Löysin netistä mainion porkkanasämpylä ohjeen, joka osoittautui niin hyväksi, että olen leiponut sämpylöitä nyt jo useamman kerran. Enkä tietenkään olisi minä, ellen olisi tapani mukaan hieman muokannut perusohjetta lähinnä vähentämällä jauhojen määrää melko paljon pienemmäksi.
Ohje löytyi Mikan "Voita ja suolaa"- blogistaPorkkanasämpylät:
5dl vettä
25g tuorehiivaa tai (yksi pussi kuivahiivaa)
3 isoa porkkanaa raastettuna 4, 5 dl
1dl kaurahiutaleita
1rkl siirappia
2tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
13- 14 dl vehnäjauhoja (Itse käytin vain noin hieman vajaan 10 dl)
Itse jätin siis taikinan jauhojen osalta todella löysäksi. Näin sämpylöistä tulee todella kuohkeita ja hyviä. Sekoitin jauhot myös enempiä vaivaamatta taikinaan. Taikinan nostatusaika on noin (45- 60 min)
Taikinan noustua levitin leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kumosin taikinan siihen. Sitten vain kääntelin ja muovailin (edelleenkään taikinaa mitenkään vaivaamatta) nuolijaa ja jauhoja apuna käyttäen taikinan ensin pitkulaiseksi pötköksi. Pötkön leikkasin ensin kahteen osaan, jonka jaoin edelleen suunnilleen samankokoisiksi paloiksi.
Alkuperäisen ohjeen paistolämpötila on 225- astetta noin 10- 13 minuuttia. Itse paistoin sämpylät 230- asteessa noin 15 - 17 minuuttia, eli kunnes sämpylät saivat kauniin ruskean paistopinnan.
Tuli kyllä kuohkeita ja hyviä.
Nam sämpylöitä😋
VastaaPoistaTäytyypä myös joku päivä leipassa..niin parasta on tuore sämpylä.
Mukavaa viikonloppua!
Olivat kyllä makoisia.
PoistaKiitos samoin sinulle.
Naminami, porkkanasämpylät ovat aina olleet lemppareitani, mutta en itse leivo kuin äärimmäisen harvoin. Tämä nyt kyllä houkuttaa todella paljon, joten varmaan hankin tarveaineet, kun ohjeselostuksesi on noin hyvä ja selkeä! On niin parasta, kun juusto sulaa lämpimän sämpylän päälle, ja kun se on vieläpä porkkanasämpylä, joka on ihan täydellinen makupari juustolle, niin kuola tässä jo valuu ajatellessa :-P
VastaaPoistaLämpimän sämpylän päälle levitetty juustoviipale on minustakin ihan parasta. Näitä sämpylöitä kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla. Löysä taikina on mielestäni näissä myös pitkälle se juju.
PoistaHyviltä ja kuohkeilta kyllä näyttävätkin nam. Nytpä tiedän mitä teen tänään, leivon sämpylöitä, aineksetkin on, kiitos ohjeesta😊
VastaaPoistaKivoja leipomishetkiä sinulle. 😊😊
VastaaPoistaOnpas hyvännäköisiä sämpylöitä. Enpäs ole hoksannut, että pienemmällä jauhomäärällä saa kuohkeammat sämpylät. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaKiitos.
PoistaOle hyvä.
Hyvältä näyttää ja taatusti maistuukin!
VastaaPoistaEtenkin uunituoreina ovat todella hyviä. Tapaan myös pakastaa ylimääräiset sämpylät. Tarjolle laittaessani sulatan sämpylät mikroaaltouunissa ja silloin ovat lähes vastaleivottujen vertaisia.
PoistaNam, tämä juttu sai aikaan halun leipoa pitkästä aikaa porkkanasämpylöitä.
VastaaPoistaNo, nyt vain leipomaan.
PoistaHerkullisen näköisiä sämpylöitä. Pitäisi oikeastaan tehdä.
VastaaPoistaOvat kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.
PoistaHerkullisen näkösiä sämpylöitä ja varmasti maistuviakin!
VastaaPoistaOvat kyllä.
PoistaKiitos ohjeesta varmasti kokeilen jossain vaiheessa.
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti kokeilla.
PoistaPostauksesi innosti minutkin leipomaan sämpylöitä tänä aamuna. Jääkaapissa sattui olemaan pari porkkanaa, tuore hiiva ja pörssisähkö tänään halpaa. Vehnäjauhoja oli vain 5 dl, laitoin loput Töllin myllyn lettujauhoja, joissa ohraa. Taikina sopivan löysää ja makoisat sämpylät onnistuivat. Kiitos inspiraatiosta! Ja kiitos blogistasi, jota seuraan, vaikka oma puutarhani on vaatimaton. T. AA
VastaaPoistaVoi, kun kiva kuulla, että sämpylät onnistuivat hyvin.
PoistaOn myös kiva kuulla, että seuraat blogiani. Olen muuten sitä mieltä, että ihan kaikki puutarhat ovat omalla tavallaan viehättäviä. Pääasiahan on lopulta se, että siellä viihtyy ja pääsee seuraamaan ja nauttimaan kasvun ihmeestä.
Varmasti tuli hyviä sämpylöitä. Porkkanaraaste antaa mehevyyttä ja löysä taikina kuohkeutta. Oma ohjeeni on melkein samanlainen, siirappia siinä ei tainnut olla. Jauhojen määrää en yleensä edes mittaa, vaan menen näppituntumalla ja sen mukaan, mitä sorttia sattuu milloinkin kaapista löytymään. Yleensä lisään myös siemeniä ja parisen desiä ruisjauhoja tuomaan makua ja parantamaan ravintoarvoja.
VastaaPoista