Translate

keskiviikko 3. joulukuuta 2025

Paraisten piparkakut

 


Eilen tein perinteisen Paraisten piparkakkujen taikinan tekeytymään yön yli jääkaappiin ja tänään oli sitten vuorossa piparien paistaminen. 


Paraistenpiparkakut ovat todella helppoja leivottavia. Taikinanjämät voi kaulita vaivatta useampaankin kertaan taikinan siitä muuttumatta tai repeilemättä. 


Kaikki jotka ovat tällä reseptillä leiponeet tietävät piparkakkujen maun olevan niin sanotusti kohdillaan.


Ohje piparkakkuihin:

200 grammaa sokeria

1,5 dl tummaa siirappia

250 grammaa voita

500 grammaa puolikarkeita vehnäjauhoja

2 pientä munaa

2-3 tl kanelia

1,5 rkl pomeranssia

2-3 tl inkivääriä

3 tl neilikkaa 

2 tl soodaa (sekoita vehnäjauhoihin)

1tl suolaa

Olen käyttänyt taikinassa myös mausteita enemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa. Halutessasi voit lisätä taikinaan myös kardemummaa maun mukaan.


Itse taikinan valmistus minun tapaani.

Kiehauta siirappi, sokeri, rasva ja mausteet. Jäähdytä seosta hieman ja vatkaa sen jälkeen taikina sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää kanamunat taikinan sekaan yksitellen ja jatka edelleen vatkaamista kunnes kanamunat ovat sekoittuneet hyvin taikinaan. Lisää lopuksi sooda- jauhoseos pienissä erissä taikinaan edelleen vatkaimen avulla. Loppupuolella vatkausta käytä vatkaimen täyttä tehoa. Vatkaamalla jauhot sekoittuvat hyvin tasaisesti taikinaan. 
Siirrä taikina yön ajaksi jääkaappiin tekeytymään. 

Kaulitessasi kaulitse taikina melko ohueksi ja käytä apuna jauhoja ja leivonta-alustaa, jotka helpottavat työskentelyä. Ylimääräiset jauhot piparien pohjasta on helppo poistaa pullasudin avulla ennen pellille laittoa. Taikinajäämät on helppo kaulita useampaankin kertaan taikinan repeilemättä ja muuttamatta koostumustaan.

Paista piparit sähköuunin keskimmäisellä kannattimella 180 asteessa, kunnes ne ovat kauniin ruskeita eli uunista riippuen noin 8 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti