Translate

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Puutarhamme perhoskasvit 3

Helokit


Pihallamme kasvaa kolmea erilaista helokkia. Helokit ovat yöperhosten suosikkeja ja myös mehiläiset pitävät niistä. Ne ovat myös varsinaisia terveyskasveja. Kukat tuoksuvat voimakkaimmin illalla. Yllä isohelokki Oenothera biennis, jonka versot ovat melko lyhyet, mutta kukat suuret ja upean keltaiset.

Iltahelokki Oenothera biennis on toinen  puutarhamme helokeista ja se aukaisee kukkansa vasta illalla ja sulkee kukkansa vastaavasti jo heti aamupäivästä.


Kolmas helokki pihallamme on ehkä monille tutumpi, kuin kaksi edellistä, eli kultahelokki Oenothera tetragona. Kultahelokki on kaunis kukkiessaan ja se kukkii hyvin pitkään. Minua kiehtovat myös...


sen kukkanuput, jotka ovat pitkulaiset ja kauniin punaiset. 


Kevätvuohenjuuri on melko hyvä päiväperhoskasvi. Sen aikainen kukinta on myös eduksi.


Auringontähti Telekia speciosa on mainio perhoskasvi. Sen huono puoli on sen kova leviäminen ja suuri koko, joka vaatii tilaa kukkapenkissä.
Timjamit eli tarha-ajuruohot ovat todella hyviä perhos-, sekä mehiläiskasveja.


Syreeni on erittäin tärkeä kasvi yöperhosille.
Suopayrtti Saponaria officinalis on myös yksi parhaimpia kasveja yöperhosille.


Punapäivänkakkara on Wikipedian mukaan myös perhoskasvi.Maksaruohot ovat myös oivia perhoskasveja ja mehiläiset rakastavat niitä vieraillen niissä ihan joukolla. Yllä kamtsatkanmaksaruoho Sedum kamtschaticum.Punakukkainen kaukasianmaksaruoho Sedum spurium, jota meillä on myös valkokukkaisena 'Album'.


Sedum arce eli keltamaksaruoho. 


Kaukasianmaksaruohoa muurikivipenkissä.


Siperian maksaruoho Sedum aizoon. Kuva ylä- ja alapuolella.
Tässä kasvaa kalliomaksaruohoa Sedum reflexum  (oikealla)  ja hyvin keltamaksaruohoa muistuttava särmämaksaruoho Sedum sexangulare  (vasemmalla.)


Ristikit ovat hyviä  päiväperhoskasveja. Kuvassa tarharistikki Aubrieta x cultorum,  joka on lisäksi todellinen ihanuus kukkiessaan.

 
Ristikki Aubrieta deltoidea on pienikukkaisempi, mutta sen väri on mielestäni hyvin kaunis.
Ketoneilikka on myös erinomainen perhoskasvi. Luonnonlaji on paras.
Luonnonkasvi  mäkitervakko houkuttelee niin päivä- kuin yöperhosia. Mukaanlukien myös kukkakärpäset. Päivänkakkara on mm. nokkos- ja neitoperhosten mieleen.Jalokallioinen vasemmalla on myös hyvä perhoskukka.


Sitten vielä kesäkukista  Zinnia oppineidenkukka. Se on saanut perhoskukkana 8/10 pistettä, eli sitä voi siis pitää todella hyvänä perhoskukkana.


Toinen mainio perhoskukka on  samettikukka (Tagetes) Lajikkeita löytyy joka makuun ja joka lähtöön. Rohto-, kääpiö- ja ryhmäsamettikukat ovat hyviä kasveja niin päivä- kuin yöperhosille samoin kuin mesipistiäisille.


Valitettavasti uudemmat kerrannaiset samettikukat eivät ole yhtä hyviä hyönteiskasveja kuin yksinkertaiskukkaiset.


Aikoinaan kasvatin  siemenistä aika paljon erilaisia samettikukkia. Viime vuosina kylvöt ovat valitettavasti jääneet hyvin vaatimattomiksi.

Täytyy myöntää, että itsekin yllätyin miten paljon perhoskasveja on kertynyt vuosien varrella pihallemme. Toivottavasti joku sai näistä kasveista vinkkejä pihalleen. Suurin osa kasveista on varmasti suurelle osaa teistä tuttuja ja hyviä perhoskasveja on toki valtavan paljon muitakin, kuin nämä esitellyt. Tukekaamme omalta osaltamme puutarhamme ja luonnon hyvinvointia istuttamalla sinne perhosia, mehiläisiä, kimalaisia, kukkakärpäsiä ja muita pikkuisia hyönteisiä hyödyttäviä puutarhakasveja.


52 kommenttia:

 1. Kauniita. Tietoisesti pyrin hankkimaan perhoskasveja, sillä mitä olisi puutarha ilman perhosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, niiden lumoa on hyvin vaikea vastustaa.

   Poista
 2. Kauniita kuvia puutarhastasi ja kauniita kasveja. Samaa mieltä kanssasi: tuetaan puutarhan ja luonnon hyvinvointia kukilla, joista perhoset pitävät. Samalla saadaan kauneutta puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun kukkivat niityt, pientareet ja joutomaat, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni, ovat vähentyneet on entistä tärkeämpää omalta osalta yrittää tukea luonnon kaikkinaista monimuotoisuutta. Tästä hyötyvät niin ihmiset, kuin eläimet.

   Poista
 3. Kauniita kukkasia puutarhassasi:)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Ritva. Perhoskasvit ovat usein myös puutarhan parhaimmistoa.

  VastaaPoista
 5. Ihanan auringoista ja kesäistä.
  Todella kaunis puutarha.

  VastaaPoista
 6. Perhoset ja muut kukissa viihtyvät hyönteiset ovat iso osa puutarhan ihanuutta. Kiitos tästä postaussarjasta!

  VastaaPoista
 7. helokit ovat niitä kauneinpia kukkija.

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia, erityisesti nuo zinniat ovat kuin karamellejä suorastaan. =) Minuakin kiinnostaa perhoskasvit kovasti ja aika paljon niitä on tullut haalittuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kauniita perhoskasveja onkin onneksi tarjolla yllättävän paljon.

   Poista
 9. Ihania kukkia löytyy puutarhastasi. Tuo zinnia-penkki on aivan huikean ihana väri-ilotulitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aliina. Zinniat kyllä loistavat väreillään, jopa hyvälläkin varalla.

   Poista
 10. Perhoskasvit ovat minullakin suosiossa.

  VastaaPoista
 11. Zinniat ovat suosikkikukkiani mm ja niitä pitää olla aina. Aika monia perhoskukkasia näyttää löytyvän meidänkin pihaltamme. Upeaa kukkaloistoa. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zinnia on kyllä kiitollinen kasvatettava ja koska versot ovat hyvin tanakoita, sitä ei tarvitse edes tukea.

   Poista
 12. Oi miten kaunista.. sieltä se on tulossa ihana kesä ja kukkivat kukat:)
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää alkavaa viikkoa myös sinulle Tuta.

   Poista
 13. Tosi hienoja ja kesäisiä kukkakuvia. Kiva myös että puutarhan kukat miellyttävät ihmisten lisäksi myös ruokaa etsiviä perhosia. Vielä hetki, niin puutarhassa jo...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Monet perhoskasvit ovat onneksi myös mehiläisten ja kimalaisten mieleen ja näitä pikku apureitahan me jokainen tarvitsemme puuutarhassamme.

   Poista
 14. Värikästä, kaunista ja ihanaa. Saat näillä postauksillasi kesähormoonini ihan sekaisin. Ps. tarha-ajaruohojen kuva on sydäntä nyrjäyttävä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kauaa ei enää tarvitse odottaa, kun pääsemme nauttimaan keväästä.

   Poista
 15. Ihania kuvia ja kukkia. Monta noista löytyy meiltäkin, olis vaan niitä perhosia. Viime kesänä oli surkea perhosvuosi, kaiken muun lisäksi. Upeita samettikukkakasvustoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos maatuska. Sinulla onkin niin runsas valikoima kasveja pihallasi, että sieltä varmasti löytyy niin perhosille, kuin mehiläisillekin paljon sopivia kasveja. mennyt kesä oli lähes katatsrofi perhosten suhteen. Vasta loppukesästä niitä alkoi näkyä enemmän.

   Poista
 16. Nyt iski ihan pakottava tarve,että alan viimesuven puutarhakuvia tsekkaileen. Kiitos inspiraation,minkä annoit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kuviasi. Puutarhablogien kuvia selaillessa inspiraatio kyllä iskee auttamatta.

   Poista
 17. Ihania perhos kasveja,kyllä sinulla kaikki kukoistaa kauniisti. Minulla oli myös iltahelokki mutta en tiedä mihin lie hävinnyt, jos vaikka jostain ilmestyisi. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma. Iltahelokki on kaksivuotinen ja kylväytyy myös itse kasvupaikalleen, joten ei huolta. Se on hyvin kestävä, joten odottele rauhassa.

   Poista
 18. Sinulla on kyllä oikea kukkaisa perhospuutarha, siellä varmaan perhoset viihtyvät paremmin kuin hyvin. Olen huomannut, että meidän paras puutarhakasvi on yllättäen Nukkapähkämö. Viime kesänä näin eniten perhosia taimistoilla, siellä tuntuivat viihtyvän hyvin!

  VastaaPoista
 19. Kiitos. Nukkapähkämö on todella ihana ja sitä pitäisikin hankkia puutarhaamme. Värinsä puolesta se sopii todella hyvin muiden kevytpohjaista multamaata suosivien kasvin seuralaiseksi. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 20. Perhosia täällä ei varmastikaan ole samaan malliin kuin siellä etelässä. Luulenkin että perhosia kasveilla ei täällä voi houkutella mutta varmasti muita ötököitä. Myös sellaiset ötökkähotellit ovat hienoja. Yhtenä kesänä täälläkin oli kaunis iso perhonen ukonhatussa, en muista tarkemmin mikä perhonen. Upeita nuo helokit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehiläisille, kimalaisille ja muille pörriäisille pohjoisestakin löytyy onneksi paljon sopivia kasveja. Hyönteishotelli pitäisi kyllä itsekkin tehdä puutarhaan. Ohjeitakin kun onneksi löytyy.

   Poista
 21. Ketoneilikkaa ja kaukaasian maksaruohoa laitoinkin mökille jo viime kesänä. Toivottavasti tänä kesänä kukoistavat. Viime vuonna ei vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät valinnat. Molemmat kasvit leviävät ajan kanssa mattomaisesti. Viime kesä olikin hankala ja haasteellinen vähän kasville, kuin kasville.

   Poista
 22. Aivan ihania/kauniita kukkijoita on paljon puutarhassasi.Tosi rehevää kasvustoa oikein silmä lepää,kun näitä kattelee.Helokki on ihana.Siulla on ihan selvästi viherpeukalo kaikki kukkii runsaasti.Samettikukkia olen kasvattanut jo vuosia itse ne on helppoja onnistuu aina.

  VastaaPoista
 23. Kiitos Tuula aina niin kauniista sanoistasi.

  VastaaPoista
 24. Todella kaunista ja paljon perhoskukkia. Tykkään niistä. Mekin kasvatamme paljon samettikukkia. Mukavaa viikoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi.
   Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle.

   Poista
 25. Voi nuo helokit ovat kyllä upeita <3 Pitääpä muistaa tuo tsinnia ensi kesänä, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin isohelokkin kirkkaan keltaiset kukat ovat melko maagiset.

   Poista
 26. Kiitos vinkeistä. Tässä odotellaan jo malttamattomana yöperhostelua alkavaksi.

  VastaaPoista
 27. Oi että, kun siellä sulla on kaunista!
  Ihania perhoskukkia!

  VastaaPoista
 28. Kauniita ovat kaikki, mutta varsinkin kuvat zinnia-penkistäsi saavat katsojan hymyilemään onnellisena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tzinniat ovat kyllä oikea ilopilkku puutarhassa.

   Poista