Translate

maanantai 27. kesäkuuta 2022

Köynnöskuusama ja kuunliljatBlogitauon aikana on jäänyt paljon puutarhan tapahtumista postaamatta, joten nyt yritänkin saada niitä parhaani mukaan päivitettyä. Sitten kuunliljoihin.


Kuunliljat ovat aina hitaita kasvuun lähtijöitä, mutta nyt ne ovat tapansa mukaan paisuneet valtaviksi pehkoiksi. Paviljongin reunusta kiertävien kuunliljojen suuresta koosta ei saa oikein kameralla otettuna  oikeanlaista kuvaa.


Minulla on varmaan oikea kuunliljamania. Pidän niiden näyttävyydestä todella paljon, kuten varmaan moni teistä muistaakin.


Jos joskus alkuaikoina taloon muuttaessamme noiduin mielessäni savista pohjamaata, niin helteisten kesien yleistyessä on ollut pakko muuttaa täysin mielensä. Vaikka maanparannusta onkin riittänyt enemmän kuin tarpeeksi, savipitoinen multa on pelastanut monelta murheelta. 


Vasemmanpuoleisen paviljonkipenkin reunassa kasvavat kuunliljat ovat vallan oiva apu rikkaruohoja vastaan. 


Paviljongin oikealla puolella tontinreunuspenkin reunassa on myös koko pitkän tontinrajan pituudelta kuunliljakasvustoa. 


Vasemmalla metsälehmus ja kuunliljojen takana nauhuksia. Naapurin puolella luonnontilaisella alueella kukkivat parhaillaan koiranputket ja niittyleinikit kauniisti.


Taustalla vasemmalla uusi koristeomenapuu 'Wabiscaw'. Sen vieressä hieman talvivaurioita oksiinsa saanut lumimarja, sekä oikealla puolella naapurilta aikoinaan saamani 'Rosa Clauca' eli punalehtiruusu.


Pihan tulotien oikealla puolellakin olevaan tontinreunuspenkkiin on istutettu kuunliljoja penkin etureunaa verhoamaan ja rikkaruohojen osalta hoitotöitä helpottamaan. Näiden yli ei enää hevin voi edes loikata.


Yläpihan kuunliljat.


Kirjokuunliljaa vasemmalla ja sen oikeallapuolella kasvavaa jalokuunlilja 'Stiletto'a. Taustalla mm.  keltakukkaista ja matalaa päivänlilja 'Stella de Oro'a. 


Löytyyhän niitä kuunliljoja myös talomme takapihan havu- ja alppiruusupenkin reunasta.


Sitten otsikossa mainitsemiini tuoksuköynnöskuusamiin. Niiden ihana tuoksu on leijaillut iltaisin ja etenkin tuulenvireen niitä löyhytellessä kaikkialle lähiympäristöön sen kukkiessa. Nyt kukinta alkaa valitettavasti olla jo ihan lopuillaan.


Köynnös oli tapansa mukaan parhaassa kukintavaiheessa ihan täynnä kukkia.


Lopuksi vielä jo aiemmin nappaamiani kuvia sähköpylväspenkin hauskoista angervopalloista sekä.... 


takapihan pensasaitamaisesti kasvavista kirjoukonhatuista.

Muistakaahan juoda tarpeeksi vettä ja varokaa polttamasta ihoanne näillä helteillä. 

17 kommenttia:

 1. Kuunliljat luovat ihanan huolitellun ja rehevän vaikutelman. Minullakin kirjoukonhattu kasvaa lähes pensasmaisen tuuheana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunliljat ovat kyllä ihania.
   Kirjoukonhattu kasvaa tosi ryhdikkäästi ja tuuheasti. Menisi sille hyvin soveltuvalla paikalla kivasti eri tilojen jakajaksi.

   Poista
 2. Ritavuoren juurella täällä kommentoi... Rehevää kasvustoa on! Ilmeisesti kuunliljat sietävät aurinkoakin, koska ei teidän pihanne kovin varjoisalta vaikuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä vihreälehtisetkin kuunliljat näyttävät sietävän niille osan päivää paistavaa aurinkoa. Maa on niille nähtävästi tarpeeksi voimakasta. Kirjavalehtiset lajikkeet kuitenkin pääsääntöisesti pärjäävät paremmin hieman auringonkoisemmillakin paikoilla. Paljon riippuu kyllä myös lajikkeesta. Mitä vaaleammat lehdet, sen parempi on valonsietokyky.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Meillä maa ei sitten taida olla tarpeeksi vahvaa.

   Poista
 3. Kuunliljat on helppoja ja rehevöityviä. Vein kerran hautausmaalle, kiven molemmin puolin kuunliljaa, mutta se ei ollut kaikkein järkevin valinta, koska liljat runsastuvat vähän turhankin paljon ja niitä pitää välillä käydä "halkomassa".
  Sähköpylväspenkki on hauska :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat molempia mainitsemiasi. Kunhan ne ovat kasvattaneet kunnon juuripaakun, sen voi huoletta puolittaa kahtia.

