Translate

torstai 17. marraskuuta 2022

Amarylliksen sipulit

 

Hankkijalla pari viikkoa sitten käydessäni satuin huomaamaan siellä tarjouksessa olevia amarylliksen sipuleita. Päätin kokeilla onnistuisiko sipulin kukitus kenties jouluksi.Minulla oli myös autotallissa kaksi vanhaa, viime jouluksi hankkimaani amarylliksen sipulia odottamassa istutusta. Kesällä kaivoin kyseiset komeasti kukkineet sipulit ulos kukkapenkkiin vahvistumaan ja keräämään voimaa seuraavaa kukintaa varten. Myöhään syksyllä kaivaessani sipulit ylös, huomasin ainakin toisen niistä kasvattaneen sangen komeat juuret itselleen. 


Amaryllisten kukkien pitäisi ilmestyä noin 6-10 viikon sisällä istuttamisesta. Asiaan toki vaikuttaa moni seikka mm. sipulin koko, lämpötila, valoisuus sekä lajike.

Istuttaessa yritin valita ruukun koon sipulin koon mukaan. Oikealla oleva ruskea ruukku olisi tosin saanut olla hieman pienempi. Sipulin ja ruukun reunan väliin multaa tulisi jättää noin pari senttiä. Ruukkujen on hyvä olla myös tarpeeksi tukevia, jotta ne eivät keikahda sitten kukinnan aikana kumoon. Sipulit istutin siten, että noin kolmasosa tai puolet jäi näkyviin mullasta. Liian syvällä mullassa oleva sipuli alkaa näet melko herkästi mädäntymään. Sipulin juuria kannattaa muuten myös liottaa muutama tunti ennen istutusta. 

Ruukut saavat olla nyt valoisassa paikassa huoneenlämmössä. Mielenkiinnolla seuraan alkaako sipuleista jossain vaiheessa työntyä lupaavia kukkavarsia.


Mukavaa viikon jatkoa.

29 kommenttia:

 1. Se on tosi kaunis kukka. Toivottavasti kukan varsia ilmestyy pian.

  VastaaPoista
 2. Amaryllikset on upeita kukkia. Ihailen aina ihmisiä, jotka saavat kukan aikaiseksi pelkästä sipulista... ei onnistu kaikilta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsotaan kuinka minulle käy amarylliksen kukittamisen suhteen.

   Poista
 3. Nostin viimevuotisen ruukun sisälle tuulikaapista, lisäsin vettä ja siihen tuli vihreä alku. Sieltä kasvoi jo pitkästi lehtiä mutta sitten ne löpsähtivät alas. Jotain tein väärin. No, yritetty on. 🤔

  VastaaPoista
 4. Amaryllikset ovat kauniita <3 Seuraan suurella mielenkiinnolla amaryllisten tarinaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat kyllä upeita kukkia niin leikkona, kuin ruukkukukkanakin.

   Poista
 5. Pidetään peukkuja amarylliksien puolesta 🤍 Ne ovat aivan ihania kukkia 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olisihan se ihana jos kukittaminen onnistuisi jouluksi.

   Poista
 6. Minullakin on jo amaryllikset ruukuissaan. On aina jännää, kukkivatko juuri jouluna. On niin ihana kukka, että sitä katselee mielellään joulun jälkeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullakin on sitten mielenkiintoista ja kivaa seurattavaa. Kukinta ajankohdalla nyt ei ihan hirveästi ole tosiaankaan väliä pääasia, että kukkii jossain vaiheessa.

   Poista
 7. Reipasta kasvua ja kukintaa amarylliksillesi. Olen joskus koittanut itse saada vanhoja sipuleita kukkimaan, vaan ei ole onnistunut. Todennäköisesti en ole perehtynyt aiheeseen riittävän hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Amaryllksen sipulia pitäisi muistaa lannoittaa säännöllisesti kukinnan jälkeenkin, mutta ainakin minulla se tahtoo useinmiten unohtua. Ulos kukkapenkkiin kaivaminen on minusta aika hyvä konsti sipulin pulskistamiseen ja ravinteiden varastointiin.

   Poista
  2. Istutin kaksi viime vuonna hankittua amarylliksen sipulia n. viikko sitten. Mitään muutosta niissä ei vielä näy. Pitääkö/saako niitä lannoittaa tässä vaiheessa?

   Poista
  3. Mamma, jos amarylliksen sipulisi on saanut jotakuinkin säännöllistä lannoitusta kukinnan jälkeen ja sipuli saanut näin kerättyä riittävästi voimaa ja ravinteita sisäänsä, niin silloin sinulla on mahdollisuudet saada se uudelleen kukkimaan. Kukinnan pitäisi alkaa noin 6 - 10 viikon kuluttua istutuksesta.
   Varovainen kastelu ja lannoitus aloitetaan vasta, kun kukkavarsi on noin 8-10 senttinen.
   Toivottavasti tästä oli edes hieman apua sinulle.

