseen. Yksi syy saattaa olla myös se, että olen istuttanut uuden kärhön menetetyn kasvin paikalle ja mullassa tai kasvupaikassa on piillyt jokin perustavaa laatua oleva vika.


Kasvupaikalla ja kasvualustalla on suuri merkitys muun hoidon ohella, mutta myös tarpeeksi syvä istutus on ratkaisevan tärkeää meidän vaativissa oloissamme. Varsinkin nyt, kun viime talvet ovat olleet kasveille ja etenkin kärhöille tosi haasteellisia. Edestakaisin sahaavat kelit, eli lämpötilojen nopeat vaihtelut vesikelistä koviin pakkasiin, haittaavat kasvia kuin kasvia. Ja juuri näistä edellä mainitsemistani syistä kärhön syvään istuttaminen on mielestäni yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein asia.


Jalokärhöjen  maanpäälliset versot paleltuvat hyvin usein talven aikana, mutta tarpeeksi syvään istutettuna, maan alta kasvaa kevään edetessä uudet versot, joiden kasvuvauhti aina yllättää minut.



Aloitan uuden jalokärhön kasvatuksen nykyään hyvin usein istuttamalla clematiksen ensin ruukkuun kesän ajaksi. Jos kärhö kasvaa jo valmiiksi sopivaan ruukkuun istutettuna voin hoitaa sitä myös siinä. Syystä, että näin kasvia on helppo kastella ja lievästi lannoittaa samalla, kun kastelee muutkin ruukkukasvit. Sen kasvua ja kuntoa on myös mielestäni helpompi seurata näin menetellen. Kärhöt ehtivät myös kesän aikana kasvattaa melko hyvät juuret elokuun lopun varsinaista kasvupaikalle istutusta odotellessa.


Istutuksen yhteydessä kannattaa katkaista ( niin vaikealta kuin se tuntuukin etenkin kukkivan yksilön ollessa kyseessä) myös versot lyhyiksi noin 20- 30 senttisiksi, koska näin kärhö siirtää energiansa juuriston vahvistamiseen kukinnan sijasta. Leikkauksen voi uusia muutaman kerran kesässä ensimmäisen lehtiparin yläpuolelta. Näin lehtihankaan kasvaa luonnollisti kaksi uutta versoa. Kukinnasta ei pääse nauttimaan, mutta se korvaantuu seuraavina kesinä.

.
Tässä minun tapani, mahdollisimman lyhykäisesti selostettuna, istuttaa jalokärhöt syyskesällä  lopulliselle kasvupaikalleen

  • kaivan maahan noin kuusikymmentä senttiä syvän ja suunnilleen saman levyisen  kuopan.
  • laitan kuopan pohjalle noin 10-15 sentin kerroksen soraa tai pieniä kiviä salaojitukseksi.
  • tässä vaiheessa voi kuopan pohjalle laittaa mullan sekaan myös jotain hidasvaikkutteista lannosta esim.palanutta hevosenlantaa. ( sarvilastukin käy mainiosti). Lisään sitten istutuskuoppaan hyvälaatuista multaa, jota voi hautessaan keventää lähelle maan pintaa tulessa esimerkiksi karkealla soralla.
  • kastelen istuttamani taimen hyvin ja irrotan varoen kasvatusruukusta
  • istutan kärhön 30 sentin syvyyteen multaan, eli paakun yläreuna jää 30 sentin syvyyteen maan pinnasta laskien. Kauemmaksi pohjoisen mentäessä kannattaa istuttaa vielä syvenpään.
  • kuopan reunalle voi myös istutusvaiheessa halutessaan laittaa sopivan pituisen muoviputken pätkän, jonka kautta kastelemalla vesi ja veteen sekoitetut ravinteet menevät sinne minne niiden pitääkin mennä eli juuristoon.
  • en täytä kuoppaa heti istutuksen jälkeen täyteen mullalla, vaan lisään multaa sitä mukaa, kun versot  kasvavat pituutta
  • kuopan täytyttyä  kärhön tyvelle kannattaa laittaa vielä noin 10 senttiä karkeaa hiekkaa tai soraa. Viime vuosina olen käyttänyt lecasoraa, mutta sora ajaa saman asian. Sora ehkäisee lakastumistautia.Vesi kulkeutuu kasteltaessa nopeasti syvemmälle, eikä juurenniska ole pitkään märkänä.
  • kastelen taimen vielä lopuksi hyvin ja pyrin huolehtimaan kastelusta säännöllisesti koko loppukesän ja kunnes taimi on kunnolla juurtunut. Kunnolla juurtunut ja hyvän juuriston kasvattanut jalokärhö kestää jo huomattavasti paremmin kuivuutta.
  • jokin matala maanpeitekasvi tai perenna istutettuna kärhön juurelle estää liiallista maanpinnan kuivumista ja suojaa liialliselta kuumuudelta.
  • yksi mielestäni tärkeä seikka tulee vielä lopuksi, eli kannattaa aina istuttaa, jos se vain suinkin on mahdollista kärhö kohopenkkiin, silloin myös multa saa olla koostumukseltaan raskaampaa ja se pidättää kosteutta sopivasti. Kohopenkin tulisi  tiivistämisen jälkeenkin olla noin 40 cm korkea.

