Translate

lauantai 29. maaliskuuta 2025

Lisää siemenkylvöjä



Tänään siemenistä multaan pääsivät kesäkukista tsinniat ja kiinanasterit sekä perennoista tarharistikit ja punahatut. Lisäksi kylvin yhden pussin myös pelargoneja.




Kiinanasterit ja punahatut kylvin hajakylvönä styroxiseen kalalaatikkoon. Kylvökset laitoin pesuhuoneen lattialämpöön, jossa saavat olla ihan siihen saakka kunnes taimettuvat.


 Kaikki viime syksynä keräämäni kelloköynnöksen siemenet jäivät itämättä, kuten vähän etukäteen ounastelinkin. Keväällä ostamastani kelloköynnöspussista on sen sijaan itänyt tähän mennessä seitsemän kappaletta ja siihen se saldo taitaa jäädäkin. Kelloköynnöten edessä on muutama purkki myös koulimiani salkoruusuja samoin, kuin alemmassakin kuvassa. 


Salkoruusujen kasvu alkoi koulinnan jälkeen junnata ikävästi paikallaan, mutta eiköhän se tuosta kohta ala piristyä.

keskiviikko 26. maaliskuuta 2025

Krookukset





Miten voikin muutamat auenneet krookuksenkukat tehdä ihmisen onnelliseksi. Muita kukkijoita, kun ei vielä ole. 

Tänään oli ihanan lämmin ja aurinkoinen päivä ja puutarhassa oli mukava työskennellä. Pääsin jo hieman kulottamaan ojanpenkkoja ja siistimään alapihan omenapuupenkkiä.


 Mukavaa viikonjatkoa.

lauantai 22. maaliskuuta 2025

Puutarhajakkara ja siemenpusseja



Eilen käydessämme viikonlopun kunniaksi paikallisessa nepalilaisessa ravintolassa lounaalla, haimme samalla reissulla Hankkijalta tällaisen hyvin kätevältä vaikuttavan puutarhajakkaran. Jakkara oli tarjouksessa jo viime kesänä, mutta silloin en ollut tarpeeksi ajoissa liikkeellä. Nytkin edellisen päivän varastotietojen mukaan jakkaroita piti olla jäljellä yksitoista kappaletta. No, eilen jäljellä oli enää tämä yksi ainut, joten vähällä oli, etten jäänyt toistamiseen ilman jakkaraa. 


 Jakkaraa voi siis käyttää sekä kitkiessä että istuessa. Uskon, että tällä jakaralla tulee olemaan paljon käyttöä. Minulla on kitkiessä ollut käytössä erinäisiä solumuovialustoja ja myös polviin kiinnitettäviä polvisuojia. Ensiksi mainittu toimi kyllä ihan hyvin, mutta polvisuojat eivät. Ne valahtavat aina kiristysnauhoista huolimatta jossain vaiheessa pois paikoiltaan.


Samalla reissulla ostin nämä kasvimaalle kylvettävät siemenpussit. Tämän osan postauksesta voit ihan hyvin halutessasi ohittaa. Nämä tiedot kirjaan muistiin lähinnä itselleni tänne blogiin.


Valitsin silpoydinherneistä tutun 'Alderman' lajikkeen.

Kurpitsan lajike on kasvultaan pienikokoinen 'Baby Bear'. 

Palsternakka on viime vuodelta tuttu ja hyväksi havaittu 'White Gem'.

Kyssäkaalin lajikkeena on 'Delikatess weisser'. Muistan kylväneeni tätä myös viime vuonna.

Minttu 'Mentha x piperita L' maistuu voimakkaasti piparminttuöljylle. (Tämä on poikkeuksellisesti tarkoitus kylvää ruukkuun).

Persilja 'Grüne Perle' on luomulaatuinen siemen. (Esikasvatan ensin kasvihuoneessa)

Avomaakurkku 'Profi' F1

Köynnöskesäkurpitsa 'Black Forest' F1 

Punajuuri 'Moulin Rouge' (ennestään hyväksi havaittu lajike). 



Ostin myös pari perennansiemenpussia. Tykkään todella paljon tarharistikeistä ja tapaan kylvää niitä siemenistä aina silloin tällöin samoin, kuin punahattujakin. Tarharistikki 'Red Cascade'a kylvin myös viime keväänä, joten ennestään tuttu lajike samoin, kuin 'Starlight':kin.

Mieheni pitää kehäkukista ja pyysinkin häntä valitsemaan itselle mieluisan lajikkeen. Pelargonia 'Inspire Pink'iä olen myös kylvänyt aiemmin, jos sitä vain suinkin on siemenhyllystä sattunut löytymään. Nyt kylvö tosin menee melko myöhäiseksi. Etsin myös kuumeisesti siemenhyllystä leijonankidan siemeniä, mutta valitettavasti niitä ei nyt valikoimissa ollut. 

perjantai 21. maaliskuuta 2025

Puutarhatyöt jatkuivat melko viileässä säässä



Tänään puutarhatyöt jatkuivat auringon paisteessa, mutta kylmä tuuli teki säästä melko kolean. Nappasin ennen töiden aloittamista pari kuvaa penkistä esiin työntyvistä tulppaaneista. 

Huomasin lehdenkärkiä pilkistävän jo useammassa paikassa mutta kuvassa olevat ovat kasvussaan selvästi pisimmällä.


Jatkoin takapihan siistimistä ja keräsin lisää maahan varisseita kuusenkäpyjä, joita meillä riittää. Tarkoitus oli hakettaa kävyt tänään, mutta viileä sää sai minut pyörtämään päätökseni ja odotan suosiolla hieman lämpimämpää ajankohtaa. 

Kuten yllä olevasta kuvasta näkee, takapiha on jo täysin vapaa lumesta, mutta.... 


etupihan näkymät ovat lumen suhteen aika paljon erilaiset.


Naapurin rajalla oleva puusto varjostaa sen verran paljon, että lumen sulaminen on aina tällä osalla pihasta hidasta.


Pihaantulotien oikealla puolella lunta on vielä runsaammin ja se johtuu osin myös siitä, että sinne on kolattu melko runsaasti lunta talven aikana.




torstai 20. maaliskuuta 2025

Haasteveikkaus ja puutarhatöitä




Koska kukkii -haasteeseen valitsin ensimmäiseksi veikattavaksi krookuksen. Olin yltiöpäisen optimistinen kukinta-ajasta ja niinhän siinä kävi, että "metsään meni", mutta ei kuitenkaan niin paljon, kuin takatalven takia uskoin käyvän. Veikkaukseni kukinta- ajaksi oli siis 12.3.  Tosin vasta yksi ainoa kuvassa näkyvä krookuksen kukka oli tänään aukeamassa.  
 

Tänään on ollut sään puolesta ihan hyvä puutarhapäivä, vaikka aurinko ei suvainnut paljon koko päivän aikana paistaakkaan. Niinpä lenkillä käytyämme ja lounaan syötyämme loppupäivä kuluikin puutarhassa. 

Aloitin siistimällä ensin hieman etupihan lumesta vapautuneita kukkapenkkejä. 
Seuraavaksi siirryin haravoimaan takapihan isoja kuusia kasvavaa piha-aluetta. On aivan uskomatonta miten paljon risuja ja puista pudonneita oksanpätkiä sinne oli kertynyt talven aikana. Olin näet siivonnut alueen vielä viime töikseni viime syksynä. 
Kuusista tippuneita käpyjäkin tuli noin parin aarin alueelta paljon, eli vajaa kottarillinen. Kävyt olisi tarkoitus hakettaa ja laittaa pensasaidanteen reunaan ja puksipuiden alustalle.  
 
Huomenna hommat taas jatkuvat.

keskiviikko 19. maaliskuuta 2025

Tomaattien koulinta




Tänään koulin tomaatit ja siirsin ne isompiin purkkeihin. Vielä koulinnalla ei olisi ollut kiire, sillä muutamassa tomaatissa, kuten kuvassakin näkyy, ei ole vasta kuin sirkkalehdet. Kirsikkatomaatti 'Cereza Amarilla't jätinkin suosiolla koulimatta, sillä taimet ovat vielä liian pieniä.

Odotan malttamattomana milloin kylvämäni tuoksuherneet pääsee siirtämää kasvihuoneeseen. Tuoksuherneet kestävät kyllä aika hyvin kylmää, mutta pakkasöinä ne on kuitenkin suojattava harsolla. En tosiaankaan halua ryhtyä siihen souviin vielä tässä vaiheessa.


              

Kaivoin myös kaksi autotallissa talvehtinutta pelargoniaa ylös ruukusta ja vaihdoin niille uuden mullan. Ovat kyllä todella surkeita, mutta jospa ne tuosta vielä lähtisivät kasvamaan.

       


Eilen tein myös muutamalle huonekasvilleni mullanvaihdon. Siitä onkin aikaa, kun viimeksi olen kyseiseen hommaan ryhtynyt. Olen tyytynyt vain kaivamaan kukan juurelta mahdollisimman paljon vanhaa multaa pois ja lisännyt uutta tilalle.

Kävin tänään tarkastamassa takapihan lankkupenkin puksipuiden tämänhetkisen tilanteen. Ihan hyvältä näyttivät. Laitoin puksien suojaksi kuusenoksia, sillä lähipäiville on ennustettu useampia lämpöasteita. Maan on jäässä ja auringon paistaessa ja sen myötä haihdunnan käynnistyessä, lehdet alkavat kuivua, kun eivät saa maasta kosteutta. Onneksi puksipuut eivät maistu jäniksille, vaan ne jättävät ne suosiolla rauhaan.


 Puksipuiden takana olevassa ja verkolla suojatussa atsaleassa näkyy jo lupaavia silmuja.


sunnuntai 16. maaliskuuta 2025

Salkoruusujen koulintaa



Täytyy todeta, että omista salkoruusuista viime syksynä kerätyt siemenet itivät ihan ennätysmäisen nopeasti. Harmi vain, kun unohdin kylväessä laittaa kylvöpäivän ylös. No, minulla on siemeniä vielä tosi paljon, joten seuraavaavan kylvöerän aikana korjaan virheeni.

Salkoruusujen koulinta oli tosi hankalaa. En olisi uskonut, että sirkkalehtivaiheessa olevat taimet olivat ehtineet venyttää juurensa jo niin pitkiksi. Saikin olla ihan kieli keskellä suuta, ettei kouliessa katkonut ohuen ohuita juuria. Jouduin kaivelemaan ulkovarastoon säilömäni jogurttipurkit esille. Ne ovat normaalisti käyttämiäni istutuspurkkeja syvenpiä ja niihin taimet oli hieman helpompi istuttaa. Kouliessa poistin myös säälimättä pois kaikki pienimmät taimenalut. Joka purkkiin tuli edelleen keskimäärin kolme- neljä taimea. Karsin tarpeen vaatiessa niitä vielä lisää.


 Autotallin kasvivalon alla olevat kelloköynnökset lannoitin samalla kanankakkarakeilla. Kunkin purkin reunaan tein syvän kolon johon kaadoin lannoiterakeet ja sitten vain multaa päälle.


Kuva yhdessä lempivärissäni kukkivasta salkoruusuusta viime kesältä.

Mukavaa sunnuntain jatkoa.

perjantai 14. maaliskuuta 2025

Kolmen viikon salatti ja marinoitu punasipuli



Tapaamme mieheni kanssa syödä paljon kasvisvoittoista uuniruokaa ja lisäksi raakaraasteet tekevät hyvin kauppansa. Olen ottanut tavaksi tehdä myös erilaisista juureksista purkkisalaatteja, jotka säilyvät pikkelöityinä jääkaapissa ilahduttavan pitkään. On helppoa, kun salaattia on jääkaapissa aina valmiina ja sitä tulee silloin suositustenkin mukaisesti syötyä tarpeeksi.

Minulla on käytössäni vihannesleikkuri jolla on kätevä ja nopea raastaa tai viipaloida isompia eriä kerralla.


Tällä kertaa tein raastetta porkkanasta, lantusta, juuriselleristä ja palsternakasta ja sekoitin ne raastamisen jälkeen keskenään. Punakaaliraasteen tein sitten erikseen.

Raasteen säilön lasipurkkeihin, jotka desinfioin kuumentamalla niitä kiehuvassa vedessä noin15 minuuttia. Lasipurkkien kannet kuumensin myös samalla. 


Pikkelöintiliemiohjeita löytyy hieman eri tavoin varioituna ja tietenkin vähän sen mukaan, kuinka suuren satsin on kulloinkin tekemässä. Perusohje on kuitenkin kaikissa lähes sama ja eroaa lähinnä maustamisen osalta.

Tässä käyttämäni liemi, josta riitti hyvin kahteen noin puolen litran vetoiseen purkkiin. Purkit kannattaa täyttää mahdollisimman täyteen, sillä kuuman mausteliemen lisäyksen jälkeen raastemassa vajenee melkoisesti.

Liemi:

1 dl joko puna, valko tai väkiviinaetikkaa. (Punaviinietikka antaa hieman pehmeämmän maun.)

0,5 dl sokeria (halutessa sokeria voi käyttää vähemmän)

1 dl öljyä tai (vaihtoehtoisesti vettä)

1tl suolaa 

Liemi kiehautetaan kattilassa ja kaadetaan kuumana raasteen päälle. Kierretään  kansi paikoilleen ja hölskytetään vielä purkkia kevyesti. Purkkien annetaan jäähtyä hyvin ennen jääkaappiin laittoa. Raaste on maustunut ja syötävää viimeistään seuraavaan päivään mennessä. 



Tein myös marinoitua punasipulia, joka on todella hyvää ja soveltuu lähes jokaisen ruoan lisukkeeksi. 

