Translate

sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Päivänliljat

Päivänliljat ovat kasvaneet puutarhassamme niin pitkään, yli kaksikymmentä vuotta, että suurimman osan kodalla lajikenimet ovat jo tyystin unohtuneet. Löysin muistiinpanoistani kuitenkin lajikkeet 'Nob Hill', 'Caliente', ' Pink Charm' ja 'Catherine Woodbury'n. Catherine Woodbury on jo poistunut  vahvuuksista. No yhtä kaikki päivänliljat ovat kauniita, runsaasti kukkivia ja ainakin osasta hyvin kestäviä ja pitkään samalla kasvupaikalla viihtyviä. Kuvat ovat menneeltä kesältä.


Tällä, mitä ilmeisemmin 'Summer Wine' tarhapäivänliljalla, on mielestäni upean värinen kukka ja se onkin ehdoton suosikkini kaikista liljoistani.


Miten minusta tuntuu, että menneenä kesänä niin perennat kuin kesäkukatkin kukkivat kaikki normaalia myöhemmin. Osa päivänliljoista ainakin.


Luultavasti 'Pink Charm' ??


Luullakseni tarhapäivänlilja 'Sammy Russel'? No jätetään arvailut nyt sikseen.


Vaaleanoranssin rusopäivänliljan, Hemerocallis fulva 'Kwanso'n, aloittaessa kukintansa alkoivat tietenkin myös sadekuurot. Kukat luonnollisesti kärsivät ja vesittyivät nopeasti rumiksi, mutta päivänliljojen tapaan uusia puhkesi tilalle sellaisella vauhdilla, ettei paremmasta väliä.


Sateiden välissä jouduinkin käymään melko tiuhaan nipsimässä nopeasti ränsistyvät kukat pois kasvustoa rumentamasta.


Riittihän sitä aurinkoakin toki ihan mukavasti kukinnan aikana.


Matalakasvuinen 30-40 senttinen tarhapäivänlilja 'Stella d' Oro.
Keltapäivänliljan taakse harmillisesti pimentoon jäänyt sinikukkainen kellokärhö. Harmi, etten löytänyt penkin toiselta puolelta otettua kuvaa todella kivasti yhteen sopivasta parivaljakosta.


Syyspäivänhattu ja 'Kwanso' ovat väriensä puolesta oiva yhdistelmä.


Mukavaa sunnuntain jatkoa teille kaikille.

33 kommenttia:

 1. Kauniita kukkia on kiva katsella vielä näin syksyllä ☺
  Mukavaa pyhäpäivänehtoopäivää sinulle ♥

  VastaaPoista
 2. Meillä ainakin kukki päivänliljat tavallista myöhemmin, eikä ne oikein tykänneet kuivuudesta. Ihania lajikkeita on vaikka mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lajikkeita on ihan kiitettävästi. Uusimmista lajikkeista ei minulla ole vielä kokemuksia.

   Poista
 3. Sinulla on kauniita päivänliljoja. Summer Wine on hienon värinen.
  Päivänliljoissa riittää värejä. Pidän niistä vuosi vuodelta enemmän. Helppohoitoisia ja terveitä. Catherine Woodburyn istutin viime syksynä, mutta se ei kukkinut tänä vuonna. Kaikille omilleni minulla ei ole nimeä, mutta ei se ihailemista haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värejä päivänliljoissa riittää. Toivottavasti uudemmat lajikkeet ovat kestoltaan vanhojen lajikkeiden luokkaa.

   Poista
 4. Kauniita päivänliljoja :) Meillä on tuota rusopäivänliljaa eikä se ole mielestäni niin kaunis kuin tuo keltainen. Mukavia syyspäiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoittanet vanhakantaista oranssinkeltaista rusopäivänliljaa jota on vielä kestävyytensä johdosta paljon puutarhoissa.
   Kuin myös.