Minulla suurin osa kärhöistä on istutettuna muurikivipenkkeihin, jossa ne viihtyvät hyvin niin havujen kuin muidenkin perennojen kanssa.


Kastelu ja lannoittaminen on yksi työläin osa kärhöjen kasvatuksessa. Ilman niitä kukinta saattaa ainakin tiettyjen lajikkeiden osalta jäädä harmittavan vähäiseksi. Olen pannut  myös merkille, miten melko sateisenakin kesänä, jollei sade ole jatkuvaa, kärhöt jaksavat kukoistaa edellyttäen tietenkin myös välillä  niin lämpöä kuin auringonpaistettakin.


Lannoitan kärhöjä pääasiassa veteen sekoitettavalla täyslannoksella ohjeen mukaan, josta kärhö saa  helposti tarvitsemansa ravinteet kukintaan ja kasvuun. Keväisin, en kuitenkaan joka vuosi, lisään kärhön tyvialueelle kompostimultaa. Mullan lisäyksen jälkeen laitan kärhön tyvelle jälleen reilun kerroksen lecasoraa.


Kärhön sanotaan viihtyvän, kun  jalat ovat varjossa ja pää auringossa. Ja kuten jo edellä mainitsin, kannattaa köynnöksen juurelle istuttaa jotakin matalaa perennaa tai maanpeitekasvia, jonka juuristo ei kuitenkaan saa olla liian voimakas ja haitata näin itse kärhön kasvua.


Myös puolivarjoisen kasvupaikan sanotaan olevan paras ainakin jalo- ja loistokärhöille.


Olen myös tehnyt yllätyksellisen huomion etenkin lämpimän ja helteisen kesän ollessa kysymyksessä. Kukinta näet on ollut kasvin varjoisemmalla puolella runsaampaa ja kukkien värit myös luonnollisesti pysyvät kauemmin kirkkaina.


Pidän kärhöistä myös siinä mielessä, että ne vievät vähän tilaa puutarhassa ja sopivat hienosti havujen ja muiden perennojen kanssa samaan penkkiin kunhan niitä ei istuta ihan kärhön välittömään läheisyyteen. Usein näkee kärhöjä istutettavan talojen seinustoille, joka ei välttämättä ole niille se paras kasvupaikka varsinkaan, jos paikka on hyvin aurinkoinen ja kasvualusta vielä lisäksi kuivahko. Taivaalta satava vesikään ei pääse niitä kastelemaan.



Meillä lähes kaikki jalokärhöt kasvavat kehittämissämme puusaloissa, joihin on porattu tasaisin välimatkoin reikiä eri puolille salkoa poikittain kulkevia tappeja varten. Tukilangat kulkevat poikittaistappien kautta ristiin rastiin salon kärkeen ja versot tukeutuvat lankoihin sitä mukaa kun kasvavat ylöspäin. Itse salko on upotettu metalliseen tolppajalkaan ja näin salko luonnollisesti kestää pidempään lahoamatta. Itse  pinnat on käsitelty ulko-olosuhteita hyvin kestävällä maalilla.



Kärhöt pitävät yleensä kalkkipitoisesta kasvualustasta, mutta  se ei oman kokemukseni mukaan ole kuitenkaan oleellisen tärkeää.



Kukkien värisävyt muuntuvat valon mukaan ja vanhetessaan.


Muutamia kärhöjä olen istuttanut ihan vierekkäin. Tässä Ville de Lyon ja (oikealla) virolaista alkuperää oleva Piilu. Kuva on muutaman vuoden takainen ja Piilun menetin mitä ilmeisemmin haasteellisen viime talven takia. "Villen" kohtalo on vielä avoin, sillä se nosti vain muutaman verson maanpintaan aivan viime kesän lopulla. Nämä kaksi olivat ihastuttava pari kukkiessaan.




'Etoile Violette'Viticella- ryhmä


Kärhöjen kukintaan minun ei ole näiden yli kahdenkymmenen vuoden aikana tarvinnut totaalisesti pettyä kertaakaan. Kukinnassa on tietenkin saattanut olla vaihtelua hieman kesän mukaan.


Jalokärhöjen leikkauksesta en ole koskaan kantanut minkäänlaista huolta. Olen leikannut kärhöjäni sekä syksyllä että keväällä. Kärhöt jaetaan kuitenkin virallisesti kolmeen leikkausryhmään, eli varhain kukkivien, suurikukkaisten ja uusilla versoilla kukkivien ryhmään.



Muutamia jalokärhöjä tiedän menettäneeni heti alkuunsa silkan huolimattoman hoidon johdosta, mutta asiasta olen voinut syyttää vain itseäni. Yleensä syy epäonneen ja kasvin menetykseen on ollut liian vähäinen ja riittämätön kastelu. Juuristo ei ole kehittynyt tarpeeksi vahvaksi talvea vastaan.


Asia, josta en koskaan tingi hoidon suhteen, on riittävän ajoissa tehty syyslannoitus. Mieheni hoitaa lannoituksen, joka pyritään antamaan jo elokuun puolessa välissä. Kastelulannoittamisen lopetan myös kasvin tuleentumisen takia hyvissä ajoin, eli viimeistään elokuun alussa tai jopa aiemmin.

