Translate

sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Ensimmäiset krookukset


Tänään muutama krookus aukaisi ensimmäiset kukkansa. Vaikka kukkia onkin vielä hyvin vähän, jokainen auennut kukka ilahduttaa mieltä kummasti.


Anteeksi tämä hyvin suttuinen kuva, mutta en nyt lähtenyt ottamaan kuitenkaan uutta otosta.

Eilen penkissä näytti kuvanottohetkellä vielä tältä.


Tänään kiikutin tsinniantaimet kasvihuoneeseen, jossa koulin taimet isompiin purkkeihin. Samalla lisäsin jokaisen purkin pohjalle muutaman kanankakkarakeen kasvulle lisäpotkua antamaan. Taimet toin istutuksen jälkeen saman tien takaisin sisälle lämpimään mahdollisilta yöpakkasilta suojaan.


Eilen istutin myös tuoksuherneet vessapaperihylsyineen isompiin purkkeihin eloaan jatkamaan. Niillekin lisäsin mullan sekaan purkin pohjalle pienen annoksen kanankakkaa. 


Lähes jokaisessa vessapaperihylsyssä taimien juuret olivat venyneet melko pitkiksi. Täytyikin huolehtia, että lannoitteen ja pitkiksi venyneiden juurten väliin tuli sopiva kerros multaa, jotteivat juuret olisi kosketuksissa suoraan lannoitteen kanssa.




Styroxiseen  kalalaatikkoon kylvämäni samettikukan siemenet unohtuivat hieman liian pitkäksi aikaa Helo Heti Valmiin - kiukaan kannen päälle. Lämmössä itäminen tapahtui sangen nopeasti, eli noin viikossa.  Taimet ehtivät venähtää pimeässä aivan liian pitkiksi ja honteloiksi. Katsotaan nyt tuleeko näistä lopulta yhtään mitään?


Mukavaa ja aurinkoista pääsiäisen jatkoa kaikille.

28 kommenttia:

  1. Ihan hurjan suuri määrä samettikukkia, noiden koulimisessa onkin puuhaa. Vai aiotko erotella ne omiin ruukkuihinsa?
    Ihanaa, että saat jo ihailla krookuksia. Tänään löysin ekat lumikellot lumen alta paljastuneena, nuppuisia vielä olivat.
    Minunkin pitää siirtää tuoksuherneet pian kasvihuoneeseen - ehkä ihan jäämään sinne toistaiseksi ennen paikoilleen istuttamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten aiemmin olen samettikukkien kylvö postauksessani kertonut, en tapaa koulia samettikukkia lainkaan. Alan lannoittaa taimia suoraan niiden kasvulaatikossa olevaan multaan, kun taimet ovat kasvaneet noin 10cm korkuisiksi.Tarvittaessa lisään taimille hieman myös uutta multaa. Kun taimet sitten pääsee istuttamaan ulos lopullisille kasvupaikoilleen, otan vain kylvöksestä istutuslapion avulla kulloinkin tarvitsemani kokoisen taimipalan. Näin olen toiminut jo useamman vuoden ajan.

      Poista
    2. Minäkin olen käyttänyt tuota tapaa jollain lajeilla ihan hyvällä menestyksellä.

      Poista
    3. Säästää aikaa ja etenkin kasvu jatkuu häiriintymättä.

      Poista
  2. Minulla on tuoksuherneet pärjänneet jo hyvin kasvihuoneessa, tosin tiiliseinät ja kivilattia varaa hyvin lämpöä. Täällä kävi samoin kiinanneilikan kanssa. Taidan koulia ne niin, että nostan lusikalla sopivan paakun isompaan ruukkuun ja nypin ylimääräisiä taimia pois kunhan vähän kasvavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on ihan testausmielessä pari tuoksuhernepurkkia ollut pari yötä kasvihuoneessa. Hyvin ovat pärjänneet muutamasta öisestä pakkasasteesta huolimatta.

