Jaloangervot ovat mielestäni todella upeita perennoja enkä löydä tarpeeksi laatusanoja niiden hyviä ominaisuuksia kuvaamaan. Paitsi, että sillä on kauniit pitkään kestävät kukat, myös lehdistö on kaunismuotoinen ja kiiltävän vihreä. Lajeja on runsaasti, joten jokaiselle varmasti löytyy jotakin. Oikeassa paikassa kasvaessaan se on terve ( en ole koskaan löytänyt minkäänlaista öttiäistä sen kasvustosta) ja kestää tukematta tuulet ja sateet. Kukkien väreissä myös löytyy valinnanvaraa; valkoista, punaista, liilaa ja näiden eri sävyjä. Kukinta ajat vaihtelevat myös eri lajikkeilla, joten niiden loistosta saa nauttia pitkään .
Jaloangervo vaatii oikeastaan vain kolme asiaa menestyäkseen. Kosteutta pidättävän, runsasmultaisen hapahkon maan ja puolivarjoisen kasvupaikan. Aurinkoisellakin paikalla ne voi saada menestymään, esimerkiksi puutarhalammikon reunalla ja paikassa, jossa maa ei pääse kuivumaan pitkienkään lämpöjaksojen aikana tai puun tai pensaan siimeksessä. Lisääminen jakamalla kannattaa tehdä keväällä ennen kasvun alkamista. Minulla kasvaa pihallani japaninjaloangervoja (Astilbe japonica), jaloangervoja ( Astilbe arendsii) kääpiöjaloangervoja ( Astilbe chinensis ' Pumila') sekä sulkajaloangervoja (Astilbe simplicifolia)
Jaloangervot sopivat havujen kanssa yhteen.
Valkoinen pehmentää punaista.
Jaloangervo pitää puiden ja pensaiden antamasta siimeksestä.
Kääpiöjaloangervo Astilbe chinensis Pumila
Minä en ole jaloangervoista juurikaan ennen perustanut, mutta viimesuvena kun sain ystävältä yhden taimen niin huomasin siitä pitäväni. Ja kivoiltahan ne nyt näyttää kuvissasi!
VastaaPoistaVoi että mikä komea puutarha sinulla on, ihana Jaloangervo on niin kaunis ja runsas Kiitos! ♥
VastaaPoistaLapsuudessani äitini noita kasvatti ja ne on upeita.
VastaaPoistaKyllä tänne on kiva tulla kun saa nähdä tätä kaunista väriloistoa ja KESÄÄ :)
Upeaa ja kaunista, sinulla on todella ihana puutarha:)
VastaaPoistaKauniita kuvia. Minäkin tykkään jaloangervoista - kukinta jatkuu tosi kauan. Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaKylläpäs on taas kauniita istutuksia! Monenlaisia jaloangervoja sinulla onkin. Minä tykkään myös jaloangervoista, varsinkin valkoisesta ja kirkkaanpunaisesta.
VastaaPoistaTodella kauniita. Pitäisiköhän minunkin syventyä vähän noihin angervoihin..?
VastaaPoistaKomeita ovat, mitein samaa kuin edellinen, pitäisiköhän miunkin
VastaaPoista♥ Mulla on joitain angervoja ja tykkään niistä paljon..muttei mulla tuollaisia, upeita määriä :)
VastaaPoistaMinä puolestani en löydä tarpeeksi laatusanoja kertomaan kuinka taitavasti kerroit jaloangervoistasi ja että kuinka valtavan paljon ja hyvinvoivan oloiset ovat jaloangervosi.
VastaaPoistaKertakaikkisen upea nähtävyys jälleen kaikkinensa. On tämä jotain aivan uskomatonta, mutta totta!
Kiitos!
Lämmin kiitos kaikista ihanista kommenteistanne.
VastaaPoistaMikähän on vikana, kun olen kahtena keväänä istuttanut taimia ja koko syyskesän ne ovatkin kukkineet komeasti. Talven jälkeen kaikki olivat kuolleet? Paikka on merenrannassa ja puolivarjossa. Voiko kompostimullassa olla jotain vikaa tms?
VastaaPoistaAnteeksi, että nyt vasta huomasin viestisi. Onpa ihme juttu tuo angervojen menehtyminen. Oletko odottanut tarpeeksi kauan jaloangervojen nousua maasta, sillä ne eivät keväästä ole kovin nopeita kasvuun lähdössä. Paljonko lisäsit kompostimultaa niiden juurelle? Tiedätkin varmaan, että jaloangervo on happaman maan kasvi ja se ei siedä kalkkipitoista maata ja sen kasvualustan pitää pidättää kosteutta. Jos nämä asiat ovat kunnossa se on mitä kiitollisin kasvatettava.
VastaaPoistaKaikki muut istutukset samassa penkissä ovat menestyneeet hyvin esim. tuiviot, kuunliljat ja pikku havut. Multa kyllä vaikuttaa aika kuivalta. Millä keinoilla penkistä saa kosteutta pitävän? Vai voiko meren läheisyys olla liian kylmä ympäristö? Kesän ne ovat viihtyneet ja talven jälkeen kuolleet? Pitäisikö vaihtaa kokonaan lajia? Onkohan esim keijunkukka tai haltijakukka kestävämpi?
VastaaPoistaPenkistä saat kosteutta pidättävän lisäämällä kasvualustaan savea. Kasvualustaan kannattaa sekoittaa myös turvetta ja kompostimultaa.
PoistaVahvajuurisia puita ei saisi myöskään kasvaa lähellä angervoja esim. koivua tai metsävaahteraa. Meren läheisyydellä en usko olevan suurtakaan vaikutusta, vaan kasvualusta vain on ehkä liian kuiva.
Mikähän minun angervoja vaivaa ! ostin komeat taimet joissa oli jo kauniit kukat ja nuppuja paljon. Nyt kuitenkin nuput kuivuneet ja ihan kuivat kukkaosiot. pollen lantaa annoin ja samassa penkissä kasvaa mm tuija,pioni, kuunlinjat ne kaikki voi hyvin, mutta angervot ihmetyttää. Voisiko halla olla syypää.. Mitä teen jotta saan taimet vielä pelastettua, multa on kosteaa ja oikeaan syvyyteen ne istutin. Kasvupaikka on osittain päivästä aurinkoinen . puolivarjoinen klo 14 asti. Antaisiko jo kokeneempi hyviä neuvoja.
VastaaPoistaEnsimmäiseksi tuli mieleeni kysymys, oliko hevosenlanta hyvin kompostoitunut ja miten paljon sitä tuli kasvualustaan? Liiallinen määrä voi aiheuttaa kuvaamasi oireet. Jaloangervot ovat yleensä hyvin terveitä, mutta ne vaativat tasaisen kosteana pysyvän kasvualustan, joka ei saisi hellekausinakaan kuivahtaa. Seisovaa märkyyttä ne eivät siedä. Ulkomailta tuodut lajikkeet saattavat joskus olla virustautisia, mutta tuskin nyt on tästä kysymys. Jaloangervot ovat happaman maan kasveja, mutta sen asian ilmeisesti tiedätkin. Toivottavasti angervosi elpyvät, sillä upeampia perennoja saa hakea.
Poista