'Pink Fantasy'

Kärhöjen kasvatuksesta on onneksi nykyään jo melko hyvin tietoa saatavilla, mutta kokemus antaa ehkä lopulta sen parhaan oppinsa.


Rouge Cardinal ja The President

Kuten aiemminkin olen sanonut, niin vaikka tekisi kaiken voitavansa kärhön viihtymisen ja menestymisen eteen, tulee väistämättä vuosien varrella myös menetyksiä. Lakastumistauti on yksi pahimpia kärhön vihollisia ja se on tyypillinen suurikukkaisten kärhöjen riesa. Sen aiheuttaa sieni, jonka nimeä en nyt muista ja se tarttuu kasvin versoihin mullan pinnan tuntumasta. Itse lakastuminen alkaa onneksi latvaosasta, jolloin sen huomaa helpommin.

Saastuneet versot kannattaa välittömästi poistaa maata myöten ja polttaa. Tämäkään ei  usein auta ja olen huomannut, että ennemmin tai myöhemmin saastunnan saanut kasvi saattaa lopulta menehtyä ja ainakin silloin, jos tauti uusii saman kesän aikana.


Lakastumistautia lukuun ottamatta kärhöni ovat säästyneet hyvin muilta taudeilta.


Meillä osa kärhöistä aloittaa kukintansa melko myöhään ja parantaa sitä loppukesää kohti mentäessä. Ylläoleva  Viticella- ryhmään  kuuluva 'Madame Julia Correvon' ei kuitenkaan kuulu niihin.



Yksittäisien kukkien kauneutta.


'Dr Ruppel '




Tässä suttuisessa kuvassa lehdet jäävät kukkiin nähden toiseksi.


Kannattaa muistaa myös se seikka, että  etenkin epäsuotuisan kasvukauden tai talven jälkeen jalokärhöt saattavat olla täysin ilmaantumatta ylös maasta ja nyt maltti onkin tässä tapauksessa valttia. Ei ole nimittäin mitenkään tavatonta, että kärhö saattaa pitää kaksikin vuotta kasvutaukoa ilmaantuakseen sitten taas esille. Tästä minulla on aika paljon kokemuksia.








Vielä lisäyksenä edellisiin..... älä istuta kärhöä koskaan parantamattomaan savimaahan. Parantamattomaan savimaahan syvälle kuoppaan istutettu kasvi menehtyy takuuvarmasti.






Kannattaa myöskin suosia eri ryhmiin kuuluvia kärhöjä. Tässä Diversifolia - ryhmän tiukukärhö 'Arabella' , jonka kukintainto on aivan uskomaton. Se menestyy I-V vyöhykkeillä. Omani luulin jo menettäneeni viime  keväänä,  mutta syyskesällä se suureksi riemukseni työnsi muutamia versoja esille.


Toivottavasti edes joku sai tästä intoa kärhöjen kasvatukseen. Sitä ainakin kovasti toivon. Periksi ei kannata antaa myöskään niiden, jotka ovat kokeneet kasvatuksessa karvaita menetyksiä. Menetyksiä tulee,  mutta tuleehan niitä eteen myös muiden kasvien osalta. Kärhöt ovat ihania kukkiessaan ja niiden puutarhaan mukanaan tuoma  kauneus ja väriloisto palkitsevat mielestäni kasvattajansa kymmenkertaisesti niiden eteen uhrattuun aikaan verrattuna.

Sydämellisesti tervetuloa blogini uudet lukijat Pirkko, Gitta, Tiiu, Ronja, Tellu ja Jessi



110 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä ja ohjeista!
    En tiedä ketään, jolla olisi yhtä upeat kärhöt kuin sinulla.
    Kirjoista ja lehdistä löytyy paljon ohjeita, mutta tällaiset käytännössä hyväksi koetut vinkit ovat niitä arvokkaimpia.

    VastaaPoista
  2. Sie niin taiten ja huolella teet nämä kaikki edellä mainitsemat,niin ei ihme jos kärhösi kukoistavat.Ja niinhän ne pitääkin jos tahtoo niiden menestyvän ja tuottavan silmäniloa.Sinä olet kyllä mielestäni ammattilainen isolla A.lla tässä kärhöhommassa.Olen niin paljon seurannut siun blogia ja nähnyt miten kauniisti ne kukkivat,paljon kukkia ja suuria sellaisia.Olet viherpeukalo =)))

    VastaaPoista
  3. Voi että ovat hehkeitä !!! 💕 Meillä on yksi violettikukkainen kärhö, jonka jouduimme kerran siirtämään. Olin pistänyt sen kasvamaan sähköpylvästä kiertäen, mutta kun kaupunki poisti pylväät meidän kadulta, siirsimme kärhön toiseen, ei ihan niin hyvään paikkaan. Kyllä se kukkii, mutta ei lähellekään noita sinun kuviesi rehottavia kukintoja 🙂 Yritänpä ottaa sinulta mallia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Onpa kiva, että kärhösi selvisi siirrosta. Hyvin juurtuneen kärhön siirto, kun on varmasti aika hankalaa.

