Translate

tiistai 1. maaliskuuta 2016

Puutarhamme perhoskasvit 2


 Tässä lisää oivallisia perhoskasveja.



Pihamme ehdottomasti paras perhosmagneetti on purppurapunalatva. Sen kukilla vierailee suosiollisena kesänä usein kymmenkuntakin päiväperhosta yhtä aikaa. Amiraali- neito- nokkos ja sitruunaperhonen ovat yleisimmät. Kasvi sijaitsee muutenkin perhosten kannalta otollisella, lämpimällä paikalla.




Purppurapunalatva on alusta asti viihtynyt hyvin kasvupaikallaan. Lehdet ja kukat tuoksuvat miellyttävästi ja  miedosti vaniljalle. Purppurapunalatvan sanotaan menestyvän parhaiten kosteassa, runsasravinteisessa ja puolivarjoisessa paikassa. Minulla se kasvaa tässä lähes täydessä auringossa ja syvällä penkin alla kulkee suuri salaojaputki. Penkki viettää myös luonnostaan alaspäin. Aina eivät kasvupaikkasuositukset kohtaa todellisuuden kanssa.  Kastelua tämä kaunotar tosin kaipaa kovilla hellejaksoilla. Multana penkissä on  Kekkilän irtomultaa kompostilla ja hevosenlannalla höystettynä, joten voimaa kasvualustasta kyllä löytyy.


Tästä penkistä löytyy neljä hyvää perhoskasvia. Purppurapunalatvan lisäksi ruusumalva, valkokukkainen leimu ja punakukkainen väriminttu Monarda didyma.


Pihallamme kasvaa myös punalatva, joka on lähes identtisen näköinen purppurapunalatvan kanssa. Siitä ei nyt valitettavasti löytynyt kuva-arkistostani kuvaa. Toinen purppurapunalatvani kasvaa sille SUOSITELLULLA kasvupaikalla, mutta se ei ole jostai syystä yltänyt koskaan yhtä kauniiseen kukoistukseen kuin ylläoleva.



Väriminttut ovat erinomaisia perhos- ja mesipistiäiskasveja. Hyönteistehoa lisää niiden hyvä tuoksu, joka on lähtöisin lähinnä lehdistä.






Tässä kuvassa on siemenistä kasvattamiani väriminttulajikkeita.Värit ovat hempeämmät, jos ei pidä räväkästä punaisesta. Surkea ja suttuinen kuva ei anna oikeanlaista kuvaa niiden kauneudesta ja sävyjen yhteensopivuudesta.

 
Syysleimut (Phlox paniculata) ovat myös erittäin hyviä mesipaikkoja sekä yö- että päiväperhosille.









Isotähtiputki on mesipistiäisten ja pienempien päiväperhosten mieleen. Pidän tästä perennasta todella paljon ja se on kaunis isona kasvustona.




Kukat ovat läheltä katsottuna todella mielenkiintoiset ja kauniit. Se leviää rönsyjen avulla omatoimisesti, mutta sitä voi tietenkin lisätä siemenistä, jos haluaa isoja kasvustoja.





 Malvat ovat kohtalaisia perhoskasveja ja hyviä mehiläiskasveja. Kuvassa ruusumalva.
 

 




Piikkiputket Eryngium  ovat kohtalaisia päiväperhoskasveja, myös kimalaiset pitävät niistä.


Tässä hopeanvärinen alppipiikkiputki, joka on mielestäni todella upea. Sen lehdet jo yksistään ovat kaunismuotoiset ja hyvin kiiltävän vihreät. Tässä kuvassa sen kukat eivät ole vielä värittyneet ...


mutta tältä se näyttää hopeisine terälehtineen....



ja on mielestäni uskomattoman kaunis isoina kasvustoina. Värinsä puolesta se on hyvä yhdistää keltaisiin ja keltaoransseihin kukkiin. Se siementää maltillisesti kasvuympäristöönsä. Suosittelen tätä mitä lämpimimmin.


 Sinipallo-ohdake on myös pölyttäjien ja perhosten mieleen.



Anteeksi hyvin suttuinen kuva. Kuva loppukesältä, jolloin kukinta alkaa olla jo ohi.


Tämä vierailija ei esittelyjä kaipaa.


Minulla ei valitettavasti ole tietoa siitä, ovatko laukat varsinaisia perhoskasveja, mutta ainakin  pihlajaperhoset näyttävät vierailevan jättilaukan kukinnolla.








Tässä rantakukka Lythrum salicaria, joka on erittäin hyvä kasvi päivä- ja yöperhosille. Taustalla toinen parhaimpiin kuuluva perhoskasvi eli nauhus.


Kolmas perhoskasvi tässä ryhmässä on tarhapiisku (Solidago Canadensis-ryhmä ) vasemmalla  joka ei vielä ole aloittanut kukintaansa.







Tässä samaisessa allaspenkissä  kasvaa myös etualalla kukintaa aloitteleva punatähkä.


37 kommenttia:

  1. Sinun pihasi on kyllä ihan perhosten paratiisi!
    Melkein kaikki samat kasvit löytyy meidänkin pihalta, sinulla on vaan paljon komeammat kasvustot!
    Rantakukkaa ei meillä ole, hävitin sen joskus kun se roskasti niin hirveästi vesialtaaseen. Punalatvasta minulla on joku kääpiöversio. Alppipiikkiputki on hurmaava, kunhan sen saa viihtymään, meillä kesti monta vuotta ennen kuin se innostui kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alppipiikkiputkella tosiaan kestää oman aikansa päästä kasvun vauhtiin. Hienoa, että sinunkin pihaltasi löytyy runsaasti perhoskasveja.

      Poista
  2. Voi ihanuus noita kukkia, tulisipa kesä pian!
    Meillä tosiaan perhoset ovat eniten purppurapunalatvojen ja maksaruohojen kimpussa. Ihana tuo isotähtiputki. Istutin sen viime kesänä pihalleni ja toivon, että se alkaa leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isotähtiputki on ainakin minulla ollut hyvin maltillinen leviäjä, joten jos haluaa nopeasti laajemman kasvuston, kannattaa turvautua siemenkylvöön.

      Poista
  3. Purppurapunalatvan nimen otinkin talteen jostain aikaisemmasta postauksestasi!

    VastaaPoista
  4. Paljon on kukkia...niissä iso työ varmaan kuivana kesänä kastella.Rikkaruohoja tuskin tulee kun ovat noin tiheässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perennoja emme kastele, kuin pahimpina hellekausina, mutta rikkaruohojen kitkennältä en tietenkään ole täysin välttynyt.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Kiitos. Perhos - ja mehiläiskasveihin olen kyllä satsannut.

      Poista
  6. Pidän kovasti perhosista ja olenkin yrittänyt haalia paljon perhoskasveja. Edellisessä postauksessasi esittelemäsi punahattu on tähän mennessä ollut meillä suurin perhosmagneetti. Tykkään myös kovasti isotähtiputkista ja pörriäiset viihtyvät niissä, kuten myös kaikissa piikkiputkissa. Värimintut ovat myös olleet suosittuja.

    Sinulla on ihanan rehevät kukkaistutukset! Kasvit ovat edukseen, kun niitä on kunnolla samaa lajia. Minulla on hieman huono tapa kerätä yksi sitä ja toinen tätä, kun pieneen pihaan täytyy yrittää saada kaikenlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurelle pihalle on vaikea saada näyttävyyttä ilman laajempia kasvustoja samaa kasvia. Pienessä pihassa on hieman toisin, varsinkin jos haluaa laajan kasvivalikoiman. Pääasiahan on kuitenkin omannäköinen piha ja piha, jossa itse viihtyy.

      Poista
  7. Upeaa kukkaloistoa taas kerran. Minulla on purppurapunalatvaa puolivarjossa, eikä se näytä menestyvän siellä kovin hyvin. Voisinkin kokeilla siirtoa aurinkoisempaan penkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Aina eivät nuo kasupaikka ohjeistukset ole täysin pitäviä ja aukottomia ja monesti kokeilemalla löytää omalla pihalla sen soveliaimman kasvupaikan. Kasvin viihtyminen kun on usein niin monen tekijän summa.

      Poista
  8. On sinulla upea puutarha ja runsaasti perhoskasveja.
    Purppurapunalatva on meidän pihassa tosi suosittu perhosten keskuudessa. Toinen sellainen on kallionauhus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Luonnonkasveissa olisi vielä paljon kauniita ja kokeilemisen arvoisia lajeja, joita pitäisi kylvää pihamme luonnontilaisille alueille. Onneksi muutamia perhos- ja mehiläiskasveja on tontilla jo luonnostaan. Yksi parhaimista on huopaohdake.

      Poista
  9. Upeita kaikkinensa! Näistäpä pitääkin ottaa vinkkiä perhosten saamiseksi pihapiiriin. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kiva, jos näistä kasveista löydät vinkkejä pihallesi.

      Poista
  10. Oi, oi, en voi kuin huikailla, kuinka ihanan värikkäitä kukkapenkkejä sinulla on. Väriminttu ja leimut ovat omia suosikkejani. Muistatko, mitä lajiketta tuo vihreä piikkiputki on ??? Sitä on pakko saada. Hopeista alppipiikkiputkea minulta jo löytyykin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kuvissa olevat alppipiikkiputket ovat kaikki yhtä samaa kasvia. Kasvin vihreä väri osassa kuvista johtuu vain siitä, että kukat eivät ole vielä värittyneet lopulliseen väriinsä.

      Poista
  11. Ihana postaus. Sinulla on niin paljon kauniita kukkia ja niin kaunis piha. Kiitos tästä.

    VastaaPoista
  12. Voi, voi, kuinka valtavia nua sun penkkis. Huh! Punalatvaki. Isotähtiputkia tekis kans miäli. Ei kai se hullunlailla leviä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isotähtiputki leviää ainakin minulla todella maltillisesti ja ajatuksena onkin lisätä sitä pihallemme uusilla siemenkylvöillä.

      Poista
  13. Meilläkin purppurapunalatva kasvaa kuivalla paikalla auringossa ja kukkii joka vuosi komeasti! Ja kerää melkoisen määrän perhosia ruokailemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purppurapunalatva onkin puutarhan parhaimpia perhoskasveja. Ja kuten aiemmin kerroinkin, saman huomion olen tehnyt aurinkoisen kasvupaikan edullisuudesta.

      Poista
  14. Upea tuo sinun penkkisi. Monia samoja kukkasia kasvaa meilläkin. Tuo Isotähtiputki olisi mielenkiintoinen kukka. Liisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa. Suosittelen lämpimästi isotähtiputkea.

      Poista
  15. Huh, huh, älä sinä anteeksi pyydä kuviasi. Ihanan rehevää, kaunista ja runsasta. Erityisesti purppurapunalatva sai huokaisemaan syvään. Samainen ihanuus löytyy minultakin, mutta kuviesi rinnalla näyttää risukasalta :D

    VastaaPoista
  16. Upeita kuvia ihanista kukista!
    Saako kuviasi "pinnata"? Kuva numero 31 on kuin suoraan unelmieni puutarhasta. :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  17. Kiitos Sara. Tuo "pinnaus" on minulle täysin uusi juttu. Tarkoittanee jonkinasteista lainausta. Voit toki pinnata pyytämiäsi puutarhakuvia.
    Mukavaa viikonloppua myös sinulle.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas! En tiedä onko "pinnaukselle" eli kiinnittämiselle Pinterest-tauluun parempaa suomalaista vastinetta. Pinnattuun kuvaan tulee linkki alkuperäiseen lähteeseen, mutta kaikki eivät halua kuviaan pinnattavan, joten minä aina kysyn ensin.

      Poista
  18. Hienoa, että toimit näin vastuullisesti. Mukavaa myös, jos puutarhakuvani miellyttävät.

    VastaaPoista