Translate

tiistai 25. huhtikuuta 2023

Kevättöitä

Ihanan lämpimät kevätsäät sen kun vain jatkuvat ja päivät kuluvat suurelta osalta puutarhassa touhutessa. Olen kerännyt taas tapani mukaan tontiltamme kuusenkäpyjä melkoiset määrät ja eilen haketin sitten keräämäni kävyt hakettimella. Kuusenkäpyhake on todella hyvää kateainesta happaman maan kasveille kuten havuille, jaloangervoille, syyshortensioille sekä rodoille ja atsaleoille. Toki sitä voi käyttää muidenkin kasvien katteena, mutta silloin tapaan sekoittaa mukaan reilusti kalkkia, jolloin hakeen saa sopivasti neutralisoitua. 


Mieheni on puolestaan ilmastoinut ilmastointilaitteella nurmikkoa ja kärrännyt kuivan heinänjätteen sitten avokompostin ruuaksi. Kunhan vaan ehtii, täytyy hakea naapurista hevosenlantaa ja sekoittaa sitä runsaasti joukkoon hajoamisen, eli kompostoitumisen nopeuttamiseksi.


'Brabant' ennen leikkausta.

Pihaamme tulevan tulotien, joka on noin sata metriä, haravoinnin ja roskien keräyksen jälkeen päätin vielä muotoilla ainakin yhden kolmesta vierekkäin kasvavasta Brabant- tuijasta. Leikkasin kyllä kaikki kolme tuijaa muotoonsa myös viime syksynä, mutta uutta kasvua oli tullut jo jonkin verran lisää. Kuvista ei kovin paljon leikkaustani edes huomaa. Usein ja tiheään leikatessa on kuitenkin huomattavasti helpompi pitää haluttua muotoa yllä, kun oksat eivät pääse liian pitkiksi.


Brabant leikkauksen jälkeen.


Vielä pieni kurkkaus takapihalle, jossa lankkupenkkiin viime vuonna istuttamani palloesikko (Bollviva) on aloittanut kukintansa. Palloesikkoa en ole jostain syystä saanut aiemmin viihtymään puutarhassa pitkään. Katsotaan kuinka tämän kanssa tulee käymään.

Ihan vieressä vasemmalla olevan, isomman lankkupenkin liilat krookukset kukkivat samassa sävyssä palloesikon kanssa.

Kukkivat sinililjat norjanangervoaidanteen juurella.


 Mukavaa illanjatkoa.

18 kommenttia:

  1. Hei, kun palloesikot ovat kukkineet ja siemenkota kuivunut,huiski siemeniä ympäri kukkapenkkejä. Tällä systeemillä olen saanut palloesikon pysymään ja leviämään puutarhassa. Ei ehkä juuri siinä paikassa missä haluaisit sen kasvavan mutta kasvaa siellä missä viihtyy. Hyvää kevään jatkoa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon vinkistäsi. Näin tulen jatkossa tekemään.
      Kiitos samoin sinulle Anonyymi. ☀️🌸🌼

      Poista
  2. Hienoa esityötä kasvien kasvulle . Mukavaa kun palloesikkosi viihtyy olet varmaan nyt löytänyt oikean paikan .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti palloesikko nyt viimeinkin viihtyisi tuossa kasvupaikassaan.

      Poista
  3. Tuo käpyhake on fiksu juttu ja tuosta kuivasta heinistä tulee hyvää tuotetta hevosen lannan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käpyhake on osoittautunut tosi hyväksi katteeksi ja on hyvä myös penkkien reunassa estämässä rikkaruohojen kasvua.

      Poista
  4. Hienon muotoinen tuo Brabant! Olen ollut ihan alkumietteissä sen suhteen, että mitä kävyille voisi tehdä, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ’Brabant’ alkaa olla aika halutun muotoinen.
      Ole hyvä.

      Poista
  5. You've worked hard in your garden, Anemone. Love your thuja Brabant after cutting.

    VastaaPoista
  6. Kuusenkäpyhake on kauniin näköistä kateainesta, tuollaista hienojakoista ja tummaa. Irtosipa nurmikosta paljon heinää! Siitä tulee hepanlannan kanssa kyllä hyvää multaa. Toivottavasti palloesikkosi viihtyy hyvin. Minulla meni muutama vuosi etsiessä sopivaa paikkaa mutta ainakin viime keväänä kukkivat jo aika komeasti. Nyt niiden kohdalla on vielä ainakin 20cm lunta, joten joutuu hetkisen odottelemaan kukintaa.
    Nätit krookukset ja idänsinililjat! Mukavaa huhtikuun loppua!

    VastaaPoista
  7. Kuusenkäpyhake on kauniin värinsä lisäksi myös kivan tuoksuista ja ekologista.
    Toivottavasti nyt löytyi palloesikolle viimein sopiva kasvupaikka.
    Kiitos samoin sinulle.

    VastaaPoista
  8. Teillä alkaa touhu olla ihan ammattimaisen oloista. Kuusenkäpyhake kuulostaa ekologiselta ja muutenkin tervehenkiseltä. Olen muutamana päivänä ottanut kahvinporot talteen, eli minimaalista pyrkimystä minullakin tuohon suuntaan. Mitkähän kasvit tykkäävät erityisesti kahvinporoista? Nyt pistin rodon juurelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvinporot ovat happaman maan kasveille hyvin sopivia, joten niiden osoite oli sinulla ihan oikea. 👍

      Poista
  9. Upean näköistä käpyhaketta! Täytyypä muistaa itsekin kerätä kuusenkävyt talteen ja kokeilla, onnistuuko meidän hakettimella sama homma. Käyttöähän tuolle olisi ilman muuta! Kiva, että palloesikkosi on pärjännyt talven yli ja nyt palkitsee hienolla kukinnallaan! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos teillä on haketin käytettävissä, niin mikäpä ettei onnistuisi.
      Jospa vihdoin sopiva kasvupaikka olisi löytynyt palloesikoille.
      Kiitos samoin sinulle.

      Poista