   Poista
 4. Olen aivan ihastunut kuunliljoihin itsekin 😍 ja sinulla niitä on niin paljon, niiin kauniisti ja rehevinä puskina. Ne sopivat uskomattoman hyvin melkein minne vain 😄 Lehmus ja kuunliljat ovat aika harmonisia keskenään 🤭 taka-alan "niitty" sopii kyllä hyvin niiden pariksi, naapuri saa siitä peukun 😂
  Tykkään itsekin siitä miten peittävä se on rikkaruohojen kanssa, vaikka yhteen kasviin olen nyt törmännyt, joka meinaa peitota itselläni kuunliljat varsinkin kirjavammat. En vain vielä ole tunnistanut sitä 💁‍♀️
  Ja lopuksi vielä, aivan ihastuttavia kuvia, näitä taidan palata ihailemaan uudelleenkin 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että sinäkin olet kuunliljojen ystävä. Viihtyessään ne ovat kyllä yksi helppohoitoisimmista ja lehdistöltään näyttävimmistä kasveista monien muiden hyvien puoliensa lisäksi.
   Kiitos.

   Poista
 5. Komeat ovat kuunliljarivistösi. Oletko laskenut kuinka monta erilaista löytyy? Minäkin aikoinaan hurahdin näihin ja keräilin erilaisia, lähinnä kirjavia tai vaaleilla reunoilla varustettuja. Kaikkia on pääosin vain yksittäisiä kappaleita. Tykkään näiden kasvutavasta paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole tullut koskaan lasketuksi eri lajikkeiden määrää. Luulen niitä olevan kuitenkin alle kymmenen.
   Säikähdin hieman aikoinaan, kuunliljabuumin ollessa kuumimmillaan, ulkomailta eri lajikkeiden mukana Suomeen tulleita ja leviäviä virustauteja. Täytyi olla tarkkana, että hankki itselleen vain viruksista vapaita taimia.

   Poista
 6. Kuunliljoihin mieltymistä en yhtään ihmettele! Meillä niitä kasvaa kaikissa kolmessa puutarhassa ja olen samaa mieltä kanssasi kuunliljojen hyödyiistä ja kaunneudesta! Sinulla kasvustot ja ryhmittelyt ovat ihan huippuluokkaa ja runsaina ryhminä niiden näyttävyys korostuu upeasti! Tuoksuköynnöskuusama on ihana, tuoksuva kasvi! Mikä sinun kuusamallasi on alla tukemassa sen kasvua (kivi?), näyttää kauniilta kumpareelta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Sirkku.
   Tuoksuköynnöskuusamalla ei ole muutamaan vuoteen ollut enää minkäänlaista tukea. Alkuun laitoin köynnökselle lyhyen verkonpätkän tueksi, mutta nyt se pärjää jo vallan hyvin ihan ilman sitäkin.

   Poista
 7. Kuunliljasi ovat oikein pöyhkeitä pehkoja. Kauniita kasvustoja kaikkineen. Ihanat lehdistöt on kuunliljoilla ja miekin leikkelen kukkavarret pois, kukat ei miusta oo kuunliljoissa tärkeintä. Kuunlijakasvustojen alle ei rikkaruohotkaan tohi levitä. Puutarhan ehottomia kaunistuksia on kuunliljat. Haudoille istutin vuosia sitten kirkkokuunliljat ja seurakunta laittaa sitten keväisin niille kukkivia kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että meitä kuunliljoista pitäviä on monia. Ja mikä onkaan pitäessä. Loistava kasvi ja suorastaan monen paikan pelastus.

   Poista
 8. Kuunliljat ovat tosi kivoja. Erityisesti pidän kirjavalehtisistä lajikkeista. Ostin eilen kuunliljoja 'Dream Queen' mökille istutettavaksi. Niiden lehdissä on keskellä kermanvaalea raita ja kukkien pitäisi olla valkoiset. Vanhempieni luo istutin joskus vuosia sitten metsälammen (oikeastaan se on vain pieni lätäkkö) reunalle upeaa 'Raspberry Sundae' kuunliljaa, jonka lehtiruodit ovat punaiset ja lehti vihreänvalkoisenkirjava. Seuraavalla vierailulla täytyykin käydä katsomassa, vieläkö ne kasvavat. Taidan siirtää ne pihan puolelle tai tuoda mökillemme, sillä metsässä niitä ei juuri koskaan muista käydä ihailemassa (eikä hoitamassa). Myynnissä en ole tuota lajiketta nähnyt sen koomiin, vaikka olen sitä koittanut oikein etsimällä etsiä. Söpöt angervopallerot käyvät oikein hyvin tuohon pylväspenkkiin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dream Queen' onkin kiva ja lähes valkoiset kukat ovat kauniit. Onneksi lajikkeita on tarjolla aika paljon. Niistä pääsee sitten valitsemaan omaan mieltymykseensä sopivan.
   Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle.

   Poista