Translate

keskiviikko 7. lokakuuta 2020

Koristeheinät puutarhassa

Pidän kyllä heinistä puutarhassa, mutta silti minulla on niitä vain ja ainoastaan kaksi, eli yllä olevassa kuvassa oleva viiruhelpi, jonka leviämisestä varoitellaan usein, eikä lainkaan suotta. Viiruhelpi pääsi siitä syystä kasvamaan paviljongin laidalle salaojantarkastuskaivon katkaistuun putkenpätkään. 


 


Toinen on sitten tämä japaninsara Carex Morrowii 'Ise Dance'. Tämän saran kasvuunlähtö oli alkuun hidasta ja yhtenä keväänä luulin sen jo kuolleen. Vasta tänä vuonna sen kasvu lähti kunnolla käyntiin. Nyt mietinkin uskaltaisinko ensi kesänä jakaa kasvuston kahtia? Japaninsara tykkää tietojen mukaan runsasmultaisesta, kosteasta savimaasta. Minulla se kasvaa havupenkissä ison männynkannon juurella puolivarjossa. 

Nyt tekisi ensi kesänä kovasti mieli hankkia puutarhaan jokin kolmas, näyttävä ja leveälehtinen koristeheinä. Kävin Viherlassilan sivuilla ja löysin nämä kaksi kuvaa kauniista ja kiinostavista vaihtoehdoista eli...


tämän hakoneheinä 'Aureola':n, jonka uskon kasvuvaatimuksiltaan olevan puutarhaamme sopivan sekä... 


toisena vaihtoehtona upeanvärisen hurmesilkkiheinä 'Red Baron'in.Tämän kohdalla kuitenkin epäillyttää, kun siitä kertovassa esitteessä sen sanotaan olevan talvenarka. Olisikin hienoa, jos jollain lukijallani sattuisi olemaan kokemuksia kyseisestä koristeheinästä?


Kävin muuten koronatestissä maanantaina. Tänään aamulla tuli tulos, joka oli negatiivinen eli ei koronaa. No ei vara venettä kaada etenkään, jos sattuu olemaan flunssassa.
 

10 kommenttia:

  1. Minuakin kiinnostaa kuulla kokemuksia Red Baronista, olen nähnyt siitä ihania kuvia. Heinät ovat sopivissa yhdistelmissä oikein viehättäviä, mutta olen itse niiden suhteen vasta suunnitteluasteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti jollakin lukijoistani sattuisi olemaan kokemuksia Red Baronista.
      Se on kyllä tosi kaunis.

      Poista
  2. Kauniit ovat heinät.
    Tykkään jotenkin niistä kun ovat niin vaatimattomia,mutta silti niin kauniita.
    (kasvatin joskus siemenistä,yhen kesän kesti ,ei talvehtinu,,ilmeisesti ois pitänyt erikois suojata?
    Minusta tuo punainen paroni on huikea!
    Hyvä että koronatesti oli -
    Paranemisia 😊🧡

    VastaaPoista
  3. Heinät ovat kyllä kaunis lisä puutarhassa.
    Kiitos Liisa.

    VastaaPoista
  4. Heinät tua mukavaa vaihtelua istutuksihin. Tuata 'Red Baron'ia oon muutaman kerran yrittäny. Enoo saanu viätyä talaven yli. Tua hakoneheinä on talavehtinu, olisko kolome talavia. Ei oo tiätenkää nua tuuhia, ku oon jo ahaneuksissani jakanu sitä. Hakoja oon talaveksi heittäny päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman arvelinkin, että ’Red Baron’ on liian talvenarka ja nyt kertomasi vain vahvisti epäillykseni. Kiitos paljon tiedostasi. Vältyn ihan turhalta hankinnalta.

      Poista
  5. Heinät kiinnostavat minuakin, kun ne mielestäni sopivat kivikkopihaani tosi hyvin. Viiruhelpi selvinnyt jo useasta talvesta minulla. Joku blogisti minulle niitä aikanaan suositteli juuri tämän ominaisuuden takia. Istutin nyt syksyllä yhden saran pihaani. Saapa nähdä miten selviää. Ajattelin laittaa havuja päälle talven ajaksi, jos nyt mitään kunnon talvea saadaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viiruhelpi on ollut minulla varmaan jo toistakymmentä vuotta ja se on tosi kestävä.
      Onko kenties japaninsara? Onnea kasvatukseen. 🌾🌾

      Poista
  6. Minulla Red Baron vietti talven kellarissa, daalianjuurakoiden, pelargonioiden ja runkoruusujen kanssa. Kastelin silloin tällöin. Keväällä leikkasin kuivat pois ja jaoin kahtia. Nyt on kaksi Baronia menossa talveksi kellariin. Viiruhelpin olen aina talveksi laittanut maahan, mutta keväällä pikaisesti nostanut pois, jakanut ja istutellut ruukkuihin, ettei vaan ala liikaa levitä. Nyt noita helpiruukkuja on jo useampia, kun en raaski poiskaan heittää.

    VastaaPoista
  7. Red Baronin talvetus sisätiloissa olisi tosiaan hyvä keino. Tilan puute vain alkaa olla meillä esteenä, sillä talvetettavia on jo nyt hieman liikaa. Kiitos, tämä oli hyvä vinkki varmaan monelle. 😊😊

    VastaaPoista