Muutaman seikan kun ottaa huomioon istutuksessa, niin pääsee melko pitkälle. Lehtien kannattaa antaa rauhassa lakastua, sillä ne keräävät ja kuljettavat maasta voimaa sipuliin.
Istutus kannattaa syksyllä tehdä ajoissa ( toisin kuin tulppaanin kohdalla) narsissin pitää ehtiä juurtua kunnolla ennen pakkasia.
Sipulikukat vaativat lähes poikkeuksetta vettä läpäisevän maan, koska talvimärkyys saattaa tuhota sipulit. Itse olen usein laittanut istuttaessa kuopan pohjalle kerroksen soraa ja asettanut sipulit sorapatjan päälle ja lisännyt sitten vasta varsinaisen mullan. Tämä on hyvä konsti, jos maa ei ole riittävästi salaojitettu tai se on muuten savivoittoista. Tapaan myös lannoittaa maan vähätyppisellä lannoksella. Kastelulannoituksessa kannattaa varoa, ettei lannosvettä tipu vahingossa lehdille ja nupuille, etteivät ne saa palovioituksia.
Keväällä kastelen kasvustot, varsinkin aurinkoisessa paikassa ja vähän myös lajikkeen mukaan.
Tämä lähes kokonaan valkoinen lajike on minun suosikkini.
Mielestäni narsissit sopivat hyvin myös havupenkkiin.
Suloistakin suloisemmat crokukset eli sahramit.( Kreikan kaksikukkainen)
Tässä omasta mielestäni onnistunut yhdistelmä valkoisia ja liiloja lajikkeita.
En tiedä mitä crookuksilleni usein tapahtuu, mutta ne saattavat yllättäen hävitä lähes täysin ja vain muutama yksittäinen kukka nousee maasta tai ne ovat ajautuneet ihan muualle, kuin istuttamaani paikkaan. Selityksenä on todennäköisesti se, että myyrät popsivat sipulit suihinsa ja kokoavat niitä eri paikkoihin vastaisen varalle.
Herkän kaunis kirjopikarililja ( Fritillaria meleagris) Lisääntyy itsestään sivusipuleista ja vaatii kostean kasvupaikan, mutta hyvin ojitetun pohjamaan. Tätä on mm. valkoisena Alba. Sopii mainiosti altaan äärelle. Minulla tämä on puolivarjon penkissä ruusujen juurella.
On tämä niin valtavan kaunis puutarha kokonaisuudessaan!
VastaaPoistaItse aloitin Runoilijan narsisseilla joita sinullakin näkyy olevan.
Puput jättävät narssissit rauhaan oisko niissä jokin ominainen tuoksu jota välttävät ja hyvä niin.
Kerran jänöt olivat jyrsineet kaikki crocukseni aivankuin ne olisi leikattu ruohonleikkurilla ja kysyinkin ensin mieheltäni oisko hän leikannut, mutta kielsi jyrkästi.
Aivan kuin kevät olisi tullut tähän eteeni kauniina erittäin kauniina, kiitos.
Todella kauniit ja hyvin otetut kuvat.
♥Oi mitä ihanuuksia! Kunpa pian tulisi kevät!
VastaaPoistaIhania kuvia! Minullakin krookukset katoavat ja olen ajatellut, että myyrät tekevät tuhojaan. Kaunis on myös tuo kirjopikarililja-niin herkkä kukka:)
VastaaPoistaOih, oih, mitä ihanaisia!
VastaaPoistaSe ois nyt haasteen paikka! ;O) Semmonen olisi noudettavissa..
VastaaPoistaIhania.. tulee mieleen oman mummon kukkamaa, joskus kauan sitten:)
VastaaPoistaOlet kyllä taitaja *ihailee*
VastaaPoistaKiitos kaikille ihanista kommenteista.
VastaaPoistaOlen kahlannut hienoa blogiasi läpi, tosi kiinnostavaa puutarhajuttua ja uskomaton piha sinulla. Mutta näistä narsisseista olen yhdessä kohdassa eri mieltä: narsissi kestää hyvin märkyyttä keväällä. Olen istuttanut todella paljon narsisseja rantaamme, ensinnäkin koska sieltä on matkaa talolle ja kukkien pitää olla kauas näkyviä, toisekseen inhoan lähikukkapenkeissä narsissien lakastuvia varsia, mutta rannassa ne saavat lakastua rauhassa kun eivät ole joka hetki silmien alla. Ja rantamme on tosi märkä, osaksi lammen päällä suorastaan. Keväisin sipulit ovat pari viikkoa ihan vedessä, kun lampi tulvii. Ja silti joka vuosi narsissit kukkivat ja lisääntyvät. Että ei vaadi kuivuutta eikä salaojia (ellei sitten turpeen alla lilluvaa lampea pidä salaojana :-)
VastaaPoistaAnonyymi, hienoa kuulla kokemuksiasi narsisseista. Näin se vaan on, että narsissit näyttävät sopeutuvan
VastaaPoistamoneen, kuten omakohtaiset kokemuksesi osoittavat. Kiitos vierailusta ja tervetuloa toistekkin.