      Poista
  4. Sun kärhöjen kukinta on jotaki aivan käsittämätöntä!
    Mullaki 'Arabella' otti nokkihinsa. Teki pari kukkaa pualimetrisehe vartehe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Sinulla sentään kukki, kun omani suvaitsi ilmestyä vasta myöhään loppukesällä.

      Poista
  5. Tuosta kukkamerestä ei voi muuta päätellä, kuin että olet hoitanut ja kasvattanut niitä täysin oikein :)
    Olen iloinen ja kiitollinen että jaoit tämän tietämyksen meidän kaikkien kanssa. Tästä on varmasti apua monelle, itselleni myös. Jospa uskaltautuisi ostamaan kärhöjä menetettyjen tilalle. Nyt koetan istuttaa ne ruukkuun ja toimia ohjeittesi mukaan. Lannoitus ja kastelu on itselläni ollut ihan lapsenkengissä näköjään ja lisäksi olen retkahtanut marketmyymälöiden edullisiin kärhötarjouksiin.... niistä paranee pysyä kaukana ja hankkia hyviä taimia kunnon kokosissa astioissa.
    On nuo sinun kärhösi kyllä niin upeita, ettei tiedä niille vertaa. Huokailen vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain uusia kärhöjä istuttamaan. Oletko harkinnut esim. runsaasti kukkivia viinikärhöjä. Vaikka kukat ovatkin pienempiä, kuin isokukkaisilla loistokärhöillä niin kukkien määrä korvaa puutteen.

      Poista
  6. Kiitos suuresti tästä mahtavasta tietopaketista, olet todellinen taitaja näiden kärhöjen kasvatuksessa, niin uskomatonta kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria. Sitä niin toivoisin, että tämä juttu innostaisi ja kannustaisi kasvattamaan kärhöjä puutarhassa entistä enemmän.

      Poista
  7. Kyllä on upeat kärhöt, kiitos näistä ohjeista:)

    VastaaPoista
  8. Ihania kuvia. Kärhöt on kyllä niin kauniita. Sinulla on taito hyppysissäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kärhöt ovat kyllä kauniita ja kukkien värejäkin löytyy lähes joka makuun.

      Poista
  9. Voi ihanuus, millaiset kärhöt sinulla onkaan, olisipa upeaa nähdä tuollainen kärhömeri livenä! Tuosta olen samaa mieltä, että ei kärhöjen kasvatus niin kovin vaikeaa ole, hengissäkin pysyvät kohtuullisesti. Noin mahtavia kasvustoja sen sijaan en usko saavani -olet kyllä taitava!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Toivottavasti kärhöjä myös jalostettaisiin entistä kestävämpään suuntaan lajikekirjon ohella.

      Poista
  10. Oi kuinka kuvat lisäsivät kärhöjen ikävääni. Kaikki jäi nousematta viime keväänä. Jos eivät ensi kesänä nouse, niin kaivan koko penkin ylös ja uusin pohjia myöten.

    Allekirjoitan täysin nuo kasvatusohjeet - niillä menestyi toistakymmentä vuotta komea kärhöseinustani. Viime talvi oli tosi paha, mutta periksi ei anneta. Olen tehnyt jo suunnitelmat hankittavista lajikkeista. Ruusumaahankin haluaisin istuttaa kärhöjä torniin kiipeilemään. Kasvupaikkavaatimukset on ihan samat kärhöillä ja jaloruusuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei peli vielä välttämättä ole menetetty kärhöjesi suhteen. Kannattaa kenties odottaa ainakin tulevan kesän loppupuolelle, josko ne ilmestyvät? Pidän peukkuja, että näin onnellisesti kävisi.

      Poista
  11. Kärhöt ovat tosi näyttäviä. Sinulla on kyllä varmaan Suomen komeimmat kärhöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat nimenomaan sitä.
      Enpä usko, mutta kiitos sanoistasi.

      Poista
  12. Aivan mahtavat kärhöt kiitos hyvistä ohjeista :)

    VastaaPoista
  13. Kärhösi näyttävät upeilta! Kärhöjä voi myös talvettaa kellarissa ruukussa. Aikoinaan asuin kerrostalossa, jossa oli hyvä kellari. Vein kärhöruukun sinne talveksi ja kesällä kärhö sitten kukki varjoisalla parvekkeella kauniisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkö, minulla ei ole lainkaan kokemusta tuosta sisällä talvetuksesta. Pitäisikin ehdottomasti kokeilla ainakin ihan arinpien jalokärhöjen kohdalla.
      Kiitos, kun kerroit onnistumisestasi.

      Poista
  14. Ihania kärhöjä.
    Kiitos oli tosi hyviä neivoja.

    VastaaPoista
  15. No huh miten upeita kärhöjä. Olet oikea kärhömestari.

    VastaaPoista
  16. Ihan sanattomaksi vetää! Sinä olet kyllä kärhöjen Suomenmestari! Kiitos hyvistä ohjeista, huomaan mitä kaikkea olen jättänyt tekemättä. Olen istuttanut kärhöni aivan liian ylös, lannoitus ontuu ja meilläkin oli muutama vuosi sitten lakastumistautia. Viime talvi vei muiden kasvien lisäksi krhöjäkin. Mutta ensi kesänä uudella innolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minut vetää nyt sanattomaksi runsaat kehusi. Tuo tarpeeksi syvään istuttaminen on kyllä tärkeää samoin kuin kastelu. Hyvin juurtunut kasvi pärjää jo sitten vähemmällä kastelulla.

      Poista
  17. Aina olen ihaillut näitä sinun kärhöjäsi, sinulla on niin taito hyppysissä niiden suhteen! Uskomattoman upeita!
    Nyt niin toivon, että viime kesänät istuttamani kärhöt selviäisivät talvesta, oikein paneuduin siihen, että istutin ne riittävän syvälle. Pohjalle, mullan alle laitoin kompostoitua hevosenkakkaa ja hyvään, ravinteikkaaseen multaan istutin. Ennen pakkasia laitoin vielä talvensuojaturvettakin. Nyt pitää muistaa vielä se lannoittaminen ensi kesänä, olen vähän huono lannoittamisessa ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja.
      Todella hyvältä kuulostaa se kuinka olet kärhösi istuttanut. Nyt vain toivotaan suosiollista ja hyvää talvea.

      Poista
  18. Kiitos! nyt taidan uskaltaa kokeilla kärhöjä monen vuoden jälkeen vaikka savimaamme on sen suhteen vaikea. Minulla olisi hyvä paikka maaperän suhteen mutta paikka on kuiva, onnistuukohan kärhöt siinä ilman säännöllistä kastelua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhö vaatii melko säännöllistä kastelua ainakin juurtumiseensa saakka istuttipa sen minne tahansa. Hyvin juurtunut kärhö pärjää sitten jo vähemmällä kastelulla. Jos istutuspaikka on kuivahko, voit kaivaa kärhölle huomattavasti isomman kuopan (kuin mitä ohjeistin)johon sitten laitat hyvää rikkaruohotonta ja ravinteikasta multaa. Ruusumulta olisi hyvää tässä tapauksessa.

      Poista
  19. Kärhöjen kiehtova maailma vie mennessään...
    Olisi ihanaa päästä seuraamaan niiden jalostusta ja lisäämistä.
    Loputtomasti ihastuttavia lajikkeita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on.
      Kaipaisin kuitenkin jalostusta kärhön kehittämiseksi kestävämpään suuntaan lajikkeiden runsauden sijaan.
      Mukavaa päivää sinne Mantelilaaksoon.

      Poista
  20. Upeita kärhöjä! Mulla ei ole mitään mahiksia saada kärhöjä istutettua noin syvälle. Meillä on kivinen hiekkamaa ja isojen puiden juuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pohjamaa asettaa omat vaatimukseksensa. Meillä pohjamaana on tiivis savi. Ei siis tosiaankaan ollut kärhöille sopiva ilman kattavaa maanparannusta. Voisit kokeilla kohopenkkiin istutusta.

      Poista
  21. Ooh! Olen toki ennenkin kärhöjäsi ihaillut, mutta tämä postaus on kyllä jotain uskomatonta. Ei epäilystäkään, etteikö sinulla olisi kärhökasvatus hyppysissä. Täydellisesti. Tämän postauksen aion tallettaa kirjanmerkkeihin, jotta voin palata tähän tarvittaessa uudelleen. Jotain olen omien kärhöjeni kanssa tehnyt oikein, mutta paljon enemmän olisi voinut tehdä. Ja lannoituksen on ehdottomasti kiinnitettävä lisää huomiota. Kiitos Kruunu Vuokko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Between. Toivoinkin tästä lisäapua kärhöjen kasvatukseen ja kohonneeseen mielenkiintoon niitä kohtaan. En voi suinkaan sanoa olevani kärhönkasvatuksen todellinen asiantuntija, vaan kertoa miten omalta kohdaltani olen kärhöjä kasvattanut.

      Poista
    2. Postauksesi on aivan erinomainen kaikkine kuvineen ja selkeine ohjeineen. Postausta lukiessa tuli sellainen olo, että moinen kauneus on mahdollista ja muidenkin saavutettavissa, kunhan hieman paneutuu kärhöihin.

      Jos sallit, laittaisin linkin tähän postaukseen oman blogini sivupalkkiin. Sieltä löytäisin sen tarvittaessa itse parhaiten ja ehkä joku toinenkin sen sieltä huomaa.

      Poista
    3. Kiitos. Voit tietenkin vapaasti laittaa linkin blogiisi.

      Poista
  22. Kiitos, Kruunu Vuokko! Tämä oli todellinen ABC, kuinka käytännössä täytyy toimia saadakseen tuollaisen kukkaloiston. Aivan uskomattoman komeita kukkapehkoja!
    Kukahan tekisi ABC:n siitä, miten nämä käytännön toimet saa systemaattisesti toteutettua? Kohtana A voisi olla säännöllinen käynti tässä postauksessa kuvia ihailemassa ja muistuttamassa tavoitteesta.
    Olipa hyvä postaus.

