Translate

lauantai 13. tammikuuta 2018

Siemenpussien kartoitusta

Viime kesäkuussa Riikassa mieheni kanssa lomaillessamme satuin kurkistamaan kadunvarrella olevaan erittäin kauniiseen ja kutsuvaan kukkakauppaan. Kurkistuspa ei ollut turha, sillä löysin liikkeestä paljon erilaisia perennoiden- ja kesäkukkien siemenpusseja ja vielä suurin osa alennettuun  hintaan. Hyvä puoli sekin, etteivät nämä ostokset vieneet tilaa muilta tuliaisilta matkalaukussa.

Näihin sitten päädyin.


Pidän tosi paljon erilaisista neilikoista. Puutarhastamme löytyy entuudestaan vuori-, sulka-, keto- ja kaksivuotinen harjaneilikka. Vasemmanpuoleinen pussi sisältää tarhaneilikan Dianthus caryophyllus siemeniä. Jännä nähdä onnistuuko näiden kasvatus lainkaan siemenistä. Seuraavassa pussissa vasemmalta on tarhasalkoruusun Alcea Rosea 'Charter Pink' siemeniä. Seuraavana  sekoitus sulkaneilikan Spring Beauty siemeniä ja oikealla on pussi palloesikko Primula Drumstick Mixediä, jonka kylvöä on myös kiva kokeilla.


Päätin kokeilla myös tarhajuorun Tradescantia x andersoniana kylvöä. Enpä oikein usko onnistuvan, mutta eipä tule ainakaan kallis kokeilu. Pussilla hintana oli yksi euro. Sitten pussi vuorineilikan Dianthus Gratianopolitanus siemeniä. Seuraava pussi sitten tuskin esittelyä kaipaa. Punahattuja kylvin onnistuneesti siemenistä myös viime kesänä. Kuvan viimeisessä pussissa on  ihanan keltapunahatun (Echinacea Paradox) siemeniä. Kasvi on siis monivuotinen ja se on myös hyvä perhoskasvi. Korkeuttakin on noin 90 senttiä.


Vasemmalla tarharistikki  Aubrietia Cascade Mixed. Olen kylvänyt ristikkiä onnistuneesti ennenkin.  Seuraavassa pussissa taas on kaukasiantörmäkatkeron Gentiana septemfida var.lagodechiana siemeniä. Sitten on isokaunosilmä Coreopsis Presto. Viimeisenä oikealla pussi erivärisiä ritarinkannuksia Delphinium cultorum.


Kaksi vasemmanpuoleista pussia  sisältävät riippuvaversoisten amppeliorvokkien siemeniä. Lajikkeet Cool Wawe ja Williamsii pendula. Oikealla pussi lamppuharjaa Callistemon. Tämänkin kylvö on vain mielenkiintoinen kokeilu, joka tuskin onnistuu, mutta yrittänyttä ei laiteta.Sädekukka Gaillardia Goblin on monivuotinen ja se pitää ravinteikkaasta maasta. Kasvualustan pitää olla hyvin läpäisevä ja suojainen. Se tarvitsee myös suojaa talvea vastaan. Kukkii vasta vuoden kuluttua kylvöstä. Ostin kyseistä sädekukkaa kerran valmiina taimena, mutta ilo oli lyhyt ja vain yhden kesän mittainen, joten en odota tältäkään paljon. Titoniaa olen kylvänyt vain kerran aikaisemmin vuosia sitten. Mielestäni  upea kesäkukka.

Seuraavat pussit ovatkin sitten kotimaasta hankittua jäämistöä viime kesältä.


Viime kesänä keräsin ennätysmäärän erilaisia samettikukan siemeniä ( eikä tässä alla olevassa kuvassa ole vielä edes läheskään kaikki) omista kasvateista. Kasvinsuodattimista sain tehtyä siemenille kätevät säilytyspussit.


 Kyllä näillä jo hyvin alkuun pääsee kylvöjen ollessa ajankohtaisia.


Hyvää viikonloppua kaikille.  

28 kommenttia:

 1. Voi miten ihanan paljon siemenpusseja. Toivottavasti saat onnistunutta kukintaa. Minäkin pidän kovasti tuosta sädekukasta, mutta ei se meilläkään ole menestynyt. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että ainakin osa kylvöistä onnistuu. Vielä kerran ajattelin kokeilla sädekukan kasvatusta, sillä niin kaunis se on.

   Poista
 2. Siemenpussejakin jo katselee ihastuneesti, entäs sitten kukkivia kasveja ♥ Toivottavasti kylvöt onnistuvat! Kerrothan miten asiat etenee...

  VastaaPoista
 3. Kyllä noista jo alkuun pääsee. Mukavaa viikonloppu:)

  VastaaPoista
 4. Olipa hyvä, että muistutit! Minulla on jossain Barcelonasta ostamani siemenpussit! Ihanuuksia olet hankkinut.

  VastaaPoista
 5. Voi että, kyllä piha on ihanassa kukkaloistossa kesällä, kun nuo kylvää ♥

  VastaaPoista
 6. Vau mikä määrä. Juuri tuollaiset tuliaiset ovat minunkin mieleen, niistä on iloa pitkään. Toivottavasti kylvöt sujuvat hyvin ja taimia on runsain mitoin istutettavaksi.

  VastaaPoista
 7. No jopas olet ollut ajoissa, kaikki niin hyvin suunniteltua... minä en ole vielä oikein ajatustakaan noille siemenille luonut, viime vuonna tuntui, että olin liian ajoissa liikkeellä?? Ihania kukkasia tulossa sinun puutarhaasi! Toivotaan, että saamme aurinkoisen ja lämpimän kesän!

  VastaaPoista
 8. No, viime vuosina olen ollut liikkeellä ihan viime tingassa ja nyt sitten päätin hieman ryhdistäytyä. Kylvöt aloitan kuitenkin aikaisintaan vasta maaliskuussa, minulla kun ei ole käytettävissä aikaiseen taimikasvatukseen tarvittavia lisävaloja.
  Näin toivomme.

  VastaaPoista
 9. Kauniita kukkia saat ihailla ensi kesänä ☺
  Mukavaa viikonloppua Sinulle ♥

  VastaaPoista
 10. Hups! On sulla hyvä kokoelma kylyvettäviä. Pitääsköhän kokeella kans kylyvää nuata punahattuja. Ostotaimien kans ku en oo onnistunu ollenkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla. Punahatut eivät ole kovin pitkäikäisiä ja ne taantuvat muutamassa vuodessa Ilman jakamista, joten siksikin niiden simenkasvatus kyllä kannattaa. Yllätyin kuinka hyvin viime keväinen kylvö onnistui. Olisiko alkutaival kasvihuoneessa myös auttanut.

   Poista
 11. Aika tosiaan kaivaa kaapinpohjia ja katsoa, mitä siemeniä vielä on jäljellä. Nettisivuja selailin, ja tuli taas sellainen toivelista, että vaatii karsintaa ennen lähettämistä.
  Mulla on ollut itsekylvettyä sulkaneilikkaa, tosin yksinkertaista. Tuo kerrottu versio näyttää houkuttelevalta, ja moni muukin pussikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästää myös aika pitkän pennin, kun kylvää kasveja siemenestä. Lisäksi sopeutuvat paremmin ehkä myös kasvupaikkaansa, ainakin suoraan maahan kylvetyt. Toinen todella hyvä puoli on, että eipä ainakaan saa ostotaimien mukana kulkeutuvia kotiloita puutarhaan, sillä niiltä puutarhamme on onneksi ainakin toistaiseksi säästynyt.

   Poista
 12. Edulliset kokeilut ovat parhaita. Jos menee pieleen, ei harmita rahan puolesta. Minua kiinnostaisi salkoruusun kasvatus. Kerran kokeilin, mutta se meni pieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Ei pahemmin harmita,jos kylvö jostain syystä epäonnistuu.
   Salkoruusu on joskus hieman oikukas. Välillä onnistuu, välillä ei. Kasvihan on kaksivuotinen ja kukinta tapahtuu siis vasta kylvöä seuraavana vuonna. Tosin toissa kesänä aikaisin kylvämäni salkoruusut kukkivat minulla jo samana kesänä.

   Poista
 13. Matkoilta on aina hauska tuoda siemeniä, eivät vie tilaa toisin kuin kankaat, joita myös rajataan harrastuksekseni. Aivan ihania kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenpussit eivät tosiaan matkalaukussa tilaa vie ja on lisäksi kiva tutkailla sattuisiko löytämään jotain kokeiltavia siemenerikoisuuksia.
   Kiitos.

   Poista
 14. Mahtavat varastot ja edellytykset paratiisinomaiseen tulevaisuuteen 🌷🌸🌹🌻✂️

  Hyvä näkökohta että siemenet eivät paina matkalaukussa 🙂

  Kauhean kiva vinkki nuo suodatinpussit !!!

  VastaaPoista
 15. No, nähtäväksi jää miten kylvöt sitten lopulta onnistuvat.
  Suodatinpussit toimivat kyllä hyvin ja niitä ainakin on kotitaloudessa aina saatavilla.

  VastaaPoista
 16. Voi mikä määrä♥ Toivotaan että kylvöt onnistuvat hyvin!

  VastaaPoista
 17. On aina syytä aloittaa siemeninventaario omasta varastosta ja sitten laajentaa. Neilikkavalikoima riikalaisessa kaupassa näyttää houkuttelevalta, niitä haluaisin kokeilla enemmän!

  VastaaPoista