Translate

torstai 6. toukokuuta 2021

Kadonneista oppia - haaste

Sain tämän haasteen Saran mökissä ja puutarhassa- blogista. Kiitos Sara.  Puutarhaeloa- blogin Riitta on tämän mielenkiintoisen haasteen alullepanija. 

Haasteen aiheena on kertoa puutarhan kadonneista tai tarkoituksella poistetuista kasveista.

Aloitan ensin puutarhasta kadonneista.


Himalajantyräkin  (Euphorbia griffithii, kuvassa vasemmalla) menetys on harmittanut minua erityisen paljon. Se menestyi monta vuotta hyvin, kunnes 2014 se ei enää noussutkaan penkistä. Himalajantyräkin kukinta ajoittuu heinä-elokuulle ja se pitää aurinkoisesta- ja puolivarjoisesta kasvupaikasta. Minulla se kasvoi muurikivipenkissä, jossa talvimärkyys ei ainakaan päässyt sitä vaivaamaan. Ikuiseksi arvoitukseksi jäänee miksi se lopulta menehtyi?

Kevätesikko

Toinen harmituksen aihe on, etten saa esikoita menestymään, kevät-ja puutarhaesikkoa lukuun ottamatta, vaan ne katoavat jossain vaiheessa ihan järjestään. Olen koettanut istuttaa niitä vähän eri kasvupaikoille puutarhassamme, löytääkseni niille parhaiten sopivan paikan.  Aina yhtä heikoin tuloksin.


Sitten valkokukkaisiin jalokärhöihin. Niitä en ole saanut puutarhassa myöskään menestymään toivomallani tavalla. Tässä menetetty 'Snow Queen' ja toinen oli mieheltäni lahjaksi saamani             'Matka Ursula Ledochowska', josta minulla valitettavasti ei ole kuvaa. Itse olen arvellut suurimpana syynä menetyksiin olleen alkuvaiheen liian vähäisen kastelun. Nyt toivoa hieman näyttäisi olevan 'Miss Batemanin' suhteen.


Sädepäivanhattu Rudbeckia fulgida var. sullivantii on yksi suosikkini keltakukkaisista perennoista ja sen menetys  kirpaisee edelleen. Tämän katoamiseen en ole valitettavasti löytänyt syytä. 

Monia muitakin kasveja olen vuosien varrella menettänyt, mutta nämä nousivat nyt ensimmäisenä mieleeni.

Laitanpa sitten mukaan myös pari tarkoituksella poistettua kasvia.



Sinänsä kaunis, mutta agressiivisesti leviävä hopeatapläpeippi 'Lamium maculatum', joka valtasi  havupenkissä  aivan liikaa tilaa itselleen. 
Erittäin sinnikäs punalehtinen pihakäenkaali 'Oxalis fontana Ruta' on myös poistettujen listalla. (Sattuneesta syystä siitä ei ole kuvaa.)

Haastan seuraavat blogit:
Maatuskan Selätön puutarhuri- blogista sekä 
Hirnakan Hirnakan Torppa- blogista

Haaste: Kerro siis, mikä meni pieleen ja miksi. Esimerkkejä voi olla yksi tai useita. Tärkeintä on kerätä huomioita, jotta tänä kesänä meillä menisi paremmin. Haasta kolme seuraavaa. Jätä vastauksestasi kommentti Puutarhaelon huhtikuun Kadonneista oppia -haasteeseen, niin tiedän kerätä kaikki vinkit yhdeksi muistilistaksi.
    

12 kommenttia:

  1. Pelkään pahoin, että minäkin joudun ottamaan kovat keinot käyttöön tuon hopeatäpläpeipin kanssa, itse asiassa voisin siirtää sen arboretumiin, siellä sillä olisi tilaa mellastaa mielin määrin. Nykyisellä paikallan se taitaa tukahduttaa kohta naapurinsa.

    VastaaPoista
  2. Hopeatäpläpeippi on kova leviämään, minulla kasvaa niin että sitä on helppo kitkeä pois mutta tekee siementaimia yllättävän kauaskin. Tykkään siitä maanpeittokasvina.

    VastaaPoista
  3. Kunpa tietäisikin, miksi mikin kasvi päättää kadota? Sinulla on upeita kärhöjä ja sitä taustaa vasten tuntuu oudolta, etteivät valkoiset pärjää. Toivotaan Miss Batemanin muuttavan tilanteen.
    Hopeatäpläpeippi leviää ahnaasti. Tykkään siitä, mutta ahkerasti sitä saa olla kitkemässä.

    VastaaPoista
  4. Tuo on hyvä tietää hopeatäpläpeipistä ehkä en sitä hanki vaikka onkin kaunis lehdistöltään.
    Nyt aloin miettimään että missä minun himalajan tyräkki on. Siirsin sen syksyllä mutta minne 🤔

    VastaaPoista
  5. Olin hieman kaavaillut hopeatäpläpeippiä. Pitääkin harkita uudemman kerran, tosin maanpeittona saisi kyllä levitä.
    Mulla on sama ongelma kevätesikoiden kanssa. Nyt kolmas kokeilu menossa. Onkohan se ikäkysymys? Siis että olisi lyhytikäinen taimi. Saapa nähdä miten tänä keväänä menestyy, en olekaan vielä käynyt kurkkaamassa sitä kohtaa penkissä.

    VastaaPoista
  6. Olisi tosiaan kivaa, että kasvi jättäisi pikkuisen viestin, että mikä oli syynä sen katoamiseen. Joskus tosin sen syyn voi arvata, joskus taas ei ole hajuakaan.

    VastaaPoista
  7. Hopeatäpläpeippi on kaunis, mutta se leviäminen... Minulla se kasvaa täyteläisessä kukkapenkissä ja kasvattaa pitkiä versoja etsien kasvutilaa...

    VastaaPoista
  8. Mulla oli suuria aloja esikkua, kunnes SE talavi vei kaikki paitsi pihaesikon. Otin uuren aluun ja ny niiton aika palio erilaasia. Ovat penkkien reunoolla ja talaveksi heitän kuusenoksia päälle, ettei kevätahava kuivata niitä. Hopiatäpläpeippi mulla leviää tiänviäres. Voi olla, että jourun sitä tänä kesänä rajoottamahan.

    VastaaPoista
  9. Kauniita,ei ihme että harmittaa.
    meiän pihalta hävinneet liljat,päivänkakkarat sekä vuorenkilvet?
    Meillä sais tuo hopiatäplä levitä,rauhassa:)..viihtyiskohän 5-6 vyöhykkeellä?

    VastaaPoista
  10. Kasvien menetys on aina harmillista ja se saattaa kirpaista tosissaan, jos vuosia hyvin menestynyt kasvi katoaa.
    Kiitos haasteesta, tartun siihen mielelläni.

    VastaaPoista
  11. I think Rudbeckia Fulgida does not survive winter cold, Anemone. My died in the second winter. Clematis "Miss Bataman" is not hardy to disease, it flourished two years and got sick. I had to dig it.

    VastaaPoista
  12. Valkokukkaisissa loistokärhöissä on varmaan jotain vikaa geeniperimässä. Äidiltäni ne ovat hävinneet järjestään ja minultakin melkein valkoinen 'Jan Pawel II' kärsi loistokärhöistä eniten toissa talvena. Jäi henkiin, mutta ei kasvattanut kuin pari 20-senttistä versoa viime kesänä. Saa nähdä, kuinka se tänä vuonna lähtee kasvuun. Toivotaan, että saat 'Miss Batemanin' menestymään hyvin ja katkaisemaan valkoisten jalokärhöjen "kirouksen". Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista