Blogissani käsittelen pääasiassa puutarhan tapahtumiin, suunnitteluun ja hoitoon liittyviä asioita. Talviaikaan käsittelen myös muita aiheita.
Translate
maanantai 8. toukokuuta 2017
Ikävä löytö
Viikonloppuna hankkimiani maanpeitekasveja istuttaessani löysin tämän todellisen riesan taimipurkista.Tämä ei toki ole ensimmäinen eikä varmasti myöskään viimeinen löydös ikävästä kiusasta, jonka olen havainnut taimipotin juurelta. Kyseessä näet on keuhkosammal. Se on todella hankala vieras etenkin, jos sen antaa vallata alaa puutarhassa sen leviämistä mitenkään estämättä. Se näyttää viihtyvän etenkin kivituhkakäytävillä ja kivien koloissa ja olen löytänyt sitä myös kukkapenkkiin levinneenä.
Alkuun poistin sammalta vain sen näkyviltä osin, mutta sitä näyttää ilmaantuvan samoihin kohtiin ja kasvupaikkoihin hyvin herkästi uudelleen ja olenkin alkanut kuoria maata laajemmin lapiolla esiintymän ympäriltä. Keuhkosammal on kaksikotinen, eli heteet ja emit ovat eri yksilöissä.
Kun sammaleeseen yleensä tehoaa kalkitus niin keuhkosammaleeseen se ei näytä tehoavan lainkaan, vaikka sellaisia ohjeita netistä on löytynyt, jossa kalkitusta suositellaan. Onneksi löysin ammattilaisen
Sinikka Neuvosen ohjeet. Voit lukea ne täältä.
Olisi kiva tietää onko teillä blogilaisilla kokemuksia keuhkosammalesta ja etenkin siitä miten olette mahdollisesti pitäneet sen kurissa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kovin kaunis sammaleksi. :)
VastaaPoistaOlen ehkä tosiaan nähnyt jotain tuollaista taimipurkin pohjassa, mutta ongelmia niistä ei ole tullut. Nyt osaan varoa. Kiitos hyödyllisestä postauksesta!
Mukavaa uutta viikkoa!
No eipä edes sitä. Mutta melkoinen riesa sen sijaan.
PoistaKaikki kylykijääset taimipurkiis, o liikaa. Tuata sammalta tosiaan näköö joskus taimipurkin pinnas. Kaapaasen silloon istutusvaihees pintamullat purkista pois, nii palio ku lähtöö. En oo huamannu sitä myähemmi.
VastaaPoistaYhyres penkis oli aikoja sitte, keuhkosammalalue havujen alla. Harasin sitä aika useen. Otti kai siitä nokkihinsa, ku ei enää näy.
Näin on. Tämä kylkiäinen vaan on lisäksi hyvin sinnikäs. Itsekin syynään taimipurkit tosi tarkkaan ja poistan kaiken ylimääräisen paakun pinnalta. Valitettavasti tämäkään ei näytä aina riittävän. Sieni-itiöitä on ilmeisesti mullassa myös silmälle näkymättömissä.
PoistaTuo haraus on varmasti hyvä konsti.
Meillä on näkynyt yhdessä penkissä pikkualalla vuosia. Ei ole levinnyt mitenkään massiivisesti. Pitääpä kokeilla tuota konstia. Kiitls ohjeesta.
VastaaPoistaOle hyvä. Kaikki konstit ovat kyllä tarpeen sammaleen nujertamiseksi.
PoistaUsein taimipurkeissa keuhkosammalta näkyy, se näyttääkin jo niin ikävältä että mielellään sen kuorii pois. Pihamaalta joskus sitä tapaa ja samantein sen poistan. Tuli mieleen, ainakin meidän seurakunnan hautuumailla rikkoja ym. suihkutetaan etikalla, tehoaisikohan se tuohon keuhkosammaleeseen?
VastaaPoistaMinäkin kyllä kuorin aina sammalen tarkkaan pois paakun pinnalta ennen istutusta, mutta se ei näytä täysin riittävän.
PoistaPitääkin kokeilla tuota etikkaa. Kiitos vinkistä.
