Sammalleimun eri lajikkeet peittävät kasvualustan tosi tehokkaasti ja pitävät aurinkoisesta kasvupaikasta. Liian paahteisella paikalla kukinta on nopeammin ohi.
Sammalleimu Marianne.
Mehiläiset rakastavat maksaruohoja ja minä mehiläisiä.
Kamtsatkanmaksaruoho (Sedum kamtschaticum)
Suloinen ketoneilikka ja matala verikurjenpolvi.
Keltamaksaruoho (Sedum acre)
Kaukasianmaksaruohon ( Sedum spurium) väri on ihana.
Tässä kuva runsaasti joka paikkaan ympäristöönsä siementävästä hopeatäpläpeippistä Lamium maculatum -rosenplister. Jouduin poistamaan sen kasvupaikaltaan.
Tarharistikki (Aubrieta x cultorum) on ollut ihmeen kestävä pihallamme ja se on kukkiessaan todella kaunis ja pidän myös sen väristä, jota kuva hieman vääristää.
Pihastamme tuskin löytyy yhtään ihanammin tuoksuvaa kasvia, kuin tämä tuoksuorvokki (Viola odorata) se leviää kylväytymällä runsaasti kasvupaikalleen ja on hyvin matala 5- 10 cm. Sen lehdet ovat vihreät ja kiiltävät. Todella ihana maanpeitekasvi, joka minulla kasvaa suojaamassa jalokärhon juuristoaluetta.
Tässä tavallinen pienikukkainen ristikki muistaakseni (Aubrieta deltoidea)
Patjarikko ei jostain syystä oikein viihdy puutarhassamme, vaikka olen yrittänyt muodostaa sille mieluisan kasvupaikan. Tässä se on suojaavan ja lämpöä antavan kiven kupeessa läpäisevässä kasvualustassa ja kohopenkissä.
Siperianmaksaruoho (Sedum aizoon)
Ketoneilikka (Dianthus deltoides)
Tässä vielä pari kuvaa ristikistä.
Hopeahärkki (Cerastium tomentosum)
Vasemmalla alppiruusun alla suikeroalpia (Lysimachia nummularia) ja oikealla yläkulmassa pikkutalvio (Vinca minor ) Molemmat hyviä maanpeittokasveja.
Ajuruoho (Thymys )
Maksaruohoa vuorimännyn juurella.
Kivikkokilkka (Cymbalaria pallida) vasemmalla on todella kova leviämään ja se sopiikin vain paikkaan, jossa se saa sen vapaasti tehdä. Katkeramaksaruoho (Sedum sexangulare) oikealla kestää myös jonkin verran tallausta.
Sinikukkainen rönsyleimu (Phlox stolonifera)
Valkoista rönsyleimua kurkistaa myös sieltä täältä penkistä.
Tässä taas sama kasvi punakukkaisena.
Yleiskuvaa maanpeittäjistä pihallamme.
Aivan upeita nuo kaikki maanpeittäjäsi. Mutta erityisesti tuo rönsyleimusi upeus saa mut haukkomaan henkeä. Olen ennenkin ihaillut sitä kuvistasi, odotan edelleen että omani olisi joskus noin valtava ja upea.
VastaaPoistaRönsyleimu onkin tosi kiitollinen kasvatettava ja se on viihtynyt kasvupaikoillaan heti alusta asti. Puutarhassasi se näyttää varmaan tosi kauniilta.
PoistaAivan hurmaavat maanpeittäjät! Juuri tuollaisina isoina alueina ne vasta pääsevät oikeuksiinsa.
VastaaPoistaSykähdyttävän kaunista!
Tässä talven aikana pitäisi tehdä suunnitelma meidän sisääntulon kohdalle. Jotain maanpeitekasvia siihenkin pitäisi saada. Olen ajatellut kohottaa aluetta pienellä reunamuurilla ja laittaa juurimaton mullan alle, koska alue tulee koivujen juurelle. Jotain pienijuurista ja varjossa viihtyvää pitäisi siis keksiä....
Kiitos. Tuohon sisääntuloonne koivujen alle sopisi ehkä joku näistä. Ensimmäiseksi tuli mieleen peittokurjenpolvi. Se sietää kuivuutta ja varjoa. Rönsyansikka, maahumala, varjoyrtti ja pikkutalvio voivat soveltua myös. Pikkutalvio on alkuun hidaskasvuinen.
PoistaTosiaan, peittokurjenpolvi voisi olla oikein sopiva, valkoisena. Varjoyrtti on myös tosi kaunis ja talvellakin vihreä. Rönsyansikalla on kauniit lehdet, mutta en tykkää keltaisista kukista.....
PoistaEhkä täytän sen alueen peittokurjenpolvella!
Peittokurjenpolvi valkoisena, myös luo vaikutelman valoisuudesta.
PoistaIhana tuo alin kuva, siinä silmä lepää ! :) Tuoksuorvokki pitäisi vissiin laittaa hankintalistalle, vaikuttaa hienolta!
VastaaPoistaKiitos. Tuoksuorvokkia voin lämpimästi suositella.
PoistaKasvit puutarhassasi ovat todella hyvinvoivan näköisiä ja runsaita. Ihan henki salpautuu näkymiä katsellessa.
VastaaPoistaKiitos Riitta.
PoistaSinulla on paljon erilaisia maanpeittokasveja. Kauniisti kukkivat myös. Itselläni sammalleimun sekaan on ryöstäytynyt heinää ja sekös ärsyttää. Selkävaivaisena en saa sitä ruohottua ja alue näyttää surkealle :(
VastaaPoistaMaksaruohot on hyviä ja kestäviä, olen laittanut mm. kärhön juurelle suojaksi auringolta.
Heinä onkin hanakka hivuttautumaan sammalleimun sekaan. Itsekkin olen saanut olla tarkkana sen suhteen. Kivireunus ja muurikivipenkki ovat onneksi olleet suurin apuni heinää vastaan. Kiitos kommentista.
PoistaIhan valtavasti kaikenlaisia manpeittäjiä sinulla ja niin elinvoimaisen näköisiä! Ajuruoho on yksi suurimmista suosikeistani omassakin puutarhassa ja ketoneilikasta tuli viime kesänä toinen!
VastaaPoistaMuistankin nähneeni upeita kuvia ( jossakin postauksessasi) puutarhasi ajuruohoista. Niitä minäkin aion hankkia lisää, jo mehiläisiä silmälläpitäen.
PoistaKauniita on maanpeitekasvit runsaskukkaisi hyvin näyttäviä. Kiitos että laitat tänne näytille
VastaaPoistatästä saa hyviä idoita ja opetusta tykkäsin kovasti tuoksuorvokista, rönsyleimua minulla on punasena
nyt kyllä hankin sinistä näyttää kauniilta Kyllä sinulla on mahvavan kaunis puutarha :)
Kiitos Irma. Rönsyleimua on myös valkoisena ja se on pettämätön pari siniliilan leimun kanssa. Tuoksuorvokista ei tosiaan voi olla pitämättä ja sen tuoksu on todella ihana.
PoistaTuhat kertaa kaunista.. suorastaan huikean upeaa, sinulla on kukkaparatiisi:)
VastaaPoistaKaunis kiitos Tuta ♥
PoistaNo nyt kyllä on vihdoin ja viimein uskottava, että maanpeitekasvien kasvattaminen kannattaa! Kiitos hienosta postauksesta. Keväällä on tartuttava asiaan täälläkin.
VastaaPoistaKiitos. Maanpeitekasvit kyllä kauneutensa lisäksi auttavat meitä puutarhureita. Kasteluakin voi vähentää ja ainakin isolla pihalla tästä johtuen euroja säästyy.
PoistaUpeita kuvia,kyllä tuollainen kukkiva maanpeite on kaunis.Mitähän kannatas istuttaa havujen seuraan, onko ideoita?
VastaaPoistaKiitos. Havujen alle aurinkoon sopii hyvin tuo rönsyleimu, joka pitää happamasta maasta, kuten suuri osa havuistakin. Kevätkaihonkukka (Ompalodes verna) sopii myös hyvin, jollei paikka ole kovin paahteinen, sillä se viihtyy parhaimmin puolivarjossa. Suikeroalpi, rönsyansikka ja maahumala ovat myös mahdollisia, mutta ovat melko agressiivisia leviäjiä mikä täytyy ehdottomasti ottaa huomioon.
PoistaPuolivarjoon mainio maanpeittäjä on kaunis pikkutalvio, joka kukki pienehköin sinisin- tai siniliiloin kukin ja sopii upeasti havujen alustoille kiiltävine lehtineen. Ainoa haitta on, että se on alkuun hidäskasvuinen, mutta juurruttuaan ja vauhtiin päästyään peittää kyllä tiiviisti kasvualustansa. Tarhavarjohiippa Epimedium x rubrum sopii myös happamalle kasvualustalle ja puolivarjoon.
Kauniita maapeitekasveja, ihana postaus kiitos. ♥
VastaaPoistaKiitos Ritva.
PoistaVoi tuota sinun paratiisiasi! Aivan upeaa, kun peittokukat ovat noin isolla alueella.
