Translate

sunnuntai 24. heinäkuuta 2022

Pitkästä aikaa



Mökkiloma on taas kerran pidetty. Säät suosivat ja ennakkoon luvatut sateetkin pysyivät hyvin vähäisinä ja lyhytkestoisina. Ainoastaan saaren kalajuhlapäivänä, viime viikon sunnuntaina, satoi koko aamupäivän ja latisti mitä ilmeisemmin kalajuhlille tulijoiden mieltä. 


Yksi mökkeilyn ihanimmista asioista on saaren ja hiekkarantojen upeiden puitteiden lisäksi aina omien läheisten sukulaisten ja ystävien tapaaminen. Juttua riittää ja vuoden aikana tapahtuneita asioita kerrotaan ja puidaan puolin ja toisin. Lisää kuvia lomaltamme laitan vielä myöhemmin, mutta nyt oman puutarhan kuulumisiin.

                          

Ehkä kaikkein eniten kaksiviikkoisen poissaolon jälkeen odotin miten kärhöjen kukinta on mahtanut edistyä poissaolomme aikana. Loistokärhö 'Rouge Cardinal'issa on jo ihan kivasti kukkia ja nuppujakin on vielä runsaasti avautumatta.





                          

Puolalainen 'Warszawska Nike'. Nike oli alkuun istutettuna siirteeseen kasvimaan kasvukehikkoon, josta pari kolme vuotta sitten siirsin sen nykyiselle kasvupaikalleen. No siitähän se ei pitänyt lainkaan, vaan jurotti ensin yhden kesän suostumatta ilmaantumaan lainkaan. Nyt se on onneksi alkanut jo tointua siirrosta, mutta entisenlaista kukintarunsautta se ei vieläkään ole saavuttanut. 


Avautumattomia nuppuja on "Nikessä" vielä onneksi melko paljon. 


                            

"Niken" oikealla puolella kasvaa muutama vuosi sitten siemenistä kasvattamani, nupuillaan oleva punahattu.                              

  
 
Täällä meillä oli poissaolomme aikana satanut vettä tosi vähän. Ennen lähtöämme kärhöt kasteltiin perusteellisesti ja lannoitettakin ne saivat osakseen, joten melko hyvin ne siihen nähden näyttävät kuivuudessa pärjänneen, kuten viime kesänäkin. Onneksi toissa yön ja aamupäivän aikana satoi hieman vettä, mutta paljon lisää olisi tarvittu, jotta korppukuivaksi kuivunut maa olisi kunnolla kastunut.




'Ville de Lyon' 



Ville yllätti siinä mielessä, että normaalisti se aloitta kukinnan myöhemmin kuin viinikärhö 'Madame Julia Correvon' joka on.....


 vielä nuppuvaiheessa.


Viinikärhö  Etoile Violette' oli mökiltä maanantaina tullessamme myös vielä nuput tiiviisti supussa. Nyt se on aloittamassa kukintaansa. 

                         



Kasvimaalla asustava Mantsuriankärhö on todella uskomattoman runsas kukkija. Taas kerran se peittää lehdet tähtimäisten kukkiensa alle.


Onneksi huomasin siihen ennen kukintaa iskeneet kärhöpistiäisen toukat ajoissa ja sain ne torjunta-aineella hävitettyä.


Tiukukärhö 'Arabella' on tänä kesänä ollut ainakin toistaiseksi kukinnassaan lievä pettymys. Osa sen versoista ei lähtenyt kasvuun lainkaan. Muutoinkin kasvu on ollut jotenkin oudon kituliasta. 


Sen juurelle ovat jo monena kesänä ilmaantuneet, itsestään siemenistä kylväytyvät orvokit.

Talvi oli hankala monelle puutarhamme kärhölle. Osa on kasvussaan ja kukinnassaan hurjasti normaalista jäljessä, mutta onneksi sentään hengissä. Muutama kärhö on jäänyt myös kokonaan ilmaantumatta. Lopullisestiko, se jää nähtäväksi. 




