Translate

torstai 30. tammikuuta 2025

Vuoden 2024 puutarhatunnelmia 4


Nyt ollaankin jo kesä- ja heinäkuun puutarhatunnelmissa. 

Olen hurahtanut parin kolmen vuoden sisällä ihan täysin salkoruusuihin. Olen kylvänyt niitä siemenistä ja esikasvattanut sitten kasvihuoneessa. Parista edeltäneestä, hyvin helteisestä kesästä, ne ovat näyttäneet selviävän ihan hyvin, sillä niiden kastelukin jäi hyvin vähäiseksi. 

Olen tehnyt kylvöt hyvissä ajoin keväällä ja jo syyskesällä osa on ehtinyt aukaista kukkiaan ihailtavaksi.

                            

Silkkipaperimaiset kukat ovat suuria, mutta silti kevyen ja herkän näköisiä. Viime syksynä keräsin paljon siemeniä omista salkoruusuistani. Mielenkiintoista nähdä, miten hyvin ne mahtavat itää kevään kylvöissä. 


Kukkien värikirjo on moninainen.


Yksi ehdoton puutarhamme lempikasveista on preeria-angervo. Se on tukevavartinen ja komea ryhmäkasvi. Kukat ovat kuin ihanaa valeanpunaista hattaraa. Meillä sen kasvupaikka ei ole kovinkaan aurinkoinen, mutta se ei ole onneksi vaikuttanut mitenkään kukintaan. Kasvupohjana on parannettu savimaa, joka myös selvästi on sille mieleen. Todella suositeltava ja upea kasvi, jonka pituus huitelee 150- 250 cm:ssä. Preeria-angervo on myös mehiläis- ja perhoskasvi.

Toinen ehdoton lempikasvini puutarhassamme on yllä oleva maatiaisperenna syreenileimu. Tämän olen saanut naapuriltani. Meillä useimpia leimuja vaivaa loppukesästä härmä, mutta syreenileimu on pysynyt ainakin tähän saakka terveenä ja kukinta on todella kaunista.


Sitten katsaus liljoihin. Pienen lankkupenkin voimakkaan punainen värililja Prunotto.



Voimakkaasti tuoksuva, punainen Oriental- eli idänlilja etupihan muurikivipenkissä ja saman penkin ......


valkoinen keltaisin raidoin kukkiva lilja.


Takapihan ison lankkupenkin valkoiset liljat...... 

 köynnösseinämän takana syyshortensioiden edessä.


Saman penkin tuoksuva oriental-lilja Muscadet.

   
Karmiininpunakukkainen 'Ville de Lyon'.

Pitihän muutama kärhökuvakin laittaa joukkoon.

                      

                                     Hagley hybrid kukki viime kesänä ensi kerran melko runsaasti. 

Ostin Hankkijalta muutama vuosi sitten muutaman surkeannäköisen, tarjouksessa olevan jalokärhön. Hinta ei päätä huimannut ja hinnaksi tuli taimea kohti vain muutaman euro. Mietin ostaessani, että eipä tule suuri vahinko jos ne eivät lähtisikään kasvuun. Ostin kaksi  Hagley Hybridiä ja molemmat lähtivät ilokseni kasvamaan toivotusti.  

Samassa satsissa oli myös kaksi 'Blue Angel' ( 'Blekitny Aniol':inakin tunnettua) sinikukkaista jalokärhöä.  Yllä oleva on takapihan lankkupenkin seinämää koristamassa. Toisen istutin etupihan tulotien varressa olevaan muurikivipenkkiin loistokärhö 'Omoshiron' viereen. Tämä seinämässä kasvavan kukinta lähti poikkeuksellisen myöhään käyntiin ja vaikka kärhö kuuluu aikaisin kukkiviin, niin vasta loppukesällä se näytti tällaiselta.                       


Jalokärhö 'Rouge Cardinal' kärsi todella pahoin helteisen ja vahäsateisen kesän kurimuksessa. Kuvaa tarkoin katsoessa oikealla alhaalla näkyy jo täysin paperiksi kuivuneita lehtiä. Toivon kovasti, että tuleva kesä olisi sateisempi jo pelkästään kärhöjen kannalta.



Etupihan kärhöpenkin räväkän värinen päivänlilja 'Crown Fire'  ja kaunopunahattu 'Magnus'.


Punahattujen kukinnasta olen aina hyvin iloinen. Suurimman osan niistä olen esikasvattanut siemenistä ja istuttanut koe mielessä vähän eri paikkoihin kasvamaan.

Saman penkin matalakasvuinen ja mielestäni hyvin kaunis päivänlilja 'Stella de' Oro'


Kylvin  ja esikasvatin viime keväänä pitkästä, pitkästä aikaa maariankelloa.  Tämä puhtaanvalkokukkainen aloitti kukintansa lankkupenkin reunassa melko myöhään. Mielestäni todella kaunis yhdessä harjaneilikoiden kanssa kukkiessaan.


Nämä unikot olivat kylväytyneet kasvimaan kasvilaatikkoon. Paras kukinta meni ohi mökillä ollessamme.


Tarhajaloangervo 'Erika'

Jaloangervot kärsivät monen puutarhamme kasvin tavoin kuivasta ja helteisestä kesästä.  Näidenkin paras kukinta alkoi olla jo ohi mökiltä palattuamme.


Oikealla valkokukkainen Astilbe Arendsii- ryhmään kuuluva 'Bautschleier'.


Jaloangervo Astilbe younique 'Ruby Red'.


Tarhajaloangervo Look At Me'


18 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän ihanat kukkaset. Kauniisti kukkii kaikki, muitta varsinkin nuo kärhöt saivat ihan sydämeni hypähtämmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi. Kärhöt ovat kyllä minustakin kauniita ja vievät lisäksi vähän tilaa perennapenkissä.

      Poista
  2. Kuvasi saivat aikaan valtavan kesän kaipuun🌿🌸 Kyllä on kaunista kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kevättä ja aurinkoisia päiviä kohti mennään.

      Poista
  3. Salkoruusut ovat upeita! ostin viime kesänä 2 tainta. Eivät kukkineet, mutta kukkivatkin kai joka toinen vuosi? En tiedä, miten selviävät talvesta, vai selviävätkö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salkoruusu on kaksivuotinen, eli ensimmäisenä vuotena se tekee niin sanotun lehtiruusukkeen ja kukkii seuraavana kesänä. Kukkinut salkoruusu leviää kasvupaikalleen usein siemenistä ja tavallaan sitä voi kai silloin sanoa monivuotiseksi.Olen kylvänyt salkoruusua keväisin siemenestä ja aikaisin kylvettynä ja esikasvatettuna olen saanut sen kukkimaan jo kesän loppupuolella.
      Talvehtiminen ei tietenkään ole 100 prosettisen varmaa, sillä paljon riippuu varmasti talven olosuhteista ja kasvupaikasta.

      Poista
  4. Minulla kukki viime kesänä salkoruusut kolmatta kesää, toivon niiden kukkivan ensi vuonnakin. Siinä auttaa kun leikkaa kukkavanat pois ennen kuin ehtivät tehdä siementä. Tosin siinä menettää sitten siemensadon. Talvehtimienn ei ole aina varmaa, sen olen minäkin huomannut. Nyt voi olla niin rankka talvi, että kaikki taimet menehtyvät. Mutta upea kasvi se on, tykkää paljon. Vaaleanpunainen mesiangervo on ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla.
      Totta itsekin olen lukenut, että salkoruusujen kukkavanat kehotetaan leikattaviksi heti kukinnan jälkeen. Itse en ole kuitenkaan leikannut ja salkoruusut ovat siitä huolimatta kukkineet seuraavana vuonna ja talvehtineet kohopenkissä hyvin. Jos ei halua kerätä siemeniä kasvateistaan niin kukkavanojen leikkaus kannattaa tehdä ja varmistaa näin seuraavan kesän kukintaa.

