Translate

perjantai 20. joulukuuta 2024

Saaristolaisleipä

 


Tänään uunista ulos tulivat nämä makoisat saaristolaisleivät. Ohjeen löysin aikoinaan eräästä ruokablogista. Ohje on osoittautunut hyväksi ja tällä ohjeella olen tehnyt saaristolaisleipää jo useampana vuonna. Ohjeesta tulee kaksi vuokaleipää.

Tässäpä ohje, jos se sattuu jotakin kiinnostamaan.

1 litra piimää 
1 pala hiivaa, eli 50g
1,5 g suolaa
3 dl tummaa siirappia 
3 dl vehnänleseitä
3 dl kaljamaltaita
4 dl ruisjauhoja
9 dl speltti vehnäjauhoja
 
Leipien valeluun 1,5 dl siirappia ja 1,5 dl vettä

Valmistus:
Liota hiiva noin kädenlämpöiseen piimään.
Lisää suola ja kuivat aineet.
Sekoita taikina ja kohota sitä peitettynä huoneenlämmössä noin 1, 5 - 2 tuntia.
Taikinan kohottua sekoita sitä vielä kevyesti ja lisää se sitten voideltuihin vuokiin. 
Kohota vielä liinan alla noin 40 minuuttia ja paista leivät 175 asteisessa uunissa noin puolitoista tuntia. 
Kun leivät ovat olleet uunissa tunnin ota ne uunista ja voitele vesi/ siirappi seoksella. Laita vielä takaisin uuniin paistumaan noin puoleksi tunniksi. 
Voitele kypsät leivät lopuksi vielä toistamiseen vesi/ siirappi seoksella.

HUOM. Taikina saa olla melko löysää.
(Voit kohottaa taikinan myös jääkaapissa liinan alla vähintään 4 tuntia, tai yön yli.)

18 kommenttia:

  1. Maistuisi kyllä minullekin! Anoppi lupasi meille itse leipomansa joululeivän, mutta jos se loppuu pyhinä kesken, voisi tehdä ohjeellasi. Tosin Prisma-leipomossakin on ollut hyviä limppuja ja saaristolaisleipiä. Onnistuminen on ainakin varmempaa kuin minun rättäyksissäni. 😄

    VastaaPoista
  2. Onpas komeita leipiä! Tuollaiset olisivat olleet vanhempieni makuun.
    Itse en oikein pidä leivistä joissa on siirappia, mutta piimä sen sijaan tuntuu ihanalta raaka-aineelta.
    Mukavia joulunaluspäiviä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en aikoinaan tykännyt mistään joululimpuista, kun niissä on siirappia. Saaristolaisleipääkin alkuun vierastin. Nyt sen makuun olen jo tottunut ja joululimputkin maistuvat nykyään.

      Poista
  3. Olenkohan koskaan maistanut, en muista. Komeat leivät

    VastaaPoista
  4. Onpa komeat leivät! Maukkaita joulukalan kanssa.

    VastaaPoista
  5. Saaristolaisleipä on niin herkkua😋
    Sinulla on taito leivän tekoon.
    Hyvää rauhaisaa joulua sinun perheellesi❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos.
      Oikein ihanaa joulua myös sinulle. 🎄🎄🎄

      Poista
  6. Hyvältä näyttää ja kuulostaa!

    VastaaPoista
  7. Ihana herkku. Kiitos ohjeesta.

    Ihanaa ja tunnelmallista Joulun aikaa sinulle ja perheelle (enkulin käsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä.
      Kiitos samoin sinulle ja läheisillesi. 🎄🎄😊

      Poista
  8. Vallan komeita leipiä! Itsekin teen jouluksi aina saaaristolaisleipää. Ennen tein piimään, nyt olen muutamana vuonna tehnyt appelsiinimehuun ja tulee silläkin tosi maukasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipä on varmasti monen jouluun kuuluva leipä. Minäkin olen joskus tehnyt leivän omenamehuun ja tuli ihan hyvää. Pitääkin kokeilla joskus myös appelsiinimehuun tekoa. 😊🎄🎄

      Poista
  9. Oooh - vain kerran elossa tehnyt, esikoisen häihin varmaan kymmenen.. taisi tulla kerralla kiintiö täyteen - nyt onneksi vävy hoitaa joulupöydän leipäpuolen ja äitini karjalanpiirakat!

    VastaaPoista