   Poista
 8. Mullaki on yks Hankkijan amaryllis. Sais sen viälä maahanki, nii olis kukkimisesta eres jotaki toiveeta. Vanhojaki o, mutta yritän kukittaa ne vasta joskus keväällä.

  VastaaPoista
 9. Toivottavasti onnistut minäkin olen joskus yrittänyt kukittaa uudelleen ja onnistunut .Nykyään ostan usein leikkona .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amarylliksiä on onneksi hyvin saatavilla etenkin joulun aikaan ja silloin kukan hankkimalla ei tarvitse jännittää kukkinnan ajankohtaa. Sipulin kehittymistä kukkivaksi on puolestaan vaan niin kiva seurata.

   Poista
 10. Mielenkiintoinen projekti, johon olet hyvin valmistautunut. Jännitetään porukalla.

  VastaaPoista
 11. Huomenta! Tosiaan jännittää meitä muitakin millaista kukkaloistoa on tulossa. :)
  Kiitos hyödyllisistä ohjeista. Minäkin kokeilen tätä vielä joskus.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei kukkaloisto ole suinkaan taattu, mutta katsotaan kuinka käy.
   Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa myös sinulle.

   Poista
 12. Toivottavasti onnistut noiden kanssa. Minä olen pari kertaa kokeillut mutta en ole saanut niitä kukkimaan uudelleen. Tänä kesänä minulla oli kolme viimejouluista sipulia kasvamassa kukkapenkissä mutta taisi olla niille liian märkä ja kolea kesä. Kaivoin ne syksyllä ylös mutta kaikki sipulit olivat kutistuneet keväästä, joten viskasin kompostiin. Kahdessa näkyi myös sitä punaista viirua, mikä kai oli joku amarylliksiä vaivaava sienitauti? Pidän peukkuja sinun projektillesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että onnistuisi. Kovin paljon en tosin odota noilta vanhoilta jo kukkineilta sipuleilta, mutta kiva kuitenkin seurata kuinka lopulta käy.
   Kiitos.

   Poista
 13. Miullakin on amarylliksen mukuloita istutettuna. Jännitetään porukassa, miten onnistutaan!

  VastaaPoista

 14. Hello Everyone Here,
  My Name is Dylan Brandon, I'm from the UK and I was once a Vaginal Cancer patient.
  Until the day my doctor recommended Dr Itua Herbal Remedy to me on how he uses Herbal medicines to cure all kinds of disease, I was very inst rested on his herbal remedy because I was very sick at that moment and I was diagnosed with Brain Tumor and Vaginal Cancer. I took the risk to take his treatment after watching his documentary.
  I contacted him on Email and explained my situation to him, he kindly told me how it works and also how I can purchase his herbal product through his website www.drituaherbalcenter.com/shop.
  A week later the herbal medicines were shipped to me through courier service, I drank his herbal medicines for three weeks and I was healed, cured from Brain Tumor/Vaginal Cancer.
  It was so marvelous that even my friends with Breast/Prostate Cancer also contacted Dr Itua for herbal products and they are all cured as well with Dr Itua Herbal Medicines, I do not know how many Sick people are here today or who have not yet read this. I pray god should let you see this to know there is wellness for you. He guaranties me that he can cure the listed diseases below______Bladder cancer,Brain cancer,Hiv,Herpes,
  Esophageal cancer,Gallbladder cancer,Gestational trophoblastic disease,Head and neck cancer,Hodgkin lymphoma
  Intestinal cancer,Breast Cancer,Prostate Cancer,Brain Tumor,Kidney cancer,Hpv,Tach Diseases,Leukemia,Liver cancer,Lung cancer,Melanoma,Mesothelioma,Adrenal cancer.Bile duct cancer,Bone cancer ,Multiple myeloma,Neuroendocrine tumors
  Non-Hodgkin lymphoma,Oral cancer,Ovarian cancer,Sinus cancer,Hepatitis A,B/C,Skin cancer,Soft tissue sarcoma,Wart Removal,Lupus,Spinal cancer,Stomach cancer
  Testicular cancer,Throat cancer,Thyroid Cancer,Uterine cancer,Fibroid,Angiopathy, Ataxia,Arthritis,Amyotrophic Lateral Sclerosis,Brain Tumor,Fibromyalgia,Fluoroquinolone Toxicity
  Syndrome Fibrodysplasia Ossificans Progres Sclerosis,Alzheimer's disease,Chronic Diarrhea,Copd,Parkinson,Als,Adrenocortical carcinoma Infectious mononucleosis. Vaginal cancer,Vulvar cancer
  Dr Itua Herbal Center Contact,Email: drituaherbalcenter@gmail.com

  VastaaPoista