Translate

keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Puksipuut

Puutarhassamme on jo vuosikaudet kasvanut puksipuita. Nyt talvi näyttää olleen niille otollinen ja lehtivioituksia on tullut tuskin lainkaan. Alkuaan hankin vain yhden ainokaisen puksipuun, sillä osa lajikkeista on hyvin arkoja ja ne menestyvät meidän oloissamme huonosti. Hankkimani yksilön sanottiin olevan kestävä, kuten se on osoittautunut olevansakin.


Puksipuuta eli koiranpensasta näkee paljon Välimeren maiden puutarhoissa mitä erilaisimpiin muotoihin leikattuna. Minullakin siinsi silmissä ajatus upeasti muotoilluista puksipuista jotka olisivat näyttävänä yksityiskohtana puutarhassa. Vaan kuinkas kävikään. Vielä tähän päivään mennessä en ole saanut muotoiltua puksipuulle litistettyä palloa kummempaa muotoa. Ei ole syntynyt lintua, enempää kuin muutakaan eläinhahmoa.



Puksipuun kasvu on näet todella hidasta tai sitä se on ollut ainakin meillä. Toinen syy on se, että usein keväinen suojaus epäonnistui tuulisella ja aurinkoisella kasvupaikalla. Useammin, kuin kerran suojaksi laittamani suojaverkko löytyi aivan muualta, kuin puksipuuta suojaamasta kovan  tuulen lennätettyä sen pois paikoiltaan kivipainoista huolimatta. Kevätauringolle erittäin arka puksipuu ei arvattavasti tästä lainkaan tykännyt ja jouduin usein poistamaan auringon kuivattamia, vioittuneita osia välillä kovallakin kädellä.


Kahdessa ylimmäisessä kuvassa olevat puksipuut ovat lähtöisin ensimmäisestä hankinnastani, eli etupihan kolmiopenkissä alkujaan kasvaneesta puksipuusta. (Yläpuolella olevassa, vuonna 2012 otetussa kuvassa etu vasemmalla.) Siirsin lopulta melko suureksi kooltaan saamani puskan aurinkoisesta ja tuulisesta paikasta varjoisampaan kasvupaikkaan. Puskan keskusta oli kaljuuntunut ja jaoinkin siirtoa seuranneena vuonna kasvin suosiolla useampaan osaan.


Olen ottanut puksipuista myös latvapistokkaita, (jotka ohjeista poiketen) istutin kevään sijasta loppukesällä, työntämällä pistokkaat suoraan penkkiin. Syyskesän luontaisesti kosteat olot tuottivat toivotun tuloksen ja osa pistokkaista lähtikin onnistuneesti, mutta hitaasti kasvamaan.



Puksipuun sanotaan viihtyvän auringosta varjoon. Ulos istutettaessa puolivarjoinen ja tuulelta suojainen paikka on kuitenkin paras. Puksipuu pitää myös läpäisevästä ja kalkkipitoisesta kasvualustasta.



Olisi kiva tietää, onko jollain teistä kenties kokemuksia puksipuusta ja sen kasvatuksesta?

Mukavaa vappua.

35 kommenttia:

  1. Valitettavasti puksipuu ei ole itselle tuttu, mutta olen miettinyt, josko kokeilisin. Kuitenkin olen ajatellut, että ei se pärjää täällä ja jättänyt hankkimatta.
    Kaunista vappua sinullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puksipuu on kieltämättä aika arka. Etelä- Suomessa se kuitenkin Menestyy oikeaan paikkaan istutettuna, kuten omatkin puksipuuni osoittavat.

      Poista
  2. En ole uskaltanut kokeilla puskipuuta, hallanarka piha ja savinen maa ei taida olla sille paras yhdistelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohopenkissä ja suojaisessa paikassa saattaisi ehkä onnistua.

      Poista
  3. Niin kaunista! Nuo puksipuut on sitten kivoja:) Minä laitoin viime syksynä etupihan isoon pataan puksipuun ja ajattelin että se varmaan talvella lakastuu, vaan oli varmaankin sen verran leuto talvi ettei se ollut millänsäkkään:) Mukavaa huhtikuun viimeistä päivää ja Hyvää vappua💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva kuulla, että puksipuusi selvisi vaurioitta talvesta.
      Kiitos samoin sinulle Päde. 🎈🎈🎈

      Poista
  4. Kaunista. Kiitos samoin hyvää vappua 🎈💕

    VastaaPoista
  5. Mahtavaa, että puksipuu on teillä menestynyt.
    Olenkin nähnyt sitä siinä teidän lähellä, puutarhakoulun mailla. Myös anopillani se on menestynyt monta vuotta tässä meidän naapurissa.
    Olen haaveillut puksipuuaidasta niin kauan kuin muistan, mutta olen kuitenkin rohjennut istuttamaan vain pallotuijia niiden tilalta. Nyt alkoi taas päässä raksuttamaan. Olisihan se puksipuuaita tai edes muutama kasvi aikas ihana.

    Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun taidoillasi ja alasi tuomalla kokemuksella onnistut varmasti myös puksipuun kasvatuksessa. Puolivarjoisessa paikassa on viihtynyt huomattavasti paremmin, kuin alkuperäisessä paikassa. Taikinamarja on varteen otettava vastine puksipuulle ja sitä aion kokeilla muotoiluun, niin hyvät kokemukset minulla siitä on leikattuna aidanteena.
      Ihanaa vappua myös sinulle Riina. 🎈🎈🎈

      Poista
  6. Hienoa, että olet onnistunut noin hyvin puksipuiden kanssa. Itse en ole sitä edes kokeillut. Ulkomailla olen ihaillut eri muotoon leikattuja puksipuita.
    Iloista vappua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Madeiralaisessa, upeassa yksityispuutarhassa, jossa vierailimme lomamatkoillamme jopa kahdesti, näimme uskomattoman hienoja puksipuita, joita oli muotoiltu todella taitavasti. Noista käynneistä
      syttyi kipinä puksipuita kohtaan.
      Kiitos samoin. 🎈🎈🎈

      Poista
  7. Ihanan vihreiltä näyttävät!
    Täällä Itä-Suomessa en ole edes haaveillut puksipuista. Italiassa meillä oli (on) pieni aita niitä puutarhan portaiden toisella sivulla. Pidin niiden hidaskasvuisuudesta, ei tarvinnut koko ajan olla leikkaamassa. :)
    Iloista vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, että puksipuut ovat niin arkoja suuressa osassa Suomea.
      Kiitos samoin. 🎈🎈🎈

      Poista
  8. Puksipuu on kaunis ja onnittelut, että olet saanut sen kasvamaan. Pelkään pahoin, että meillä ei menestyisi. Oikein hyvää vappua teille!

    VastaaPoista
  9. kaunis näkymä puutarhaan. itse en voi edes haaveilla puksipuun kasvattamisesta, nostan kyl hattua taidoillesi. oikein hyvää Vappua Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Oikein kivaa vappupäivän jatkoa. 🎈🎈🎈

      Poista
  10. Olen aina luullut, etteivät puksipuut täällä kasva! Noitahan näkee lämpimimmissä maissa. Sinähän oletkin varsinainen viherpeukalo, joten sinulta onnistuu mikä vaan!

    VastaaPoista
  11. Puksipuu on tullut tutuksi ainoastaan puutarhaohjelmien kautta.
    Hyvää vappua:-)

    VastaaPoista
  12. Happy 1st of May!
    Your garden is beautiful as always.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks Nadezda. We have had quite a hard wind today but weather has been sunny. Happy 1st of May to You, too.

      Poista
  13. Nämä Puksipuut on niin mukavia kun niitä voi leikata eri muotoiseksi
    Hyvää ja siunattua Vappua sinulle♥️

    VastaaPoista
  14. Ihana kun olet onnistunut noin hyvin jopa niiden lisäykseen. Onnittelut. Ei mitään kokemusta itsellä ole niistä ja tuskin tuleekaan pitää tyytyä vain näihin helpompiin.

    VastaaPoista
  15. Puksipuista mieleen tulloo tuo Britannia ja en tiennykkään sen jopa tiällä pohjolassa seleviivän. Ei näilläkorkeuksilla kylläkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä Etelä - Suomessa tämä minun lajikkeeni on kyllä kestävä.

      Poista
  16. Kaunis /erikoinen puu:)
    On Sinulla kaunis puutarha.
    Hyvää alkanutta toukokuuta,sitä oikiaa kevätkuuta!,Sinulle Kruunuvuokko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää alkanutta toukokuuta myös sinulle. 😊😊

      Poista
  17. Hei! Löysin ihanan ja supermielenkiintoisen blogisi ja liityin lukijoihin. Tapaamisiin siis postausten äärellä!
    Minulla ei ole kokemusta puksipuusta. Sinäpä näillä meidän tanhuvilla puutarhailevilla tutuillanikaan olla.
    Aurinkoisia toukokuun päiviä!

    VastaaPoista
  18. Kiitos. Lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi.
    Aurinkoista ja mukavaa toukokuuta myös sinulle. 😊😊

    VastaaPoista
  19. Upea kukkaloisto kolmannessa kuvassa pihallasi!
    En tiennytkään, että puksipuu kasvaa myös Suomessa. Hienoa, että olet saanut sen pysymään hengissä, vaikka sää onkin kasvia koetellut :)

    VastaaPoista