Helokit
Pihallamme kasvaa kolmea erilaista helokkia. Helokit ovat yöperhosten suosikkeja ja myös mehiläiset pitävät niistä. Ne ovat myös varsinaisia terveyskasveja. Kukat tuoksuvat voimakkaimmin illalla. Yllä isohelokki Oenothera biennis, jonka versot ovat melko lyhyet, mutta kukat suuret ja upean keltaiset.
Iltahelokki Oenothera biennis on toinen puutarhamme helokeista ja se aukaisee kukkansa vasta illalla ja sulkee kukkansa vastaavasti jo heti aamupäivästä.
Kolmas helokki pihallamme on ehkä monille tutumpi, kuin kaksi edellistä, eli kultahelokki Oenothera tetragona. Kultahelokki on kaunis kukkiessaan ja se kukkii hyvin pitkään. Minua kiehtovat myös...
sen kukkanuput, jotka ovat pitkulaiset ja kauniin punaiset.
Kevätvuohenjuuri on melko hyvä päiväperhoskasvi. Sen aikainen kukinta on myös eduksi.
Auringontähti Telekia speciosa on mainio perhoskasvi. Sen huono puoli on sen kova leviäminen ja suuri koko, joka vaatii tilaa kukkapenkissä.
Timjamit eli tarha-ajuruohot ovat todella hyviä perhos-, sekä mehiläiskasveja.
Syreeni on erittäin tärkeä kasvi yöperhosille.
Suopayrtti Saponaria officinalis on myös yksi parhaimpia kasveja yöperhosille.
Punapäivänkakkara on Wikipedian mukaan myös perhoskasvi.
Maksaruohot ovat myös oivia perhoskasveja ja mehiläiset rakastavat niitä vieraillen niissä ihan joukolla. Yllä kamtsatkanmaksaruoho Sedum kamtschaticum.
Punakukkainen kaukasianmaksaruoho Sedum spurium, jota meillä on myös valkokukkaisena 'Album'.
Sedum arce eli keltamaksaruoho.
Kaukasianmaksaruohoa muurikivipenkissä.
Siperian maksaruoho Sedum aizoon. Kuva ylä- ja alapuolella.
Tässä kasvaa kalliomaksaruohoa Sedum reflexum (oikealla) ja hyvin keltamaksaruohoa muistuttava särmämaksaruoho Sedum sexangulare (vasemmalla.)
Ristikit ovat hyviä päiväperhoskasveja. Kuvassa tarharistikki Aubrieta x cultorum, joka on lisäksi todellinen ihanuus kukkiessaan.
Ristikki Aubrieta deltoidea on pienikukkaisempi, mutta sen väri on mielestäni hyvin kaunis.
Ketoneilikka on myös erinomainen perhoskasvi. Luonnonlaji on paras.
Luonnonkasvi mäkitervakko houkuttelee niin päivä- kuin yöperhosia. Mukaanlukien myös kukkakärpäset. Päivänkakkara on mm. nokkos- ja neitoperhosten mieleen.
Sitten vielä kesäkukista Zinnia oppineidenkukka. Se on saanut perhoskukkana 8/10 pistettä, eli sitä voi siis pitää todella hyvänä perhoskukkana.
Toinen mainio perhoskukka on samettikukka (Tagetes) Lajikkeita löytyy joka makuun ja joka lähtöön. Rohto-, kääpiö- ja ryhmäsamettikukat ovat hyviä kasveja niin päivä- kuin yöperhosille samoin kuin mesipistiäisille.
Valitettavasti uudemmat kerrannaiset samettikukat eivät ole yhtä hyviä hyönteiskasveja kuin yksinkertaiskukkaiset.
Aikoinaan kasvatin siemenistä aika paljon erilaisia samettikukkia. Viime vuosina kylvöt ovat valitettavasti jääneet hyvin vaatimattomiksi.
Täytyy myöntää, että itsekin yllätyin miten paljon perhoskasveja on kertynyt vuosien varrella pihallemme. Toivottavasti joku sai näistä kasveista vinkkejä pihalleen. Suurin osa kasveista on varmasti suurelle osaa teistä tuttuja ja hyviä perhoskasveja on toki valtavan paljon muitakin, kuin nämä esitellyt. Tukekaamme omalta osaltamme puutarhamme ja luonnon hyvinvointia istuttamalla sinne perhosia, mehiläisiä, kimalaisia, kukkakärpäsiä ja muita pikkuisia hyönteisiä hyödyttäviä puutarhakasveja.
Kauniita. Tietoisesti pyrin hankkimaan perhoskasveja, sillä mitä olisi puutarha ilman perhosia.