VastaaPoistaMeiltä löytyy sammalleimua vaaleanpunaisena, maksaruohoa punaisena, ajuruohoa ja suikeroalpia. Lisäksi maahumalaa ja rönsyakankaalia. Ne ovat kovia leviämään, mutta vielä ainakin pysyvät aisoissa.
Kiitos. Sinullahan on myös kattava määrä maanpeittokasveja. Juuri tuo niiden kova leviämishalu ja agressiivisuus voi kasvattajille olla melkoinen haitta.
PoistaUpeat!
VastaaPoistaKitos Satu.
PoistaOlipas hyvää asiaa maanpeitekasveista. Ja kauniita kuvia lisäksi. Sinulla on kivannäköinen blogi. Olen itse uusi blogimaailmassa ja on kiva katsella muiden blogeja. Olen juuri julkaissut oman blogini.
VastaaPoistaKiitos Anneli. Lämpimästi tervetuloa tänne bloggareiden joukkoon. Tulen käymään vastavierailulla blogissasi.
PoistaOnpa kauniita maanpeittokukkia. Itse sain tuttavalta viime keväänä ristikkiä ja patjarikkoa, toivottavasti nousevat keväällä. Miten nuo kärhöt, upeita nekin, leikataanko ne alas joka vuosi? Mukavaa sunnuntaita ja kiitos kauniista kuvista. Tv Marja.
VastaaPoistaKiitos anonyymi. Kärhöjen alasleikkausta olen tehnyt, sekä keväällä, että syksyllä. Jos leikkaan syksyllä jätän versot noin 30cm mittaisiksi, jotta lumi paremmin kerääntyy juurenniskan suojaksi. Joskus olen jättänyt kärhöt kokonaan leikkaamatta syksyllä ja leikannut ne vasta keväällä.
PoistaHyvää sunnuntain jatkoa myös sinulle.
Mahtavat kuvat maanpeitekasveista, ole upeasti hyödyntänyt niitä mielenkiintoisissa kohteissa. Keväällä on niin hienoja nuo sammalleimut ja kaikki pinet rikkokasvit. Minun pitäis laittaa oikeastaan talon päädyn varjopaikkaan maanpeittokasveja, kun siellä nurmikaan ei menesty, ainoastaan sammal, kiitos ideasta:)
VastaaPoistaKiitos anski. Isoina ja miksei pienempinäkin alueina maanpeittokasvit ovat kyllä kauniita ja valikoimaa myös löytyy kiitettävästi.
PoistaUpeita kukkijoita.Kerrassaan mahtavia.Itselläni on sammalleimua kokonainen rinne ja on upea näky kun kukkii ;)
VastaaPoistaVoin vain kuvitella miten upea on sammalleimurinteesi keväällä. Kiitos vierailusta.
PoistaMahdottoman kaunista sulla, nuo maanpeittokasvit ovat kuin suuria merialueita! Ihan huikeeta! Tuo tuoksuorvokki oli mulle uusi tuttavuus, nimen olen kuullut mutta en yhdistänyt ulkonäköön. Pääsi hankintalistalle.
VastaaPoistaKiitos Pirkko. Et taatusti tule pettymään tuon tuoksuorvokin suhteen. Etenkin sen ihanan siniset kukat ja tuoksu on vertaansa vailla. Se leviää, sekä itse ympäristöönsä siementämällä, kuin myös rönsyillään.
PoistaAivan vetää sanattomaksi tuo kukkameri! Upeat istutukset todellakin! Ihanaa, että jaat nämä kuvat kanssamme Kruunu Vuokko!
VastaaPoistaKiitos Maarit. Teinkin tämän postauksen sitä silmällä pitäen, että parhaiten kuvat kertovat maanpeitekasvien erinomaisuudesta.
Poista♥niin kaunista!!!!♥
VastaaPoistaKiitos. ♥
PoistaIhana postaus, tästä on todella hyötyä jokaiselle, joka miettii maanpeitekasveja pihaansa. Kuvistasi tulee aina käsitys, että puutarhasi on todella hyvinvoiva ja rehevä!
VastaaPoistaKiitos Saraheinä. Olen iloinen, jos tästä oli apua ja kuten tuolla aiemmin komentoin, halusin kuvin kertoa miten kauniita ja moneen paikkaan soveltuvia maanpeittokasvit ovat.
