Translate

maanantai 23. syyskuuta 2019

Kasvihuoneen tämänvuotinen satoKasvihuoneemme tämän vuotiseen satoon voin sanoa olevani ihan tyytyväinen.


Kurkuntaimet ostin valmiina, kuten kolmena aikaisempanakin vuotena. Satoa tuli paljon ja siitä oli jakaa myös läheisille. Ensi keväänä olisi tarkoitus kokeilla kurkkujen siemenistä kasvatusta ja pääsen näin vertailemaan satoa valmiina ostettuihin taimiin. Löytyykö teiltä keltään kokemusta kurkun siemenistä kasvatuksesta? Jos, niin laittakaa kommenttia kokemuksistanne.


Olemme jo parina viime vuonna varjostaneet kasvihuonetta virittämällä varjostusverkon kattoon ja se on osoittautunut erittäin hyväksi ratkaisuksi. Huone varjostuu sopivasti katon kautta tulevaa liiallista auringon porotusta vastaan. Muuta varjostusta ei ole sitten tarvittukaan.


Kasvihuoneessa tomaattien ja kurkkujen kastelusta meillä huolehtii Blumat- kastelujärjestelmä.
Lisänä oli vielä kolme Biolanin kasteluallasta, jotka hankimme ihan kokeilumielessä. Ne osoittautuivat myöskin  ihan toimivaksi  ratkaisuiksi.


Tämä lämpötilaltaan säädettävissä oleva lämmitin taas huolehtii siitä että lämpötilan laskiessa liian alas, etenkin alkukeväästä ja loppusyksystä, lämmitin lähtee automaattisesti käyntiin. Laite toimii myös tarvittaessa puhaltimena.


Kokeilin ensi kertaa myös suippopaprikan kasvatusta. Taimia oli vain yksi ainoa ja sato oli melko vaatimaton, (vain muutama paprika), mutta kieltämättä hyvän makuinen.


Tässä kuvia vielä  kypsymässä olevasta tomaattisadosta.


Ostin kokeilumielessä keväällä myös kaksi valmista tomaatintainta vertailtavaksi omiin siemenistä kylvettyihin taimiini. Lopputulema oli se että molemmista, sekä omista- että ostotaimista, satoa saatiin ihan yhtä lailla. Nytpä tämäkin asia tuli testatuksi.


Pitäydyin muutamassa hyväksi havaitsemassani tomaattilajikkeessa, joita aion kylvää myös ensi keväänä.


Lajikkeina minulla oli Sparta F1, Supersweet 100 ja Gardener's Delight.


Kasvualustana käytimme niin kurkuille kuin tomaateillekin Biolanin luonnonmukaisia kasvusäkkejä, joissa voimaa kasvuun riitti koko satokaudeksi.


Pääsääntöisesti sato oli myös todella hyvänlaatuinen ja....


siitä on riittänyt syötävää ihan näihin päiviin asti.
Nyt kun ilmat ovat syksyn myötä huomattavasti viilentyneet ja yölämpötilat laskeneet melko alhaisiksi keräsin loput kypsät tomaatit astioihin. Vielä kypsymässä olevat ripustimme varsineen pää alaspäin roikkumaan autotallin narulle. Näin tehden tomaatit jälkikypsyvät mielestäni parhaiten maunkaan pahemmin kärsimättä. Kasvihuone on nyt tyhjennetty kasvusäkeistä, joiden multa kipattiin kukkapenkkeihin sekä kaikki kasvulaatikot pesty huolellisesti ja laitettu varastoon odottamaan seuraavaa kasvukautta. Vielä riittää siistimistä, mutta voiton puolella ollaan.

26 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Omat kurkut ja tomaatit maistuvat kyllä aina hyviltä.

   Poista
 2. Hyvältä näyttää! Sullonki hyvät apuvälinehet kasvatukses. Ei tartte itte olla jatkuvasti häsyys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelujärjestelmä on kyllä suuri helpotus samoin, kuin hyvä lämmitin.

   Poista
 3. Onnittelut hyvästä sadosta! Minäkin ostin kurkuntaimet valmiina ja mietin, pitäisikö itse kasvattaa siemenestä ensi vuonna. Tomaattien suhteen sain melkeinpä paremman sadon itse siemenistä kasvatetuista taimista kuin ostotaimista. Liekö sitten lajike eroilla ollut vaikutusta? Ostotaimet olivat kyllä ostettaessa suurempia kuin omani, jotka innostuin kylvämään vasta maaliskuun lopulla. Mutta yllättävän nopeasti omat taimet kirivät kiinni kasvuerot. Minulla on myös ollut lämmitin, minkä sai säätää termostaatilla ja se oli kyllä kannatettava ostos. Meillähän oli keskellä heinäkuutakin hallayö. Minulla on ollut samat siivouspuuhat menossa kasvihuoneessa kuin sinullakin, pesuvaihe on vielä odottamassa. Hyvää viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eipä taida maksaa vaivaa enää hankkia tomaatin ostotaimia, sillä saman kaltaiset näyttävät olevan sinunkin kokemuksesi kuin omani. Nyt kiinnostaisi kyllä todella paljon kokeilla myös kurkun siemenkasvatusta.
   Mukavaa viikkoa myös sinulle.

   Poista
 4. Kasvatan joka vuosi kurkut itse ja hyvin on toiminut. Minusta kurkku on helpompi kasvatettava kuin tomaatti ja satoa ne alkoivat tuottaa tänäkin vuonna jo juhannusviikolla.
  Sinulla näyttää olevan hyväsatoinen vuosi kasvarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että sinulla on hyvät kokemukset kurkun kasvatuksesta. Jokavuotinen onnistumisesi rohkaisee itsekin kokeilemaan.
   Nyt oli ehkä paras vuosi sitten kasvihuonekasvatuksen aloituksen.

   Poista
 5. Herkullista ja runsasta satoa! Kaikki onnistuu kun on hyvät tilat ja systeemit ja tietysti kokemusta hyvistä menettelyistä. Onpa vehreä tomaattikasvusto kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on opittavaa, mutta vain tekemällä taito karttuu.

   Poista
 6. Komeita kurkkuja olet saanut! Olen kasvattanut kurkuntaimet itse. Huhti-toukokuun vaihteessa laitan siemenet itämään. Useampana kesänä olen kasvattanut pelkästään avomaankurkkuja: Bush Champion soveltuu myös ruukku- tai amppelikasvatukseen, ja Market More on hyvänmakuinen salaattikurkku. Vaikka ovat avomaankurkkuja ovat maukkaita kuorittuna salaateissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon lajikevinkeistä. Ne tulevat aina hyvään tarpeeseen.

   Poista
 7. Upea sato. Meillä ei tänä kesänä onnistunut kasvihuoneessa mikään. Ehkä ensi kesänä sitten.

  VastaaPoista
 8. Kiitos. Toivottavasti ensi vuosi on suotuisampi.

  VastaaPoista
 9. Mukavasti oot satoa saanu. Kurkuntaimet ostin valamiina, tomatintaimet kasvatin ihe ja satoa myökin suatiin riitävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinullakin sato oli hyvä.😊👍

   Poista
 10. Upean sadon olet saanut. Hyvää syksyn jatkoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Hyvää syksyn jatkoa myös sinulle. 😊😊

   Poista
 11. Voi kun näyttääkin hyvältä! Onnittelut upeasta sadosta!

  VastaaPoista
 12. Hyvän näköistä satoa, varsinkin nuo kurkut niin komeita👍

  VastaaPoista
 13. Komeat kurkut! Ja hyvännäköinen on tuo tomaattisatokin!

  VastaaPoista