VastaaPoistaTotta, niiden lumoa on hyvin vaikea vastustaa.
PoistaKauniita kuvia puutarhastasi ja kauniita kasveja. Samaa mieltä kanssasi: tuetaan puutarhan ja luonnon hyvinvointia kukilla, joista perhoset pitävät. Samalla saadaan kauneutta puutarhaan.
VastaaPoistaNyt kun kukkivat niityt, pientareet ja joutomaat, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni, ovat vähentyneet on entistä tärkeämpää omalta osalta yrittää tukea luonnon kaikkinaista monimuotoisuutta. Tästä hyötyvät niin ihmiset, kuin eläimet.
PoistaKauniita kukkasia puutarhassasi:)
VastaaPoistaKiitos Ritva. Perhoskasvit ovat usein myös puutarhan parhaimmistoa.
VastaaPoistaIhanan auringoista ja kesäistä.
VastaaPoistaTodella kaunis puutarha.
Kiitos Suvituulia.
PoistaPerhoset ja muut kukissa viihtyvät hyönteiset ovat iso osa puutarhan ihanuutta. Kiitos tästä postaussarjasta!
VastaaPoistaKiva, jos pidit Saraheinä.
Poistahelokit ovat niitä kauneinpia kukkija.
VastaaPoistaItsekkin pidän niistä paljon.
PoistaIhania kuvia, erityisesti nuo zinniat ovat kuin karamellejä suorastaan. =) Minuakin kiinnostaa perhoskasvit kovasti ja aika paljon niitä on tullut haalittuakin.
VastaaPoistaKiitos. Kauniita perhoskasveja onkin onneksi tarjolla yllättävän paljon.
PoistaIhania kukkia löytyy puutarhastasi. Tuo zinnia-penkki on aivan huikean ihana väri-ilotulitus!
VastaaPoistaKiitos Aliina. Zinniat kyllä loistavat väreillään, jopa hyvälläkin varalla.
PoistaPerhoskasvit ovat minullakin suosiossa.
VastaaPoistaKiva kuulla Ulla.
PoistaAivan upeita kukkia sinulla :)
VastaaPoistaKiitos Kaupunkilaistyttö.
PoistaZinniat ovat suosikkikukkiani mm ja niitä pitää olla aina. Aika monia perhoskukkasia näyttää löytyvän meidänkin pihaltamme. Upeaa kukkaloistoa. Liisa
VastaaPoistaZinnia on kyllä kiitollinen kasvatettava ja koska versot ovat hyvin tanakoita, sitä ei tarvitse edes tukea.
PoistaOi miten kaunista.. sieltä se on tulossa ihana kesä ja kukkivat kukat:)
VastaaPoistaIhanaa alkavaa viikkoa sinulle!
Hyvää alkavaa viikkoa myös sinulle Tuta.
PoistaTosi hienoja ja kesäisiä kukkakuvia. Kiva myös että puutarhan kukat miellyttävät ihmisten lisäksi myös ruokaa etsiviä perhosia. Vielä hetki, niin puutarhassa jo...
VastaaPoistaKiitos. Monet perhoskasvit ovat onneksi myös mehiläisten ja kimalaisten mieleen ja näitä pikku apureitahan me jokainen tarvitsemme puuutarhassamme.
PoistaVärikästä, kaunista ja ihanaa. Saat näillä postauksillasi kesähormoonini ihan sekaisin. Ps. tarha-ajaruohojen kuva on sydäntä nyrjäyttävä <3
VastaaPoistaKiitos. Kauaa ei enää tarvitse odottaa, kun pääsemme nauttimaan keväästä.
PoistaIhania kuvia ja kukkia. Monta noista löytyy meiltäkin, olis vaan niitä perhosia. Viime kesänä oli surkea perhosvuosi, kaiken muun lisäksi. Upeita samettikukkakasvustoja.
VastaaPoistaKiitos maatuska. Sinulla onkin niin runsas valikoima kasveja pihallasi, että sieltä varmasti löytyy niin perhosille, kuin mehiläisillekin paljon sopivia kasveja. mennyt kesä oli lähes katatsrofi perhosten suhteen. Vasta loppukesästä niitä alkoi näkyä enemmän.
PoistaNyt iski ihan pakottava tarve,että alan viimesuven puutarhakuvia tsekkaileen. Kiitos inspiraation,minkä annoit :)
VastaaPoistaOdotan kuviasi. Puutarhablogien kuvia selaillessa inspiraatio kyllä iskee auttamatta.
PoistaIhania perhos kasveja,kyllä sinulla kaikki kukoistaa kauniisti. Minulla oli myös iltahelokki mutta en tiedä mihin lie hävinnyt, jos vaikka jostain ilmestyisi. .
VastaaPoistaKiitos Irma. Iltahelokki on kaksivuotinen ja kylväytyy myös itse kasvupaikalleen, joten ei huolta. Se on hyvin kestävä, joten odottele rauhassa.
PoistaSinulla on kyllä oikea kukkaisa perhospuutarha, siellä varmaan perhoset viihtyvät paremmin kuin hyvin. Olen huomannut, että meidän paras puutarhakasvi on yllättäen Nukkapähkämö. Viime kesänä näin eniten perhosia taimistoilla, siellä tuntuivat viihtyvän hyvin!
VastaaPoistaKiitos. Nukkapähkämö on todella ihana ja sitä pitäisikin hankkia puutarhaamme. Värinsä puolesta se sopii todella hyvin muiden kevytpohjaista multamaata suosivien kasvin seuralaiseksi. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaPerhosia täällä ei varmastikaan ole samaan malliin kuin siellä etelässä. Luulenkin että perhosia kasveilla ei täällä voi houkutella mutta varmasti muita ötököitä. Myös sellaiset ötökkähotellit ovat hienoja. Yhtenä kesänä täälläkin oli kaunis iso perhonen ukonhatussa, en muista tarkemmin mikä perhonen. Upeita nuo helokit!
VastaaPoistaMehiläisille, kimalaisille ja muille pörriäisille pohjoisestakin löytyy onneksi paljon sopivia kasveja. Hyönteishotelli pitäisi kyllä itsekkin tehdä puutarhaan. Ohjeitakin kun onneksi löytyy.
PoistaKetoneilikkaa ja kaukaasian maksaruohoa laitoinkin mökille jo viime kesänä. Toivottavasti tänä kesänä kukoistavat. Viime vuonna ei vielä.
VastaaPoistaHyvät valinnat. Molemmat kasvit leviävät ajan kanssa mattomaisesti. Viime kesä olikin hankala ja haasteellinen vähän kasville, kuin kasville.
PoistaAivan ihania/kauniita kukkijoita on paljon puutarhassasi.Tosi rehevää kasvustoa oikein silmä lepää,kun näitä kattelee.Helokki on ihana.Siulla on ihan selvästi viherpeukalo kaikki kukkii runsaasti.Samettikukkia olen kasvattanut jo vuosia itse ne on helppoja onnistuu aina.
VastaaPoistaKiitos Tuula aina niin kauniista sanoistasi.
VastaaPoistaTodella kaunista ja paljon perhoskukkia. Tykkään niistä. Mekin kasvatamme paljon samettikukkia. Mukavaa viikoa sinulle.
VastaaPoistaKiitos Sylvi.
PoistaMukavaa viikon jatkoa myös sinulle.
Voi nuo helokit ovat kyllä upeita <3 Pitääpä muistaa tuo tsinnia ensi kesänä, kiitos vinkistä!
VastaaPoistaVarsinkin isohelokkin kirkkaan keltaiset kukat ovat melko maagiset.
PoistaKiitos vinkeistä. Tässä odotellaan jo malttamattomana yöperhostelua alkavaksi.
VastaaPoistaOle hyvä. Onnea perhosbongaukseen.
VastaaPoistaOi että, kun siellä sulla on kaunista!
VastaaPoistaIhania perhoskukkia!
Kiitos Harakka.
PoistaKauniita ovat kaikki, mutta varsinkin kuvat zinnia-penkistäsi saavat katsojan hymyilemään onnellisena. :)
VastaaPoistaKiitos. Tzinniat ovat kyllä oikea ilopilkku puutarhassa.
PoistaUpeat kolme postausta puutarhasi perhoskasveista! Minä olen vähän pettynyt kevätvuohenjuureen perhoskasvina, sillä en ole nähnyt siinä meillä koskaan yhtään perhosta. Siirsin sen syksyllä toiseen paikkaan, jos sen alkuperäinen paikka ei ollutkaan perhosille mieleen. Pitää katsoa, miten tänä keväänä käy. Mäkitervakko minun on pitänyt lisätä hankintalistalle, mutta se on vain aina jäänyt. Nyt lisään sen ehdottomasti, sillä se sopisi varmaan kivasti jommalle kummalle uusista niityistäni. Päivänkakkaran kanssa se näyttää vieläpä todella kauniilta.
VastaaPoistaKiitos. Toivon, että sait edes jotain uusia vinkkejä perhoskasveista.
VastaaPoista