PoistaTäyteläistä! Tuli mieleen kun viimeistä kuvaa katsoin. Kiitti muuten postauksesta, sain siitä hyvän vinkin. :) Taijampa alkaa minäkin suosimaan enempi maan peite kasveja, muutama jo löytyy. Näitä varmaan mielummin nykkii kun alkavat liikaa rönsyilemään kuin rikkaruohoja, tai sitten niitä ei raskis, antaisi kasvaa valtoimenaan. Tai juurikin se ettei ihan heti tarttekaan nykkiä kuten rikkaruohot pitäisi. Kiitti! :)
VastaaPoistaMinä olen kyllä välillä joutunut kurittamaan liikaa rehottavia yksilöitä, mutta eivä ne ole siitä onneksi pahastuneet. Kiitos kommentistasi.
PoistaKiitos mate. Aurinkoista tulevaa viikkoa myös sinulle.
VastaaPoistaIhanni maanpeitekasveja.
VastaaPoistaKiitoi ihansta kukkaloisto postauksesta.
Pirtsakkaa viikkoa sinulle.
Kiitos Sylvi. Hyvää alkanutta viikkoa myös sinulle.
VastaaPoistaOlipa erittäin hyvä postaus! Meillä kun on koko pihan laitto tulossa ensi kevään projektiksi. Siihen juuri maanpeitekasveja yksi päivä mietin, niille on meillä tarvetta:)
VastaaPoistaKiitos. Kiva, jos jutusta oli apua.
PoistaTämä oli mielenkiintoinen postaus! Voisikohan joku maanpeitekasvi sopia ison kiven päälle, jos laittaisi vähän multaa? Sinä ao.postaukseeni aikanaan vastasitkin, mutta onko jotain muuta kuin keltaista maanpeitekasvia, joka siihen sopisi? Millaista multaa pitää laittaa?
VastaaPoistaKiven päällys on siitä ongelmallinen, että itse kiven päälle sopivia kasveja on valitettavasti hyvin vähän. Kasvin täytyy olla hyvin ohueen multaan soveltuva ja toisaalta sen on kyettävä sitomaan multa paikalleen melko nopeasti, ettei se valu sateiden sattuessa pois. Mehikasvit ja matalat maksaruohot ovat minun tietämäni mukaan lähes ainoita, jollei kivessä sitten ole kunnon painaumaa, johon vesi ei kuitenkaan jää seisomaan. Mehitähdet saattavat tulla kysymykseen ja ne mielestäni sopisivat hyvin pihasi henkeen. Ne sietävät paahdetta ja tarvitsevat hyvin vähän multaa juurilleen. Esim. kattomehitähdet ovat upeita ja niistä löytyy valikoimaa väreissä. Varteenotettava ehdotelma on myös tämä. Istuta kiven kupeeseen jokin pienikukkainen kärhö esim. alppi, siperian, viini tai kruunukärhö. Aseta kiven ympärille tällöin lankaverkko. Lankaverkko siksi, että se asettuu kauniimmin kiven pinnalle ja on huomaamattomampi, kuin rautaverkko. Näistä edellämainituista kärhöistä löydät varmasti myös sopivan värisen kukkijan pihaasi. Jalokärhökin käy, mutta silloin kasvualustaa pitää olla reilusti. Autan mielelläni, jos sinulla on asian tiimoilta vielä jotain kysyttävää.
PoistaKruunuvuokko, kiitos vastauksesta. Olet ihana! Kopioin vastauksesi ja mietin tältä pohjalta.
VastaaPoistaHyvä, jos tästä oli apua.
PoistaOnpa sulla upeat maanpeittokasvit. Niin tiiviitä mättäitä eli todellisia maanpeittoja. Tuohon kun pääsisi.
VastaaPoistaKiitos Anne. Maanpeiteperennat ovat helppoja kasvatettavia, kun valitsee kasvin sen vaatiman kasvupaikan mukaan.
VastaaPoistaKruunuVuokko sinä omistat kyllä super viherpeukalon.. pihasi on kuin ihana kukkiva paratiisi:)
VastaaPoistaLämmin kiitos kauniista sanoistasi.
PoistaHei! Minulla on ojan reuna jok on kasvanut ihan villinä rikkaruohoista. Maa on savimaata. Miten ihmeeSä saisin helpoiten siihen istutettua maanpeitekasveja?
