Translate

sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Silkkimäiset salkoruusutOlen aina pitänyt kovasti kaksivuotiaisiin kasveihin lukeutuvasta salko- eli tukkiruususta. Kaksivuotiashan  tarkoittaa sitä, että ensimmäisenä vuotenaan kasvi kasvattaa varren ja lehdet ja itse kukinta on vasta seuraavana eli toisena vuotena. Omassa pihassa olen salkoruusun kukinnasta  saanut nauttia harvoin, yksinkertaisesti siitä syystä, että siemenet ovat syystä tai toisesta unohtuneet kokonaan hankkimatta. Toissa keväänä taas pitkästä aikaa kylvin salkoruusua ja kesä olikin oikea salkoruusun kesä. Yllä oleva kaunotar näet kukki ihanasti pitkälle syksyyn saakka.

Itse kiinnostus ja ihastus salkoruusuihin syttyi aikoinaan Kirkkonummen Hvitträskissä, jossa näin niitä kauniisti kukkivana ensimmäisen kerran. Kukissa ihastuin erityisesti niiden silkkipaperia muistuttaviin terälehtiin ja pitkiin, tanakan näköisiin varsiin.Muistinpanojeni mukaan (yllä oleva) kylvämäni salkoruusu on 'Summer Carnival'. Siemenpussissa olevan kuvan mukaan kukkien olisi pitänyt olla punaisen eri väreissä. No eipä ollut, vaan kaikki puhkeavat kukat olivat ainoastaan näitä vaaleanpunaisia. En voi  kuitenkaan sanoa olleeni asiasta lainkaan harmissani, sillä niin kauniisti kukkien väri sointui takana olevaan 'Etoile Violette' kärhöön.

 

Osa kukista oli myös vähemmän kerrannaisia. Mistä lienee sekin johtunut? 

Nyt kaksi siemenpussia salkoruusuja on odottamassa kylvöä, eli hyvin tummanpunakukkainen 'The Watchman' ja 'Summer Carnival'. Aikaisin kylvettynä salkoruusu kukkii usein jo kylvövuonna. Niin tai näin, kaunista kukintaa kannattaa kyllä odottaa vähän pidempäänkin.

Mukavaa sunnuntaipäivää kaikille.

26 kommenttia:

 1. Salkoruusu on näyttävä 🌸
  Yhdessä kuvassa näkyy yhtä suursuosikkiani; päivänhattua. 💕
  Mukavaa sunnuntaita sinullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Sitä näkee vain harmittavan vähän puutarhoissa.

   Poista
 2. Todella sikkimäisen näköinen,kaunis kukka!
  Kiitos ,
  Samoin Sinulle:aurinkoista sunnuntaita 🌞

  VastaaPoista
 3. Kokeilen ensin, onnistuuko kommentointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkin tietokoneeni asetuksia ja poistin pari ruksia. Nyt näyttäisi kommentointi onnistuvan.
   Vaaleanpunainen salkoruususi sopii loistavasti Etoile Violetten kumppaniksi. Minulla on siemenestä kasvatettu pinkki salkoruusu, joka kukki heti ensimmäisenä kesänä. Ehkä juuri esikasvatuksen ansiosta. Noita tummakukkaisia olen yrittänyt kasvattaa, mutta en ole onnistunut niiden kanssa. Nyt on taas kellarikasvattamossa muutama uusi salkoruusu. Toivottavasti saan ne elävänä puutarhaan ja aikanaan myös kukkimaan.

   Poista
  2. Minäkin olen huomannut, että esikasvatus kyllä näyttää kannattavan muutoinkin, kuin kukinnan kannalta. Suorakylvössä, kun kasteleminen saattaa välillä jäädä liian vähäiseksi.

   Poista
 4. Onpa kauniita! Itse laitoin salkoruusua viime vuonna ekaa kertaa, mutta saa nähdä tuleeko mitään, kun taisivat taimina päästä kuivumaan. Tuo tumma on todella upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivottaan, että salkoruususi lähtisivät kuitenkin kasvuun ja ilahduttaisivat sinua kukinnallaan.

   Poista
 5. Oi, salkoruusut ovat minunkin lemppareita! Tosi kaunis väri tuossa sinun kukassasi. Muutaman kerran olen saanut kasvatettua, mutta paaaljon lisää haluaisin. Israelissa keväällä käydessäni ihailen aina näitä, kasvavat ihan luonnossakin teiden varsilla😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että salkoruusut ovat sinunkin lemppareitasi. Varmasti Israelissa teiden varrella kukkivat salkoruusut ovat upea näky. Voi vain kuvitella.

   Poista
 6. Minä myös tykkään salkoruusista ja ainakin itse siemenestä esikasvatetut ovat aina kukkineet jo samana vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikasvatus varmasti kannattaa juuri tästä syystä. 😊👍

   Poista
 7. Kylläpä tuo vaaleanpunainen tosiaan sopii upeasti 'Etoile Violetten' sävyyn. Kauniita ovat myös nuo tämän vuoden uudet kokeilusi. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
 8. Ihanat salkoruusut...hypistelin jo siemeniä, vaan vielä jäivät kauppaan, pitää kyllä vielä ostaa niitä(kin). Kyseinen kukka kasvaa ns. villinä mm.Turkissa

  VastaaPoista
 9. Enoo koskaa kasvattanu, enkä montaa eres nähäny. Vaikka ovakki komian näköösiä, oon jättäny ne muille. Oon luakitellu ne tukia vaativina suuritöisiksi, vaan ompa nuata hyysättäviä kuitenki kerääntyny. Sullon torella hianon färine ja sopii niinku nakutettu kärhön färihin.

  VastaaPoista
 10. Suosittelen kokeilemaan. Melko tuulettomalla paikalla tai taustalla olevan kasvin suojassa ainakin pysyy hyvin tukematta pystyssä.
  Kiitos.

  VastaaPoista
 11. No voi perhana, piti tulla uudestaan katsomaan tuliko kommentti perille no ei tullut 😣
  Sain todella kommentin valmiiksi ja lähetin mutta taisi mennä bittiavaruuteen.
  No yritetään uudestaan. Ihania salkoruusuja ja olen minäkin kahtena vuonna niitä kasvattanut mutta sitten tuli muuta. Noissa kahdessa pussissa on ihania siemeniä. Tuota ensimmäistä tummaa minäkin kasvatin ja yhtä vaaleampaa. Tuossa toisessa pussissa on todella jänniä väriyhdistelmiä ja ne on kuin silkkiä. Nämä on kyllä komeita kun ne kukkivat.

  VastaaPoista
 12. Upeita ovat! 'Summer Carnival' näyttää myös kiinnostavalta, toivottavasti lähtee hyvin kasvuun!

  VastaaPoista