Translate

perjantai 14. maaliskuuta 2025

Kolmen viikon salatti ja marinoitu punasipuli



Tapaamme mieheni kanssa syödä paljon kasvisvoittoista uuniruokaa ja lisäksi raakaraasteet tekevät hyvin kauppansa. Olen ottanut tavaksi tehdä myös erilaisista juureksista purkkisalaatteja, jotka säilyvät pikkelöityinä jääkaapissa ilahduttavan pitkään. On helppoa, kun salaattia on jääkaapissa aina valmiina ja sitä tulee silloin suositustenkin mukaisesti syötyä tarpeeksi.

Minulla on käytössäni vihannesleikkuri jolla on kätevä ja nopea raastaa tai viipaloida isompia eriä kerralla.


Tällä kertaa tein raastetta porkkanasta, lantusta, juuriselleristä ja palsternakasta ja sekoitin ne raastamisen jälkeen keskenään. Punakaaliraasteen tein sitten erikseen.

Raasteen säilön lasipurkkeihin, jotka desinfioin kuumentamalla niitä kiehuvassa vedessä noin15 minuuttia. Lasipurkkien kannet kuumensin myös samalla. 


Pikkelöintiliemiohjeita löytyy hieman eri tavoin varioituna ja tietenkin vähän sen mukaan, kuinka suuren satsin on kulloinkin tekemässä. Perusohje on kuitenkin kaikissa lähes sama ja eroaa lähinnä maustamisen osalta.

Tässä käyttämäni liemi, josta riitti hyvin kahteen noin puolen litran vetoiseen purkkiin. Purkit kannattaa täyttää mahdollisimman täyteen, sillä kuuman mausteliemen lisäyksen jälkeen raastemassa vajenee melkoisesti.

Liemi:

1 dl joko puna, valko tai väkiviinaetikkaa. (Punaviinietikka antaa hieman pehmeämmän maun.)

0,5 dl sokeria (halutessa sokeria voi käyttää vähemmän)

1 dl öljyä tai (vaihtoehtoisesti vettä)

1tl suolaa 

Liemi kiehautetaan kattilassa ja kaadetaan kuumana raasteen päälle. Kierretään  kansi paikoilleen ja hölskytetään vielä purkkia kevyesti. Purkkien annetaan jäähtyä hyvin ennen jääkaappiin laittoa. Raaste on maustunut ja syötävää viimeistään seuraavaan päivään mennessä. 



Tein myös marinoitua punasipulia, joka on todella hyvää ja soveltuu lähes jokaisen ruoan lisukkeeksi. 

Marinointiliemi: Liemi riittää hyvin kahteen noin puolen litran lasipurkkiin. 

Ohje:

Noin kilo punasipulia

1dl punaviinietikkaa

0,5 dl sokeria

1tl suolaa 

0,5 dl öljyä  (oliivi tai rypsiölyä)

jauhettua mustapippuria maun mukaan

Punasipulit kuoritaan, halkaistaan kahtia ja viipaloidaan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaleet kiehautetaan marinaadiliemessä ja laitetaan vedessä tai (uunissa) kuumennettuihin lasipurkkeihin. Kannet suljetaan ja purkkia ravistellaan vielä kevyesti. Purkit kannattaa jäähdyttää hyvin ennen jääkaappiin laittoa. 


 Kuten huomaatte, raaste vajenee melkoisesti kuuman mausteliemen lisäyksen jälkeen.

Mukavaa viikonloppua.


4 kommenttia:

  1. Tämäpä käytännöllinen vinkki! Varmasti ovat hyviä. Omaa raasteintoani laimentaa tosin se, että pitäisi raastaa käsin, kun en omista yleiskonetta / tuollaista leikkuria :-D Niinpä useimmiten rouskuttelenkin porkkanat sellaisenaan. Ehkä tuohon voisi kelvata paloitellutkin vihannekset.
    Tein muuten niitä porkkanasämpylöitä ohjeellasi (sen verran jaksoi käsin raastaa) ja hyviä tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mausteliemi pehmentää ja raikastaa raastetujen juuresten makua ja ne maistuvat kyllä hyvältä. Totta on, ettei itsekään tulisi raasteita tehtyä ainakaan isompia määriä, ilman raastinkonetta. Paloiteltujen vihannesten uskoisin käyvän ihan hyvin. Niiden maustuminen vain kestää hieman pidempään.
      Kiva kuulla, että porkkanasämpylät onnistuivat. 👍

      Poista
  2. Kiitos paljon ohjeista, nämä menevät ehdottomasti kokeiluun.
    Raasteet ovat niin parasta ja kun niitä on tarjolla tulee niitä syötyäkin.
    Muutenkin itsellä pääpaino keväällä on keventää ruokavaliota, niin juurikin
    raasteet ovat niin sopivaa herkkua.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. Raasteiden kulutus tosiaan kasvaa, kun niitä on aina valmiina jääkaapissa odottamassa. Marinoitu punasipuli etenkin, on todella hyvää. Sitä ilman ei pitkään osaa olla, kun sitä on jo tehtävä lisää.
      Kiitos samoin.

      Poista