Translate

torstai 30. elokuuta 2018

Kasvihuoneen sivustan uudistusprojekti

Kuten joku teistä ehkä muistaakin, keväällä kasvihuoneemme oikealta puolelta kaadettiin monta isoa kuusta. Suurimman osan kuusista kaatanut urakoitsija kävi jyrsimässä myös alueella kaadon jäljiltä olevat kannot. Mökiltä tulon jälkeen aloitimme sitten alueen työstämisen päässäni jo jonkin aikaa muhineen suunnitelman mukaan.


Tässä alueen lähtötilanne keväällä kantojen jyrsinnän jälkeen.


Kantohaketta kasoissa

Elokuun puolivälin tilanne.

Kaivoin ja katkoin voimasaksilla alueelta pois vielä maassa paljon olleita osin melko isojakin juuria ja poistin samalla mahdollisimman tarkkaan maasta kaikki monivuotiset rikkaruohot.Aluelle alkoi mieheni toimesta rakentua tarkkojen mittausten jälkeen 4,3 x 4,7 metrin suuruinen painekyllästetyllä lankulla kehystetty istutusalue. Istutusalueen kulmiin tuli metallisiin tolpanjalkoihin upotetut, kahdesta kakkosnelosesta yhteen ruuvatut kulmapalkit....


joihin reunaparrut ruuvattiin linjalankaa ja vatupassia apuna käyttäen vaateriin. Toimin luonnollisesti mieheni apuna mittauksissa ja lankkujen asentamisessa paikoilleen. Alueen pohja ei ole tasainen, vaan viettää loivasti kohti ojanreunaa ja se asetti oman haasteensa istutuskehikon teossa.


Ennen lankkujen asennusta paikoilleen kärräsin kompostissa muhinutta valmista kompostimultaa useamman kottikärryllisen alueelle ja sekoitettavaksi myöhemmin kuusenkantohakkeen ja turpeen kanssa sekaisin kasvualustaksi. Kaivoimme alueelle valmiiksi myös syvän istutuskuopan sinne istutettavaksi tulevalle koristekirsikkapuulle.


Sää on suosinut sopivasti useamman päivän ajan tekijöitä. Olemme kunnostaneet samanaikaisesti myös takapihan kompostialuetta ja perustaneet sitä reunustavan polun kokonaan uusiksi. Mutta siitä juttua myöhemmin.


Palataan siis takaisin itse varsinaiseen aiheeseen, eli istutusalueeseen. Tässä yllä olevassa kuvassa ovat  kahdelle kehikon sivustalle ruuvatut lankut jo paikoillaan. Ruuveina on käytetty ruostumattomia teräsruuveja.


Tässä koko lankkukehikko on ruuvattuna paikoilleen. Kehikkoon halusin vastakkaisiin kulmiin kaksi isohkoa samankokoista kolmionmuotoista istutuskaukaloa ja kahteen muuhun kulmaan pienemmät kolmiot, johon toiseen tulee kansi isolle istutusruukulle tai puutynnyrille ja toiseen tulee alustavan suunnitelmani mukaan suuresti rakastamiani, kauniita ja helppohoitoisia jaloangervoja.


Istutuskehikon reunojen sisäpuolelle nidoin nitojalla sopivankorkuiset juurimattosuikaleet, jotka estävät tehokkaasti mullan valumisen ulos kehikon sisältä samoin, kuin ojanvarresta mahdollisesti ryömivien vuohenputkien ja kortteiden pääsyn kehikkoon. Juurimatto on siitä mainio, että se todistetusti estää jopa koivunjuurien etenemisen sen läpi. Istutuskehikon kaikille reunoille asensimme suodatinkankaan, jonka päälle tuli paksuhko sorakerros. Oli siinä miehelläni melkoinen kärrääminen, jotta reunakankaat saatiin peitettyä.


Nyt siis työt ovat edistyneet tähän vaiheeseen. Suunnitelmissa on tehdä istutuskehikon kahdelle sivustalle patiot. Kasveista sen verran, että alueelle tulee ainakin kolme eri korkuista rungollista riippahernepuuta, "Little Devil" purppuraheisiangervoa, jaloangervoja ja koristekirsikkapuu Accolade.


Mieheni teki myös pyynnöstäni painekyllästetystä puusta istutuslaatikoita kesäkukille. Ne tulevat myös sijoittumaan sopiviin kohtiin alueelle.


Mukavaa illan jatkoa kaikille ja lähestyvää viikonloppua.

25 kommenttia:

 1. Näyttää hyvältä! Jään mielenkiinnolla seuraamaan projektianne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Projektiin on tulossa ainakin viikon kestävä tauko. Toivottavasti sitten päästään taas jatkamaan.

   Poista
 2. Minustakin mielenkiintoinen projekti, jonka jatkoa odotan innolla. Sinulla on taitava mies. Saisiko häntä lainata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan miten pitkälle töitä päästään vielä syksyllä tekemään.
   Kiitos, ihan kiltisti hän kyllä aina toteuttaa suunnitelmiani.

   Poista
 3. Tuosta tulee varmasti hyvän näköinen valmistuessaan. Hyvät kasvivalinnat olet tehnyt. Odotan kovasti lopputulosta. Mukavaa iltaa ja loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti suunnitelmat vielä tästä hieman jalostuvat töiden etenemisen myötä.
   Kiitos, kuin myös sinulle.

   Poista
 4. Mukava seurata tuon teidän projektin edistymistä ja mielenkiintoista nähdä lopputulos.

  VastaaPoista
 5. Kiva kuulla. Toivottavasti tulisi suosiollinen syksy, jotta työt etenisivät toivotusti.

  VastaaPoista
 6. Siellä on pantu tuulemaan! Jämptiä tulee, selkeää ja tyyliisi sopivaa. Jään odottamaan lopullista valmistumista ja enkäpä jo väliaikakuvia ;)

  VastaaPoista
 7. Projektia teidänkin suunnalla, kiva seurata! Sinulla onkin jo paljon suunnitelmat kasvivalinnoista selvillä, jaloangervot ovat minunkin mieleeni.

  VastaaPoista
 8. Istutuskaukalot kehikon sisällä oiva idea!

  VastaaPoista
 9. Great job! Your husband has good hands. I know to make rhe base of greenhouse is a very important thing as my greenhouse was installed in May and I'm very glad having it. Good luck to you!

  VastaaPoista
 10. Perinpohojaasta tyätä taas! Nua kulumien vinopuut tukoovat lisäksi hyvin suaria reunoja. Reunat pysyyväkki suarina, eiväkkä pullistele niinku mulla. Nua istutuslaatikokki, iha viimmeesenpäälle teheryt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulmissa olevat kolmiot tosiaan myös tukevat osaltaan istutuskehikkoa. Saattaa olla, että myös pitkien reunojen puoliväliin tulee vielä kuhunkin reunaa tukevat lisätolpat.

   Poista
 11. Siistin näköistä ja voi mahdoton miten hyvin tehty!

  VastaaPoista
 12. Kehikko näyttää hyvältä, kuten myös työn jälki. Paljon olette saaneet jo aikaan. Mielenkiintoista nähdä, miten alue kehittyy tästä eteenpäin :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos. Muut pihan projektit ovat hieman viivästyttäneet alueen työstämistä.

  VastaaPoista
 14. Hyvältä näyttä projektinne ja odottelen mielenkiinnolla, mikä on lopputulos.

  VastaaPoista