VastaaPoistaNyt uskon, että ainut järkevä keino ojanreunan putsaamiseen rikkaruohoista, etenkin jos siinä kasvaa hankalia kestorikkaruohoja kuten esim. vuohenputkea ja leskenlehteä, on myrkyttäminen. Saattaa olla, että yksi käsittelykerta ei riitä riippuen täysin siitä millaisia rikkaruohoja ojan varressa kasvaa. Toinen keino, joka saattaa tulla kysymykseen, on ojanvarren peittäminen valoa läpipäästämättömällä pressulla tai mustalla muovilla.Tällöin täytyy ehdottomasti huolehtia siitä, että valoa ei mistään kohden pääse pressun alle. Peitteen pitää olla paikallaan vähintään yhden kasvukauden ajan, mieluummin vielä pidempään. Kun rikkaruohot eivät saa valoa eivätkä pääse yhteyttämään ne pikkuhiljaa nääntyvät ja kuolevat. Maassa olevia mahdollisia rikkaruohojen siemeniä ei tämäkään konsti tuhoa, sillä osa siemenistä säilyy hyvin pitkään itämiskykyisinä. Jatkossa siis todennäköisesti joutuu kitkemään siementaimet pois heti niiden ilmaantuessa. Jos ojanreuna taas on jyrkkä, itse en lähtisi sitä lainkaan kasvittamaan.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
PoistaVielä lisäyksenä äskeiseen vastaukseen se seikka, että ilman maanparannusta harva kasvi menestyy savimaassa.
VastaaPoistaKauniita kukkia sinulla pihassasi! Meillä kasvaa viinirypäleitä kukka-altaassa ja olen ajatellut siihen kaveriksi jotain maanpeittokasvia, osaatko vinkata jotain mikä kukkisi mahdollisimman pitkään? Mielellään tietenkin koko kesän :D Paikka on tosi paahteinen, aurinko paistaa siihen puolelta päivin aina iltaan asti.
VastaaPoistaKiitos. Viiniköynnöksethän vaativat tietämäni mukaan happaman kasvualustan. Kerrot kasvupaikan olevan myös hyvin paahteisen, joten mieleeni ei tule kovin montaa paikalle sopivaa maanpeitekasvia. Kurjenkelloista kuitenkin löytyy lähes paikkaan, kuin paikkaan sopivia ja monenlaiseen kasvualustaan sopeutuvia lajeja. ( Hieman korkeammista matalampiin.) Kurjenkellot kukkivat lähes koko kesän, joten sekin toivomasi kriteeri täyttyisi tältä osin.
PoistaSiis piti sanoa kurjenpolvet ei kurjenkellot, miksi ne vahingossa nimesin.
PoistaAivan mahtavan näköinen piha!
VastaaPoistaMeillä ei harmikseni omaa pihaa näin kerrostaloasujina ole, mutta isolla terassilla on kiinteä ja todella iso kukkalaatikko. Koko on noin 4x1 metriä ja yritän kuumeisesti miettiä mitä laittaisin laatikkoon.
Viherpeukaloni on keskellä kämmentä, ja haluaisinkin laatikkoon jotain erittäin helppohoitoista kasvia. Paikka on erittäin aurinkoinen, jopa paahteinen, ja tiedän jo nyt että kastelua en varmasti muista tehdä kovinkaan usein. Itse haluaisin laittaa laatikkoon maanpeitekasvin/kasveja jotka kukkisivat koko kesän (onko sellaista olemassakaan?) eivätkä kasvaisi juurikaan korkeutta (max 20cm). Kasvi saisi myös valua laatikon reunojen yli sillä se näyttäisi varmasti kauniilta. Olisi myös hyvä jos kasvi kestäisi hyvin talven pakkaset.
Tulisiko sinulle mieleen jotain maanpeitekasvia joka täyttäisi kriteerini ja olisi kokemattomalle "puutarhan"hoitajalle helppo? Googlaillessa vastaan on tullut Vuoriarho sekä Kivikkosuopayrtti, mitä mieltä näistä?
Kiitos. Sanot parvekkeesi olevan hyvin paahteinen, joten se kyllä asettaa omat haasteensa. Vuoriarhon kukinta kestää kesästä syksyyn ja kivikkosuopayrtin kesä- ja heinäkuun. Itselläni ei ole tietoa miten kyseiset kasvit menestyvät parvekkeella, saati talvehtivat siellä. Oletko ajatellut vaihtoehdoksi paahteisen paikan kesäkukkia esim.sääkukat, neilikat tai heliotroopit saattaisivat tulla kysymykseen. Kaikki kasvit tarvitsevat kuitenkin runsasta ja jokapäiväistä kastelua aurinkoisella ja paahteisella parvekkeella ja ne on lisäksi syytä suojata liialliselta paahteelta.
PoistaOnko maanpeitekasvien siistiminen keväisin työläst vai saako se alkaa kasvamaan ilman muuta.?
VastaaPoistaEi ole työlästä, jos paikka on perustamisvaiheessa rikkaruohoton ja sopiva kulloisellekkin maanpeitekasville, niin melko vähällä vaivalla pääsee hoidon suhteen.
VastaaPoista