Translate

keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Daalioiden talvisuojaan nosto



Eilen nostin kaikki penkeissä olevat daaliat ylös maasta. Pakkasen puremat, mustuneet varret katkaisin ensin noin 10 cm pituisiksi. Kaivoin sitten lapiolla varovasti daalioiden ympärille tarpeeksi suuren multapaakun, jotten vahingossakaan katkoisi hyvin herkästi katkeavia juurimukuloita niitä ylös nostaessani. Tapaan myös karistella heti enimmät mullat paakun ympäriltä ennen niiden kuivumaan laittoa ja varastointia. 

 

Juuripaakun kuivaaminen kunnolla on tärkeää. Jos paakku jää liian märäksi mukulat mätänevät herkästi varastoinnin aikana. Kun multa on kuivunut tarpeeksi, ylimääräinen irtomulta on myös helppo varistella pois. Samalla on helpompi havaita mahdolliset nostossa vioittuneet mukulat ja poistaa ne ajoissa ennen lopullista varastointia. Muistan joskus lukeneeni ohjeen, jossa kehotettiin laittamaan hiilenpaloja juurakoiden sekaan, jos mukuloissa on vaurioita.

Juuripaakkuihin on myös hyvä laittaa heti nimilaput, joista sitten keväällä on helppo tarkistaa mikä daalia on istuttaessa kysymyksessä.


Daalian juuripaakut tapaan talvettaa noin kymmenasteisessa varastossa avonaisissa pahvi- tai muovilaatikoisssa. Olen peittänyt juurakot joko kuivaan kasvuturpeeseen tai varastoinut ihan siltään ilman mitään väliaineita laatikossa. 



16 kommenttia:

  1. Tein saman operaation omille daalioilleni viikonloppuna. Koska oli satanut niin valtavasti, karisivat mullat helposti pienellä ravistelulla. Vähän erilaisia versioita saa lukea daalioiden varastoinnista, noista hiilenpaloista en ole ennen kuullutkaan. Kauniin värisiä daalioita! Siellä taas odottelevat ensi kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman eri versioita on kyllä liikkeellä. Hyviä ohjeita sain paraislaiselta daalian kasvattajalta lisää. Tuota hiilenpalojen käyttö oli mielenkiintoinen. Luin asiasta vuosia sitten. Katkennutta juurakonpalaa kehotettiin hankaamaan myös hiilenpalalla, jotta se ei lähtisi mätänemään.

      Poista
  2. Mullaki o juurakooren kuivausoperaatio menos. Osa on istutettuna pöttiihin, mikkä nostan sellaasina kellarihin. Jätän kyllä juurakoorenki ympärille jonku verran multaa, ettei ne kuivaasisi ihan käppyrööki talaven aikana. Aikamoosta taiteelua o. Keväällä aina jännittää, kuinka on käyny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on myös vielä kasvihuoneessa yksi kukkiva daalia ruukussa. Kohta sekin pitää laittaa talvisuojaan.

      Poista
  3. Miekin osan jo oon nostanu kuivumaan. Vielä on nostamattakin ja laput merkkiin mikä laji on kysymyksessä. Kirjanpitoa paperille oon tehny ja merkinny nimen ja korkeuven muistiin enskesää ajatellen. Näin oon aina tehny. Osasta mullat on hyvin tippunu jo kuivatukseen viiessä, vanhoilla lajikkeilla on paakku iso. Kuivana sitten niitä pölistelen enimpii multia pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjanpito on varmasti paikallaan etenkin, jos daalialajikkeita on paljon.

      Poista
  4. Hyviä ja tarpeellisia ohjeita sain tekstistäsi, kiitos!

    VastaaPoista
  5. Niin sitä ensi kesän kukkaloistoa taas odotellessa.
    Daalia on kaunis kukka ja väreillään hehkuvia yksilöitä.
    Mukavia syyspuuhia viikonloppuusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas kestää aikaa uuteen daalioiden kukintaan. Daalioita on kyllä jalostettu kiitettävästi ihan joka makuun.
      Kiitos. Mukavaa viikonloppua.

      Poista
  6. Iik, tuosta tuli mieleen että meillä on vielä pelargonia pihalla.
    Ei muuta kuin äkkiä sinne... toivottavasti se on vielä kunnossa.

    Onpa teillä kauniita daalioita ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonia kestää onneksi näin syksystä melko hyvin viileää.
      Kiitos.

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta, ensimmäistä kertaa yritän talvettaa daalian juurakkoa.

    VastaaPoista
  8. Minä myös nostelen daalian juurakot isoon saaviin ja kannan sen autotalliin. En ole laittanut mitään väliaineita. Ja ruukuissa kasvavat vien vain ruukkuineen autotalliin ja nostan keväällä ulos.

    VastaaPoista