Translate

sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

Mitä kuuluu kärhöille?

 

Loistokärhö 'Rouge Cardinal' kapuamassa ylöspäin salossaan.

Pääsääntöisesti ihan hyvää, mutta pettymyksiäkin on osunut kohdalle. 


Viinikärhö 'Etoile Violette' on ehättänyt kasvussaan taas kärhöistämme pisimmälle. Tämä kärhö on ollut myös keväisin takuuvarma penkistä nousija eikä ole pitänyt koskaan maanalaisia mökötysvuosia, kuten kärhöillä joskus on tapana. Vaikka se ei muutoin olekaan kärhöistämme minulle se suosikki numero yksi, on painoarvoa annettava sen loistavalle kukinnalle ja kestävyydelle.   Viinikärhö 'Mme Julia Correvon' on myös kasvussaan melko pitkällä. Sen vasemmalla puolella kukkii parhaillaan Tommolan tilalta hankkimani sinikukkainen tiuku eli kellokärhö.
Jalokärhö 'Ville de Lyon' tuttavallisemmin "Ville".


Sitten melko uusi tulokas eli 'Omoshiro' loistokärhö joka aukaisi ensimmäisen kukkansa jo runsas pari viikkoa sitten. Nyt kukkia on auennut jo useampia.


Loistokärhöt 'The President' ja 'Niobe' samassa salossa sopuisasti rinnakkain.


Arabella sitä vastoin lähti kasvimaan kasvukehikossa yllätyksekseni hieman hitaanlaisesti kasvuun.  Nyt se sentään on jo piristynyt. 


Samoin kasvimaalla kasvaa toinen pihamme Villeistä eli Ville De Lyon, sekä kasvin mukana salamatkustajana tullut tuntematon pienikukkainen kellokärhö.


Mantsuriankärhö on myös hyvässä kasvuvauhdissa ja siinä on jo nuppujakin nähtävissä. Kastellessani pari päivää sitten kärhöä huomasin sen alalehtiä syöneen jonkin ötökän. Ravistellessani verkkoa muutama pieni ja kirkkaan vihreä mato tipahti mullan pinnalle. Kyseessä lienevät olleet kärhöpistiäisen toukat. Ei muuta, kuin kiireesti hakemaan kyseiseen vaivaan tarvittavaa torjunta-ainetta K-raudasta. Onneksi huomasin vioituksen aikaisessa vaiheessa ja uskonkin ongelman olevan nyt selätetty. Jalokärhö 'Nelly Moser', joka tapaa aloittaa meillä aina kukintansa melko myöhään, on työntänyt myös muutaman lyhyen, mutta tanakan versonalun mullasta. Toki muitakin, kuin nyt tässä mainitsemiani kärhöjä näyttää selvinneen talvesta. Niistä varmaan juttua sitten myöhemmin

Sitten niihin pettymyksiin. Viime vuonna ihanasti kukkinut 'Blue Angel' (Blekitny Aniol) jäi kokonaan nousematta samoin, kuin sinikukkainen, kestävänä pidetty tarhaviinikärhö 'Polish Spirit' (Puolan henki) Samaisesta 'Polish Spiritin' kasvupaikasta ovat kuolleet aina jo kaikki siinä aiemminkin kasvaneet kärhöt, joten nyt täytyy alkaa tosissaan tutkia asiaa ja sitä mistä se mahtaa johtua? Ellei nyt sitten 'Polish Spirit' päätäkin jossain vaiheessa herätä henkiin.  
Jalokärhö 'Pink Fantasy'n juurelle kävin huolestuneena kurkkimassa jo monen monta kertaa. Nyt ilokseni ainakin pari versonalkua näyttäisi olevan siitä vihdoin nousemassa.

Helle ja kuivuus jatkuu edelleen. Tänään tyhjensimme mieheni kanssa heti aamusta 2000 litran kylpytynnyrin ja käytimme kaiken veden kasvien kasteluun.

Nyt blogini jää pienelle tauolle, joten toivotankin teille kaikille ihanaa heinäkuun jatkoa. 


14 kommenttia:

 1. Hyvinhän nuo ovat kasvaneet, paitsi tietysti ne "pettymykset". Ompas jännä kun samasta kohtaa on kuollut useampi kärhö, mikähän sen aiheuttaa?
  Hyvää kesän jatkoa sinulle, näemme varmasti kärhöjen kukintaa kuvissa, kun paussi on ohitse :)

  VastaaPoista
 2. Minulla hävisi Pink Fantacy viime talveen, muut nousivat mutta osa todella hitaasti. Ovat vasta tuloillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi oli ilmeisen hankala kärhöillekin. Toivottavasti Pink Fantacy vielä ilmaantuisi?

   Poista
 3. Ihania kärhöjä! Minullakin oli vuosia sitten mökillä yksi joka pari ensimmäistä vuotta kukoisti komeasti, mutta sai sitten jonkinlaisen ötökkäinvaasion ja pikku hiljaa kuoli. Tekisi mieli hankkia kotiin joku kärhö, mutta mielessä käy tuo mökillä epäonnistuminen, joten toistaiseksi en ole vielä kärhöjä kotiin hankkinut.
  Hienoa että voitte kylpytynnyrin veden käyttää kasvien kasteluun. Minäkin olen aloittanut rumpukuivaajan veden kaatamisen sadevesitynnyriin josta se pääsee sitten pihan kukille. Tosin määrät ovat huomattavasti vähäisemmät kuin teillä :)

  VastaaPoista
 4. Omiin kärhöihini verrattuna ovat sinun kärhösi jo jättimäisessä kasvussa! Noita vihreitä toukkia on ollut myös minun Mantsurian kätrhössäni sekä keltaisessa lyhtykärhössä. Suihkuttelin torjunta-ainetta viime viikolla. Toivotaan, että sateet vähän yleistyisivät, että saataisiin luonnon vettä kasveille. Minulla on tyhjennysvuorossa suihkulähde :) Mukavaa blogilomaa!

  VastaaPoista
 5. Hyvin ovat kärhöt kasvussa sinulla ja ihanasti kukkii 'Omoshiro'. Tänä vuonna taitaa olla erityisen runsaasti kaikenlaisia pistiäisentoukkia ja muita kasveja syöviä tuholaisia. Meillä on näkynyt vihreitä toukkia ainakin herukoissa, töyhtöangervossa ja myös joissain rikkaruohoissa (onneksi niitäkin näemmä syödään). Toivottavasti ei tule täällä kärhöihin moisia riesoja.
  Tuosta samassa kohdassa kerta toisensa kuolevasta kärhöstä tuli mieleen äitini puutarhassa yksi kohta, jossa pensaat kuolevat, vaikka maatkin on vaihdettu välillä. Vieressä ei mitään ongelmaa. Joku veikkasi syyksi vesisuonta, mutta enpä oikein tiedä... Milläpä ihan kaikkia mahdollisia syitä saisi selvitettyäkään.
  Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
 6. Hyvää blogitaukoa, mitä ilmeisemmin mökkeilyn merkeissä;)

  VastaaPoista
 7. Mukavaa blogiataukoa! Sinulla on kärhöt hyvässä kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Ihan kivasti ovat alkaneet venyttää versojaan kohti tukitolppien latvoja.

   Poista
 8. Your clematis are pretty, Anemone. Unfortunately they have illness and dye very soon. My Blue angel bloomed 3 years and died next spring. Wish you good rest.

  VastaaPoista