Translate

maanantai 3. heinäkuuta 2023

Nyt sadetta on tarjolla

Säätiedot lupaavat lähipäiville nyt runsaita sateita ja ilman muuttuvan tuuliseksi ja koleaksi. Ensin kärvisteltiin hurjan helteen kourissa ja nyt mennään sitten reilusti kylmän puolelle.

Puutarhan kasvit ovat sateiden myötä piristyneet. Jalokallioinen kärsii herkästi liiasta kuivuudesta ja se tarvitsee myös tuentaa, sillä sen varret lakoavat herkästi. Takana kasvavat ritarinkannukset toimivat kuitenkin melko hyvänä tukena kasvustolle.

Nupuillaan olevien värililjojen edustalla kasvava palavararakkaus on myös aloittamassa kukintaansa. Sen molemmin puolin kasvaa vasta myöhemmin kukintansa aloittavia syysleimuja.

Pallohortensia 'Annabella'n edessä lohenpunaisista värililjoista yksi on avaamassa vahamaisia kukkiaan. Tykkään tästä liljasta tosi paljon, sillä sen varret ovat hyvin tanakat ja kukat hyvin näyttävät.

Loistosalvia on uusi tulokas puutarhassa ja niinpä sen runsas kukinta yllätti iloisesti.

Vielä loppuun kuvat komeaan mittaan venyneestä 'The Watcman' salkoruususta ja ....

vaaleansinisin kukin kukkivasta ritarinkannuksesta sekä.....


 vanhakantaisesta 'Brunäs' daaliasta.

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille.

18 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika, kuinka komeita kasvustoja! Mahtavan kokoiset ritarinkannus ja salkoruusu. Jalokallioinenkin! Täällä se ei todellakaan tarvitse tuentaa, kasvaa matalana, mutta se on kuivassa paikassa, toisaalta ehkä tottunut, kun siitä ei kuivuuden merkkejä huomaa.
    Nyt tosiaan tuntuu kolealta, syksyiseltäkin, kun viileni ja alkoi sadekausi, ja tuli vielä tuo kova puuskainen tuuli, lähes syysmyräkkä. Mutta tämä on kyllä niin moneen kertaan toivottu sadekausi! Ihan parasta tämä, että tulee kunnolla sateita, ja monia, että maa viimeinkin kastuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tiedätkö, eilen kun päätin istuttaa ruukussa olleen daalian kastelun helpottamiseksi kukkapenkkiin niin daalialle monttua penkkiin kaivaessa multa oli kosteaa vain muutaman sentin syvyydeltä, vaikka vettä tuli kuitenkin kahden edellisen päivän aikana 34 mm. Sadetta siis tarvitaan edelleen, joten eipä haittaa, vaikka kuuroja tulee nyt ihan vähän väliä.

      Poista
  2. Kyllähän tämä kostiempi keli teköö vaihteeksi ihan hyvää, muttei tarttisi ihan ääripäähän taas mennä. 12astetta kesällä, o pikkuusen turhan vähä. Yällä oli satanu jo 5mm ja lisää tuloo koko aijan.
    Vehemahaltahan siälä näyttää. Salviaa o joskus ollu ja sen kukinta on kyllä yltäkylläästä. On vaan araan pualoone, ainaki näillä leveyksillä. Tuuhia daaliapuska. Mun maatiaaset o taantunu, just ja just hengis. Ny pitääski keskittyä pelastamahan ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateet tulivat kyllä nyt ihan kreivin aikaan.
      Onneksi aikoinaan tuli panostettua tarpeeksi paksuun kasvualustaan ja vaikka kasvit kärivätkin pitkistä helteistä, kasvimenetyksiä ei vuosien varrella kuivuuden takia ole liiemmin tullut.
      Paraisten Pasi antoi minulle neuvon, että vanhakantaiset daaliat kannattaa istuttaa aina penkkiin, sillä ne viihtyvät huonosti ruukussa. Pari ruukkukasvatus kokeilua tuli tehtyä Turun Torille, kunnes se menehtyi. Onneksi sain Pasilta uuden taimen menehtyneen tilalle.

      Poista
  3. Kauhean kiva katsella näitä rakkaudella kasvatettuja kukkia 🌺🌸🌺

    VastaaPoista
  4. Kylläpä on ihana ihastella kaunista kukkaloistoanne. Niin paljon kaikkea ja eriväristä
    loistoa, sinulla on taito hyppysissä. Voin sieluni silmän nähdä sinut kävelemässä
    puutarhassa ja ihastellen samalla /viihtymässä kauniissa kukkaparatiisissa.
    Täällä tullut tänään reilusti vettä ja tuulikin tuiversi. Niin kelit kääntyivät päälaelleen.
    Olenkin tänään hyödyntänyt sadepäivän sisäpuuhissa, koska ne ovat hiukan jääneet kun aurinkoiset päivät viihdyn vain ulkona.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Melko koleaksi sää muuttui sateiden myötä, mutta olen kuitenkin tosi iloinen, että vihdoin saatiin kaivattua vettä.
      Kiitos samoin.

      Poista
  5. Siellä on kaikki niin hienossa kasvussa. Salkoruusut ovat korkeita ja tuuheita tänä vuonna.

    VastaaPoista
  6. Hienoja kasveja tyylikkäissä kuvissa!

    VastaaPoista
  7. Muhkean näköiset kasvustot lupailevat upeaa kukintaa. Sateen ohella toivoisi myös lämpöä ettei tarvitsisi puutarhassa palella.

    VastaaPoista
  8. Jestas miten UPEINA odottavat sadetta!! Olet sinä kastellut ja rakastanut (kukkakuiskaaja) kun non upeita ovat. Meillä odotti kotona keltainen nurmikko - saa nähdä pisristyykö enää edes... mutta mustikat kasvaa ja sinistyy silmissä.... ihanaa!

    VastaaPoista
  9. Hyvät kasvustot ja sateet piristää niitä varmasti . Mekin olemme saaneet nyt joka päivä sateita ja aika runsaita . Pionit on kärsinyt kuten joka vuosi . Yritän tänään mennä vähän siistimään niitä jos sateet sallivat .

    VastaaPoista
  10. Upeat kukkien kasvustot! Sade on virkistänyt, mutta nyt on jo hyvä kosteus hankittu. Tuntuu siltä, että viime vuosien aikana on lisääntynyt ilmiö, että samaa säätä tulee vähän kohtuuttoman pitkä jakso yltäpäätä?

    VastaaPoista
  11. Kauniita ja reheviä kasvustoja! Loistosalvia on innokas kukkija ja pysyy yllättävän hyvin pystyssä jopa kaatosateissa. Hyvä, että teilläkin on jo saatu sadetta mutta saisihan se vähän lämpimämpää olla. Ainakin meillä on ollut vain pikkuisen reilu 10 astetta, mikä tuntuu aivan liian kylmältä heinäkuuksi. Jospa se tästä vielä kesäisemmäksi muuttuisi. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista