Translate

torstai 11. maaliskuuta 2021

Lisää kylvöjä

Tällä kertaa kylvin kaunopunahattua 'Starlight'. Minulla on punahatun siemenkylvöstä paljon hyviä ja onnistuneita kokemuksia. Punahattu on mielestäni yksi kauneimpia perennoja puutarhassa ja se onkin  meidän puutarhaihmisten joukossa perin suosittu. Valitettavasti se on melko lyhytikäinen ja sen vuoksi pyrin kylvämään sitä ihan varmuuden vuoksi riittävän usein.

                               

Kylvin lisäksi jo hieman omista samettikukista keräämiäni viimevuotisia siemeniä. Niistä jäi tosin vielä suurin osa odottamaan myöhäisempää kylvöajankohtaa. Kreetan lomamatkalta 2019 tuomiani tuntemattoman kukan siemeniä kylvin myös kokeeksi. Jospa ne vielä hyvällä tuurilla ja onnella suostuisivat itämään. 
Keijunmekkojen kylvöksestä 28.2 on itänyt toistaiseksi vaivaiset viisi kappaletta. Vielä ei ole lainkaan varmaa, miten näiden itäneidenkään kanssa lopulta käy, mutta toivotaan parasta.

Kevään tulo otti nyt hieman takapakkia ja varsinkin öisin mittari kipuaa melko korkeisiin pakkaslukemiin. Varmaa on kuitenkin se, että kevät on päivä päivältä lähempänä ja aurinko sulattaa lopulta korkeimmatkin nietokset.

Mukavaa loppuviikkoa.
26 kommenttia:

 1. Löysin pussukan, missä luki punahattu. Laitoin multiin ja sieltä pilkistää jo alkuja. Saisinpa minäkin tuota ihastuttavaa kasvia nyt kasvamaan. Hyvähän se on varmistaa suosikkikasvinsa pysyvyys ja varsinkin jos on lyhytikäinen.
  Mites sun keijunmekot on noin hitaita, höh? Minä jo koulin toiseen kertaan isompiin purkkeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea punahatuille. Kylvin keijunmekot melko myöhään, eli helmikuun 28 päivä. Huonosti itivät, joten uskon, että jatkossa hankin kasvin suoraan puutarhamyymälästä.

   Poista
 2. Punahatut ovat jääneet meilläkin harmittavan lyhytikäisiksi: eivät ole ehtineet edes kukkaan kertaakaan. Kylvin syksyllä viimeiset siemenet, joten jos viimevuotiset taimet eivät ole selvinneet taaskaan talvesta enkä saa syyskylvöstä uusia taimia, loppuvat siihen minulta punahattujen kasvatusyritykset. Harmittaa kyllä, jos en saa tällä kolmannellakaan yrittämällä edes yhtä kukkivaa punahattua. Ne olisivat niin kauniita. Toivon kuitenkin, että nämä lumimassat olisivat suojelleet punahatun taimiani niin hyvin, että syksyllä kaikki kukkisivat komeasti.
  Tsempit kylvöksillesi ja taimille! Eiköhän noista keijunmekoistakin vielä komeat amppelit tule. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahatuista sanotaan, että ne pitäisi uudistaa noin neljän vuoden välein. Meillä ne ovat kohopenkeissä menestyneet huomattavasti pidempään. Vaikka ovat muutoin vaatimattomia maanlaadun suhteen, niin vaativat ehdottomasti läpäisevän kasvualustan. Uskon, että sinun punahattusi tulevat selviämään hyvin lumen suojassa ja saat ensi suvena nauttia niiden kukinnasta.
   Kiitos.

   Poista
 3. Olipa mukavia kuulumisia! Minä taidan kylvää samettikukan siemenet. Olen himmaillut ja vetkutellut kylvöhommien kanssa, ettei taimista tule pitkiä hottentotteja. Hyvää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvöjen kanssa ei kannatakaan hätäillä liikaa, jos ei ole keinovaloa avittamassa kasvua. Minulla on aika paljon ikkunatilaa, joten uskon näiden vähäisten kylvöjen selviävän ilman lisävalaistusta.
   Kuin myös sinulle.

   Poista
 4. Punahatut ovat kerrassaan kauniita. Minulla on myös muutama punahattu esikasvatuksessa, olisi voinut kylvää niitä enemmänkin ja eri värejä. Nuo samannäköiset kuin kuvassasi ovat kasvaneet puutarhan keskipenkissä hyvällä menestyksellä jo vuosia, ovat jopa siementäneet. Punahatut ovat kaiken kauneuden lisäksi myös erinomaisia perhos- ja kimalaismagneetteja.
  Toivotaan onnea näillekin kylvöksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinullakin on hyvät kokemukset punahatuista. Minullakin ovat kestäneet pidempään, kuin usein mainitut neljä vuotta elinvoimaisina.
   Kiitos. Onnea myös omille kylvöillesi.

   Poista
 5. Moon kylyväny parihin kertahan tuata samaa punahattua. Ny jätän välihin, koska uskon ja toivon, että vanhat viälä porskuttaa. Looratarhan looras ovat viihtynehet erinomaasesti, täyres auringos, lähes iliman kastelua. Hanhikkipenkis, keväälliset taimet eivät viälä kukkinehet. Toivottavasti tänä kesänä. Sammarit pääsöövät kans tänä viikonloppuna multihin. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoinen paikka onkin suosiollinen punahatuille ja nyt luntakin on tarpeeksi suojaamassa niitä.
   Kiitos samoin. 😊😊

   Poista
 6. Minä otin muutamia siemeniä omista punahatuista mutta tarvitseeko ne kylmäkäsittelyn ❓🤔 jos ei voisin minäkin kylvää ne. Minulla mökillä on pienentynyt huomattavasti näiden kasvusto ja apua siihen tarvittaisiin.
  Minä ajattelin maanantaina alkaa kylvää jotain perennan siemeniä muunmuassa samettikukan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattu ei tarvitse kylmäkäsittelyä, mutta olen huomannut, että esikasvatus on suureksi eduksi.
   Mukavia kylvöhetkiä sinulle. 😊😊

   Poista
 7. Kaunis on punahattu, toivotaan onnea kylyvöillesi. Meillä tuossa ikkunan alla olevassa penkissä on viihtyny ja viime keväänä kasvatin tuonne mehtäalalle preeriapenkkiin. Kellertavienkin siemeniä ostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Punahattu on siinäkin mielessä hyvä perenna, että se pysyy melko hyvin tukematta pystyssä.
   Itse haluaisin vielä kukaltaan tummemman punaisen lajikkeen. 😊😊

   Poista
 8. Samettikukkia pitää minunkin kylvää mutta odottelen vielä hetken, muuten ei tule tila riittämään.

  VastaaPoista
 9. Hyvä idea kylvää punahattuja, jotta niitä voi istuttaa vanhojen menettämisen varalle. Luulin punahattujen kasvattamisen olevan vaikeaa, mutta hyvin olen saanut omat kylvöt ja kasvattamiset onnistumaan.
  Toivon onnea keijunmekollesi. Hitaasti ne itivät, mutta itivätpä kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattuja on hyvä olla varalla ja niille löytyy aina paikka puutarhassa.
   Kiitos. Itse itäminen meni suunnilleen siinä ajassa kuin pitikin, sillä kylvin siemenet vasta helmikuun lopussa. Itävyysprosentti vaan oli heikko. 😊😊

   Poista
 10. Hmmm, luottaisinko siihen että vanhat punahatut porskuttaa vai kylväisikö lisää. Toisaalta aina parempi, jos niitä on enemmän :) Huomasin, että minulla on niitä joku pussinpohja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattuja ei ole koskaan liikaa, joten pussinpohjat kannattaa kyllä hyödyntää.

   Poista
 11. Punahatun siemenpussi odottaa täälläkin kylvämistään, kiva kuulla että onnistuu hyvin itämään! Yritän pikkuhiljaa laajentaa äitini aloittamaa perennapenkkiä ja lisätä sinne pikkuhiljaa lisää perhosille/ampiaisille mieluisia ja itseäni miellyttäviä kukkia vuosi vuodelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sinäkin olet punahattujen ystävä.

   Poista
 12. Punahatut ovat ihania! Siellä on kylvöt hyvällä mallilla.

  VastaaPoista
 13. Punahatut ovat aivan 'pakollisia' kasveja puutarhassani. Onneksi istutin ne aikanaan ilmeisen oikeaan paikkaan, aurinkoiselle ja läpäisevälle paikalle kasvihuoneen lähelle, hyvin ovat siinä viihtyneet ja tuuhettuneet. Perhosten ja pöppiäisten takia niitä haluan pitää jatkossakin.
  Onko sinulla noiden lihalaatikoiden pohjissa reikiä vai miten vältät liikakastelun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahatut ovat kyllä tärkeitä puutarhassa. Laatikoiden pohjassa on useita reikiä. Suurimmaksi osaksi ainoastaan suihkuttelen kylvöstä, sillä multa ei saisi punahatuille olla märkä vaan kostea.

   Poista