Taimipurkeissa tosiaan usein näkee, mutta enpä ole huomannut sen kotiutuneen puutarhaan. Täytyypä tarkkailla tänä kesänä, ehkä en ole vain pistänyt merkille.
VastaaPoistaSitä on hieman hankala havaita ainakin alkuun. Kivituhkakäytäviltä ja kivien kyljistä sen monesti löytää.
PoistaNäyttää tutulta, mutta ei ole meillä tähän mennessä viihtynyt. Kaikki muut sammaleet tosin leviävät täällä harmillisen hyvin.
VastaaPoistaToivottavasti pääset eroon riesasta!
Uskon olevani jo voiton puolella ja esiintymät ovat onneksi olleet melko pieniä.
PoistaTarkkana saa tosiaan olla taimipurkkien kanssa, ettei saa puutarhaansa ikäviä salamatkustajia. Minulla ei ole tuosta toistaiseksi kokemusta, tavallinen sammal kyllä näyttää mielellään lisääntyvän.
VastaaPoistaTarkkana saa olla. Nyt, kun olen seurannut tarkkaan ostamieni taimien pintamultaa niin tosi usein sieltä löytyy keuhkosammalen alkuja.
PoistaTuttu vihulainen. Yhdestä penkistä hävitin sen kattamalla penkin hiekalla. Kuorimalla kitken mutta aina sitä jostain ilmaantuu, ei tunnu edes turve auttavan. Etikkaa en ole vielä kokeillut mutta voisin kuvitella että se tehoaa.
VastaaPoistaJuuri tuota kukkapenkkeihin leviämistä minäkin pelkään eniten. Minulla sammalta on ollut varjoisassa ja savipitoisessa kukkapenkissä, jota nyt vartioin kuin haukka. Etikkaa aion minäkin ehdottomasti kokeilla.
PoistaKiitos tästä hyödyllisestä postauksesta. Minulle tämä on ihan uutta, mutta hyvä tietää vastaisuuden varalta. - Mukavaa viikon jatkoa!
VastaaPoistaOlen lukenut, että keuhkosammal on paljolti nyt taimistoilla riesana, joten kannattaa olla tarkkana.
VastaaPoistaMukavaa viikkoa myös sinulle.
Hyvä tietää! En ole tällaisesta kuullutkaan.
VastaaPoistaOstotaimien kanssa saa olla tarkkana. Ihan helpolla ei esiintymää välttämättä huomaa.
PoistaMeillä se on yhden kukkapenkin riesa, vaan nyt näyttäisi olevan hyvä tilanne. Istutin kolme pientä havua penkkiin viime kesänä ja nähtävästi ei tykännyt niistä sitten.
VastaaPoistaKukkapenkistä se on ehkä hieman helpompi saada pois, mutta kivituhkasta ja kivien väleistä paljon hankalampaa.
PoistaHuoks, kivituhan päällä pohjoisseunustalla tuota keuhkojutskaa on paljon. Täytyykin kuoria ronskisti pois.
VastaaPoistaSe kyllä kannattaa tehdä, ettei pääse lisää leviämään.
PoistaMinulle tämä on ihan uutta tietoa. Nyt kun tietää osaa myös varoa. Kiitos varoituksesta :)
VastaaPoistaToivottavasti sinä säästyt tältä riesalta puutarhassasi.
PoistaTuttu näky. Kukkapenkkiin sitä on joskus tullut, ilmeisesti taimien mukana. Olen kuorinut pinnan pois, harannut ja kuohkeuttanut multaa ja sillä saanut sammalen pois. Sen sijaan hiekkakäytävillä sitä tuppaa olemaan ja pois saaminen on työlästä. Etikkaa kokeilin käytäville, mutta sitä olisi saanut suihkuttaa tosi ahkerasti ja usein. Lisäksi luin, että etikka on maaperälle haitallista, eikä sen käyttöä suositella. Mekaaninen käytävien haraaminen lienee tehokkain keino.
VastaaPoistaKäytäviltä sitä näyttää olevan tosi hankala hävittää lopullisesti. Aina jostain ilmaantuu pienen pieniä alkuja, joita joutuu poistamaan useamman kerran kasvukauden aikana.
PoistaOlen koettanut liekittääkkin, mutta sekään ei ole auttanut.
Taimipurkeissa olen nähnyt, muttei ole omalla pihalla koskaan näkynyt.
