Translate

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Siemenkylvöt joutuvat vielä odottamaan



Joudun aloittamaan omat siemenkylvöni aina aikaisintaan vasta maaliskuussa, koska minulla ei ole käytettävissä aikaiseen kylvöön tarvittavia lisävaloja. Luonnonvaloahan ei  vielä alkuvuoden kahtena ensimmäisenä kuukautena ole riittävästi ja liian aikaisin kylvetyistä taimista tulee auttamatta  honteloita ja versot venyvät pitkiksi hujopeiksi niiden yrittäessä epätoivoisesti kurkottaa kohti valoa. Viimeistään koulintavaiheessa tulee sitten hankaluuksia. Kaikki varmasti kokemuksesta tietävät miten liian pitkiksi venyneitä taimia on todella hankala istuttaa purkkeihin niiden väkisinkin kärsimättä ja katkeilematta. Aikaisessa vaiheessa ja vähässä valossa kasvaneet taimet sopeutuvat ja tottuvat mielestäni myös huonommin ulossiirtoon. Sitä paitsi kunnolla valoa saavat taimet ottavat mennen tullen kiinni aikaisemmin kylvetyt kaverinsa. (Puhun nyt siis edelleen kasvatuksesta ilman lisävaloa). Tässäpä siis niitä syitä miksi itse joudun suosimaan myöhäistä kylvöajankohtaa.

Siemenkylvöihin käytän lähes pelkästään kylvömultaa, joka on tarpeeksi kevyttä ja läpäisevää. Suurimman osan siemenkylvöistä teen  hajakylvönä styroxisiin kalalaatikoihin, joita olen pyytäessä saanut ilmaiseksi lähikaupasta. Laatikon vähän turhan korkeita reunoja olen myös hieman madaltanut tarvittaessa. Pohjaan teen  reikiä, joiden kautta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Styrox on lämmin materiaali ja olen huomannut, että  siemenet lähtevät siinä hyvin kasvuun. Myös kastelun voi tehdä laatikon pohjareikien kautta imeyttämällä. Tarpeeksi isoon ja laajaan astiaan (mihin taimilaatikko hyvin mahtuu) vain kädenlämpöistä, seisonutta vettä ja laatikko taimineen sinne hetkeksi vettymään.



Kun taimet ovat tarpeeksi suuria, koulin ne pikkuruukkuihin tukevoitumaan. Epätasaisesti itävät siemenet voi sitten koulia vaikka yksitellen sen mukaan miten ovat kasvaneet. Nyt kun minulla on kasvihuone käytettävissä saavat pikkutaimet olla  ja kehittyä siellä kaikessa rauhassa niin pitkään, että ilmat kunnolla lämpenevät  ja karaisussakin pääsee vähemmällä. Samettikukkia en ole enää vuosiin koulinut lainkaan, vaan niiden kasvettua laatikossaan sopivan kokoisiksi otan istutuslapion avulla reilun tuppaan ja siirrän sen suoraan lopulliselle kasvupaikalle joko ruukkuun tai penkkiin.

Siementen kylmäkäsittelyn, stratifioinnin, olen tehnyt tähän asti tarvittaessa aina jääkaapissa. Aina ei onnistu. Laventeli esim. on saattanut itää ilman kylmäkäsittelyä jopa paremmin. Laitan muovipussiin kosteaa hiekkaa tai multaa, johon sitten siemenet sekoitan. Joskus siemenet myös saattavat tarvita vuorotellen, sekä kylmä, että lämpökäsittelyä ja vaativat tiettyjä jaksoja näitä molempia.

Olen saanut muuten hyviä kokemuksia perennojen kylvämisestä kesällä. Valoa ja lämpöä on jo riittävästi ja tanakoiksi kasvaneet ja hyvän juuriston kehittäneet perennantaimet selviävät paremmin myös jatkossa lopullisella kasvupaikallaan.

Avomaalle kylvöjäkään en tee ennen kuin maa on riittävästi kuivunut ja lämmin. Liian kylmään maahan kylvetyt siemenet jäävät herkästi kokonaan itämättä ja mätänevät. Tästä on ollut joskus ikäviä kokemuksia.

28 kommenttia:

  1. Nyt onkin hiukan tuskaista, mieli tekisi kylvää, mutta järki sanoo ettei vielä kannata. Maaliskuulla minäkin vasta hiljalleen aloittelen kylvöpuuhat ja hyvin on aina ehtinyt. Kesä lämpiää usein vasta heinäkuulla ja siksikin aikaa on riittämiin.

    Ihanaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maltti on kyllä tässäkin asiassa valttia. Hyvin ehtii kylvöt tehdä vielä maaliskuussakin.

      Kuin myös.

      Poista
  2. Kelloköynnökset tairan kylyvää ens kuus, muut saa viälä orottaa. Mullakaa mitää valoja oo, joten viälä pitää hetki orotella.

