Translate

maanantai 16. syyskuuta 2019

Menneen kesän rakennusprojektit
Menneen kesän rakennusprojektit potkaisi käyntiin tämä kasvihuoneen sivustan lankkupenkin reunojen kehystäminen kulkusilloilla ja pienellä kahvittelupatiolla. Tästä juttua on ollut jo aiemmin täällä joten ei asiasta tämän enempää.

Kolmiosainen puutarhajätekomposti

Aivan naapurimme takapihan rajalle mieheni rakensi seuraavaksi kolmiosaisen, etureunastaan tyhjennyksen ajaksi kätevästi purettavan puutarhajätekompostin. Nyt isolle pihalle mitoitettuja komposteja alkaa entisten lisäksi olla sopiva määrä.


Tässä kompostin etuosa valmistumassa.


Komposti valmiina. Kolmen kuvassa näkyvän kehikon etuosasta on laudat irrotettavissa kolmea alimmaista lautaa lukuun ottamatta. Kompostin pohjalle ja ulkoreunalle tuli vielä paksuhko kerros soraa sekä suodatinkangas, sillä kompostin ympärillä ja heti naapurin puolella kasvaa runsaasti hankalasti hävitettävää peltokortetta. Kangas, enempää kuin sorakaan ei suinkaan tule pidemmän päälle paljoa auttamaan kortteiden ehkäisyssä, mutta hidastaapa ainakin alkuun niiden kompostiin pääsyä.


Sitten kesän seuraavaan urakkaan. Meillä oli yläpihalla alkuaan kolme sakokaivoa, joista yksi jätettiin viemäröinnin yhteydessä paikoilleen. Ajatuksena puhdistaa kaivo ja nostaa siitä pumpun avulla kasteluvettä pihalle.


No ei tullut kaivoa eikä pumppua, vaan tilasimme paikallisen kaivinkoneurakoitsijan rikkomaan kaivon kolme betonirengasta ja liittämään hulevesiputken (kuvassa näkyvä harmaa putki) sakokaivon poistoputkeen (musta putki) sekä täyttämään kaivon suurimmaksi osaksi soralla. Ei kuitenkaan täyteen saakka, vaan päälle tuli kukkapenkin laajennusta silmällä pitäen kunnon kerros hyvää rikkaruohotonta multaa.


Sakokaivo rajoittui yhdeltä sivultaan lähes kiinni olemassa olevaan muurikivipenkkiin. Kansi pilkottaa hieman yllä olevan kuvan vasemmassa laidassa.


Kukkapenkkiä laajennettiin poistetun sakokaivon ympäriltä kaivinkoneella samassa yhteydessä myös hieman nurmikon puolelta. Kasteluletkua käytettiin apuna rajaamaan alue, jonka sisäpuolelta kaivuun piti tapahtua, eli missä penkin reunaviivan tulee suunnilleen kulkea. Penkin reunaan tehtiin samalla perustus muurikivireunuksen jatkamista varten. Kuvassa näkyvä ohut vihreä lanka on muuten robottileikkurin ohjauslanka, joka jouduttiin kaivamaan ylös maasta kaivuun ajaksi.


Sepelikerroksen alle ja penkin ulkoreunaa vasten tuli yhtenäinen kaistale juurimattoa ehkäisemään nurmikon pääsy penkkiin. Sitten olikin vuorossa enää muurikivien latominen paikoilleen ja kuopan täyttö mullalla. Penkin keskiosaan tuli vielä kaksi erillistä noin kuusikymmentä senttiä syvää ja saman levyistä kuoppaa kahta kärhöä varten.


Penkki alkaa olla etualan reunakivien pientä viilausta ja istutuksia vaille valmis. Kaivuun ajaksi ylös nostetut kuunliljat on istutettu takaisin penkkiä reunustamaan. Kaksi hyvin himmeästi kuvassa näkyvää harjateräksen pätkää ovat kärhöille valmiiksi kaivettujen istutuskuoppien merkkeinä.Heinäkuun alussa alkoi näyttää jo tältä. Kuunliljat eivät siirrosta olleet moksiskaan vaan jatkoivat penkkiin päästyään kasvuaan.


Kuva hieman eri kulmasta otettuna.


Penkki kokonaisuudessaan on melko pitkä jatkuen hieman reunastaan aaltoilevana kohti sisääntulon kolmiopenkkiä johon se yhtyy. Penkin laajennus poistetun kaivon ympäriltä kyllä kannatti, vaikka multaa upposikin siihen melkoinen määrä ja helteessä täpötäysien kottikärryjen työntely ei mitenkään mieltä kohottavaa puuhaa ollutkaan.


Seuraavana työn alle pääsi takapihan havu- ja alppiruusupenkin reunojen  uusiminen. Reunassa olleet ja tervalla käsitellyt, omasta metsästä saadut kuusirungot olivat jo pahoin lahonneet ja pitkään palvelleet. Koska samanlaisia ei nyt ollut saatavilla tilalle, päätyi mieheni tekemään reunat painekyllästetystä lankusta. Samoin kyllästetystä tavarasta olevat pystytuet istutettiin maahan lyötyihin tolpanjalkoihin.