15 kommenttia:

  1. Talvi ei ollut suosiollinen kärhöille. Minulla moni entinen kukoistaja on nyt vain varjo entisestään. Viimeisimmän kärhön nousun huomasin tällä viikolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin Blue Angel lopulta ilmaantui ilokseni ja kaksi versoa nousi maanpinnalle. No pääasia, että on hengissä.

      Poista
  2. Sun kärhöt on oikee kunnon puskia ja kukkaaki sitte palio. Olis luullu, että ku on talavella palio suajaavaa lunta, kärhööllä ei olisi mitää hätää. Kevät oli tosin ruakottoman kylymä, että sai syrän syrijällänsä orotella kärhöjen nousemista. Mullon Correvon aina vaan katees. Tuskin ainakaa tänä kesänä enää nousoo. 'Jackmannii' päätti lakastua, sitte o pari pualenmetrin tappia, mutta onneksi petraajiaki löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ihmetellyt miten paljon talvi vaikutti kärhöihin ja osasta myös niiden kukintaan. Minulla Blue Angel oli ilmaantunut poissa ollessamme, mutta viinikärhö 'Polish Spiritistä' ja loistokärhö 'Pink Fantasy'stä ei näy jälkeäkään.

      Poista
  3. Kauniita ovat kärhösi. Ihan samaa ihmettelin tänään, mites Ville kukkii nyt jo? On Jakcmanniin kanssa rinnatusten ja aina se on kukkinut jo viikon ellei enempi, ennen kuin Ville hoksaa liittyä kukkiensa kanssa joukkoon :) Mantsuriankärhö on hulppea ja rehevä, mulla edelleen niiden tuet hommaamatta, joten alkavat kohta kaatuilla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöjen kukinta-ajatkin vaihtelevat näköjään jonkin verran eri vuosina. Niitä olisi kiva vertailla, mutta olemme usein mökillä kukinnan alkaessa.

      Poista
  4. Kauniilta näyttävät talven kurimuksesta huolimatta. Sama täällä, muutama vanha vahva kukkija on hädin tuskin hengissä, ei saata kukkia lainkaan. Onneksi jotkut jaksavat ilahduttaa, kuten sinun Mantsuriankärhösi - on se komea!!

    VastaaPoista
  5. Hienoa kukintaa on minun silmiini kuitenkin kärhöissäsi. Ja korkeaksi on tuo punahattukin kasvanut. Saanut varmaan osansa kärhölle annetuista ravinteista, sillä meillä osa punahatuista jää aika nysiksi, kun en kastele, enkä lannoittele.

    VastaaPoista
  6. Hyvältähän nuo näyttävät, vaikka kuivuus ei varmasti ole niille ollut mieleen. Onpas 'Ville de Lyon' sinulla ajoissa! Minä kävin jo omalleni sanomassa, että nyt äkkiä nuppuja tekemään, että ehtii saada ensimmäisen auki avoimiin mennessä. Samoin 'Madame Julia Correvonille', 'Polish Spiritille' ja 'Krakowiakille'. Kaikki neljä ovat kasvaneet hyvin mutta nuppuja ei vain näy. Pitävät mokomat minua jännityksessä. Kastella ei ole onneksi tarvinnut, sillä meillä on satanut melkein joka päivä läpi kesän.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin Villen poikkeuksellinen aikaisuus muihin kärhöihin nähden on ilahduttanut positiivisesti. Uskon, että avoimiin mennessä sinunkin " Villesi" kyllä jo ilahduttaa kukinnallaan.
      Olisipa meilläkin satanut edes hieman enemmän. Nyt parhaillaan sataa ja toivon vettä tulevan oikein kunnolla.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista
  7. Beautiful sea and clematis Anemone. Ville de Lyon is pretty.

    VastaaPoista