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen kokemuksesta viisastuneena siirtänyt aloituksen maaliskuuhun. Voi että, olen aina miettinyt, mistä tuommoisia lämpöä pidättäviä styrox-laatikoita saisi, kiitos hurjasti vinkistä! Iloa ensimäisten kylvöpäivien odotteluun Kruunu Vuokko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta, kuin kaupasta styrox-laatikoita kysymään. Ovat todella käteviä ja hyviä taimikasvatuksessa.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  4. Mie taijan kokkeilla tuas hämähäkkikukkoo helemikuulla suaha itämään. Muut jätän suosiolla myöhemmäks. Samoja laatikoita on miullakin käytössä, ja ovat sen verran tukevii jotta käsittely on heleppo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea idätykseen.
      Laatikot ovat tosi käteviä ja kestävät monta vuotta.

      Poista
  5. Samanlaiset kokemukset minulla. Alkuvuosina kylvöjen kanssa oli hurja kiire ja sitten toukokuussa oli niiden kanssa pulassa, kun ei kylmyyden vuoksi saanut honteloiksi kasvaneita taimia ikkunalaudoilta ulos. Kokemuksen karttuessa maltti on tullut mukaan. Ajattelin tehdä ensimmäiset kylvöt vasta helmikuussa ja silloinkin kenties vasta kelloköynnökset. Sen pidemmälle en ole edes vielä ajatellut.
    Perennoja olen kylvänyt ja kasvattanut hyvällä menestyksellä kesällä pihalla. Sinivaleunikkoa olen kylvänyt syksyllä potteihin/ruukkuihin ja laittanut talveksi kasvariin. Nyt suunnittelemani hankikylvöt ovat myöhässä ja näyttävät säidrn vuoksi jäävän. Jääkaappiin päivä en ole kokeillut aiemmin, joten sen aika voisi olla nyt.
    Ostin viime syksynä hyvän käytetyn ja kunnostetun kasvivalon, mutta se pitäisi virittää kellariin. Siihen tehtävään pitäisi saada Ukkokulta motivoitua. Toivottavasti onnistuu, sillä ikkunalautatila on vähissä ja sähköpattereiden vuoksi huono vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi harkita vakavasti noita taimivaloja. Vuosia sitten minulla olikin kunnon kasvivalot takkahuoneessamme, mutta sitten myin ne tarpeettomina pois. Olisivat käyneet hyvin myös taimikasvatukseen.
      Hienoa. Sinulla on jo taimivalo viritystä vaille valmiina.

      Poista
  6. Sinulla on ihanasti intoa taimikasvatuksiin 🌱
    Kiva että voi aloittaa istutukset jo paljon ennen kesää 🍀🌷
    Hyvää uutta viikkoa ! ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvihuone on kyllä suuri apu taimikasvatuksessa.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  7. Kiitos vinkeistä :) Sinulla on taitoa ja kokemusta ja kiva, kun jaat sen meille <3 Mukavaa alkanutta viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä.
      Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista viikkoa myös sinne teille.

      Poista
  8. Onneksi tämä alkuvuosi sujahtaa niin nopsasti ettei mene kuin hetki kun pääsetkin jo taimia kasvattelemaan:) Minä ajattelin tänä vuonna laittaa ainakin muutaman tomaatin alulle:) Ihanaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, eipä aikaakaan, kun ollaan jo siinä vaiheessa.
      Kiitos samoin.

      Poista
  9. Nuo styroxlaatikot kuulostaa hyville, samettikukat on kuvassa hyvässä kasvussa ja tuo olikin hyvä vinkki siirtää ne tuosta suoraan kasvupaikoilleen. Keijunmekko on kylvettynä, muut saa vielä odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin aina upeita keijunmekkoja. Mitkä ovat viljelyniksisi, kun saat ne aina onnistumaan?

      Poista
  10. Vielä en osaa ajatella, että siemeniä kylväisin. Mutta suunnitella voi aina, kiitos sinulle hyvistä vinkeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitteluun onkin nyt hyvää aikaa ennen varsinaisten kylvöpuuhien alkamista.
      Kiva jos vinkit ovat avuksi.

      Poista
  11. Sormet syyhyää kylvöihin, mutta maltti on nyt valttia.

    VastaaPoista
  12. Minäkään en ole vielä ajatellut kylvää mitään ja kun olen vielä niin huono niissä asioissa. Mutta seurailen teidän kirjoituksia blogeissa jospa opin. Minä jaan pääasiassa kasvit syksyllä tai keväällä ja laitan joko suoraan kasvupaikalle tai reserviin kasvamaan ja odottelemaan. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jakaminen onkin hyvä tapa lisätä puutarhan kasveja. Perennoja kun joutuu muutenkin jakamaan aina muutaman vuoden välein saa tavallaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla.
      Kiitos. Oikein hyvää viikon jakoa myös sinulle Nila.

      Poista
  13. Minäkin yritän vielä jarrutella kylvöintoa. Olen karsinut pois aikaisen kylvön vaativia kasveja kasvatuslistalta ja ostan muutaman valmiin taimen aikanaan. Kyllä vielä ehtii nauttia myöhemmistä kylvötouhuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan varmasti myöhemminkin ehtii. Minäkin olen ostanut kesäkukista aina osan.

      Poista
  14. I do prefer to have mine own seedlings and always start sowing on the first days of March. Love your seedlings of tagetes.
    Thank you for your good wishes!

    VastaaPoista
  15. Thanks Nadezda. The very beginning of March is absolutely fantastic time to start.

    VastaaPoista