Tapaamme mieheni kanssa syödä paljon kasvisvoittoista uuniruokaa ja lisäksi raakaraasteet tekevät hyvin kauppansa. Olen ottanut tavaksi tehdä myös erilaisista juureksista purkkisalaatteja, jotka säilyvät pikkelöityinä jääkaapissa ilahduttavan pitkään. On helppoa, kun salaattia on jääkaapissa aina valmiina ja sitä tulee silloin suositustenkin mukaisesti syötyä tarpeeksi.
Minulla on käytössäni vihannesleikkuri jolla on kätevä ja nopea raastaa tai viipaloida isompia eriä kerralla.
Tällä kertaa tein raastetta porkkanasta, lantusta, juuriselleristä ja palsternakasta ja sekoitin ne raastamisen jälkeen keskenään. Punakaaliraasteen tein sitten erikseen.
Raasteen säilön lasipurkkeihin, jotka desinfioin kuumentamalla niitä kiehuvassa vedessä noin15 minuuttia. Lasipurkkien kannet kuumensin myös samalla.
Pikkelöintiliemiohjeita löytyy hieman eri tavoin varioituna ja tietenkin vähän sen mukaan, kuinka suuren satsin on kulloinkin tekemässä. Perusohje on kuitenkin kaikissa lähes sama ja eroaa lähinnä maustamisen osalta.
Tässä käyttämäni liemi, josta riitti hyvin kahteen noin puolen litran vetoiseen purkkiin. Purkit kannattaa täyttää mahdollisimman täyteen, sillä kuuman mausteliemen lisäyksen jälkeen raastemassa vajenee melkoisesti.
Liemi:
1 dl joko puna, valko tai väkiviinaetikkaa. (Punaviinietikka antaa hieman pehmeämmän maun.)
0,5 dl sokeria (halutessa sokeria voi käyttää vähemmän)
1 dl öljyä tai (vaihtoehtoisesti vettä)1tl suolaa
Liemi kiehautetaan kattilassa ja kaadetaan kuumana raasteen päälle. Kierretään kansi paikoilleen ja hölskytetään vielä purkkia kevyesti. Purkkien annetaan jäähtyä hyvin ennen jääkaappiin laittoa. Raaste on maustunut ja syötävää viimeistään seuraavaan päivään mennessä.
Tein myös marinoitua punasipulia, joka on todella hyvää ja soveltuu lähes jokaisen ruoan lisukkeeksi.
Marinointiliemi: Liemi riittää hyvin kahteen noin puolen litran lasipurkkiin.
Ohje:
Noin kilo punasipulia
1dl punaviinietikkaa
0,5 dl sokeria
1tl suolaa
0,5 dl öljyä (oliivi tai rypsiölyä)
jauhettua mustapippuria maun mukaan
Punasipulit kuoritaan, halkaistaan kahtia ja viipaloidaan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaleet kiehautetaan marinaadiliemessä ja laitetaan vedessä tai (uunissa) kuumennettuihin lasipurkkeihin. Kannet suljetaan ja purkkia ravistellaan vielä kevyesti. Purkit kannattaa jäähdyttää hyvin ennen jääkaappiin laittoa.
Tämäpä käytännöllinen vinkki! Varmasti ovat hyviä. Omaa raasteintoani laimentaa tosin se, että pitäisi raastaa käsin, kun en omista yleiskonetta / tuollaista leikkuria :-D Niinpä useimmiten rouskuttelenkin porkkanat sellaisenaan. Ehkä tuohon voisi kelvata paloitellutkin vihannekset.
VastaaPoistaTein muuten niitä porkkanasämpylöitä ohjeellasi (sen verran jaksoi käsin raastaa) ja hyviä tuli!
Mausteliemi pehmentää ja raikastaa raastetujen juuresten makua ja ne maistuvat kyllä hyvältä. Totta on, ettei itsekään tulisi raasteita tehtyä ainakaan isompia määriä, ilman raastinkonetta. Paloiteltujen vihannesten uskoisin käyvän ihan hyvin. Niiden maustuminen vain kestää hieman pidempään.
PoistaKiva kuulla, että porkkanasämpylät onnistuivat. 👍
Kiitos paljon ohjeista, nämä menevät ehdottomasti kokeiluun.
VastaaPoistaRaasteet ovat niin parasta ja kun niitä on tarjolla tulee niitä syötyäkin.
Muutenkin itsellä pääpaino keväällä on keventää ruokavaliota, niin juurikin
raasteet ovat niin sopivaa herkkua.
Mukavaa viikonloppua!
Ole hyvä. Raasteiden kulutus tosiaan kasvaa, kun niitä on aina valmiina jääkaapissa odottamassa. Marinoitu punasipuli etenkin, on todella hyvää. Sitä ilman ei pitkään osaa olla, kun sitä on jo tehtävä lisää.
PoistaKiitos samoin.
Oi joi mitä terveellisiä herkkuja!
VastaaPoistaKannattaa kyllä kokeilla. 😊
PoistaHyvää on kolomenviikonsalaatti. On melekein aina jääkaapissa ja tykätään. Porkkanaraastekkin tekköö kauppansa. Samanlainen raastin on miullakin ja pesu on melekein isompi homma, kun raastaminen. Tuon punasipuli pikkelssin ohjeen nappoon tehtäväks!
VastaaPoistaKiva kuulla, että siellä teilläkin tykätään raastesalaatista. Porkkanaraaste on minustakin aivan ihanaa ja kun siihen vielä puristaa tuoretta appelsiinimehua se maistuu jääkaapista otettuna todella hyvältä.
PoistaVoinpa melkein taata, että marinoidusta punasipulista tulette taatusti tykkäämään.
Nam, herkulliselta näyttää ja kuulostaa! Sinulla on kätevä tuo leikkuri. Juuri raastoin porkkanoita käsin pyöritettävällä raastimella ja kyllä meinasi into loppua kesken, huh. Punasipulia olen minäkin pikkelöinyt. Täytyisi kokeilla rohkeasti muitakin.
VastaaPoistaRaastin/ leikkuri on kyllä todella kätevä ja sillä surauttaa raasteen todella nopeasti. Marinoitu punasipuli on kyllä todellista herkkua ja sopii niin monen ruoan lisukkeeksi.
PoistaHyvät ohjeet 👍🏻
VastaaPoistaKiitos.
PoistaTykkään myös tuosta kolmenviikon salaatista, se on niin raikasta ja sitä voi mielensä mukaan maustaa ja tehdä sekoituksia, sitä olen myös tehnyt. Tuo raastin kyllä näyttää tehokkaalta, täytyy katsoa mistä sellaisen löytäisin.
VastaaPoistaParasta onkin se, että raasteen sekaan voi laittaa omia lempimausteitaan. Tykkään kyllä koneesta ja se on tosi kätevä ja nopea juuresten raastamiseen.
PoistaSolis 4801 Slice & Morea myy ainakin Prisman verkkokauppa.
Olette kyllä esimerkillisiä kasvisten syöjiä! Herkullisen ja raikkaan näköisiä raasteita! Lisäksi nämä marinoinnit :)
VastaaPoistaKasvisruoka on kyllä hyvää ja edullista. 😊
PoistaKiitos hyvistä ohjeista, raasteita pitäisi kyllä syödä enemmän. Oli niin herkullisen näköiset kuvat että alkoi heti mieli raasteita 😋🥕 Mukavaa viikonloppuja sinne!
VastaaPoistaOle hyvä Päivi.
PoistaOikein hyvää ja aurinkoista sunnuntaita sinulle.
Ihanaa. Kiitos ohjeesta. Pitäisi syödä raasteita todellakin enemmän ja tuo punasipuli ihan sai kuolan valumaan suupielestä.
VastaaPoistaMukavaa sunnuntaita sinulle.
Ole hyvä.
PoistaMarinoitu punasipuli on kyllä todella hyvää ja sitä ilman ei tahdo enää osata olla.
Kiitos samoin sinulle.
Pitääpä sanoa isännälle tuosta ohjeesta!
VastaaPoistaKätevä raastin - juuri pilkoin kaalia, porkkanaa, sipulia, paprikaa ja pasrakaalia...
VastaaPoistaMuutama muna ja juustoraastetta ja vohveleita niistä taas tulee...
Meidän pienessä kansakoulussa oli aikoinaan kaikki juurekset etikoitu... pikkelsseinä tai säilöttyinä... kotona mummi raastoi kaikki suoraan lautaselle ja tuoksu oli aivan eri... eri juureksilla/vihanneksilla. En ole vieläkään pystynyt etikkajuttuja syömään, vaikka aika kaikkiruokaiseksi itseni koen... alkoi kyllä tehdä mieli kokeilla sun ohjetta...
Suosittelen käyttämään pikkelöintiin joko puna- tai valkoviinietikkaa. Väkiviinaetikka on selvästi kirpakampaa.
PoistaKokeilehan tuota marinoitua punasipulia. Uskon, ettet tule pettymään.
Kiitos näistä ohjeista varmasti kokeilen .
VastaaPoista