      Poista
  5. Kiitos taas hienosta kesäisestä kattauksesta. Sain juuri pohdittavan ajatuksen tämän juttusi myötä. Mahtaisiko jaloangervo sietää savimaata, jos istuttaisin sitä reunuskasviksi vain vähän koholle nurmen rajasta? Minullakin on tuota ’Look tai me’ lajiketta ja se voisi sopia värinsä ja hieman matalamman kokonsa puolesta hyvin paikkaan, johon olen yrittänyt miettiä reunuskasvia. Jaloangervot toimivat hyvin havujen kanssa ja tuolta paikalta löytyisi hieman korkeammalla kohopenkissä mm. kääpiövuorimäntyjä. Pitäisi varmaan muokata maata, jotta kasvualustasta ei tulisi liian tiivis jaloangervolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Kuten varmasti tiedätkin jaloangervot vaativat happaman, kosteutta pidättävän kasvualustan ja puolivarjoisan kasvupaikan. Voisit kokeilla sekoittaa saven sekaan lannoittamatonta turvetta ja perenna multaa. Ruusumultaakin suositellaan, mutta siitä minulla ei ole kokemuksia. Kompostia sen sijaan olen levittänyt jaloangervojen juurelle aina muutaman vuoden välein. Savi on ainakin osana kasvualustaa siinä mielessä hyvä, että se pidättää kosteutta. Pelkässä savimaassa todella harva kasvi tulee menestymään. Kannattaa varmaan kokeilla ensin muutamalla jaloangervolla, kuinka ne tulevat parannetussa maassa menestymään.
      Toivottavasti tästä oli hieman apua.

      Poista
  6. Ihana vaaleanpunainen preeria-angervo! Sitä olen muutaman kerran yrittänyt, mutta isäntä on deletoinut se kummallakin kerralla ajatellen sen seljaksi (harmittaa). Maariankellon kukinta on todella kaunis ja pitkästä aikaa sen siemeniä jälleen hankin. Salkoruususikin ovat niin upeita, niidenkin siemeniä olen hankkinut, Ruotsin puolella se on hyvinkin suosittu, tykkään siitä myös. Päivänliljat ovat alkaneet kiinnosta ja raikas 'Stella de' Oro' on todella ihana, toisetkin tietenkin. Yhden päivänliljan jo tilasin ja varmasti muitakin. Ihana tuulahdus kesästä, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Preeria- angervoa toivoisi kyllä näkevän enemmän puutarhoissa, sillä niin upea se on.
      Innostuin salkoruusuista oikein todella vasta pari- kolme vuotta sitten. Nyt on jännä nähdä miten omista kasvateista kerätyt siemenet lähtevät kevätkylvöjen yhteydessä itämään.

      Poista
  7. Minäkin tilasin tuon tumman salkoruusun siemeniä. Täytyisi tuon ohjeesi mukaan kokeilla esikasvattaa sisällä, jos onnistuisi saamaan kukintaa jo ensimmäisenä kesänä. Koska olet aloittanut sen esikasvatuksen?
    Meilläkin on tuota syreenileimua. Siitä pidän kovasti, vaikka muuten en syysleimuista niin perusta.
    Minusta tuo yhdistelmä 'Crown Fire' ja 'Magnus' on hieno, säpäkkä😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyrin tekemään nykyään kaikki kylvöt maaliskuussa. Salkoruusujen kylvö kannattaa tehdä heti kuun alussa. Lisävalotus kasvivaloilla on tietysti eduksi.

      Poista
  8. Kiva katsella näitä kesäkoosteitasi ja tässä tuli vielä pari kärhöäkin ihasteltavaksi. Toivottavasti teille tosiaan tulisi vaihteeksi vähän sateisempi kesä, että kärhötkin saisivat välillä kerätä kunnolla voimia. Ei ole hyvä, jos joka vuosi on kuivuudessa kärvistelyä.

    VastaaPoista
  9. Toivon todella, että ensi kesä olisi edes hieman sateisempi. Kärhöt ovat selvästi kärsineet kuivuudesta kahtena edeltäneenä kesänä, vaikka pyrimmekin niitä ihan urakalla kastelemaan.

    VastaaPoista