Translate

lauantai 31. heinäkuuta 2021

Perhosmagneetit ja muut parhaillaan kukkivat

                                        

Kylvän usein punahattuja siemenistä, sillä onnistumisprosentti on lähes aina hyvä. Varmistan näin myös sen, että aina ainakin jossain osassa puutarhaa on tätä loistavaa perhosmagneettia kasvamassa ja kukkimassa.
                            Perhosten lisäksi kimalaisetkin vierailevat mielellään kukissa.

Tässä siemenistä kylvetyt punahatut (en nyt valitettavasti muista kylvövuotta) ovat venyneet pitkiksi ja sointuvat kivasti väriltään takana olevaan Warszawska Nikeen.Toinen hyvä perhoskasvi on myös tämä noropunatähkä.


Kuten monesti aiemminkin olen kertonut purppurapunalatva on meillä se kaikkein paras perhoskasvi. Kesä onkin ollut aivan loistava perhoskesä ja etenkin nokkosperhosia on ollut enemmän kuin koskaan  aiemmin. Puutarhassa on ollut myös uusia ennennäkemättömiä vierailijoita joita sitten perhoskirjan sivuilta olen koettanut tunnistaa.                       
                                
                               

Niityhopeatäplä

                                   Tutut neitoperhoset.
Kimalaisiakin on ollut sankoin joukoin ja ne jos mitkä ovat saaneet minut iloiseksi. 


Sitten muihin kukkijoihin. Tämän salkoruusun kukinnasta olen myös tyytyväinen, sillä kukan väri hivelee silmääni ja sointuu taustallaan olevaan 'Etoile Violette' kärhöön. 
                                                           Paviljongin vierustan penkissä kukkii taustalla rantakukka ja edessä sen sävyä mukaeleva jaloangervo.
Syysleimut kärsivät kuivuudesta, mutta kukkivat kuitenkin kauniisti. Pitäähän yksi kärhökuvakin soluttaa joukkoon, eli Virolainen 'Piilu'.


Päivänliljat kukkivat pitkään. Vaikka yksi kukka kestääkin vain hetken, uusia puhkeaa tilalle koko ajan lisää. 


Tässä kukkia lähempää kuvattuina.


Siemenistä kylvetyt kesämalvikkit 'Mont Blanc' sekä....


malopit ovat myös kärsineet hieman kuivuudesta.Mukavaa lauantai-illan jatkoa.

14 kommenttia:

 1. Tänään meillä paras perhoskasvi oli piparminttu, kakkosena tuli eräs nimetön laukka. Punahatut eivät ole vielä oikein kukassa, siksi ne eivät olleet ykkösenä. Syysleimut eivät ole helteen kasveja mutta ilahduttavasti jaksavat silti kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvin ymmärtää, että minttu ja laukka ovat perhosten mieleen.
   Leimut eivät tosiaan viihdy helteisessä säässä ja saattavat saada tästä syystä leimuhärmää lehtiinsä. Toisaalta myös sade ja pitkään kosteana pysyvä kasvusto altistaa härmälle.

   Poista
 2. Monipuolista upeaa kukintaa eripuolilla puutarhaa! Purppurapunalatva on todellinen ilo pörriäisille ja perhosille. Mirrinminttu on myös ollut hämmästyttävän suosittu pitkin kesää. Punahattuja täytyy jatkossakin kasvattaa siemenestä, ne olivat tosiaan helppoja ja onnistuivat hyvin. Onneksi minulla ovat jo vuosia punahatut viihtyneet keskipenkissä ja tekevät itsenäisesti pikkutaimia.
  Leimut eivät pidä kuivuudesta, se on totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Purppurapunalatva on taattu perhos- ja kimalaiskasvi. Minulla punalatvaa kasvaakin siksi kolmessa eri penkissä.
   Minullakin osa punahatuista on viihtynyt tosi pitkään vaikka niiden sanotaan olevan melko lyhytikäisiä.
   Leimut ovat kaikkineen melko vaativia kasvatettavia ja niille puolivarjoinen ja ilmava kasvupaikka on mieluinen.

   Poista
 3. Onpa ihania kukkasia ♥, kelpaa perhosten ja pörriäisten vierailla.
  Kerran kylvin kaunopunahattua, mutta ei selvinnyt talvesta. Pitäis kokeilla uudestaan.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   Kannattaa ehdottomasti kokeilla punahattujen kylvöä uudestaan.

   Poista
 4. Kauniita kukkia ja perhosia, mutta viimeinen kuva on kaunein.

  VastaaPoista
 5. Punahatut ja muut pörriäisten suosikit tuovat toisenlaista iloa puutarhurille, kun saa katsella niiden ilakointia kukasta kukkaan! Kauniilta näyttää ja ihania kukkijoita! Hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Sinulla on hyviä perhoskasveja ja hyvin kärhöihin sopivia kukkijoita. Purppurapunalatva on perhosten ja pörriäisten mieleen meilläkin, eivät vain ole ihan vielä kunnolla kukassa. Nyt odotan ensimmäisen punahatun nupun aukeamista. Tuskin yksi kukka montaa perhosta vetää, mutta kukintakokoiseksi ehtinyt taimi ehkä lupaa varmempaa talvehtimista kuin aiempina vuosina pikkutaimien kohdalla. Hyvää elokuuta!

  VastaaPoista
 7. Awww...Awesome and breathtaking. Love that sweet angel too!

  VastaaPoista
 8. Punahattuja pitää kylvää itsekin ensi kesänä ihan siemenestä, minulla on tällä hetkellä vain valkoinen versio, mutta haluan ehdottomasti myös punaisia juuri perhos -ja mehiläismagneetiksi ja pidän kukasta muutenkin, salkoruususi ovat todella kauniit, kuten myös ihana Piilu ja syysleimut, niitä aion hankkia myös itselleni. Hyvää elokuuta sinne!!

  VastaaPoista
 9. Kauniita! Tuo niittyhopeatäplä on keisarinviittanaaras 😊 Tänä vuonna on ollut paljon perhosia, omalla tontilla on vieraillut/asustanut 40 eri päiväperhoslajia, 3 kiitäjälajia ja mittareita, yökkösiä yms niiden lisäksi. Meillä mäkimeirami on paras perhoskasvi, kun sen kukinta on ohi, niin muutkin hyvät perhoskasvit kelpaa taas. Tällä hetkellä jättiverbenat on neito-, nokkos-, herukka- ja amiraaliperhosten mieleen.

  VastaaPoista