Translate

keskiviikko 28. helmikuuta 2024

Iki- ihanat salkoruusut




Salkoruusut ovat minusta kerrassaan ihania yksi-tai kaksivuotisia kukkijoita, joiden värien kirjoakin voi sanoa melko runsaaksi. Ensimmäinen tutustuminen kasviin tapahtui minulle vasta asuessamme aikoinaan Kirkkonummella ja vieraillessamme vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevassa Hvitträskin kartanon, nykyisen museon, puutarhassa. Komeiden, noin kaksimetristen varsien päässä olevat tumman viininpunaiset ja kerrotut kukat tekivät kyllä oitis vaikutuksensa, mutta kesti vuoteen 2013 saakka ennen kuin meillä kasvoi puutarhassa ensimmäinen kaksivuotinen salkoruusu.


Nyt, kun parina viime vuonna olen kasvattanut salkoruusuja siemenistä, oikein harmittaa näin jälkikäteen etten jo paljon aiemmin tutustunut niiden siemenkasvatuksen saloihin.


Kasvihuoneemme on ollut suurena apuna esikasvatuksessa.



Kukan terälehdet ovat kuin kreppipaperia.


Siemenet olen kylvänyt hajakylvönä isohkoihin, styroxisiin kalalaatikoihin taimimultaan. Kalalaatikot pitävät viileimpinäkin kevätöinä kylvöksen sopivan lämpöisenä. Kalalaatikoita on myös helppo tarpeen mukaan kasata päällekkäin ja näin ne vievät vähemmän tilaa kasvihuoneessa.



Istuttaessani viime kesän salkoruusun taimia etupihan kukkapenkkiin, epäilin hieman ehtisivätkö ne vielä kukkia kesän aikana. No ehtiväthän ne, tosin vasta syyskesällä. Kuten aiemmassa haastepostauksessanikin mainitsin, kukinnasta sai kuitenkin nauttia pitkään, eli lähes pakkasiin saakka.


Aikomuksenani onkin jatkaa salkoruusujen siemenistä kasvattamista taas tänäkin keväänä positiivisten kokemusten innoittamana. Toivottavasti tuleva kesä ei kuitenkaan olisi yhtä helteinen ja kuiva kuin viime kesä, jotta kasvattaja pääsisi kastelussa helpommalla.


Olisi kiva kuulla mahdollisista omista salkoruusun kasvatuskokemuksistanne. Ainakin Päiväpesän Elämää- blogin Katjan 'Nigra'- lajikkeen upea kukinta viime kesältä on jäänyt mieleeni.


Valkoiset salkoruusut sointuivat ihanasti taustalla häämöttäviin punahattuihin.

Loppuun vielä kuva viime kesänä kauniisti kukkineesta ja upean värisestä  tarhasalkoruusu 'The Watchman':ista. 


18 kommenttia:

  1. Ovat kyllä upeita kukkijoita! Itse en ole koskaan salkoruusuja kasvattanut, mutta muistan, kun mummolan lämpimällä seinustalla joskus mummo kasvatteli komeita kerrattuja kukkijoita. Viimeisen kuvan salkoruusurykelmä on kyllä vaikuttava näky!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmitta, että salkoruusujen siemenkylvöjä ei ole tullut kokeiltua jo kauan kauan sitten.

      Poista
  2. Tuo viimeinen kuva on ihana! Upea tumma sävy salkoruusussa ja kärhö vieressä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Itsekin pidin kovasti näiden kahden yhdistelmästä.

      Poista
  3. Salkoruusut ovat tosi kauniita, tosin kokemukseni niiden kasvattamisesta ovat vähäiset - siemenliikkeissä on valikoimaa, pitäisi varmaan perehtyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla salkoruusujen siemenkasvatusta. Saa paljon kaunista kukintaa.

      Poista
  4. Hienoja värejä sinulla .Olen joskus kasvattanut kahta väriä senjälkeen ei ole tullut kasvatettua ???

    VastaaPoista
  5. Hei!
    Nämä on niin kauniit. Pidän niistä paljon, ja laitan joka vuosi siemeniä. Olen tänä vuonna hankkinut uusia siemeniä facebook ryhmästä. Kaunis kermanvärinen tupla, sekä oikein tumman liilamusta. Saa nähdä jos tulee mitä luvattiin. Nuo tummat on tosi kauniit.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin pidät salkoruusuista ja kasvatat niitä myös siemenistä.
      Toivottavasti tilaamasi siemenet tulevat olemaan oikeita. 👍

      Poista
  6. Siis ruusuja nämäkin... kyllä mun sivistys on ihan alakantissa kukkien suhteen!
    Aina voi oppia uutta ja se on hieno asia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salkoruusut ovat siis suku malvakasvien heimossa. Ruusut taas kuuluvat ruusukasvien heimoon.

      Poista
  7. Noista on tosi vaikea valita kaunein, kaikki ovat niin ihania!

    VastaaPoista
  8. Salkoruusut ovat lumoavan kauniita. Väkisinkin tulee mieleen niiden eteen tehty työ versus kukinnan kesto. Ensimmäinen vuosi menee kastellessa taimia....Kerrotuista ei ole kokemusta, mutta ainakin yksinkertaiset lakastuu muutamassa päivässä, tosin uusia kukkia aukeaa lisää. Jahka aika kuluu, saatanpa hyvinkin taas innostua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Kukintaan ja kasvuun vaikuttaa tarpeeksi lämmin ja valoisa kasvupaikka. Talvimärkyyttä kasvi ei myöskään siedä.

      Poista