Translate

maanantai 8. helmikuuta 2021

Mitä uuteen lankkupenkkiin?



Kevään edetessä mietteet kulkevat yhä useammin tulevaan kasvukauteen ja mielessä hiljalleen muhineisiin pihasuunnitelmiin. Sananmukaisesti siis "mielessä muhineisiin", sillä lähes koskaan en tee suunnitelmia paperille, vaikka siitä varmasti olisikin etua. Lähinnä mietinnässä on nyt ollut uuden lankkureunuksisen penkin kasvitus.




Viime kesänä pohjamaan puhdistaminen hankalista rikkaruohoista ja maassa ristiin rastiin luikertelevista isohkoista puiden juurista teetti melkoisesti työtä. Kuokalle ja lapiolle ja rautakangelle  riitti tekemistä useammalle tunnille.

Rikkaruohoista suurin riesa olivat maassa lymyävät peltokortteet, jotka voivat ulottaa juurensa jopa yli metrin syvyyteen maassa. Niitä onkin tosi hankala saada nujerrettua, sillä korte leviää sekä itiöidensä ja juuriensa avulla. Koko kevään ja kesän seurasin haukkana maasta ylös putkahtavia vesoja ja pyrin poistamaan ne aina saman tien. Sama työ on odotettavissa tänäkin kesänä.

Alueella on kasvanut myös kieloja ja vaikka ne kauniita ovatkin kukkiessaan, penkkiin en niitä halua, vaan ihastelen mieluummin niiden kukintaa muualla pihallamme olevilla luonnontilaisilla alueilla. Muitakin rikkaruohoja toki pohjamaassa oli runsaasti, mutta ne olivat edellä mainittuihin verrattuna helppoja hävittää. 



Jotta aluetta on helpompi hahmottaa, kuva aiemmin tehdystä lankkupenkistä. Uusi penkki siis perustettiin vanhan lankkupenkin oikealle puolelle, männyn takana näkyvälle alueelle. Männyn joudumme ehkä poistamaan jossain vaiheessa.


 
Tonttiamme rajaava, ihan vieressä oleva pelto-oja asettaa myös omat haasteensa, sillä myös sieltä esim. korte- ja vuohenputki kasvustot yrittävät ujuttautua jatkuvasti meidän puolelle tonttia. Etteivät lankkupenkin reunojen alta ainakaan rikkaruohojen juuret pääsisi leviämään penkkiin, asensin reunojen sisäpuolelle  paksun juurikankaan, jonka upotin ja niittasin kauttaaltaan penkin sisäreunaan. Vanhemmassa penkissä toimin täysin samoin ja ainakin toistaiseksi kangas on toiminut toivotusti.


ssä kuvassa  hahmotellaan penkin kulmiin samanlaisia erillisosioita, kuin vanhassa penkissäkin on. Tuo penkkien välinen tila on ollut myös kovassa mietinnässä ja uskon, että olen päässyt ratkaisuun asiassa. Katsotaan sitten toimiiko, vai joudunko turvautumaan vaihtoehtoon B. 

Niin, mitä sitten lankkupenkin kasveiksi olen alustavasti kaavaillut. Noihin kulmaosiin haluttaisi kovasti laittaa suosikkejani jaloangervoja, kuten vanhassa penkissäkin. Ehkä myös atsaleoja, kuunliljoja, hortensia, köynnös ja ehkä myös jokin maltillisesti kasvava pienikokoinen pensas. Muut penkkiin tulevat kasvit joudun miettimään sitten jäljellä olevan tilan mukaan. Alustava suunnitelma saattaa tietenkin vielä muuttua paljonkin, mutta katsotaan.
 

Mukavaa ja auringonpaisteista uutta viikkoa kaikille.

14 kommenttia:

  1. Mainitsemasi viheliäiset rikkakasvit ovat tosiaan hankalia väärässä paikassa kasvaessaan. Toivottavasti sait tuon alueen puhtaaksi. Kivoja ideoita ja varmasti tulee kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelmana on vielä se että läheisellä pellolla kasvaa peltokortetta ja kuten mainitsin postauksessa se leviää myös itiöidensä avulla.
      Toivotaan.