VastaaPoistaTosi hyvä, että pihasi on säästynyt moiselta vaivalta.
PoistaTämä olikin minulle uutta tietoa, kiitos vinkistä, täytyy tarkkailla mitä ostaa. Kiva blogi, liityin lukijaksesi.
VastaaPoistaOle hyvä.
PoistaSydämellisesti tervetuloa blogini lukijaksi.
Hyvä varoitus, ei ole onneksi ilmaantunut meille. Paljon sitkeitä sammalia kotoperäisesti rehottaa pihallamme eri puolilla, mutta tuo taitaa olla taimistoilla ja kasvihuoneissa esiintyvä muoto. Täytyypä olla tarkkana jatkossa!
VastaaPoistaHienoa, että pihasi on säästynyt tältä riesalta.
PoistaKiitos samoin ma-te.
VastaaPoistaMeillä on taisteltu pitkään keuhkosammalta vastaan. Tehokkain keino, jonka olen löytänyt on väkiviinaetiikan sumuttaminen. Olen toki saanut siitä nuhteita blogin puolella. Mutta toimii ja samantien. Tämän jälkeen kalkitsen maan huolellisesti, sillä etikka muuttaa maan ph:ta.
VastaaPoistaVoi kiitos paljon tiedosta Jori. Tulen taatusti käyttämään etikkaa nyt kun tiedän, että se toimii. Haluan pitää käytävät puhtaina ja siisteinä kukkapenkistä puhumattakaan.
VastaaPoistaKuinka pian voin kalkita maan etikalla ruiskuttamisen jälkeen?
On joskus ollut.
VastaaPoistakiitos neuvosta.
Ole hyvä. Tuota jorin neuvoa aion käyttää.
PoistaI had this problem too. I did as I had read an advice:
VastaaPoistaSprinkle the ash and lime in the soil to reduce acidity, then cover up with crushed bark and mowed grass or peat crumb and grass.
last year I had no Keuhkosammal in the beds.
Thanks Nadezda. I´ve tried almost everything except white vinegar. Hopefully it will solve my problem.
PoistaValitettavasti sitä on, ja paljon :( Olen yrittänyt poistaa sitä, mutta eipä siitä ole ollut apua. Kahta kauheammin vaan kasvaa takaisin... Taidanpa lähteä vilkaisemaan linkkiäsi
VastaaPoistaToivotaan, että etikalla siitä pääsee lopullisesti eroon.
PoistaSattumalta löysin blokisi ja heti tuli vastaan sama ongelma kuin minulla. Olen kokeillut rivarin pihalla etikkaa ja toimii heti, mutta ei uskalla sumuttaa liian lähelle muita kasveja ettei ne kuole. Mökillä kokeilin peittää alueen hiekalla kun se on niin iso kukkapenkki. Saa nähdä miten käy. Olen tarkkaillut penkkiä eikä vielä ole näkynyt missään. Kirjoitin juuri samasta aiheesta aikaisemmin blogillani. Siinä on kuvattu se penkki hiekoituksen jäljiltä. Käy kurkkaamassa blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin. Minä liityn lukijaksi ja katson miten meidän käy sen sammaleen kanssa.
VastaaPoistaOlet jo toinen, joka kertoo etikan auttaneen heti. Hienoa.
PoistaSydämellisesti tervetuloa lukijaksi blogiini.
Kävin vierailulla blogissasi ja liityin myös lukijaksesi.
Lisäisin vielä, että se etikka pitää laimentaa.
VastaaPoistaKiitos tiedosta.
PoistaMinulle ei tuttu. Ihana huomata miten blogikavereilta ja netistä muuten saa neuvoja kiperiin ongelmiin.
VastaaPoistaHyvää viikonloppua !
Näin on. Täällä blogimaailmassa neuvoja ja konsteja jaetaan tosi paljon kulloiseenkin olemassa olevaan ongelmaan.
VastaaPoistaHyvää viikonloppua myös sinulle.
No, enpä ole tietääkseni törmännyt koskaan tai sitten en ole osannut katsoa oikein. Sammaltahan penkeissä kasvaa ainakin meillä jonkin verran. Kiitos vinkistä.
VastaaPoista