Translate

maanantai 1. heinäkuuta 2024

Tuoksuherneet ja hortensiat

Omista, syksyllä kerätyistä siemenistä kylvetyt tuoksuherneet ovat kukkineet jo hyvän tovin.

Istutin ne melko myöhään keväällä takapihan portin kahta puolta oleviin kukkalaatikoihin kelloköynnösten kanssa samoin kuin viime vuonnakin. Ulos istutusta ne odottivat ensin kasvihuoneessa.

Yllä olevaan laatikkoon istutin lisäksi myös pari kesämalvikin taimea. Nekin omista viime syksyn siemenistä kerättyjä ja kasvatettuja.

Eipä ihme, että tuoksuherneet ovat hyvin suosittuja kesäkukkia, sillä onhan niiden ihana tuoksu lähes vailla vertaa ja kukkien väritkin ovat tosi kauniita ja hyvin toisiinsa sointuvia. Mitä enemmän kukkia kerää maljakkoon, sitä runsaammin ne kukkivat.


Esikasvatin kaikki tuoksuherneet melko aikaisin keväällä. Kukinnasta pääsee nauttimaan näin huomattavasti aikaisemmin, kuin suoraan maahan kylväessä.

Tuoksuherneiden taimia oli sen verran runsaasti, että niitä riitti useampaan paikkaan istutettavaksi.

Mietin taas kerran, että etenkin tällaisena hyvin helteisenä kesänä ruukkukukkia on ihan liikaa kasteltavina. Enpä näytä koskaan oppivan.

Lieneekö lämpö ja helteet saaneet aikaan sen, että normaalisti elo- lokakuussa kukkivista penkin viidestä syyshortensiasta kolme on aloittanut kukintansa takapihan pienemmässä lankkupenkissä.


Vasemmalla puolella kukkiva palavarakkaus.

                          

Käytävän toisella puolella olevassa isommassa lankkupenkissä myös 'Wims' Red' syyshortensia on nupuillaan.

 

Etupihan havupenkin 'Annabelle'kin on alkanut tehdä kukkapallojaan normaalia aikaisemmin. Kaikkineen hyvin merkillinen kesä.


12 kommenttia:

  1. Merkillinen kesä kuvaa tätä kesää, ajatella että syyshortensiatkin jo nupuilla. Ruukkuja on tosiaan saanut kastella oikeastaan päivittäin, samoin amppeleita. Hyvin sopivat tuoksuherneet kaariportin laatikoihin. Monenlaista kukkijaa näkyy ruukuissa olevan sinullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastella on saanut kyllä ihan selkä vääränä. Tuossa kasvihuoneen edustalla on vain osa ruukkukukista.

      Poista
  2. Meilläkin on ensimmäistä kertaa tuoksuhernettä, ja se kukkii kauniin punaisena. Kirjoitat, että ruukkukukkia paljon kasteltavana. Paljon kasteltavaa, paljon katseltavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherne on kyllä ehdottomasti kasvattamisen arvoinen.
      Tuossa kasvihuoneen edustalla on tosiaan vain osa ruukkukukista.

      Poista
  3. Kivoja ruukkuja sinulla! Etenkin nuo missä samettikukkaa👌

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avoimissa puutarhoissa käydessämme eräästä kohteesta sai ostaa noita sinkkisoikkoja.

      Poista
  4. Upeat tuoksuherneet. Se on helppo kuin mikä, minäkin kasvatan siksi joka vuosi. Hortensiat ovat todella ajoissa tänä vuonna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherneet ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia. Sain sinulta blogiarvonnassa muutama vuosi sitten kitkimen lisäksi siemenpussin tummanpunaisia tuoksuherneitä. Keräsin niistä kukinnan jälkeen siemeniä talteen ja nuo yhdessä kuvassakin näkyvät, taitavat olla niiden peruja.

      Poista
  5. Esikasvatuksella viitseliäs ihminen saakin kasvua ja kukintaa joudutettua. 🌸
    Voi että onkin kiva kasvi tuo tuoksuherne josta kertoilet.
    Ja kauniita hortensioita teillä kasvamassa. Onpa tosiaan aikainen kukinta, mutta toisaalta kesä alkoi jo toukokuussa tänä vuonna. 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherne on nimensä mukaisesti ihanalta tuoksuva ja kaunis. Kasvatus siemenistäkin on suht’ helppoa.
      Tosi aikainen, mutta kuten sanoitkin, kesäkin alkoi jo aikaisin.

      Poista
  6. Kauniit tuoksuherneet! Pidän erityisesti tuosta viidennen kuvan tummanpunaisesta. Kesäkukkaruukkuja on vaikea vähentää, kun olisi niin paljon kaikkea kivaa kasvatettavaa. Itse onnistuin pääsemään tarkoituksella eroon kahdesta talvetettavasta kesäkukasta ja vahingossa talven aikana kuoli vielä muutama lisää. Nyt ruukkumäärä tuntuu aika sopivalta. Nyt pitää vain malttaa mieli alehyllyillä, ettei tule hankituksi tilalle mitään uutta.
    Ovatpa syyshortensiat teillä aikaisessa. Täälläkin 'Prim White' näyttää jo aloittelevan kukkanuppujen tekoa mutta ei sekään ole lähelläkään noin pitkällä kuin sinun hortensiasi. 'Vanille Fraisessa' ei meillä näy vielä minkäänlaista nuppuilun halua.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukkia pitäisi vähentää jo siitä syystä, että vietämme osan kesästä myös mökillä.
      Syyshortensiat tosiaan yllättivät minut täysin ryhtyessään kukkimaan näin aikaisin. Pensaat ovat tuossa pienemmässä lankkupenkissä aika pieniä ja kituliaita. Liian lähellä kasvavan kuusen juuria työntyy penkkiin ja imee maasta kosteutta ja ravinteita. Kuusi täytyisi kaataa, jotta tilanne paranisi.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista