Translate

perjantai 11. helmikuuta 2022

Havujen suojausta

Nyt, kun aurinko on helottanut kahtena viime päivänä todella kirkkaasti, kävin suojaamassa talon edustalla olevassa etelänpuoleisessa penkissä kasvavat kartiovalkokuuset vihreällä varjostusverkolla. 

Havut ovat tosi arkoja kevätauringolle ja ahavalla, eli kuivalle ja navakalle kevättuulelle samoin kuin alppiruusutkin. Kun havut auringon lämmön vaikutuksesta alkavat yhteyttämisreaktion käynnistyessä haihduttaa, eivätkä saa jäisestä maasta tarvittavaa kosteutta tilalle, on kuivuminen pahimmassa tapauksessa tosiasia. 


Nuoret havukasvit kannattaa suojata ainakin muutamana ensimmäisenä kasvuvuonna. Hallaharso on hieman liian tiivis suojaukseen. Lämpö nousee sen alla helposti liian korkeaksi ja kasvi haihduttaa entistä enemmän. 

Mukavaa viikonloppua kaikille.

6 kommenttia:

 1. Pohdin tuota varjostusverkkojen laittamista tänään, kun mittari oli selvästi plussalla ja aurinko paistoi. Meillä nuorimmat havut ovat lähes kokonaan hangessa, joten niitä on hankala vielä verkottaa. Katsotaan, miten sää tästä etenee. Parin viikon päästä on maaliskuu, joten pian varjostus on väkisinkin ajankohtaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä nuo arat kartovalkokuuset ovat niin auringoisella paikalla, että yksikin aurinkoinen ja tuulinen päivä voi saada niihin vioituksia.

   Poista
 2. Pitää ensi talvena käyttää tuota varjostusverkkoa. Vai kestääkö se lumen painon? Minä laitan valkokartikuusen telttaan heti lumien tultua. Se on etupihalla ja talven mittaan korkea lumikinos ympäröi sen. Teemme oikein puurimoista teltan kehyksen. Aina se jännittää keväällä, että miten kuusen kanssa käy, kun on niin haastava kasvupaikka.

  VastaaPoista
 3. Varjostusverkko joustaa ja kestää kyllä hyvin lumen painoa. Teillä onkin hyvä suojaus kartiovalkokuusille. Meillä kolme pitkää puurimaa on niputettu kotamaisesti kärjistä yhteen kunkin kuusen ymärille ja verkko on viritetty sitten siihen päälle.
  Meillä kartiovalkokuuset ovat hieman liian aurinkoisella kasvupaikalla ja suojaus on siitä syystä tärkeää tehdä riittävän ajoissa.

  VastaaPoista
 4. En ole vielä suojannut havuja auringolta, mutta kohta alkaa olla oikea aika. Suuri osa kartiovalkokuusistani on aivan lume sisällä, mutta uudet tuijat pilkistävät lumen keskellä, niitä onkin seurattava ja tehtävä toimenpiteitä helmikuun aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin uusia havukasveja kannattaa kyllä suojata ajoissa. Yksikin tarpeeksi aurinkoinen ja tuulinen päivä saattaa jo saada pahaa vioitusta aikaan. Vioitus saattaa näkyä vasta myöhemmin keväällä.

   Poista