Translate

lauantai 24. tammikuuta 2015

Kärhöt pihamme kuningattaret.

Pihallamme tuskin kasvaa yhtään minulle rakkaampaa kasvia, kuin kärhöt. Voisin ylistää niitä  loputtomin laatusanoin, mutta uskon, että kuvat parhaiten kertovat niiden uskomattomasta kauneudesta ja todella runsaasta kukinnasta. Kuvia on useamman vuoden ajalta.


Viinikärhö 'Madame Julia Correvon'










'Rouge Cardinal'




'Niobe'








'Niobe'




'Piilu'


Rouge Cardinal ja The President kukkivat rinnan.





'Nelly Moser'


Ensimmäinen kärhöni 'Ville de Lyon'








'Viola'




Piilu ja Ville de Lyon.








Tiukukärhö 'Arabella'




'Pink Fantasy' isossa saavissa altaalla.










'Multi Blue'








 Ihanaakin ihanampi Dr Ruppel.


Snow Queen.






 












76 kommenttia:

  1. On ne vaan NIIN upeita! Kyllä mieli lepää noita kuvia katsellessa! Kiitos! Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  2. Aivan henkeäsalpaavaa kukintaa, sä todella osaat kasvattaa kärhöjä!
    Mukaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  3. Eipä ole ihme että rakastat pihanne kärhöjä!
    En oikein keksi adjektiiviakaan, ovat niin upeita.
    Kiitos ihanista kuvista!

    VastaaPoista
  4. Niin kauniita, todellisia kuningattaria!
    Minkälaiset "kiipeilytelineet" kärhöille kannattaisi rakentaa? Olen haaveillut kärhöistä, lavakauluskasvimaan kaaressa kasvaa lumikärhö, joka onkin todella kiitollinen, kasvaa nopeasti ja kukkii runsaasti. Joskus minulla oli kuistin yhdellä reunalla säleikkö, jossa oli kasvamassa kärhöjä, mutta ne olivat mielestäni talvella niin rumia siinä sisääntulossa. Keväällä meillä on tarkoitus istuttaa pari timanttituijaryhmää näkösuojaksi, niiden seuraan voisi enkä sopia myös kärhöjä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaa

      Kruunu Vuokko24. tammikuuta 2015 9.16

      Jokaisella kärhönasvattajalla on varmaan omat suosikkinsa tukien suhteen. Meillä lähes kaikki kasvavat (5x5 cm) halkaistusta kakkosnelosesta tehdyissä saloissa, jotka on kiinnitetty metalliseen tolppajalkaan. Poikkipuina on noin 50 cm pitkiä 10 mm paksuisia pyörötappeja, joille on porattu reiät noin puolen metrin välein salon läpi eri puolelle salkoa ( vähän kuin heinäseipäässä ) Lisäksi narut on sidottu kulkemaan pyörötapista toiseen, joihin versoja on hyvä ohjailla niiden kasvaessa. Kärhöstä riippuen salot ovat noin 3,5 - 4 metriä. Kärhöt sopivat loistavasti havujen kanssa, kunhan paikka vain on tarpeeksi aurinkoinen.
      VastaaPoista

      Poista
    2. Poistin vahingossa lisäkommenttisi ja oman vastaukseni siihen. Anteeksi tumpelointi. Siis noihin salkoihin vielä. Ovat kestäneet meillä jo monta vuotta. Tolppajalat ovat ihan ehdottomat. Salot eivät lahoa ja niiden maalaus vielä lisää käyttöaikaa. Halutessaan tolpat voi myös irrottaa kätevästi maasta ja viedä varastoon.

      Poista
    3. Eipä mitään, sattuuhan sitä:)
      Salko-ohjeet kuitenkin tuli selväksi, leikkaatko muuten syksyllä alas sellaiset kärhöt, jotka kukkivat saman vuoden versoilla?

      Poista
    4. Välillä leikkaan jalokärhöjen versot syksyllä ja välillä vasta keväällä. Loistokärhöjen (Pantens- ryhmä) maanpäälliset versot paleltuvat meillä lähes vuosittain joka talvi ja se myöhästyttää kukinnan alkamista. Tämän ryhmän kärhöjen leikkauksen osalta minulla ei siis ole juuri vaihtoehtoja.