Marinointiliemi: Liemi riittää hyvin kahteen noin puolen litran lasipurkkiin. 

Ohje:

Noin kilo punasipulia

1dl punaviinietikkaa

0,5 dl sokeria

1tl suolaa 

0,5 dl öljyä  (oliivi tai rypsiölyä)

jauhettua mustapippuria maun mukaan

Punasipulit kuoritaan, halkaistaan kahtia ja viipaloidaan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaleet kiehautetaan marinaadiliemessä ja laitetaan vedessä tai (uunissa) kuumennettuihin lasipurkkeihin. Kannet suljetaan ja purkkia ravistellaan vielä kevyesti. Purkit kannattaa jäähdyttää hyvin ennen jääkaappiin laittoa. 


 Kuten huomaatte, raaste vajenee melkoisesti kuuman mausteliemen lisäyksen jälkeen.

Mukavaa viikonloppua.


torstai 13. maaliskuuta 2025

Tulihan se takatalvi



Tulihan se luvattu takatalvi ja lumisade tänne Uudellemaallekin. Tosin lunta ei tullut läheskään sitä määrää kuin veikattiin.

Tässä terassikuvassa näkee ehkä parhaiten viime yönä sataneen lumen määrän. Olisiko korkeintaan noin viisi senttiä? 

Eilen lenkillä lähtiessämme pohjoisen suunnalta tuuli tosi kylmästi ja pakkastakin oli - 4 astetta. Mietinkin että sinänsä hyvä, jos luvattua lunta sataisi osin jo lumesta paljastuneiden kukkapenkkien suojaksi.


 Tässä kohdin lumen alla ovat krookukset, joten veikkaukseni niiden kukinta-ajasta menee nyt pahasti pieleen. Lisäsin kuvanoton jälkeen satanutta lunta krookusten suojaksi pakkasta vastaan.

Löysin viime maaliskuulta lähes päivälleen samaan aikaan otetun, lumisateen jälkeisen kuvan. Kuva on otettu 12. 3. 2024. Huomattavasti lumisemmalta näyttää.


keskiviikko 12. maaliskuuta 2025

Kirjahyllyni puutarhakirjat 3


Nyt esittelyvuorossa ovat kirjahyllyni viimeiset puutarhakirjat.

 Tämä kirja esittelee kauniita puutarhoja niin Suomesta kuin Pohjoismaistakin.

               

Tietoa mm. siitä, mitä kaikkea kasvihuoneessa voi kasvattaa, höystettynä hyvin kauniin kuvin.

Esittelee eri kärhölajeja ja niistä jalostettuja lajikkeita ja minne kaikkialle niitä voi puutarhassa istuttaa.

Sitten suomalainen vastine edelliselle kärhökirjalle, eli Börje Frin kerrassaan mainio kärhöopas.

                    

Kirjassa esitellään erilaisia ikivihreitä puutarhaksasveja kuten esim. pihdat, erilaiset katajat, männyt, mahoniat, hemlokit ja paljon muuta.


Kirja kertoo mitä elementtejä japanilainen puutarha pitää sisällään ja antaa avaimia japanilaisen puutarhan perustamiseen ja kasvivalintaan.


Tätä kirjaa suosittelen mitä lämpimimmin perhosia puutarhaansa halajaville. Kirjassa on tietoa 120 perhosten suosimasta kasvista sekä niiden kasvatuksesta ja hoidosta. 


Perustietoa luonnonvaraisen pajun keruusta, käsittelystä ja punonnasta. Selkeiden kuvien ja vaiheittain etenevien piirrosten ja valokuvien avulla saa oppia erilaisten punontatekniikoiden ja pajuesineiden valmistamisesta puutarhaan. 

Opas tasapainoisen ja suotuisan piha-alueen luomiseen fengshui hengessä.

                            

Sitten vanhin kirjahyllystäni löytyvä puutarhakirja yleisesti kasvimaalla kasvatetuista hyötykasveista, maanparannuksesta, vuoroviljelystä, työvälineistä ym. Paljon vanhenentumatonta tietoutta.


Kirjassa käsitellään kasvien rakennetta, kasvua ja kehitysvaiheita, lisääntymistä, periintymistä, sekä kasvinjalostusta. Myös tietoa sienistä, bakteereista ja viruksista.

               

Innokkaina Madeiralla kävijöinä hankimme mieheni kanssa melko kattavan, saaren kukista, pensaista ja puista kertovan opaskirjan.

Loppuun vielä muutama kuva huonekasvikirjoista.




 Tässäpä tuli nyt kahlattua läpi koko kirjahyllyni puutarhakirjat. Kiitos, jos jaksoit olla mukana.