      Poista
  2. Siitä tuloo näyttävä kokonaasuus. Jaloangervot on kyllä hianoja ja niitä vois laittaa ainaki yhtehen nurkkahan. Tasapainottaas ja sitoos laatikot yhtehen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti onnistun. Jaloangervot ovat aivan ihania kukkiessaan ja olen niihin muutoinkin tosi tyytyväinen, joten niitä tulee uuteenkin penkkiin. Nyt pitäisi vain saada tuo pohjamaa täysin puhtaaksi kestorikkakasveista.

      Poista
  3. Rikkakasvit on kyllä viheliäitä ja vaikka kuinka kitkisi, niin aina niitä jostain putkahtaa esiin.
    Mutta kaunista on tulossa ja toinen penkki on niin kaunis!
    Angervot ovat kyllä niin todella kauniita.
    Meillä on pihan suunnittelu myös edessä, sillä nyt talviaikaan tähän uuteen asuntoon muutettiin ja tässä on takapiha ihan ollut hunnigolla, eli ei mitään muuta kuin nurmikko ja kaikki rempallaan.Ei kukan kukkaa.Haasteena vielä, kun on rinnetontti osaksi..mutta kivaa viikkoa sinne sulle!

    VastaaPoista
  4. Onneksi muissa perennapenkeissä ei ole kestorikkakasveista ongelmaa, kun aikoinaan ymmärsin satsata hyvään ja laadukkaaseen multaan ja perennapenkit ovat suurelta osin muurikivipenkkejä.
    Mukavia pihansuunnitteluhetkiä sinulle ja hyvää helmikuun jatkoa.

    VastaaPoista
  5. Oi mikä ihana työmaa! Teille tulee ihanat piha-alueet... Mutta töitähän noissa on. Sekä suunnittelussa että ylläpidossa. Kiva kun meille esittelet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita. Katsotaan mitä tästä lopulta kehkeytyy?

      Poista
  6. Kaunis tulloo tuosta penkistä, kuhan siinä kasvit on. Jaloangervot on hienoja kukkapenkissä! Nuo hankalat rikkakasvit on ikäviä, jos ne piäsöö levviimään. En oo ostanu tuota kirjovuohenputkii pelosta, jos se riehaantuu kasvamaan. Sitä luonnonlajia onneks ei oo vielä tullu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vuohenputken ja kortteen kanssa saa tosiaan olla tarkkana, jottei se pääse valloilleen.

      Poista
  7. Olen aina sitä mieltä, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty ja minusta sinulla tämä ajatus lankkupenkkiesi suhteen toteutuu täydellisesti. Itsekin olen antanut itselleni jo luvan hieman miettiä tulevaa kesää ja mitä olisi kiva istutella ja viljellä...mukavaa viikon jatkoa sinne.

    VastaaPoista
  8. Kiitos Carola. Nyt onkin kiva kääntää katse jo kevään ja kesän istutussuunnitelmiin.
    Oikein mukavaa viikon jatkoa myös sinulle. 😊

    VastaaPoista
  9. Korte uhkaa meilläkin muutamaa metsää lähimpänä olevaa istutusaluetta ja ei auta muu kuin kiskoa aina näkyvissä olevat. Kaivamalla en ole saanut mokomia kokonaan pois ja metsästä puskee aina lisää itiöitä. Ihanat jaloangervopehkot sinulla kyllä uudessa penkissäsi kasvavat, varmasti tuosta tulevastakin istutuksesta tulee hieno! Kokonaisuus on komea!

    VastaaPoista
  10. Korte on todella kiusallinen ja hankala. Tuosta ensimmäisestä lankkupenkistä sain sen aika hyvin aisoihin. Aina kun kortteen versoja työntyi esille, niin kaivoin ne saman tien ylös.
    Kiitos.

    VastaaPoista