      Poista
  5. Todella kauniita miten ihmeessä saat noin upeita noista kärhöistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kruunu Vuokko24. tammikuuta 2015 12.38

      Kiitos Ritva. Runsas perehtyminen kärhönkasvatuksen saloihin on auttanut suuresti kasvatuksessa. Kokemuksen kautta taito myös kasvaa. Olen kasvattanut kärhöjä jo yli kaksikymmentä vuotta.
      Poista

      Poista
  6. Nuo teidän kärhöt ovat aivan mahtavia! Minun pitänee yrittää panostaa noihin kärhöihin myös vähän enemmän. Olen pitänyt niitä niin vaativina hoidokkeina, etten ole montaa hankkinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kannattaakin alkuun testata muutamalla kärhöllä miten ne viihtyvät ja sopeutuvat omaan pihaan. Pienikukkaiset tiukukärhöt (Diversifolia- ryhmä) pensaskärhöt, joista löytyy tuoksuvakukkaisia lajikkeita ja viinikärhöt ovat kokeilemisen arvoisia. Puhumattakaan pienikukkaisista, voimakaskasvuisista ja kestävistä alppi- kruunu- siperian ja kiinankärhöistä.

      Poista
  7. Ei voi kuin huokailla!!! Mulla on muutama,mutta mitään noin upeaa ei täältä löydy. Hyvä kun laitat näitä kuvia, talven aikana on aikaa ihastella ja haaveilla kesästä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeviregina. Hyvää viikonloppua myös sinne teille.

      Poista
  8. Upeita ! Kärhöt luovat ihanaa vehreyttä, kukkaloistoa ja kerroksellisuutta puutarhaan. En ole vielä oikein onnistunut kärhöjen kanssa, mutta aioin jatkaa yrittämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kärhöt ovatkin siitä hyviä, että ne eivät vie liikaa tilaa edes pienessä puutarhassa. Onnea kasvatukseen.

      Poista
  9. Kärhöt ovat niin kauniita! Upea kokoelma teillä, ja hauska nähdä, miten erilaisia lajikkeita voikaan olla. Ville de Lyon on erityisen nätti, samoin nuo sinertävät ja sinipunaiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vierailustasi. Lajikkeita ja kärhöryhmiä kyllä löytyy todella kiitettävästi ja koko ajan jalostetaan uusia, mielenkiintoisia ja kokeilun arvoisia kasvatettavia.

      Poista
  10. Tajuttoman upeita ja elinvoimaisia kärhöjä sinulla!

    VastaaPoista
  11. Voi miten kauniita kärhöjä. Ei voi kuin huokailla ihastuksesta. Omalla pihallamme kasvaa alppikärhö, jospa ensi kesänä kokeilen muitakin kärhöjä. Mukavaa viikonloppua. Tv Marja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja. Ei muuta kuin kokeilemaan. Oikein hyvää viikonloppua myös sinulle.

      Poista
  12. Uuuh, ei voi kuin huokailla! Upeita kärhöjä! Nämä kuvat kyllä motivoivat kokeilemaan lisää lajikkeita, kiitos =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aliina, sitä juuri toivonkin, että puutarhoissa uskaltauduttaisiin enenevässä määrin kokeilemaan kärhöjen kasvatusta.

      Poista
  13. Mahtavia nuo siun kärhösi. Ootko saanut kärhöjä lisääntymään siemenistä? mie syksyllä kylvin paljon siemeniä, katotaan itääkö ne keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kosotäti, en ole koskaan kokeillut siemenistä kasvatusta. Toivottavasti sinun siemenesi itävät ja saat nauttia kasvun seuraamisesta.

      Poista
  14. Kiitos. Kukinnasta saa vielä lisäksi nauttia hyvin pitkään.

    VastaaPoista
  15. Wau! Komeat kasvustot kärhöjä. Ovatko nuo kasvaneet noin tuuheiksi kuinka pitkässä ajassa? Oletko istuttanut useampia taimia samalle kohdalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.Suurin osa kärhöistämme on jo toistakymmentä vuotta kasvanut pihallamme ja vanhin edellisestä asuinpaikasta siirretty on jo yli 20 vuotias. Kärhöt olen istuttanut yleensä erikseen (paria poikkeusta lukuunottamatta) vaihtelevin kasvuvälein ja sinne missä paikka on sopivan aurinkoinen.

      Poista
  16. Uskamattoman upeita! Miten ihmeessä saat kärhöt kukkimaan noin runsaasti? Ja mistä kärhöstä kannattaisi aloittaa täällä viitosvyöhykkeellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Suosittaisin alkuun sinulle takuuvarmaa kiinankärhöä, joka on kestävä ja helppohoitoinen ja melko vaatimaton maanlaadunkin suhteen. Nuokkuvat kukat ovat väriltään keltaiset ja siemenröyhylät todella koristeelliset. Kukinta-aika on pitkä ja kärhö menestyy Oulun korkeudelle saakka. Valkoinen Albina Plena on toinen viitosvyöhykkeelle sopiva kärhö ja se menestyy sekä valossa, että varjossa. Se on mielestäni tavattoman kaunis kerrannaisine kukkineen. Alppi- ja kruunukärhöt sopivat (lajista riippuen) myös Pohjanmaalle.

      Poista
  17. Aivan mielettömän upeita! Saisiko hiukan hoitovinkkejä, eli leikkaatko kärhöjä vuosittain :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Leikkaus riippuu yleensä siitä millainen kärhö on kyseessä. Minulla on pääasiassa jalokärhöjä ja olen leikannut niitä vuosittain, joko keväällä ja joskus myös syksyllä. Yleensä versot paleltuvat lähes maata myöten, mutta uudet versot kasvavat melko nopeasti tilalle.

      Poista
  18. Jestas miten mahtavia kärhöjä, kyllä sinulla on todellakin taito hyppysissäsi! Minä en ole saanut noita tekemään kuin muutamia kukkia ja osa ei ole noussut ollenkaan ensimmäisen vuoden jälkeen. Nyt on taas yksi yritys menossa kun Kauppilasta tilasin viime keväänä ihanan tarha-alppikärhö Pink Swingin<3 En luovuta ihan hevillä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Minulla on ollut ajatuksena laittaa lähiaikoina blogiini tiivistelmä kärhöjen kasvatuksesta ja hoidosta. Toivon siitä olevan myös sinulle apua.

      Poista
  19. Vastaukset
    1. Totta ja mielestäni loppupelissä helpompia kasvatettavia, kuin esim. jaloruusut.

      Poista
  20. Johan on kärhöjen ilotulistus! Aivan käsittämättömän runsasta kukintaa. En yhtään ihmettele, jos olet sydänjuuriasi myöten ihastunut noihin.
    Minä iskin silmäni Arabella-tiukukärhöön. Ihana sininen väri ja niin kevyt olemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arabella onkin tosi kaunis ja todella pitkälle syksyyn kukkiva kärhö. Kiitos kommentista.

      Poista
  21. Mahdottoman kaunista täällä blogissa aina on. Tänne on ilo aina tulla Kiitos :)

    VastaaPoista
  22. Uskomattoman upeita. Kiva, jos teet jutun, miten näitä kokematonkin kasvattaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Yritän ehtiä tekemään jutun lähiaikoina.

      Poista
  23. Uskomattoman upeita. Kiva, jos teet jutun, miten näitä kokematonkin kasvattaisi!

    VastaaPoista
  24. Menee ihan tässä sanattomaksi noita kuviasi nähtyään :) Onkohan missään muualla noin hienoja kärhöjä!
    Kiitos salko-ohjeesta ja muistakin vinkeistä. Odotellaan muitakin kasvatus- ja lannoitusohjeita :)

    VastaaPoista
  25. Oh, miten upeita! Kärhöjen kanssa tahtoisin minäkin onnistua ja ensi kesänä taas yritetään :)

    VastaaPoista
  26. Voi mahdoton, mikä kukkaloisto. Odotan innolla kärhöjen kasvatus ja hoito-ohjeita, neuvot olisi tarpeen.
    Tuossa puutarhassa varmasti viihtyy - IHANA!

    VastaaPoista
  27. Sulla kärhöt kukkivat kyllä uskomattoman upeasti! Miten hoidat niitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen postauksen kärhöjen kasvatuksessa huomioon otettavista asioista lähiaikoina. Kiitos kommentista.

      Poista
  28. Sanattomaksi vetää nämä kuvat ja henkeä oikein ahdistaa. Olet sinä varsinainen Kärhökuningatar!

    VastaaPoista
  29. Upeasti kukkivat kaikki lajikkeet! Voin suositella myös mantsuriankärhöä, joka on helppo hoidettava ja kukkii valtavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minulla on kyllä tuo mainitsemasi kärhö ja sen kukinta on todella upea. Olen postannut siitä aiemmin kuvien kera.

      Poista
    2. Täytyykin käydä katsomassa vanhempia postauksia. Todennäköisesti olet onnistunut kasvattamaan mantsuriankärhöstäkin melkoisen kukkapilven.

      Poista
    3. Anne. Uusimman kuvan mantsuriankärhöstäni löydät viimeisimmästä postauksestani kärhöt kukoistamaan.

      Poista
  30. Hei,
    Huimia kaunottaria!!! Ihana väriloisto.
    Minulla toinen talvi menossa parin kärhön kanssa.
    Vyöhyke on V, joten vaikeusastetta lisää.
    Millä vyöhykkeellä asustelet? Varmaan jossain mainittu, mutta en nyt etsinyt.
    Ensi kesänä tuplaan määrän :)
    T.
    U-P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Uuden vyöhykejaon mukaan kakkosella. Mutta vastaa mielestäni enemmän kolmosta. Onnea kasvatukseen.

      Poista
    2. Anonyymi, ainakin Jacmanii- ryhmästä löydät kestäviä kärhöjä viitosvyöhykkeelle. Esim. 'Mikelite', ' Negritjanka', ' Entel' ja 'Blekitny Aniol' joitakin mainitakseni. Osan näistä Jacmanii ryhmän lajikkeista luvataan talvehtivan koko Suomessa syvään istutettuna.

      Ps. Tietenkin myös itse 'Jacmanii' ja 'Jacmanii Superba' kuuluvat tuohon menestyjien listaan.

      Poista
  31. Kylläpä ovat komeita siun kärhöt kerrassaan upea kukkaloisto.Sie oot oikea viherpeukalo ;)
    Itelläni on vain yks kärhö luulin jo viime kesänä koiran kaivaneen sen ylös, kun kaiveli miun kukkapenkissä mutta,onneksi se nousi vaikkakin vähän myöhässä muttei kukkinu niin hyvin kai vähän kärsi siitä koiran tuhotyöstä.Näis siun kärhökuvissa oikein silmä lepää ah...niin kaunista.Kerroppa muutama niksi näin aloittelijalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuula. Viime kesä oli meilläkin hieman pettymys kukinnan suhteen, johtuen edeltäneestä lähes lumettomasta talvesta. Kukinta oli selkeästi heikompi ja normaaliajankohdasta huomattavasti jäljessä. Menetin myös muutaman pihassamme pitkään menestyneen kärhön. Tosin vasta tulevana kesänä varmistuu lopullisesti onko näin käynyt, sillä kärhö saattaa olla vuoden, jopa kaksikin nousematta lainkaan maasta ja sitten taas toinnuttuaan aloittaa kasvun uudestaan. Julkaisin juuri ohjeita kärhöjen kasvatukseen.

      Poista
  32. Aivan ihanaa! Minun pitää näyttää tämä teksti myös miehelleni, joka jostain syystä huomauttelee siitä, miten niitä kärhöjä alkaisi olla jo tarpeeksi. :) Olemme tosin asuneet tässä vasta vuodesta 2012, joten kovin suuriksi nämä minun 15 (Köh.. No onhan niitä ehkä tullut sitten hankittua...) eri kärhöäni eivät ole vielä ehtineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.Todella paljonhan sinulla onkin jo hankittuna kärhöjä, mutta mielestäni niitä ei koskaan voi olla liikaa. Ne vievät sitäpaitsi vähän tilaa ja tuovat puutarhaan kivasti kerroksellisuutta. Työtä ja huolenpitoa ne kyllä vaativat, mutta niinhän kaunottaret aina.

      Poista