    VastaaPoista
  23. Kiitos Riitta. Olen iloinen, jos tästä on apua kärhöjen kasvatuksessa. Kuten tuossa edeltäneessä vastauksessa totesin, en voi sanoa olevani mikään kärhöjen todellinen asiantuntija. Halusin vain jakaa omat kokemukseni vuosien varrelta ja sen miten olen kärhöjäni kasvattanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhainta asiantuntemusta on juuri pitkän kokemuksen kautta tullut tietous. Ja kyllä tästä postauksesta käy selvästi ilmi, että olet paneutunut kärhöihin huolella. Tämä kärhöpostauksesi kelpaisi mennen tullen jonkun puutarhalehden tai -kirjan sivuille.

      Poista
  24. Oi oi, että on hurjan kaunista.. upeita kukkivia kukkia ja pensaita.Puutarhasi näyttää ihan paratiisilta♥♥

    VastaaPoista
  25. Kauniit kuvat kukkasista <3

    VastaaPoista
  26. Kyllä on kauniita kärhöjä. Kiitos näistä vinkeistä. Sinulla on niin kaunis puutarha. - Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  27. Aivan upeat Kärhöt sinulla! Upeat kuvat!
    Kiitos hyvistä ohjeista.

    VastaaPoista
  28. Tosi upeat kärhöt :) Kyllä ihan kade, kun kaikki kärhökokeiluni ovat epäonnistuneet. Mutta kiitos näistä ohjeista. Varmasti vielä uskallan kokeilla. Hyvää viikonloppua tv Liisa

    VastaaPoista
  29. Kiitos. Toivottavasti ohjeista on apua kasvatukseen.
    Mukavaa viikonloppua sinne Pohjanmaalle.

    VastaaPoista
  30. What a wonderful collection of clematis! I love them very much. As you said in fact last winter was awful for clematis and I lost 4 of them. I was very upset. Thanks for such interesting information!

    VastaaPoista
  31. Thank you for your comment. Last winter was really callenging but loses can´t be avoid here in Finland especially when we are trying to grow such sensitive plants like clematis are.

    VastaaPoista
  32. Kiitos älyttömän hyvistä ohjeista. Tein kirjanmerkin tähän kohtaaan, niin voin istuttaa sun opeilla :) Uskomattoman upeat kuvat! Yritän jatkaa kärhöjen kasvatusta uudella innolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina. Kiva, jos ohjeista tulee olemaan apua mahdollisimman monelle kärhöjä puutarhassaan kasvattavalle. Toki niin monet muutkin asiat, kuin kirjoituksessani esille tulleet, vaikuttavat kärhöjen menestymiseen, (pienilmasto, valo-olosuhteet, kasvuvyöhyke, maaperä ym.) mutta jutussani asia oli pääpiirteittäin selostettuna.
      Mukavaa viikonloppua sinulle.

      Poista
  33. Aivan mykistävän ihania nämä sinun kärhösi ovat.
    Minä olen kokeillut vain alppikärhöjä, mutta jos ikinä aion kokeilla näitä loistokkaampia, palaan tähän postaukseen. Näin hyvillä ohjeilla pitäisi pärjätä. :)
    Kiitos ja hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  34. Lämmin kiitos Sara.
    Alppikärhöt ovat ihastuttavia ja hyvin kestäviä, joten hyvä valinta puutarhaan.

    VastaaPoista
  35. Vau, miten mahtava kärhötarha teillä! Itse olen myös hullaantunut kärhöihin, mutta taas saa jännittää, miten tämä talvi niitä kohtelee. Edellisen talven jäljiltä ainoastaan Pink Fantasy jäi nousematta, mutta en kaivanut ylös, kun olen aiemminkin lukenut, että saattavat jurnuttaa kesän tai pari ja nousta sitten uudelleen. Meillä vanhimmat kärhöt nyt vasta pari vuotiaita, joten taitaa mennä vielä vuosia tuollaiseen kukkaloistoon - sitä odotellessa.

    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  36. Kiitos. Onpa kiva tietää, että muitakin jalokärhöihin hurahtaneita on kuin minä. Vie tosiaan, ainakin joidenkin kärhöjen kohdalla, muutamia vuosia ennen kuin kukinta ja kasvu on aivan parhaimmillaan. Sitä kuitenkin kannattaa odottaa.
    Hyvää viikonloppua myöskin sinulle.

    VastaaPoista
  37. P.S. Käypä kurkkaamassa blogiani, mitä olen puhunut sinusta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävinkin juuri blogissasi. Kiitos ihana Pauliina sydäntä lämmittäneistä sanoistasi.♥♥

      Poista
  38. Kiitos paljon, oli hyvin kiinnostavaa luettavaa. Minulla on vuosien varrella ollut monta kärhöä. Muutama viihtyy hyvin, toiset vain muutaman vuoden. Ensi kerralla kun ostan uuden, tiedän miten annan sille parhaan mahdollisen alun.
    Hyvää sunnuntaita /Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Kärhöjen kasvatus on välillä tasapainoilua onnistumisten ja epäonnistumisten kanssa. Kaikkineen kuitenkin niin palkitsevaa ja mielenkiintoista. Onnea kärhöjen kasvatukseen, sillä myös sitä tarvitaan näiden hieman oikukkaidenkin kaunotarten kasvatukseen.
      Hyvää sunnuntaita myöskin sinulle.

      Poista
  39. Aivan huikaisevan ihanat kuvat ja asiantuntevat ohjeet, kiitos <3 Tähän postaukseen tulen palaamaan varmasti. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos Alina.
      Mukavaa sunnuntain jatkoa myös sinulle.

      Poista
  40. Upeat kuvat ja hyviä vinkkejä kärhöjen kasvatukseen. Sinähän olet melkein kärhöguru;)
    Itsekin pidän paljon kärhöistä ja yritän niitä opetella kasvattamaan. Tuo syvälle istuttaminen on minullakin osoittautunut tärkeimmäksi asiaksi kärhöjen kasvatuksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten jo aiemmin olen kommenteissani sanonut en todellakaan voi sanoa olevani mikään kärhöasiantuntija, mutta kasvatukseen eri tietolähteiden kautta perehtymällä ja kokemuksen kautta on mieluisia onnistumisen elämyksiä tullut kasvatuksessa runsaasti.

      Poista
  41. Kiitos todella paljon hyvin vinkeistä, näitä tarvitaan!! Upeasti olet onnistunut ja minusta on hieno asia, että jaat näitä hyviksi havaittuja vinkkejä.

    VastaaPoista
  42. Ihana postaus. Kiitos mahtavista kukkaloistokuvista ja ennenkaikkea hyvistä ohjeista. Ite en ole onnistunut kärhöjä kasvattamaan. Jospa ens kesänä näillä sun ohjeilla onnistuisin. Tuo ruukussa kasvattaminen oli hyvä vinkki. Ite oon iskenyt suoraan maahan, sillä varmaan ovatkin kuolleet. Ja lannottanutkin liikaa, koska eivät viime kesänä kukkineet juuri ollenkaan.


    Ihanaa viikkoa ♥

    VastaaPoista
  43. Kiitos. Kyllä se suoraan maahan istuttaminenkin toimii ihan hyvin. Itse vain tulee sekä seurattua, että kasteltua uutta kasvattia huomattavasti useammin, kun se on ruukussa muiden kasteltavien ja lannoitettavien ruukkukasvien joukossa. Ruukkua voi myös siirtää halutessaan aina suotuisimpaan paikkaan pihalla.
    Ihanaa alkavaa viikkoa myös sinulle Irmeli.

    VastaaPoista
  44. Piti vielä palata tänne.... semmoista olisin kysynyt mitkä kärhöt kukkivat aikaisin kesällä? Mantsuriankärhö on aikainen, samoin alppikärhöt, mutta mitkä muut? Ville de Lyon on selvästi myöhäinen, kukkii tällä elokuusta lähtien.

    VastaaPoista
  45. Minulla lähes kaikki jalokärhötkärhöt ovat melko myöhäisiä kukkijoita, eli kukinta alkaa pääsääntöisesti vasta heinäkuussa. Rouge Cardinal, The President, Niobe ja Julia Correvon kukkivat aika samanaikaisesti kuten kuvistakin käy ilmi. Alppi- Mantsurian ja tiukukärhö Arabella ovat meilläkin sitten ne ihan aikaisimmat kukkijat.

    VastaaPoista
  46. Ihan huikea postaus, kiitos siitä! Toivottavasti Google löytää tämän, auttaa nimittäin meitä tumpeloita kärhönkasvattajia kovasti! Omani tahtovat menehtyä kirjanoppineista istutusmetodeista huolimatta, jatkossa täytyy kyllä tehdä tuo ensimmäisen vuoden ruukkuistutus varmistamaan menestystä. Onneksi toiset (eli sinä) osaavat ja jakavat neuvojaan ja vinkkejään meille muille!

    Sini K.
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini.
      Kärhön istutus kasvupaikalle jo keväästä käy kyllä ihan hyvin, jos kyseessä on kunnolla juurtunut, laadukas ruukkutaimi. Itse kasvatan kärhöjä nykyään ruukussaan tai isompaan ruukkuun siirrettynä lähinnä siksi, että säännöllinen kastelu ja lannoittaminen on helpompi muistaa ja samalla tulee seurattua kärhön kuntoa. Em. mahdollisesti köynnökseen iskevän lakastumistaudin ensi oireet on mielestäni myös helpompi havaita.

      Poista
  47. Todella ihana postaus, sinun kärhösi kasvavat niin upeasti, ja täydelliset ohjeetkin olet laittanut, niillä onnistuu varmasti. Täytyypä laittaakin tämä sivu muistiin, kiitos paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Täydellistä onnistumista nämä ohjeet eivät suinkaan takaa, mutta toivottavasti edesauttavat kasvatusta.

      Poista
  48. Olen sanaton, upeaa kukintaa!! Ja mahtava postaus siinäkin mielessä, että siinä on paljon hyödyllistä tietoa meille kaikille. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Olen tosi iloinen, jos nämä kasvatusvinkit auttavat jalokärhöjen kasvatuksessa.

      Poista
  49. Kiitos lukuisista hyvistä vinkeistä! Upeaa kärhöjen kukintaa puutarhassasi, hienoja kuvia!

    VastaaPoista
  50. Mulla on läppäri ihan kuolassa kun niin ihastelin kukintaa. Tää oli aivan mahtava postaus, niin opettavainen sekä tärkeä tällaiselle aloittelijalle. Saas nähdä miten mun kärhöjen käy jota syksyllä laitoin maahan.. No, onneksi ei enään kauaa aikaa ole kun luonto alkaa heräilemään. Kaunis kiitos vielä tästä, luulenpa, että tulen lukemaan tätä sinun kirjoitusta vielä useaan otteeseen!

