Translate

tiistai 4. heinäkuuta 2023

Ruusut ja liljat

En muista koskaan aiemmin 'Flammentanz 'köynnösruusun kukkineen yhtä suurin kukin kuin tänä kesänä. Vaikka oli pitkään helteistä ruusu ei ole saanut edes kirvoja, kuten yleensä kovilla helteillä. Ruusu kasvaa meillä sisääntulon viereisessä kukkapenkissä ja se on lähinnä pensasruusun mitoissa, kuin joudun leikkaamaan sitä aina talven jäljiltä aika rankasti.

Viime toukokuussa sain mieheltäni äitienpäivälahjaksi viisi erilaista Easy Elegance ruusua, joista nyt kukintansa on aloittelemassa kuvassa oleva Super Hero.

Ruusu on omajuurinen ja remontoiva, eli jatkuvakukintainen. Karmiininpunaiset kukat ovat halkaisijaltaan noin kahdeksan senttisiä. 

Keijunruusut kukkivat myös pihatien varrella, mutta niiden kukinta on nyt hyvin vaisua.

Rosa Hansa 

Rosa Hansassa on myös jostain syystä melko vähän kukkia. Tosin se ei ole meillä koskaan ennenkään kukkinut mitenkään runsaasti.

Sitten ihana suomalaisiin perinneruusuihin kuuluva mustialanruusu 'Rosa Minette', jonka tuoksu on yksi vailla vertaa. Tämän ruusun sain naapuriltani asuessamme aikoinaan Kirkkonummella. 

                           

Sitten värililjoihin. Tämä kuvassa oleva lilja on hyvin tanakkavartinen ja liljan terälehdet ovat paksut ja vahamaiset. Tykkään tämän väristä tosi paljon.

Tämän liljan lajikkeesta minulla ei ole mitään tietoa, sillä hankimme vuosia sitten kasvuturvetta liljoja kasvattavalta taimistolta. Erilaisia liljansipuleita tulikin sitten runsaasti kylkiäisinä turvekuorman mukana. Tämä on niistä yksi alkunsa saanut. 

                           

Samasta turvekuormasta tuli myös tämän keltakukkaisen liljan sipuleita.

                             

Liljojen runsasta kukintaa on tiedossa myös kasvihuoneen vierustan lankkupenkissä. Kyseessä ovat Oriental-liljat, mutta niistä enemmän juttua sitten kun ne kukkivat.


Loistokärhö 'The President':n ensimmäisiä kukkia.

18 kommenttia:

  1. Oi ihanuus mitä ruusuja🌹.
    Ruusu on kyllä myös niin upea kesän kaunotar. Mutta kyllä ovat liljatkin.
    Ihanaa kukkaloistoa!

    VastaaPoista
  2. Näyttäviä kukkia! Onpa mahtavia kylkiäisiä, useammin multakuorman mukana tulee rikkaruohoja eikä liljoja :-D

    VastaaPoista
  3. Hauska juttu tuo kasvuturpeen mukana tulleet liljat! Kauniita ruusujakin Sinulla on!

    VastaaPoista
  4. Hyvä, että sait multakuormassa mieluummin hienoja sipuleja, eikä rikkoja. Upeita ruusuja!

    VastaaPoista
  5. Upeat lähikuvat 🌹🌸🌺
    Pidän liljojen nupuista.

    VastaaPoista
  6. Ihanat ruusut. Kerranki kivoja multakylykijääsiä, varsinki tua ensimmääsen lilijan färi on tosi hiano. Jahas, kohta sullon taas kunnon kärhönkukkailotulitusta :) Tämä sarejakso varmasti parantaa orotuksia.

    VastaaPoista
  7. Aivan hurmaavan ihanat ruusut.
    Miellä aloitti pionit kukintansa, mutta sade piiskaa ne maihin. olen ostanut jo metalliset tuetkin varsille, mutta kukat eivät kestä tätä viisi päivää jatkunutta kaatosadetta.

    VastaaPoista
  8. No kyllä kelpaisi saada liljoja kasvualustan kylkiäisinä. Flammentanz on upea, omani täytyy siirtää sillä se ei oikein viihdy nykyisessä kasvupaikassa, on joka vuosi n. 30cm korkea.

    VastaaPoista