      Poista
  3. Voi ihanuus joko siellä krookukset esiintyvät🌺. Kylläpä nuo silmänilot piristävät.
    Täällä vielä lunta niin, että tuota hetkeä odotelessa, että kukkapenkistä pääsee nostamaan ylös edes yksi kukkanen.
    Mukavia kevätpuuhia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täälläkin osasta pihaa on vielä lunta runsaasti, mutta onneksi on myös näitä auringon sulattamia kohtia penkissä, jossa krookukset aloittelevat kukintaansa.
      Kiitos samoin.

      Poista
  4. Olen ihaillut toisten kevätkukkien ilmestymistä ja valitellut, että pihani entiset omistajat eivät ole laittaneet mitään kukkia. Mutta eilen löysinkin yllätyksekseni kolme pientä vihreää tupsua. Tutkinkin nyt krookuskuvasi tarkkaan, joku tuollainen kaunotar ehkä minullekin tulee?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että sielläkin jo vihreitä tupsuja on ilmaantunut penkistä. Varmasti kiva seurata mitä niistä on kehkeytymässä.

      Poista
  5. Ihanat ovat ensimmäiset kevään kukkijat, meillä ei vielä oo hanki otettaan hellittänyt niinpaljon, jotta kukkia näkyisi tai edes piippoja. Jos lämmintä riittää niin varmaan viikonsisällä rupivaa meilläkin näkymään. Järvellä on upeat hiihtokelit ja potkurillakin piäsöö.
    Kyllä noista samettikukista varmaan kukkivia tulee, multoo juurelle ja lannotusta niin vahvistuut, luulisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa pihamaasta on täällä meilläkin vielä täysin lumen peitossa. Krookukset kuitenkin näyttävät työntyvät esille maasta heti, kun maa vain vähänkin sulaa.
      Kastellessa samettikukat lakosivat ikävästi ja näyttävät osin siitäkin syystä kuvassa surkeilta. Nyt ovat viettäneet yön kasvihuoneessa hallaharsolla peiteltynä.

      Poista
  6. Kevään ensimmäiset ilahduttavat niin paljon! Tsinniatkin hyvässä kasvussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä ensimmäisistä kukkijoista nauttii aina ehkä eniten. Kevään ja kasvun ryöpsähtäessä kunnolla käyntiin moni kukkija jää vähemmälle huomiolle.

      Poista
  7. Ensimmäiset krookukset ilahduttavat aina. Ovat sen verran odotettuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ehdottomasti on. Eivät jää myöskään myöhemmin kukkivien varjoon.

      Poista
  8. Ihania krookustupsuja 😊 ja kukkia! Täällä pitää vielä jaksaa odottaa 🙈 vaikka otinkin jo tuhkan apuun sulatushommisaa 😂

    VastaaPoista
  9. Kevään ensimmäiset kukat ovat niin ihania, ja odotettuja! Meillä odotus jatkuu vielä muutaman päivän.

    VastaaPoista
  10. Oi, kukkakevät on alkanut teillä. Siitä se lähtee. Onpa valtava määrä samettikukan taimia! Varmaan siitä vankistuvat pian, kun pääsevät valoon ja vähän viileämpään. Itse olen haudannut samettikukkienkin vartta multaan kun olen koulinut niitä. Ehkä siis voit ripsauttaa sentin-pari multaa noiden taimien juureen, niin pysyvät ainakin paremmin pystyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettikukan siemeniä on vielä melkoinen määrä jäljellä ja nekin pitäisi ehtiä kohta kylvämään.
      Katsotaan, jospa taimet tuosta vielä ajan kanssa ryhdistäytyvät?

      Poista
  11. Wautsi, siäläki jo krookuksia. Hyvin on taimia ja eiköhän nua sammarikki tuasta tanakooru.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samettiruusut ovat jo hieman elpyneet, kun pääsivät kasvihuoneen valoon.

      Poista
  12. Ihania korotuksia ja samettikukkia sinulla ainakin piisaa .

    VastaaPoista
  13. Samettikukkia piisaa ja suurin osa niiden siemenistä on vielä tyystin kylvämättä.

    VastaaPoista