    VastaaPoista
  51. Olipa upea tietopaketti kerrassaan hienojen kuvien kera! Haluaisin myös linkittää tietopakettisi omaan blogiini, jos vain Sinulle sopii! Ihan uskomattoman upeita ovat todella, kärhöasiantuntemuksesi on todella valtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila.
      Voit toki linkittää postaukseni blogiisi.

      Poista
  52. Kiitos tästä informatiivisesta ja upean kukkaisasta postauksesta! Uskomattoman kauniita kärhöjä!

    VastaaPoista
  53. Voi ihme, mitä kärhöjä! Itselläni on enemmän pienikukkaisia, mutta taidan rohkeammin kokeilla lisää jalo- ja loistokärhöjä ensi kesänä. Täytyykin liittyä seuraamaan loistavaa blogiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain kokeilemaan. Ensimmäiset kaksi vuotta ovat jalokärhöjen kasvatuksessa aina ne vaativimmat ja kriittisimmät, mutta sitten hoito jo huomattavasti helpottuu.
      Sydämellisesti tervetuloa blogini lukijaksi.

      Poista
  54. Aivan mahdottoman ihania ovat kärhösi. Muutama kärhö pitää saada meidänkin pihalle, nythän siellä ei ole kerrassaan mitään.

    VastaaPoista
  55. Kiitos. Kärhöjä voin suositella lämpimästi ihan jokaiseen pihaan.
    Mukava, kun pistäydyit pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
  56. Voi mahoton, miten hienoja kärhöjä sinulla on ! Ja kiitos erittäin hyvistä kasvatusohjeista !

    VastaaPoista
  57. Vanha postaus jo, mutta nyt vasta löysin. Ihania kärhöjä! Samoilla ohjeilla olen itse istuttanut kärhöt, eikä ole ollut talvehtimisongelmia täällä IV-vyöhykkeelläkään.

    VastaaPoista
  58. Onpa kiva kuulla että kärhösi ovat menestyneet ja selvinneet talvesta hyvin. Tämä meneillään oleva talvi näyttäisi olevan paria edellistä talvea parempi siinä mielessä, että nyt on ollut lunta enemmän maata suojaamassa. Oikein ihanaa kevättä sinulle ja alkanutta maaliskuuta.

    VastaaPoista
  59. Minulla on kärhöni kanssa käynyt hirmu tuuri. Ostin kärhöntaimen (Tarhaviinikärhö - Clematis viticella `Purpurea Plena Elegance) eurolla prismasta neljä-viisi vuotta sitten. Kaivoin ruohikkoon terassin juurelle pienen reiän ja istutin taimen melkein samaan korkeuteen kuin se oli ruukussakin. Juurelle sentään laitoin jonkun verran hiekkaa. Tämä siis oli syksyllä. Tuo kärhö on joka vuosi kukkinut runsaana ja kasvanu valtavan kokoiseksi pienestä kasvutilastaan huolimatta. En edes ole lannoittanut sitä koskaan enkä kastele kuin pari kertaa kesässä, vaikka kärhö on paahteisella paikalla. En tiedä onko lajike sen mukainen, mutta tämä kärhöni kyllä on helppohoitoisin ja kiitollisin kasvi mitä minulla kuunaan on ollut.
    Nyt olen istuttanut hippusen paremmin pari muutakin lajiketta ja jännityksellä odotan tuleeko niistä mitään. Harmi että ehdin istuttamaan nuo ennen tämän blogokirjoituksen löytymistä. Hirmu hyvin olet kirjoittanut ohjeet. Kiitos siitä. Loppuun vielä kysyisin onko Sinulla kokemusta kärhöjen käytöstä maanpeitteenä. Haaveenaani olisi kokeilla tarhakellokärhö Aljonushkaa.

    VastaaPoista
  60. Tosi kiva kuulla, että 'Purpurea Plena Elegance' on menestynyt ja kukkinut sinulla noin hyvin. Tarhaviinikärhöt ovat yleensä runsaskukkaisia ja kestäviä ja niitä kannattaakin siksi suosia. Itse en ole koskaan kokeillut kasvattaa kärhöjä maanpeitteenä, mutta ne soveltuvat, ainakin kirjojen mukaan, myös siihen. Ison kiven verhoajana ne ovat myös kauniita.
    Onnea kokeiluun.

    VastaaPoista
  61. Kiitos täydellisestä selostuksesta, näitä neuvoja noudatan ensi kesänä. Aion istuttaa lumikärhön vanhan omenapuun juurelle ja epäilyttää saanko tarpeeksi syvää kuoppaa kaivettua.

    VastaaPoista
  62. Kiva jos postauksesta oli apua. Lumikärhöä ei onneksi tarvitse kaivaa yhtä syvälle, kuin jalokärhöjä.

    VastaaPoista
  63. Kukkivatko nuo kuvissa olevat kärhösi aina uusista versoista, jotka keväällä nousevat maasta? Kuinka ne ehtivät kasvaa kesässä noin suuriksi?

    VastaaPoista