Lankun sisäreunaan nidottiin kiinni reunan mittainen juurimaton suikale, jonka alareuna pujoteltiin lankunreunan alitse ja reilusti kulureitin puolella olevalle sepelikölle. Tarkoituksena estää mullan valumista penkistä. Ulkoreunaan tuli kerros sepeliä peitoksi.


Tässä juurikangas jo osin sepelillä peitettynä.


Mieheni nikkaroi meille myös riipumattotelineen, joka olikin ollut hänellä kypsyttelyn alla pitkään.


Pikkumies oli papan apuna ruuvaamassa ja testaamassa riippumaton sopivaa virityskorkeutta. Kuvan oton hetkellä puuttuivat vielä pystyrunkoihin tulevat kiinnityskoukut joihin riippumaton saa kätevästi viritettyä pikakiinnityksellä sopivalle korkeudelle. Tässä matto roikkuu vielä pikkumiehelle sopivalla, mutta muutoin liian matalalle sijoittuvalla korkeudella.

Tästä rakentaminen alkoi. 

Vielä on mietittävä millaiselle alustalle ja mihin riippumattoteline tulee lopullisesti sijoittumaan. Se on kuitenkin vasta ensi kesän juttuja.

Vanha pihavarasto sai myös kesällä uuden maalipinnan ja nurkkalaudat sekä....


 kaksi puukatostamme sivuilla olevat,  irroitettavat säleikköovet sekä....


 niistä toisen viereen rakennetun näköesteeksi tarkoitetun tolppajalkojen varassa olevan aidanpätkän. 


Jäljellä on vielä yksi juuri valmistumassa oleva projekti, mutta siitä juttua hieman myöhemmin.

Sateista huolimatta mukavaa alkanutta uutta viikkoa.


42 kommenttia:

 1. Olettepa olleet ahkeria! Upealta näyttää. :)

  VastaaPoista
 2. Apua miten upeaa ja siistiä kaikki teillä siellä on. Meillä on paljon penkkejä vielä ilman reunoja. Katselin että olette marjapensaat kattaneet kuorikatteella. Meillä on sama suunnitelma. Onko nurmikkoa silti hyvä leikata ympäriltä kun siinä on se kate? Ja samanlainen kolmiosainen komposti on suunnitteilla mutta ei kerkiä täksi vuodeksi. Paljon olette tehneet ja vielä jotain on tulossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkkejä ilman reunuksia löytyy meilläkin, joten kitkettävää kyllä vielä riittää. Nurmikkoa pystyy ihan mainiosti leikkaamaan marjapensaiden reunoilta, vaikka juurialueella katetta onkin.

   Poista
 3. Ei mitään pieniä projekteja! Hyvä, jos löytyy rakennustaitoinen omasta perheestä. Onni omistaa sellainen ihminen! Minullakin on! Juuri yhdestä puutarhaohjelmasta katsoin tuollaista kolmiosaista, etureunastaan avointa kompostin rakentamista. Fiksua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostista pyrittiin tekemään toimiva. Katsotaan kuinka onnistui?

   Poista
 4. No nyt on kyllä tapahtunut paljon hyödyllistä ja kaunista tuotosta!! Tuo puutarhajätekomposti on hieno, olen tuollaista haikaillut itsekin, nyt on vielä aumassa oma vastaava. Ja kukkapenkin laajennus näyttää oikein hyvältä, sait taas kaksi kärhön paikkaakin :). Ihanat kuvat lopputuloksesta, penkki ja ympäristö näyttää niin kauniilta ja hyvinhoidetulta! Tosiasia on, että kaikkia penkkejä joutuu jollain tavalla korjailemaan aika ajoin. On teillä siististi tehtynä myös puukatokset. Onni on tosiaan kätevä mies ja hauskaahan noita puuhia on yhdessä tehdä! Kiinnostuneena odotan seuraavan projektin esittelyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöille tuli kätevästi tarpeeksi syvät istutuskuopat kaivuun myötä ja mikä parasta... säästyin itse kaivamiselta.
   Yhdessä tekeminen on kivaa. Mieheni suunnittelee etukäteen kaiken melko tarkoin ja se kyllä säästää enimmiltä virheiltä.

   Poista
 5. Mahtavat rojektit!
  Siistiä jälkeä syntyy...tarkasti mitoitetuille jutuille!!
  minun silmääni eritoten pisti nuo upeat kukkatuet;)ihanan erikoiset.
  Teillä on upean ja siisti puutarha!! /piha!!
  Mukavia touhukkaita syyspäiviä!!

  VastaaPoista
 6. Isoja projekteja ja upeita lopputuloksia. Olette ahkeria ja taitavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu. Projekteja isolla pihalla kyllä riittää ja tavallaan hyvä niin.

   Poista
 7. Hienosti suunniteltuja ja näyttäviä kokonaisuuksia olette saaneet aikaan. Siistit puutarhakompostit ja polttopuuvarastot luovat huolitellun ilmeen. Uusittu kukkapenkki kuunliljoineen ja kärhöineen on upea!

  VastaaPoista
 8. Teillä on saatu paljon aikaiseksi kesän aikana. Kaivonkoneen kun saa pihaan niin sitä kannattaa hyödyntää istutustenkin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivinkoneelle tuntuisi aina löytyvän jotain tekemistä. Nyt tuli kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

   Poista
 9. Voi miten paljon teillä on kesän aikana tehty hommia. Puutarha näyttää kauniilta.

  VastaaPoista
 10. Teillä onkin ollut projektirikas kesä! Paljon olette saaneet aikaiseksi ja lopputulos on todella hieno. On kyllä kätevää, kun nikkarointitaitoisia löytyy lähipiiristä. Upealta näyttää! Kiitos, mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekteja isolla pihalla tuntuu aina löytyvän.
   Kiitos.

   Poista
 11. Paljon kaunista on pihallasi ja tuo riippumattokeinu näyttää niin kutsuvalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippumatto on ihan kiva. Jos siihen vain vielä joskus ehtisi rentoutumaan.

   Poista
 12. Tosi paljon olette tehneet kesän aikana! Oikein kaunista ja siistiä jälkeä tuli. Hieno idea ja toteutus tuossa riippumattotelineessä. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nyt taas muutama listalla ollut työ on saatu päätökseen.

   Poista
 13. Olette olleet tosi ahkeria. Monta isoa kokonaisuutta on valmistunut ja jälleen kerran teille tutulla laadulla. Miehesi on todella taitava käsistään.
  Tuo lankkureunus on siisti ratkaisu. Meillä on kellarissa samanlaista lankkua, jolle löysin nyt erinomaisen käyttökohteen. Yläpihan käytävien vanhat lautareunukset kaipaavat paikoitellen uusimista. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 14. Kiitos. Leveästä lankusta saa kyllä ihan käyvän reunuksen. Halutessaan voi vielä käsitellä mieleisellään sävyllä.

  VastaaPoista
 15. Kylläpä olette ehtineet paljon ja jälki on hienoa ja siistiä. Istutusalueiden kohennus tekee hyvää sekä kasveille että puutarhurin silmälle:) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Välillä vain tuntuu, että kesä on aivan liian lyhyt kaikkien suunnitelmien toteutukseen. Sakokaivon poistoon olen tyytyväinen, vaikka alkuun olinkin kovasti sen poistoa vastaan. Haaveilin sen muuttamisesta pihakaivoksi, johon se syvyytensä vuoksi olisi ollut sopiva. Lisänä tietenkin siihen tehty puinen koristekaivo vinssillä, ketjulla ja ämpärillä höystettynä.

   Poista
 16. Olette taitavia ja aikaansaapia. Mittavat suunnitelmat. Mahtavaa. 🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Mies pitkälle tekee ja minä autan kaikessa missä vain voin ja pystyn.

   Poista
 17. Melkoista aherrusta ja kaunista jälkeä ☺
  Kaunista viikon jatkoa ♥

  VastaaPoista
 18. Kovasti ootta touhunneet kesänaikana. Kaunista jäläkii ootta suanu aikaseks ja hyvät kompostit rakensitta. Meillä on nyt vuuven ollu käytössä samanmoinen ja hyvin on maatunu kasvijätteet. Pakkaselle veti viimeyönä meillä!

  VastaaPoista
 19. Kiitos Ulla.
  Täälläkin oli yöllä -1 astetta.

  VastaaPoista
 20. Olette olleet kyllä tosi ahkeria. Laajennetun penkin viimisestä kuvasta ei uskoisi, että samaa penkkiä on laajennettu/myllätty samana vuonna. Kaikki kasvaa todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Penkkiä siis laajennettiin ainoastaan poistetun sakokaivon ympäriltä. Muu osa penkkiä pysyi ihan entisellään. Lähinnä vain kuunliljat jouduttiin siirtämään pois laajennuksen alta.

   Poista
 21. Wau! Teillon ollu toimelias kesä :) Oottako keriinny nauttia kesästä ollenkaa? Eipä silti, nuaren rojektien jäläkihi tyytyvääsyyren tunne o varmasti valtava. Jäläki taas taattua laatua!

  VastaaPoista
 22. Lomailuakin on toki ollut töiden lomassa aika paljon.
  Isolla pihalla töitä riittää. Aina on kieltämättä tyytyväinen, kun suunnitelmat saa toteutettua ja siinä mieheni on ollut enemmän kuin isona apuna.

  VastaaPoista
 23. Meillä alkaa myös maan möihinnät mökillä toukokuussa, enpä malta odottaa. Mekin rakennetutetaan kahvipatio ja kunnon paikat kukkapenkeille. Pitäisi vain kaivinkone vielä jostain hommata.

  VastaaPoista
 24. Kuulostaa kivalta. Mukavia hetkiä projektin parissa. ������

  VastaaPoista