   Poista
 5. Minä olen vasta viime aikoina ryhtynyt hankkimaan päivänliljojen alkuja. Meillä on reilummin ollut tosi vanhaa keltaista hieman matalampaa kantaa, mikä kukkii jo kesäkuussa. Myöhäinen herätys siis näihin muihin kaunottariin. Liljakukot eivät taida näitä päivänliljoja vaivata, sikälikin kannatettavia. Summer wine näyttää ihanalta! Sinulla onkin komeat kasvustot useita lajeja, runsas kukinta näin tuloksena!

  VastaaPoista
 6. Liljakukkoja en päivänliljoissa ole kyllä havainnut ja muutoinkin ovat helppoja ja terveitä. Minullakin on vanhaa hyvin kestävää keltaoranssia rusopäivänliljaa, mutta se ei näihin muihin verrattuna kuulu oikein suosikkeihini.

  VastaaPoista
 7. Kauniit liljat. Minä tein perennakarsintaa nyt loppukesästä ja vähensin päivänliljojemme määrän murto-osaan aiemmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Välillä on hyvä tehdä tarvittavia karsintoja lisätilan saamiseksi.

   Poista
 8. Minä en vain onnistu päivänliljojen kanssa. Tai sitten olen laittanut niitä vain liian varjoisiin paikkoihin ja unohtanut niitä siirtää paremmille vesille. Kauniita päivänliljoja sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi. Ehkä siirto tosiaan saisi ne viihtymään paremmin.
   Kiitos.

   Poista
 9. Päivänliljat ovat toisaan kauniita ja helppohoitoisia, ja vaikka eivät kukikaan, ovat lehdet kauniita loppukesään asti. Kerrattukukkainen `Kwanso´ ja vaalea `Stella´ ovat todella kauniita - eikä ole muissakaan mitään vikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio kasvi. Harmi vain, että yksittäinen kukka kestää niin vähän aikaa.

   Poista
 10. 'Summer Wine' ja 'Pink Charm' ovat todella kauniita! Päivänliljat ovat muutenkin luotettavia ja helppoja kasveja. Minulla on toistaiseksi vain sitä vanhaa, tuoksuvaa keltapäivänliljaa ja 'Stella d'Oroa'. Minä en huomannut, että meillä päivänliljat tai muutkaan perennat olisivat kukkineet tänä vuonna keskimääräistä myöhemmin. Pienet kesäkukkien taimet kyllä jurottivat pitkälle heinä- jopa elokuuhun kuuman ja kuivan alkukesän takia. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 11. Päivänliljat ovat kyllä hyvin kestäviä ja helppoja. Meillä tosiaan tuo kukinta oli joidenkin päivänliljojen osalta mielestäni hieman myöhässä normaalista.

  VastaaPoista
 12. Minäkin olen vuosien mittaan yhä enemmän ihastunut päivänliljoihin. Kauniita lajikkeita on paljon. Hurmaavia värejä.

  VastaaPoista
 13. Kauniita värejä! Meillä on vain sitä perinteistä keltaista, pitäisi myös vähän laajentaa lajikevalikoimaa päivänliljojen suhteen :)

  VastaaPoista
 14. Minusta tuntui aivan samalta - kaikki oli tänä kesänä pari viikkoa myöhässä aiemmasta. Kauniita liljoja <3

  VastaaPoista
 15. Tosi kauniita päivänliljoja ja mahtava määrä eri lajikkeita! Meilläkin ne kukkivat tänä kesänä myöhemmin kuin yleensä. Mukavaa alkavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
 16. Kaunis on sinun kukkaloistosi.
  Oikein hyvää alkanutta lokakuuta!!

  VastaaPoista
 17. Kauniita päivänliljoja siulla on. Meilläkin myöhään kukkivat ja vielä nuppuja on nytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänliljat ovat siitä kivoja, että eräät lajikkeet kukkivat jopa keväästä syksyyn joten kukinnasta saa nauttia pitkään.

   Poista
 18. Ihanat päivänliljat
  Minullakin on niitä useampi eri laji
  Ne on tosi helppohoitoisia ja terveitä.

  VastaaPoista