Translate

sunnuntai 17. lokakuuta 2021

Huomioita lempikasvistani

Kuunliljat 7.6. 2021

Puutarhassamme on perennoja joihin olen ollut vuosien varrella erityisen tyytyväinen. Nyt haluan nostaa yhden niistä esille, eli kuunliljat. Meillä se on ollut monessa kohtaa oikea ison pihan pelastaja.


Viime kesä oli monta viikkoa ennätyksellisen helteinen ja sateeton, mutta kuunliljat porskuttivat siitä huolimatta aivan entiseen tapaansa, eikä kuivuudesta näyttänyt ainakaan meillä olevan niille juuri minkäänlaista haittaa.


Viihtyessään kuunlilja kasvattaa valtavan, pyöreähkön pehkon ja vaikka kasvin jakaa kahtia, niin se kasvaa hyvin nopeasti entisiin mittoihinsa.
 
                                                                         15.6.21
Kuunliljoista on saatavilla paljon eri lajikkeita. Itse pidän ehkä eniten vihreälehtisistä kuunliljoista, mutta  löytyyhän meiltä toki myös.....


 kirjavalehtisiä lajikkeita. Kuvassa yllä vasemmassa reunassa.

11.7.21
Kuunliljoilla saa luotua seesteisiä ja yhtenäisiä näkymiä puutarhaan. Tuuhea kasvusto takaa myös sen, etteivät rikkaruohot pääse rehottamaan niiden juurella. Huolettomuus hoidon suhteen on myös mielestäni iso asia.


Meillä kuunliljat ovat viihtyneet eri puolilla puutarhaa todella hyvin. Pitkälle varmaan savipitoisen kasvualustan ansiosta. Pehkot kasvavat todella isoiksi ja elinvoimaiseksi ja vaikka kukinta onkin toisarvoinen asia, on sekin jollain lajikkeilla ollut ihan mukava lisä. Esimerkiksi edessä vasemmalla oleva valkokukkainen komeasinikuunlilja 'Elegans' on  kaunis kukkiessaan. Sen kukkavarret nousevat vain hieman lehdistön yläpuolelle. 

 15. 8. 21
Tässä penkkiä reunustaa ensimmäinen hankkimani kuunlilja. Muistaakseni lajike on hämykuunliljoihin kuuluva  Hosta undulata 'Erromena'.


Sen lehdet ovat hieman pitkulaisemmat, kuin komeakuunliljoilla. Sen liilat kukat ovat melko vaatimattomat ja pidänkin siitä enemmän kukkimattomana.


Keväällä kuunliljat lähtevät hitaasti kasvamaan ja se on ehkä yksi niiden haitta. 23. 5.21 otetussa kuvassa (yllä) kuunliljat ovat vielä näin pieniä.


Sama penkki elokuussa kuvattuna.

15.6.21

Kuunliljoja on kiva yhdistää myös muihin siihen sopiviin kasveihin. Tässä kultatyräkin, kurjenpolven, nauhusten ja havujen kanssa samassa penkissä.

Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.

12 kommenttia:

 1. Komeat kuunliljat. Pitäisi jakaa ja siirtää omia, mutta ehkä ensi kesänä.

  VastaaPoista
 2. Keväällä jakaminen onkin ajankohdaltaan paras. 😊😊

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä kuunliljojen hyvistä puolista, niillä saa aikaan näyttäviä istutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Kuunliljat ovat kyllä upeita. 😊😊

   Poista
 4. Oi mikä paljous 💚💚💚 Tykkään kovasti meidän kuunliljoista, niitä on pieni määrä, mutta näyttäviä ovat silti. Ja helppohoitoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäät kuunliljoista. 👍
   Helppohoitoisuus on yksi parhaimpia ominaisuuksia näyttävällä kasvilla.😊

   Poista
 5. I love hostas and you have a beautiful collection that I envy you. Unfortunately it is difficult to grow hostas here in Denmark because of a very hungry invasive snail (Arion lusitanicus). I hope you do not have them.
  Greetings Lisbeth

  VastaaPoista
 6. Thank’s for wisiting my blog Lisbeths. We do have same snails here in Finland as you do but fortunately I haven’t had them in the garden so far.

  VastaaPoista
 7. Sinulla on komea kuunliljat. Olen juurikin samaa mieltä näistä perennoista. Minulla on myös paljon erivärisiä myös keltaisia tai keltavihreitä. Yksi on ehkä kymmenen senttiä korkea se vasta veikeä lajike on. Vaikka ne keväällä nousevat myöhään on niiden ruusuiset torvet todella kauniita ja palkitsevat sitten kuitenkin kasvullaan aina pakkasiin saakka.

  VastaaPoista
 8. Muistinkin, että sinulla on paljon kauniita kuunliljoja. Minulla on myös yksi matala lajike eli ’ Stiletto’. Se on ihan kiva ja penkin reunaan hyvin sopiva. 😊

  VastaaPoista
 9. Kauniita näkymiä ja erilaisia yhdistelmiä! Ihanasti tuossa yhdessä kuvassa sateenkaaren näkyvimmät värit toistuvat juuri sen alla olevissa tulppaaneissa (?). Kuunliljojen ihailija löytyy täältäkin. Niillä on niin vahva juuristo, etteivät tosiaan hätkähdä pidempääkään kuivuutta ja pitävät hyvin rikkaruohot kurissa. Hoitoakaan eivät oikeastaan vaadi juuri lainkaan ja ovat kauniita. Haittapuolia niissä ovat ne, että nousevat niin myöhään keväällä eivätkä syksyllä kestä hallaa. Toisaalta kun istuttaa kuunliljojen väleihin esikoita, ovat näkymät kauniit jo heti keväällä, ja syksyllä kuunliljojen säikähtäessä ensimmäisiä halloja vihreät esikot paljastuvat niiden alta. Sipulikukatkin viihtyvät hyvin kuunliljojen väleissä. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin lukeudut kuunliljojen suosijaksi. Eivät tosiaan kestä yhtään hallaa sekä ovat hitaita kasvuunlähtijöitä keväällä, mutta muutoin ovat mielestäni loistokasveja.
   Kuin myös sinulle. 😊😊

   Poista